Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, prawdopodobnie słyszałeś medialne doniesienia, że picie kawy może prowadzić do utraty ważnych mikroelementów. Kwestia, czy kawa wypłukuje magnez z organizmu, od lat budzi wiele kontrowersji. To przecież jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Czy ze spożywaniem kawy wiąże się ryzyko niedoboru magnezu i innych pierwiastków? Jakie substancje wypłukuje kawa z Twojego organizmu?
Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu?
Kawa może mieć wpływ na pozbywanie się niektórych substancji z organizmu i są wśród nich minerały takie jak magnez i wapń. Jednak mówiąc, że kawa wypłukuje wapń lub magnez dokonujemy dużego uproszczenia. Wpływ kofeiny na te pierwiastki jest zazwyczaj ograniczony i zależy od kilku czynników, takich jak ilość spożywanej kawy.
Kawa wypłukuje magnez – fakt czy mit?
Kawa zawiera kofeinę, która jest znanym diuretykiem, co oznacza, że ma działanie moczopędne. Wraz z moczem rzeczywiście kawa wypłukuje magnez z organizmu. Warto jednak zauważyć, że kawa zawiera całkiem spore ilości magnezu – 4 filiżanki kawy dostarczają organizmowi 14mg magnezu, a ich wypicie powoduje wypłukanie 4mg tego pierwiastka. Dlatego chociaż picie kawy w umiarkowanych ilościach może wpływać na równowagę elektrolitową organizmu, nie prowadzi do istotnej utraty magnezu, wręcz przeciwnie.
Sprawdź także: Ile magnezu dziennie przyjmować? Dzienne zapotrzebowanie na magnez
Skąd wziął się mit, że kawa wypłukuje potas i magnez?
Mit, że kawa wypłukuje potas i magnez z organizmu, jest znany i wziął się z upowszechnionej jakiś czas temu informacji o efekcie moczopędnym kawy. Kofeina, która jest głównym składnikiem aktywnym w kawie, zwiększa częstotliwość oddawania moczu. To z kolei prowadzi do większej utraty wody z organizmu, a wraz z nią elektrolitów, takich jak potas i magnez.
Można również natrafić na informację, że kawa wypłukuje witaminy z grupy B i witaminę C. Prawdą jest, że zarówno mikroelementy, jak i witaminy rozpuszczalne w wodzie można łatwo usunąć z organizmu przy pomocy jakiegokolwiek płynu. Różnica polega na tym, że kofeina zawarta w kawie ma właściwości moczopędne, więc wzmaga wydzielanie moczu, z którym składniki mineralne są nieco łatwiej usuwane z organizmu. Efekt ten jest zazwyczaj krótkotrwały i nie prowadzi do znaczącej utraty tych minerałów, o ile nie spożywa się kawy w nadmiarze.
Zobacz: Kofeina – kiedy ją stosować i jak dawkować?
Po co nam magnez?
Magnez jest niezbędny w wielu procesach biologicznych zachodzących w organizmie:
- uczestniczy w przemianie węglowodanów i lipidów w energię
- bierze udział w syntezie DNA i białek
- jest niezbędny dla wzrostu kości i tkanek
- wpływa na funkcjonowanie mięśni
- wspiera układ odpornościowy
- wspiera układ nerwowy, pracę szarych komórek, poprawia pamięć [1]
- zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz chorób układu sercowo-naczyniowego
Magnez może bezpośrednio i pośrednio wpływać na zdrowie kości, ponieważ pomaga regulować poziom dwóch substancji niezbędnych dla ich zdrowia: wapnia i witaminy D.
Diety bogate w magnez są powiązane ze zmniejszoną częstością występowania cukrzycy typu 2 (magnez może znacząco wpływać na regulację poziomu glukozy i metabolizm insuliny, a większość pacjentów z cukrzycą ma niski poziom magnezu).
Sprawdź: Najlepszy magnez – ranking
Czy kawa to jedno ze źródeł magnezu?
Kawa jest źródłem magnezu w diecie, chociaż ilość ta jest stosunkowo niewielka w porównaniu do innych źródeł.
Jeśli chcesz zwiększyć spożycie magnezu, włącz do diety również inne źródła tego minerału, takie jak:
- orzechy
- nasiona
- otręby pszenne i owsiane
- zielone warzywa liściaste
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- fasola
- ziemniaki
- brązowy ryż
- ryby
- napoje roślinne (np. sojowy)
Dostarczanie minerałów z kawą
Kawa jest źródłem wielu minerałów. Jedna filiżanka kawy zawiera:
- 118mg potasu
- 7,2mg magnezu
- 7,2mg fosforu
- 4,7mg wapnia
- 0,1mg manganu
- 6,2mg choliny
- 4,8mg sodu
- 4,8mcg kwasu foliowego
- 0.048mcg cynk
- 0.024mg żelaza [2]
Jak pokazały badania, kawa stanowi główne źródło magnezu u większości osób w wieku produkcyjnym w krajach rozwiniętych [3] (w USA pije się 400 milionów filiżanek kawy dziennie [4]).
Co wpływa na spadek poziomu magnezu w organizmie?
Wśród głównych czynników wpływających na niedobór magnezu należy wymienić:
- stres
- nadmierna ilość alkoholu (alkohol zmniejsza wchłanianie magnezu)
- niewłaściwa dieta (przetworzone produkty, mała ilość warzyw, owoców, orzechów, i pełnoziarnistych produktów zbożowych)
- biegunki
- środki moczopędne
- niektóre leki (np. antydepresanty, antykoncepcja, antybiotyki)
- kwas fosforowy (E-338, powszechny w bezalkoholowych napojach gazowanych, bulionach, gotowych sosach, przetworach mięsnych) – upośledza przyswajalność magnezu
Niedobór magnezu – jakie są objawy?
