Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to jeden z najchętniej kupowanych suplementów w tzw. sezonie grypowym. A wszystko za sprawą reklam mówiących o tym, że duże dawki witaminy C to najlepszy sposób, aby wzmocnić odporność organizmu. Tymczasem witamina C ma o wiele więcej zadań do spełnienia, a jej regularne przyjmowanie może przynieść wiele pozytywnych efektów. Dlaczego warto dbać o właściwy poziom witaminy C w organizmie?
Witamina C – jaką rolę odgrywa w organizmie?
Witamina C, inaczej kwas L-askorbinowy, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest dostarczana do organizmu, ale nie jest w nim przechowywana i musi być codziennie przyjmowana wraz z pożywieniem lub suplementami. Badania wykazały, że witamina C odgrywa w organizmie wiele ról i wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi [1]. Głównym powodem, dla którego ludzie jedzą produkty bogate w witaminę C i przyjmują jej suplementy, jest zwiększenie odporności, ponieważ odgrywa ona istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Czym jest witamina C, na co pomaga? Jest silnym antyutleniaczem, co oznacza, że ma zdolność wychwytywania i unieszkodliwiania wolnych rodników. Liczne badania wykazały, że kwas askorbinowy pełni w organizmie ludzkim wiele funkcji:
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
- jest aktywatorem wielu enzymów uczestniczących w procesach zachodzących w organizmie, m.in. umożliwia syntezę kolagenu,
- zapewnia dobrą kondycję tkanki łącznej,
- ułatwia przyswajanie żelaza,
- wspomaga gojenie się ran,
- pomaga utrzymać dobrą kondycję psychiczną,
- zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
- redukuje ryzyko powstawania osteoporozy,
- wzmacnia zęby i dziąsła, wspiera w walce z próchnicą,
- spowalnia proces starzenia skóry.
Może zainteresuje Cię także: Witamina C w walce z koronawirusem – nowe badania
Witamina C najlepsza na przeziębienie?
Teoria na temat tego, że witamina C leczy przeziębienie i nie tylko była forsowana przez naukowca Linusa Paulinga. Według niego wysokie dawki kwasu askorbinowego (1000mg i więcej dziennie) miały leczyć przeziębienie i inne infekcje.
Kwas askorbinowy ma wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego, a jego niedobór powoduje spadek odporności i podatność na różnego rodzaju infekcje. Jednak liczne badania nie potwierdziły skuteczności stosowania dużych dawek witaminy C w leczeniu czegokolwiek.
Warto wspomnieć o tym, że wbrew medialnym doniesieniom, nie istnieje coś takiego jak witamina C lewoskrętna, która miałaby mocniejsze działanie niż „zwykła”.
Witamina C z natury jest prawoskrętna, a jej przyswajanie zależy m.in. od jej jakości.
Zobacz: Witaminy na odporność – jak uchronić się przed infekcją?
Witamina C a układ krwionośny
Kwas L-askorbinowy uszczelnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Pomaga w prawidłowym przepływie krwi m.in. dzięki wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych.
Kwas askorbinowy zapobiega też uszkodzeniom, jakie w obrębie naczyń mogą wyrządzać reaktywne formy tlenu. Z tego względu witaminę C można stosować przy leczeniu wczesnych stadiów miażdżycy tętnic.
Witamina C w sporcie
Witamina C ma duże znaczenie w diecie sportowca z kilku powodów:
- bierze udział w syntezie kolagenu, który pomaga utrzymać mocne kości, mięśnie i ścięgna, chroni przed kontuzjami,
- jest niezbędna do procesu zamiany lizyny w karnitynę, kluczowego paliwa dla mięśni,
- przyspiesza gojenie ran i chroni skórę,
- wspomaga absorpcję żelaza niezbędnego do transportu tlenu do mięśni, co wspomaga ich wydajność i usprawnia regenerację,
- ma o połowę silniejsze działanie niż u osób nieaktywnych, więc silniej wspomaga obciążony treningami system odpornościowy.
Osoby aktywne fizycznie potrzebują większych dawek witaminy C (nawet 2000mg na dobę). Przy tak dużych potrzebach niezbędna wydaje się suplementacja.
