Walina jest jednym z trzech głównych aminokwasów rozgałęzionych jakie występują w suplemencie BCAA. Wraz z izoleucyną i leucyną, walina ma wspomóc mięśnie w ich rozbudowie oraz zabezpieczyć je przed katabolizmem powstałym w wyniku treningu, snu, czy też ciężkiej pracy fizycznej. Dowiedź się czym jest walina, jaką funkcję pełni ten aminokwas w organizmie i dlaczego jest on aż tak ważny?
Walina jako składnik BCAA
Walina swoją nazwę zawdzięcza łacińskiemu słowu „validus”, co oznacza silny. Odpowiednia jej ilość w diecie wpływa na prawidłową tężyznę fizyczną oraz zdrowie. Należy ona do grupy egzogennych, organicznych związków chemicznych o charakterze alifatycznym. Organizm sam nie jest w stanie zsyntetyzować waliny, więc musi być ona dostarczona z zewnątrz. Walina oprócz suplementu BCAA może występować w suplementach takich jak: EAA , kompleksy aminokwasów, odżywki białkowe, odżywki białkowo-węglowodanowe. Suplement ten doskonale się sprawdza w przypadku zarówno budowania siły czy masy mięśniowej, jak i w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej.
Działanie waliny
Podczas długotrwałego wysiłku, kiedy spada poziom glukozy we krwi, a zasoby glikogenu są już na wyczerpaniu, organizm pobiera walinę wraz z leucyną i izoleucyną z mięśni. Walina zostaje przetransportowana do wątroby, gdzie zostaje przekształcona w glukozę w procesie glukoneogenezy. Dostarczenie waliny przed długotrwałym i intensywnym treningiem, zabezpieczy nasze mięśnie przed utratą aminokwasów rozgałęzionych z mięśni poprzez wykorzystanie w pierwszej kolejności BCAA z suplementacji.
Skutki nadmiaru i niedoboru waliny
Walinę jak każdy istotny składnik diety można przedawkować lub doprowadzić do jej niedoboru w organizmie. Zarówno pierwsza jak i druga sytuacja nie jest korzystna dla prawidłowego funkcjonowania i może wywołać pewne dolegliwości.
Nadmiar waliny w diecie może przyczynić się do odczucia mrowienia skóry, zakłócenia pracy wątroby i nerek, hipoglikemii oraz wystąpienia omam i halucynacji.
Natomiast niedobór wywołuje takie objawy jak: bezsenność, zaburzenia koncentracji, drżenie mięśni, nadwrażliwość na dotyk, brak łaknienia, anemię oraz spadek masy ciała. Oczywiście powyższe przypadki opisują skutki znacznego niedoboru oraz nadmiaru substancji jaką jest walina. Przy prawidłowym odżywianiu oraz zalecanej suplementacji, nie należy mieć obaw o negatywne skutki jej zażywania.
Właściwości waliny
Jako aminokwas z grupy rozgałęzionej również walina pełni szereg istotnych dla organizmu funkcji. Jej głównymi właściwościami, dzięki którym jest stosowana jako suplement u sportowców są:
– wsparcie w procesie wytwarzania energii w mięśniach
– stymulacja rozrostu tkanki mięśniowej w procesie regeneracji treningowej
– utrzymanie równowagi hormonalnej poprzez wpływ na hormon wzrostu
Oprócz oddziaływania na tkankę mięśniową i proces jej wzrostu walina jest również niezbędna w syntezie kwasu pantotenowego, czyli tzw. witaminy B5, stymuluje prawidłową pracę układu nerwowego oraz systemu immunologicznego, wspomaga odbudowę tkanek po chorobie i urazach oraz wywiera wpływ na regulację metabolizmu – szczególnie biosyntezę węglowodanów.
Walina – występowanie
Chcąc dostarczyć walinę z naturalnych produktów, nie trzeba szukać jej w trudno dostępnych czy drogich produktach. Doskonałymi jej źródłami są:
– proszek jajeczny,
– nabiał (ser parmezan, mleko odtłuszczone),
– mięso (mięso z piersi z kurczaka, cielęcina),
– ryby (tuńczyk, sardynki, łosoś),
– warzywa ( dynia, fasola, soczewica)
– sezam, orzechy pistacjowe i wiele innych.
Naturalne produkty niosą ze sobą również pewne dawki innych makro- i mikroskładników. Jednak osoby, które zdecydowały się na zwiększenie ilości waliny w diecie, mogą bez obaw zastosować ją w formie suplementu L-waliny (nie podniesie to kaloryczności diety).
Walina – dawkowanie
Suplemetacja waliną odbywa się głównie poprzez stosowanie odżywki jaką jest BCAA. Jednak w przypadku stosowania waliny jako osobnego preparatu zaleca się spożywanie jej do trzech razy w ciągu dnia w dawkach od 2 do 5 gram. Jedne z najlepszych dostępnych źródeł waliny i innych aminokwasów, to m.in. BCAA Combo, Beef Amino, BCAA G-Force, czy też Aminomax 6800.
Podobne artykuły:
- Izoleucyna – właściwości, funkcje i dawkowanie izoleucyny
- BCAA – działanie, dawkowanie, opinie
- Aminokwasy rozgałęzione – jaki stosunek BCAA jest najlepszy?
- Czy BCAA działa?
- Stosowanie BCAA – 3 powody, dla których jest to konieczne