Niski poziom magnezu z czasem może prowadzić do problemów z przyswajaniem innych składników odżywczych, w tym wapnia i potasu [5]. Jeśli nie masz wystarczającej ilości magnezu w organizmie, możesz mieć takie objawy, jak:
- zmęczenie i osłabienie
- bóle głowy
- nudności i wymioty
- utrata apetytu
Ciężki niedobór magnezu może powodować:
- drętwienie lub mrowienie
- częste skurcze mięśni
- drgawki
- nieprawidłowy rytm serca [6]
Sprawdź: Skurcze mięśni nóg a niedobór magnezu
Osoby z przewlekłym niedoborem magnezu są bardziej narażone na:
- migreny
- wysokie ciśnienie krwi
- cukrzycę typu 2
- choroby serca
- udar
- osteoporozę
Może zainteresuje Cię: Magnez i witamina B6 – dlaczego warto je połączyć?
Do czego nasz organizm potrzebuje magnezu?
Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych obecnych w naszym organizmie, zajmując czwarte miejsce pod względem ilości wśród innych pierwiastków. Ponad połowa magnezu jest ulokowana w tkance kostnej. Ok. 20% tego pierwiastka występuje w mięśniach i kolejne 20% w pozostałych tkankach miękkich. Magnez odgrywa ważną rolę w regulacji różnych procesów biochemicznych poza tkankami. Niedobory magnezu to nie tylko bóle głowy i skurcze, ale w dalszej perspektywie osłabienie kości, epizody depresji i zaburzenia widzenia.
Jak działa magnez?
Magnez działa w organizmie jako katalizator przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. Wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz skurcze mięśni. Ma także wpływ na poziom glukozy i insuliny, a dodatkowo reguluje metabolizm kości.
Zobacz: Jaki magnez wybrać? Najlepiej przyswajalne formy magnezu
Jakie są skutki uboczne picia kawy?
Picie kawy może wywoływać korzystne i niekorzystne skutki, w zależności od ilości spożywanej kawy oraz indywidualnej reakcji organizmu. Oto kilka możliwych skutków ubocznych picia kawy:
- problemy trawienne (zgaga, niestrawność, a także wzmożona produkcja kwasu żołądkowego)
- podwyższone ciśnienie
- nerwowość i niepokój
- osłabienie pamięci
- trudności z zasypianiem lub bezsenność
- uzależnienie
Sprawdź: Kawa na czczo przed treningiem
Ile razy dziennie można pić kawę?
Jeśli chcesz zadbać o zdrowy poziom spożycia kofeiny, powinieneś wiedzieć, ile kofeiny zawiera Twoja kawa i kontrolować jej ilość. Zgodnie z zaleceniami ekspertów ds. zdrowia, dzienna dawka kofeiny nie powinna przekraczać 400mg. Co ważne, kawa kawie nierówna i na spożycie kofeiny wpływa nie tylko ilość kawy, ale również jej rodzaj. Przykładowa zawartość kofeiny:
- espresso (25-35ml): ok. 65mg kofeiny,
- kawa parzona (200ml): od 70 do 140mg kofeiny w zależności od stosowanych proporcji kawy i wody,
- kawa rozpuszczalna (250ml): od 50 do 80mg kofeiny,
- cappuccino (250ml): ok. 65mg kofeiny
Warto wiedzieć, że kawa bezkofeinowa również zawiera śladowe ilości kofeiny. W kubku może być jej od 1 do 5mg. Jeśli należysz do miłośników kawy, podziel swoją dzienną dawkę ukochanego napoju na kilka porcji dziennie, pilnując, aby w ciągu doby nie przekraczać zalecanej dawki. Jedna filiżanka kawy co kilka godzin pomoże Ci cieszyć się jej smakiem bez ryzyka przekroczenia dziennej dawki kofeiny i negatywnych skutków ubocznych.
Bibliografia:
- Satoshi Kida: Essential Roles of Nutrient Factors in Learning and Memory. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2022;68(Supplement):S17-S19.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36437003/ - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1104137/nutrients
- Ewa Olechno i wsp.: Coffee Brews: Are They a Source of Macroelements in Human Nutrition? Foods. 2021 Jun 9;10(6):1328.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34207680/ - Claudio Borghi, Alessio Bragagn: New evidence on coffee consumption, hypertension and cardiovascular diseases. G Ital Cardiol (Rome). 2022 May;23(5):323-327.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35578955/ - Mohammed S Razzaque: Magnesium: Are We Consuming Enough? Nutrients. 2018 Dec 2;10(12):1863.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30513803/ - Kamonwan Tangvoraphonkchai, Andrew Davenport: Magnesium and Cardiovascular Disease. Adv Chronic Kidney Dis. 2018 May;25(3):251-260.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29793664/
Podobne artykuły:
- Czy herbata pobudza tak samo, jak kawa? Kofeina a teina
- Magnez i witamina B6 – dlaczego warto je połączyć?
- Kofeina – kiedy ją stosować i jak dawkować?
- 5 najbardziej popularnych źródeł kofeiny
- Kreatyna i energetyk (kofeina) – czy to rzeczywiście złe połączenie?