Witamina C może przyczyniać się do spadku zmęczenia
Liczne badania wykazały, że witamina C podawana w dużych dawkach powoduje znaczne zmniejszenie zmęczenia [2]. Właściwość ta może być z powodzeniem wykorzystywana m.in. u osób przewlekle chorych i osób leczonych onkologicznie.
U osób cierpiących na przewlekłe zmęczenie np. pracowników biurowych, lekarze zauważyli spadek pracy nadnerczy [3]. Nadnercza potrzebują witaminy C, aby zsyntetyzować tyrozynę aminokwasową do dopaminy (chroniącej przed zmęczeniem i apatią), a następnie do adrenaliny, która jest dla organizmu hormonem walki lub ucieczki. Właśnie dlatego witamina C jest uważana za witaminę poprawiającą nastrój i utrzymującą właściwy poziom energii.
Plan dietetyczny ułożony pod Twoje oczekiwania to podstawa, aby uchronić Cię przed ewentualnymi niedoborami witamin i minerałów oraz objawami wynikającymi z ich deficytów.
Witamina C może wspierać zdolności kognitywne u osób w podeszłym wieku
Antyoksydacyjne właściwości witaminy C mogą mieć wpływ na pamięć i koncentrację u osób starszych. Wynika to bezpośrednio z ochronnego działania witaminy C na komórki nerwowe. Wolne rodniki uszkadzają neurony i tym samym przyczyniają się do powstawania chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie zanikowe boczne [4].
Zapotrzebowanie na witaminę C i dawkowanie
Witamina C nie jest wytwarzana przez organizm ludzki, dlatego musi być dostarczana w diecie. Orientacyjne dzienne dawki witaminy C ustalone są dla osób prowadzących normalny tryb życia. Większą niż zalecana dawkę kwasu askorbinowego mogą stosować osoby narażone na stres, kobiety w ciąży, sportowcy, czy osoby walczące z infekcją.
Witamina C – dawkowanie
Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest zależne przede wszystkim od wieku oraz płci. Mężczyźni mają większe zapotrzebowanie na witaminę C niż kobiety. Dorosły mężczyzna potrzebuje dziennie około 90mg, natomiast kobieta 75mg kwasu askorbinowego. Chłopcy do 18. roku życia powinni dostarczać 65mg, a dziewczęta 55mg na dobę.
Nadmiar witaminy C. Czym grozi przedawkowanie witaminy C?
Chociaż witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i organizm może wydalać jej nadmiar z moczem, może być to niemożliwe w szybkim tempie w przypadku dużych jej dawek. Nadmierne spożywanie witaminy C (od 2000mg) może powodować przejściowe objawy przedawkowania, które obejmują:
- problemy ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka, wymioty, nudności, bóle żołądka, zgaga,
- bóle głowy,
- zawroty głowy,
- bezsenność,
- zaczerwienienie skóry,
- powstawanie kamieni nerkowych (za sprawą szczawianów, które powstają w wyniku rozkładu witaminy C),
- przeciążenie żelazem (witamina C wspiera przyswajanie żelaza).
Objawy niedoboru witaminy C
Naturalna witamina C (kwas askorbinowy) występuje w wielu spożywanych na co dzień produktach, m.in. owocach i warzywach lub jako dodatek do innych produktów. Dlatego w krajach rozwiniętych niedobór witaminy C występuje rzadko. Jeśli jednak się zdarza, zwykle spowodowany jest określonymi warunkami np. problemem z nerkami (dializy), alkoholizmem, czy anoreksją. Niedobór witaminy C może dotyczyć również osób palących i stosujących złą dietę.
Przewlekły niedobór witaminy C powoduje:
- osłabienie i szybkie męczenie się,
- trudno gojące się rany,
- powstawanie na skórze krostek przypominających trądzik,
- skłonność do powstawania siniaków (kruchość naczyń krwionośnych),
- bóle mięśni oraz stawów,
- zaburzenia wzrostu włosów,
- problemy z dziąsłami,
- zapalenie błony śluzowej,
- podatność na infekcje,
- brak apetytu.
