WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Pierzga – właściwości i skutki uboczne

Pierzga - właściwości i skutki ubocznePierzga pszczela jest mało znanym produktem odznaczającym się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Wspiera ona odporność, funkcjonowanie układu nerwowego oraz zawiera dużą ilość cennych składników odżywczych. Jak jest pozyskiwana oraz jaki posiada wpływ na organizm?

Pierzga pszczela – ogólna charakterystyka

Pierzga wytwarzana jest z pyłku kwiatowego za pomocą pszczół. To właśnie one, a dokładniej tak zwane pszczoły zbieraczki posiadające specjalne koszyki w odnóżach, zbierają nasionka pyłku z nieznaczną ilością nektaru i wydzieliny gruczołów ślinowych. Taka mieszanina zostaje dostarczona do ula, gdzie obecne w nim pszczoły dokładnie układają ją w plastry. Następnie pyłek zostaje zwilżony śliną wymieszaną z miodem i ubity warstwami. Najczęściej ulokowany jest w okolicy czerwia. Dodatkowo, górna warstwa w celach ochronnych zostaje pokryta woskiem. W wyniku fermentacji mlekowej posiadającej działanie konserwujące i zabezpieczającej przed zepsuciem,  powstaje pierzga. Stanowi ona pokarm dla larw pszczelich oraz doskonałe źródło białka dla dorosłych osobników. W przeciwieństwie do miodu, nie odznacza się słodkim lecz kwaskowym smakiem.

Pierzga – skład

W skład pierzgi pszczelej wchodzą pyłek kwiatowy, ślina oraz miód. Jest ona zbitą masą, zbieraną z ramek w ulach. Chcąc uzyskać 1kg tej substancji, pszczelarz musi wyczyścić od 5 do 30 ramek. Uzależnione jest to od ilości pszczół znajdujących się obecnie w pasiece. W wyniku fermentacji mlekowej, przyswajalność składników odżywczych zwiększa się. Następuje wzrost zawartości kwasu mlekowego i cukrów prostych oraz rozpad białek  do peptydów i aminokwasów. Wzrost wartości odżywczej pierzgi w porównaniu z pyłkiem kwiatowym wynika z obecności enzymów trawiennych, substancji antybiotycznych oraz kwasów organicznych dodanych przez pszczoły.

Pierzga w 20-30% składa się z wody. Zawiera ona węglowodany, głównie cukry proste (przeważnie glukoza i fruktoza)  w ilości 13-55% , białka – 20-30% oraz tłuszcze – 1-20%. W składzie protein występuje aż 25 aminokwasów, w tym również egzogennych, które muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem (fenyloalanina, histydyna, izoleucyna,  leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina). W skład tłuszczy wchodzą zarówno kwasy tłuszczowe nienasycone, jak i nasycone. Istotną rolę dla zdrowia odgrywa kwas alfa linolenowy, na podstawie którego w organizmie wytwarzane są kwasy: dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy. Dodatkowo pierzga cechuje się zawartością beta-sitosterolu zmniejszającego wchłanianie cholesterolu w jelitach oraz kwasu rybonukleinowego.

Oprócz powyższych pierzga jest bogatym źródłem takich składników odżywczych jak:

  • Związki biologicznie czynne – polifenole takie jak: kwasy fenolowe, flawonoidy, leukotrieny i katechiny. Przeważnie występują w postaci: izoramnetyny, glikozydów kemferolu, kwercetyny oraz kwasu chlorogenowego.
  • Enzymy – lipaza, inwertaza, katalaza, laktaza, pepsyna, trypsyna.
  • Witaminy – witamina C (nawet 300mg/100g), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy, rutyna, inozytol) oraz witaminy A i E (rozpuszczalne w tłuszczach).
  • Minerały – magnez, potas, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, chrom, kobalt, molibden, krzem, żelazo i selen.

Pierzga – właściwości i działanie

Do głównych właściwości pierzgi można zaliczyć:

  • Działanie antynowotworowe. Zawarte w niej takie związki jak betulina, kwas oleanolowy oraz jego izomer kwas b-ursolowy odpowiedzialne są za hamowanie tworzenia się i różnicowania komórek rakowych oraz procesu angiogenezy – będący istotnym w rozwoju nowotworów. Substancjami o podobnym działaniu są: chryzyna, kwas kawowy, kemferol i kwercetyna.
  • Wpływa na zwiększenie wydolności fizycznej oraz na wzrost absorpcji tlenu przez tkanki.
  • Właściwości odżywcze, immunostymulujące oraz antybiotyczne. Wspomaga leczenie takich chorób jak przewlekłe zapalenie migdałków, przewlekłe zapalenie wątroby, niedokrwistość, anemia czy schorzenia kardiologiczne.
  • Minimalizuje dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunki, zaparcia oraz wrzody.
  • Hamuje rozwój bakterii Gram-dodatnich z rodzaju Listeria, dzięki zawartości substancji białkowej- bakteriocyny.
  • Dzięki zawartości kwasu L-mlekowego wzmaga regenerację skóry poprzez wpływ na produkcję kolagenu przez organizm. Poprawia jędrność oraz nawilża skórę.
  • Posiada zdolność do wymiatania wolnych rodników poprzez wysoki potencjał antyoksydacyjny – 72-94% w systemie reakcji ABTS+ oraz 71-92% w systemie reakcji DPPH.
  • Wspomaga regenerację organizmu, zwłaszcza po operacjach i zabiegach.
  • Stymuluje układ nerwowy w stanach depresyjnych.
  • Posiada działanie przeciwmiażdżycowe.
  • Posiada właściwości wzmacniające, przeciwdziałające syndromowi chronicznego zmęczenia.
  • Wspomaga koncentrację i pamięć.
  • Działa łagodząco na reakcje alergiczne.
  • Ogranicza całkowitą ilość lipidów oraz reguluje poziom cholesterolu.

Pierzga - właściwości i skutki uboczne

Pierzga dawkowanie

Pierzgę zazwyczaj kupuje się w postaci granulek o brązowym kolorze, zamkniętych w szczelnym słoiku. Należy ją stosować dwa razy dziennie w ilości 15-20g. Chcąc odczuć jej pozytywne aspekty, wystarczy już tylko jedna łyżka dziennie. Nie należy przekraczać dawki trzech łyżek na dobę. Można ją spożywać samodzielnie, bądź w połączeniu z miodem, mlekiem lub wodą. Zalanie wieczorem granulek pierzgi przegotowaną wodą, zostawienie jej do następnego dnia i wypicie na czczo spotęguje jej pozytywne działanie. Stosowanie jej bezpośrednio na skórę pozytywnie wpływa na urodę.

Pierzga – skutki uboczne

Pierzga pszczela nie wywołuje żadnych skutków ubocznych u osób zdrowych, nie uczulanych na jakikolwiek jej składnik. Nie powinna być jednak stosowana przez osoby uczulone na produkty pszczele.  Jest ona produktem bezpiecznym, charakteryzującym się wysoką zawartością składników odżywczych wzmagających odporność, o działaniu antyoksydacyjnym oraz działającym profilaktycznie w odniesieniu do niektórych rodzajów nowotworów.

Pierzga pszczela – sklep

Chcąc kupić pierzgę pszczelą, należy udać się do sklepu ze zdrową żywnością. Jednak nie zawsze jest ona łatwo dostępna.  Cena pierzgi znacznie przewyższa cenę miodu. Za półkilogramowy słoik pierzgi można zapłacić nawet 120zł.

Podobne artykuły:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *