WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Pieprz metystynowy – kava kava

Pieprz metystynowy – kava kavaKava kava jest byliną naturalnie występującą w rejonie wysp Pacyfiku. Posiadała ona niegdyś powszechne zastosowanie, dziś natomiast traktowana jest jako środek nielegalny. Czym jest oraz jakie właściwości za sobą niesie pieprz metystynowy?

Kava kava – ogólna charakterystyka

Pieprz metystynowy (Piper methysium) zwany również Kava, ’ava,  kava kava, sakau czy yagona. Jest rośliną należącą do rodziny pieprzowatych, występującą naturalnie w tropikalnym klimacie. Pochodzi głównie z Vanuatu i Mikronezji. Kava kava jest krzewem posiadającym wzniesione pędy, osiągającym nawet 5m wysokości. Charakteryzuje się dużymi, około 15-centymetrowymi liśćmi o sercowatym kształcie. Jest rośliną dwupienną. Kwiaty żeńskie występują rzadko, tylko czasami zawiązują nasiona, natomiast kwiaty męskie tworzą kremowo-białe kłosy o cylindrycznym kształcie i długości około 12cm. Początki jej stosowania sięgają nawet 3000 lat wstecz. Konsumowana była głównie podczas różnych ceremonii oraz obrzędów religijnych.

Składnikami, warunkującymi jej najważniejsze właściwości są tzw. kawalaktony, których ilość w danej kavie oscyluje pomiędzy 3- 20%. Jej grube i gęste korzenie są również bogate w takie składniki jak: skrobia, białka, cukry i sole mineralne.

Głównym miejscem oddziaływania kava kava jest układ limbiczny, który ma wpływ na zachowania, emocje oraz różne funkcje autonomiczne. Układ ten to grupa połączonych głębokich struktur mózgu, posiadająca tę samą strukturę u wszystkich ssaków. Yagona nie powoduje agresji, kaca czy otępienia lecz wywołuje uczucie szczęścia, zadowolenia i beztroski.

Kava kava – zastosowanie

Dzięki swoim prozdrowotnym właściwością pieprz kava kava jest masowo wykorzystywany do produkcji suplementów. Może on występować w postaci mono preparatów lub jako dodatek do innych suplementów o podobnym działaniu. Pieprz ten występuje głównie w formie: kapsułek, tabletek, proszku, płynu, miękkiego żelu oraz nalewek. Najbardziej preferowane są preparaty kavy w proszku.

Kava kava – działanie

Do głównych korzyści stosowania pieprzu metystynowego można zaliczyć:

  • Wspomaga przeciwdziałać kołataniu serca i wynikających z niego ataków paniki;
  • Wpływa na zmniejszenie objawów związanych z nadmiernymi stanami nerwowości takich jak: zawroty i bóle głowy, stres oraz lęk. Na podstawie badań dotyczących wpływu kava-kava na stany nerwowe, wysunięto wnioski, iż pozytywne efekty jej stosowania są widoczne już po pierwszym tygodniu leczenia;
  • Łagodzi depresje. Wyniki niektórych badań wysuwają tezę, iż stosowanie pieprzu metystynowego ma zbliżone działanie do leków antydepresyjnych i przeciwlękowych oraz nie wywołuje efektów ubocznych;
  • Zmniejsza dolegliwości bólowe. Poprzez oddziaływanie zwiotczające mięśnie, kava może zmniejszać uczucie bólu związane ze skurczem mięśni;
  • Pomaga w leczeniu fibromialgii, która jest schorzeniem odznaczającym się przewlekłym bólem tkanek miękkich ulokowanych wokół stawów oraz mięśni;
  • Łagodzi menopauzy. Na podstawie 8-tygodniowego badania z podwójnie ślepą próbą, wysunięto wnioski, iż pieprz metystynowy już w pierwszym tygodniu stosowania poprawiał ogólne samopoczucie i nastrój badanych kobiet oraz zmniejszał objawy menopauzy – uderzenia gorąca;
  • Wspomaga proces rekonwalescencji po udarach. Poprzez właściwości ograniczające uszkodzony obszar mózgu, kava kava może zmniejszać ryzyko dalszego jego uszkodzenia na skutek niedokrwienia oraz zapewnić działanie przeciwdrgawkowe. Taka zależność może pomóc w rekonwalescencji;
  • Niweluje problemy układu moczowo-płciowego. Roślina ta od wielu lat jest stosowana w leczeniu infekcji pęcherza i dróg moczowych;
  • Wspomaga walkę z bezsennością. Udowodniono, iż stosowanie pieprzu metystynowego przed snem zmniejsza czas niezbędny do zaśnięcia oraz poprawia jakość snu;
  • Wspiera walkę z nałogiem, dzięki działaniu relaksacyjnemu;
  • Posiada działanie anty agregacyjne – zapobiegające zlepianiu się płytek krwi;
  • Pomaga w łagodzeniu wielu chorób i dolegliwości.

