Wraz z nadejściem wiosny, na sklepowych półkach i straganach pojawiają się warzywa, które kuszą swoimi aromatami i kolorami. Zmęczeni zimą wypatrujemy więc rzodkiewki, sałaty i młodych ziemniaków, które zapewniają niepowtarzalne doznania smakowe. Jakie korzyści niosą ze sobą nowalijki oraz jak można je wykorzystać w przepisach? Poznaj rodzaje warzyw wiosennych i zobacz, jak cieszyć się ich świeżością i smakiem na talerzu.
Czym są nowalijki?
Termin „nowalijki” odnosi się do świeżych, sezonowych warzyw, które są dostępne w sklepach tuż po zakończeniu okresu zimowego. To młode warzywa, które pojawiają się na rynku po długiej przerwie, gdy większość upraw nie jest jeszcze dostępna. Nowalijki są chrupkie, aromatyczne i pełne smaku, co sprawia, że chętnie po nie sięgamy.
Typowe przykłady nowalijek to:
- młode ziemniaki,
- rzodkiewka,
- sałata masłowa,
- szczypiorek,
- szparagi,
- młoda marchew,
- cukinia.
Nowalijki są zwykle dostępne tylko przez krótki okres, zwykle na wiosnę lub wczesnym latem.
Kiedy pojawią się pierwsze nowalijki?
Pierwsze nowalijki pojawiają się wraz z nadejściem wczesnej wiosny. Czas ten może być różny w zależności od rodzaju i gatunku, ale pierwsze warzywa można kupić w sklepach i na targach już w marcu.
Jako pierwsze na Twój stół mogą trafić szczypiorek, rzodkiewka, sałata masłowa i kalarepa.
Rodzaje nowalijek
Nowalijki szturmem zdobywają wiosną serca klientów tęskniących za smakiem świeżych warzyw. Pierwsze na nasze stoły trafiają nowalijki szklarniowe oraz gruntowe.
Czym się różnią? Czy obiegowa opinia mówiąca o tym, że pierwsze warzywa są niemal pozbawione składników mineralnych jest prawdziwa?
Czytaj więcej: Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym – tabela
Nowalijki szklarniowe i gruntowe – czym się różnią?
Różnica między nowalijkami szklarniowymi a gruntowymi dotyczy sposobu uprawy, warunków, w jakich są produkowane, a także czasu, kiedy pojawiają się na sklepowych półkach. Nowalijki szklarniowe są uprawiane w kontrolowanych warunkach szklarniowych.
To pozwala kontrolować temperaturę, wilgotność i oświetlenie, a uprawa staje się możliwa przez cały rok. Nowalijki gruntowe są natomiast uprawiane na otwartym polu, bezpośrednio w glebie (warzywa gruntowe).
Wymagają odpowiednich warunków pogodowych, dlatego na stoły mogą trafić dopiero na przełomie maja i czerwca.
Oprócz sposobu uprawy, nowalijki szklarniowe różnią się od gruntowych także zawartością substancji odżywczych. Warzywa pochodzące ze szklarni są uboższe w składniki odżywcze takie jak witaminy i mikroelementy. To dlatego, że ich wzrost odbywa się w sztucznych warunkach bez udziału światła słonecznego.
Dlaczego warto sięgać po nowalijki?
Istnieje kilka powodów, dla których warto sięgać po młode warzywa. Ich regularne spożywanie zaspokoi zapotrzebowanie na witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze.
Włączenie nowalijek do codziennego menu dostarczy organizmowi składniki, których próżno szukać w diecie w czasie zimy.
Jak wybrać zdrowe i wartościowe nowalijki?
Nowalijki szklarniowe są uprawiane w kontrolowanych warunkach, co pozwala na dostępność przez większą część roku. Jednak mogą to być warzywa w duże mierze opryskiwane. Nowalijki uprawiane na otwartym polu pojawiają się późną wiosną (maj) i nie potrzebują intensywnego nawożenia w celu stymulacji wzrostu.
Idealne młode wiosenne warzywa mają zielone liście pozbawione przebarwień (żółte plamy mogą wskazywać na intensywne nawożenie), nie są poobijane. Wybieraj warzywa jędrne o naturalnych kolorach i wielkości.
Warzywa pojawiające się jako pierwsze, mogą zawierać sporo niekorzystnych dla zdrowia substancji, będących pozostałością intensywnego nawożenia (np. azotanów). Dlatego wybieraj w pierwszej kolejności warzywa, których zjadana część rośnie nad ziemią. Warzywa kapustne obieraj z zewnętrznych liści, które mają tendencję do gromadzenia szkodliwych substancji.
Zobacz również: Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej
Wartości odżywcze nowalijek
Jedzenie świeżych wiosennych warzyw to świetny sposób na wzbogacenie diety o składniki odżywcze, których trudno szukać zimą w warzywach z supermarketów. Nowalijki to smaczny i chrupiący zamiennik zwiędłych warzyw, skuteczniej uzupełniający zimowe niedostatki witamin i mikroelementów.
Niestety producenci podchodzą do uprawy różnie, dlatego, jeśli zależy Ci na prawdziwej porcji zdrowych witamin, kupuj wiosenne warzywa ze sprawdzonego źródła, od gospodarzy, którzy nie nawożą intensywnie sztucznymi substancjami.
Sprawdź: Kalorie z warzyw – czy trzeba je wliczać w bilans energetyczny?
Przepisy z nowalijkami – lekkie i zdrowe potrawy
Oprócz korzyści zdrowotnych, nowalijki pochodzące ze sprawdzonych upraw to składniki wielu pysznych i sycących dań.
Typowe pomysły na ich przygotowanie obejmują wszelkiego rodzaju duszone warzywa, sosy na bazie pomidorów, faszerowane warzywa i zupy. Do potraw typowo obiadowych możesz wykorzystać cebulę dymkę, młode ziemniaki, dosypać natki pietruszki (zawarte w niej olejki eteryczne poprawią trawienie).
Wiele przepisów opartych o warzywa pełne wartości odżywczej znajdziesz w planie dietetycznym BudujMase.pl Zaufaj dietetykowi i uzyskaj plan stworzony pod Ciebie.
Pomysły na wykorzystanie nowalijek
Sprawdź dwa typowe przepisy na pyszne dania z wiosennych warzyw: botwinkę oraz chłodnik.
Botwinka
- 1 litr bulionu
- 1 pęczek botwinki (z buraczkami)
- 500g ziemniaków
- 5 łyżek śmietany 18% do zup
- 3 łyżki siekanego koperku
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
Przygotuj bulion. Oddziel liście botwinki od buraczków, umyj liście, buraczki obierz. Posiekaj liście, buraczki pokrój na cienkie plastry. Umyj, obierz, pokrój w kostkę ziemniaki. Gotuj ziemniaki w bulionie, aż będą prawie miękkie. W połowie gotowania dodaj buraczki, następnie posiekane liście botwinki i gotuj ok. 3min. Dopraw pieprzem i solą. Na koniec dodaj sok z cytryny, śmietanę i posiekany koperek.
Orzeźwiający chłodnik z nowalijek
- 3 młode buraczki
- 400ml śmietany 18%
- ½ pęczka rzodkiewek
- 2 dymki
- 1 ogórek
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki wody z kiszonych ogórków
- listki botwinki
- natka pietruszki
- do smaku: sól, cukier, mielony czarny pieprz
Obierz i pokrój buraki, następnie ugotuj je w wodzie z solą. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj do wywaru z buraków i gotuj przez 10min. Ostudź zupę.
Obierz i pokrój ogórek, rzodkiewki i dymkę. Dodaj warzywa do zupy. Dopraw zupę zalewą z ogórków, solą, pieprzem i cukrem. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Podawaj z jajkiem i listkami botwinki, dodaj natkę pietruszki.
Podobne artykuły:
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Fit przepis na omlet czekoladowy z frużeliną wiśniową
- Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Wołowina z porami, cebulą i marchewką