Najlepsze źródła witaminy C
Najlepsze źródła witaminy C obejmują przede wszystkim świeże produkty, zwłaszcza świeże owoce i warzywa, które są łatwo dostępne. Najlepiej wybierać z tych, które mają jej największą zawartość na 100g:
- owoc dzikiej róży (1800mg)
- acerola (1000 – 4500mg zależnie od dojrzałości owoców)
- owoce rokitnika (1100mg)
- natka pietruszki (269mg)
- czarna porzeczka (183mg)
- papryka czerwona (144mg)
- brukselka (94mg)
- papryka zielona (91mg)
- truskawki (66mg)
- kiwi (59mg)
Co ciekawe, cytryny, które uchodzą za bogate źródło witaminy C, wcale tak bogate w nią nie są – 100g cytryn zawiera zaledwie 53mg kwasu askorbinowego. Naturalnie występująca witamina C ma lepszą przyswajalność od witaminy syntetycznej.
Jak uchronić się przed utratą witaminy C z pożywienia?
Witamina C nie należy do trwałych witamin. Kwas askorbinowy jest szczególnie wrażliwy na temperaturę, światło i powietrze. Na jego ilość wpływają różne procesy przygotowania produktów takie jak gotowanie, smażenie czy suszenie. Aby uchronić produkty spożywcze przed utratą witaminy C, należy pamiętać o kilku wskazówkach:
- wszelkie dania z udziałem owoców i warzyw przygotowywać na krótko przed ich zjedzeniem,
- owoce i warzywa należy obierać cienko (najwięcej witaminy znajduje się tuż pod skórką),
- do obierania, tarcia i krojenia owoców i warzyw używać przyborów ceramicznych lub wykonanych ze stali nierdzewnej,
- nie przetrzymywać owoców i warzyw zbyt długo w wodzie,
- wybierać w sklepie jak najświeższe produkty,
- dodawać do warzyw oliwy z oliwek, co pozwoli ograniczyć utleniające działanie powietrza,
- gotować na parze, a w przypadku gotowania w wodzie, gotować krótko wrzucając warzywa lub owoce do wrzątku,
- przechowywać świeże produkty mrożąc,
- kwasić produkty, które się do tego nadają (kwaszenie zmniejsza pH środowiska oraz aktywność enzymów biorących udział w utlenianiu).
Zobacz również: Antyoksydanty w diecie – rola, działanie i źródła przeciwutleniaczy
Witamina C – właściwości. Rola witaminy C w organizmie
Witamina C odgrywa w organizmie wiele ról. Wśród najważniejszych można wymienić:
- wspieranie odporności (profilaktyczne przyjmowanie witaminy C może skracać czas trwania infekcji),
- poprawa kondycji skóry i mięśni (produkcja kolagenu),
- zmniejszenie ryzyka chorób serca i układu krwionośnego,
- redukcja zmęczenia,
- przyspieszanie regeneracji potreningowej i ochrona przed kontuzjami,
- ochrona przed chorobami neurodegradacyjnymi.
Niedobór witaminy C występuje rzadko, ponieważ łatwo możemy w diecie umieszczać produkty będące bogatym jej źródłem (owoce i warzywa).
Bibliografia:
- Martin Doseděl et al: Vitamin C—Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients. 2021 Feb; 13(2): 615.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/ - Claudia Vollbracht and Karin Kraft: Feasibility of Vitamin C in the Treatment of Post Viral Fatigue with Focus on Long COVID, Based on a Systematic Review of IV Vitamin C on Fatigue. Nutrients. 2021 Apr; 13(4): 1154.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066596/ - Sang-Yeon Suh et al: Intravenous Vitamin C administration reduces fatigue in office workers: a double-blind randomized controlled trial. Nutr J. 2012; 11: 7.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273429/ - Adriana Covarrubias-Pinto et al: Old Things New View: Ascorbic Acid Protects the Brain in Neurodegenerative Disorders. Int J Mol Sci. 2015 Dec; 16(12): 28194–28217.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691042/
Podobne artykuły:
- Najlepsze naturalne źródła witaminy C
- Witaminy z grupy B – właściwości i stosowanie podczas treningu
- Witaminy w okresie zimowym
- Przedawkowanie witaminy C – czy jest możliwe?
- Suplementacja zimą – co brać na wzmocnienie organizmu?