Czy pieprz metystynowy jest szkodliwy?

Yagona nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży oraz w następującym po nim okresie karmienia.

Kava kava stosowana w rekomendowanych dawkach jest uważana za bezpieczną. Jednak stosowanie go w zbyt dużych ilościach może prowadzić do wystąpienia takich skutków ubocznych jak:

  • Zaburzenia widzenia,
  • Trudności z chodzeniem,
  • Duszności,
  • Przekrwienie oczu,
  • Dezorientacji,
  • Zaburzenia ze strony układu pokarmowego,
  • Nadwrażliwość na światło,
  • Zatrucia;
  • Toksycznego uszkodzenia wątroby objawiającego się utratą apetytu, zażółceniem oczu, zmęczeniem, nudnościami, ciemnieniem moczu, niestrawnością, porannym zmęczeniem oraz bólem w górnej i prawej części brzucha.

Jak przygotować napój z pieprzu metystynowego?

Około 20-35 gram sproszkowanego surowca należy wsypać do woreczka filtracyjnego, następnie zanurzyć w letniej przegotowanej wodzie (ok. 500-600ml). Kolejno wycisnąć przez 10-15 minut tak, aby cała esencja z korzenia przeszła do wody. Pozostałości po korzeniu należy wyrzucić. Tak przygotowany napój powinno się pić jednym lub dwoma dużymi łykami co 15-20 minut za pomocą małej miseczki. Wywar z kavy na czczo

działa intensywniej. W związku z powyższym, w tradycyjnym zastosowaniu, jest on podawany raczej w porach wieczornych, w celu wyciszenia organizmu przed snem.

Kava kava – gdzie kupić?

Od roku 2002 niektóre kraje Europejskie, w tym Polska, wycofały ze sprzedaży preparaty zawierające ekstrakty z sakau z powodu prawdopodobieństwa jej hepatotoksycznego działania – uszkadzającego wątrobę. Ponadto kawa kawa została wpisana do rejestru środków grupy I-N. Oznacza to, że może być wykorzystywana jedynie w celach przemysłowych, medycznych i naukowych. Mimo, iż pieprz metystynowy nie jest dostępny do zakupu w sklepach stacjonarnych, dostępna jest w sprzedaży internetowej w formie kapsułek oraz kropli. W związku z powyższym, kava kava w Polsce jest środkiem nielegalnym.

 Czy wiesz że?

  • Tradycyjnie korzeń pieprzu metystynowego był najpierw przeżuwany, zalewany wodą i kolejno poddawany procesowi fermentacji. Tak spreparowany napój wlewano do naczynia utworzonego z łupiny kokosowej i pito w trakcie rytuałów, rozpoczynając od najważniejszego gościa. W wielu miejscach, rytuał ten przetrwał do dziś. Obecnie proces przeżuwania korzenia, zastąpiono wykorzystaniem jego mechanicznie zmielonej postaci.
  • Kava kava w obrocie na polskim rynku posiada status środka do zastosowań zewnętrznych. Aktualnie nie ma możliwości rejestracji tego środka jako suplementu diety czy środka spożywczego w Polsce.
  • Załoga Jamesa Cooka spożywała napój z kavy w celu złagodzenia objawów choroby morskiej i minimalizowaniu stanów psychicznych wynikających długotrwałą rozłąką z rodziną i domem.
  • W tradycyjnej medycynie ludowej kava kava była stosowana na takie dolegliwości jak: biegunka, gorączka, drgawki, bóle menstruacyjne czy bezsenność.

Podobne artykuły:

Michał Smuszkiewicz

Michał Smuszkiewicz - student AWF Poznań posiadający duży wachlarz wiedzy jak i doświadczenia w zakresie aktywności fizycznej oraz żywienia. Jest osobą ambitną czującą ciągły niedosyt wiedzy. Przekłada się to na to, że każdy trening oraz dieta są przemyślane oraz dostosowane do potrzeb.

Komentarze
  1. Odkąd pierwszy raz miałam okazję posmakować kavy kavy stałam się jej wielką fanką, dla mnie nie ma lepszego sposobu na relaks czy bezsenność, kava ma jednak o wiele więcej dobrych właściwości. Serdecznie zapraszam do polubienia strony *** , znajdziecie tu wiele informacji oraz ciekawostek na temat kavy kavy. Sama zamawiam ją z kavasklep.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *