Czy interesują Cię naturalne sposoby rozwiązywania różnych problemów zdrowotnych? W takim razie z pewnością docenisz morwę białą, która jest cenną rośliną o działaniu prozdrowotnym. Jej lecznicze właściwości znane są medycynie chińskiej. Jest w niej stosowana w celu leczenia infekcji dróg oddechowych, nadciśnienia, czy gorączki. Jakie korzyści możesz odnieść ze stosowania preparatów z morwy białej?
Na co pomaga morwa biała?
W morwie białej (Morus alba L.) znajdują się substancje chemiczne, które działają podobnie do niektórych leków stosowanych w cukrzycy typu 2. Spowalniają rozkład cukrów w jelitach, dzięki czemu cukry są wolniej wchłaniane do krwi. Pomaga to organizmowi utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie [1].
Morwa biała jest rośliną bogatą w cenne składniki odżywcze:
- alkaloidy,
- antocyjany,
- flawonoidy,
- aminokwasy,
- kwasy fenolowe,
- kwercetyny,
- glikozydy,
- taniny oraz fenolokwasy,
- rutyna,
- składniki mineralne,
- witaminę C.
To powoduje, że jest rośliną cenioną za łagodzenie lub likwidowanie różnych problemów zdrowotnych.
Właściwości morwy białej
Roślina morwy białej jest bogata w aktywne związki biologiczne, które wykazują właściwości lecznicze. Co ciekawe, morwę białą można wykorzystywać leczniczo na różne sposoby, ponieważ składniki aktywne znajdują się nie tylko w owocach, ale również w liściach, korzeniach i korze.
Działanie przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe
- Suszona morwa jest doskonałym źródłem antocyjanów, grupy antyoksydantów znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
- Suszone owoce zawierają resweratrol, który ma silne właściwości antyoksydacyjne i który jest doceniany za działanie przeciwstarzeniowe.Resweratrol zawarty w morwie może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób serca.
- Zaskakujące jest to, że suszone owoce morwy zawierają aż 190% dziennej zalecanej ilości witaminy C w 100g. Oznacza to, że dzięki ich jedzeniu można zmniejszać ryzyko chorób serca poprzez zwalczanie uszkodzeń oksydacyjnych oraz dbać o układ odpornościowy i naprawę tkanek.
Działanie przeciwcukrzycowe i stabilizujące cukier we krwi
- Pod tym względem bardzo dobrze działają zarówno owoce, jak i liście morwy białej. Substancje w nich zawarte obniżają aktywność enzymów, które biorą udział w rozkładzie cukrów w przewodzie pokarmowym.
- Prowadzi to do ograniczania przyswajania cukru.
- Liście morwy, podobnie jak jej owoce, zawierają antyutleniacze takie jak flawonoidy i kwas askorbinowy.
Działanie przeciwmiażdżycowe
- Regularne stosowanie morwy białej daje korzystne działanie w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu.
- Włączenie rośliny na stałe do diety pozwala skutecznie obniżyć poziom złego, a podwyższyć poziom dobrego cholesterolu (HDL) [1].
- Pozwala to redukować i naprawiać uszkodzenia w naczyniach krwionośnych.
Bogate źródło błonnika
- Owoce morwy białej są idealnym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika.
- Błonnik rozpuszczalny pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniżać poziom szkodliwego cholesterolu, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny jest niezbędny dla utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu.
- 100g morwy zawiera 7g błonnika, co stanowi 28% zalecanego dziennego spożycia tego składnika.
- Z reguły zjada się znacznie mniej błonnika niż jego zalecana ilość, więc podjadanie suszonych owoców morwy to świetny sposób na zwiększenie zawartości błonnika w diecie.
Działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze
- Przeciwdrobnoustrojowe działanie morwy białej może pomóc m.in. w zapobieganiu próchnicy, zapaleniu dziąseł i przyzębia [2].
- Badania pokazały, że ekstrakt w wyższych stężeniach był również zdolny do hamowania Candida albicans, grzyba związanego z pleśniawką jamy ustnej.
- Ekstrakt z korzenia morwy białej jest w stanie powstrzymać szereg bakterii powszechnie kojarzonych z chorobami dziąseł.
Działanie lecznicze na przewód pokarmowy
Zawarte w morwie białej garbniki mają działanie ściągające na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pozwala to łagodzić dolegliwości wynikające z choroby wrzodowej żołądka, a także zmniejsza bóle dwunastnicy. Owoce poprawiają perystaltykę jelit.
Oprócz wspomnianych przypadków, poszczególne części rośliny są stosowane w kilku innych przypadkach zdrowotnych:
- Na przykład owoce mają działanie moczopędne, a wyciągi z nich są traktowane jako naturalny sposób na pobudzenie laktacji.
- Ekstrakt z kory korzenia morwy ma działanie ochronne na wątrobę oraz nerki.
- Morwa biała jest również wykorzystywana w pielęgnacji. Kremy i maści z wyciągami morwy chronią przed powstawaniem przebarwień, a także likwidują zmiany spowodowane zwiększoną produkcją melaniny.
Czytaj więcej: Morwa biała – co daje?
Jak morwa biała wspomaga odchudzanie?
Naukowcy doszli do wniosku, że ekstrakt z morwy białej może być stosowany do kontrolowania apetytu, masy ciała, a także w celu odwracania zaburzeń metabolicznych u osób z otyłością.
Zawarty w morwie składnik aktywny zwany DNJ czyli 1-deoksynojirimycyna, korzystnie wpływa na metabolizm cukrów w organizmie i ogranicza ich rozkład do przyswajanej glukozy. Dzięki temu część węglowodanów nie zostaje w ogóle przyswojona i ulega wydaleniu.
Morwa zawiera wiele składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które mogą wspomóc dietę odchudzającą. Zawiera też błonnik, węglowodany i białko, które pozwalają zachować zdrowie w czasie trudnego procesu redukcji.
Najnowsze badania sugerują, że owoce zawierają związek, który aktywuje brązowy tłuszcz, przyspieszając metabolizm i tym samym wspomagając odchudzanie [3].
Herbata z morwy białej — jak pić?
Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości morwy białej, możesz przygotować wywar. Zalej 1g liści morwy 100ml wody o temperaturze około 100°C i parz od 3 do 5 minut. Aby uzyskać działanie zdrowotne herbaty, pij wywar regularnie 2-3 razy dziennie. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli herbatę z morwy będziesz wypijać 15min przed posiłkiem.
Zobacz także: Najlepsze herbaty na odchudzanie
Z czym nie łączyć morwy białej?
- Przyjmowanie leków na cukrzycę i jednoczesne stosowanie morwy może spowodować niebezpiecznie niski poziom cukru we krwi (hipoglikemię).
- W interakcję ze składnikami morwy mogą wchodzić inhibitory OCT2, a także leki podawane przy pomocy pomp infuzyjnych (antybiotyki, insulina, chemioterapeutyki, a nawet leki przeciwbólowe).
- Morwa biała może zmienić sposób działania preparatów zawierających leki oraz sposób działania podających je pomp, a także ilość leków pozostających w organizmie. Zdarzyć się może, że zmianie ulegną zarówno działanie leków, jak i intensywność wywołanych nimi skutków ubocznych.
- Działanie morwy może nasilać negatywne skutki działania niektórych leków – np. takich, które obniżają poziom cholesterolu.
Liść morwy białej — skutki uboczne
Roślina jest uważana za bezpieczną. Jednak jak w przypadku wszystkich suplementów i ziół, mogą wystąpić pojedyncze negatywne reakcje na składniki zawarte w morwie. Zazwyczaj skutki uboczne skupiają się na przewodzie pokarmowym — pojawiają się wówczas problemy żołądkowo-jelitowe takie jak łagodna biegunka i wzdęcia. Czasami mogą się również pojawić zmiany skórne.
Przeciwwskazania do stosowania liści morwy białej
- Ciąża i karmienie piersią: Niewiele wiadomo na temat stosowania morwy białej podczas ciąży i karmienia piersią. Dlatego kobiety ciężarne i karmiące powinny unikać jej spożywania.
- Cukrzyca (bez konsultacji): Morwa biała może obniżać poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Jeśli lekarz prowadzący wyrazi zgodę na spożywanie morwy, należy uważnie monitorować poziom cukru we krwi i obserwować wszelkie oznaki niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemia).
Morwa biała a tarczyca
Morwa może wspomóc leczenie chorób tarczycy takich jak niedoczynność lub nadczynność tarczycy, czy choroba Hashimoto. Składniki morwy wspierają pracę gruczołu tarczycowego, a także pomagają utrzymać właściwą masę ciała.
Stosowanie morwy białej w sporcie
Owoce morwy białej (Morus alba) są niezwykle bogatym źródłem białka (liście — 15-30% białka w suchej masie) i wapnia (jak na owoc). 100g suszonych owoców to 7,6g białka, co czyni je świetną przekąską potreningową. 100g suszonej morwy zawiera aż 30% dziennej wartości żelaza i 10% dziennej wartości wapnia.
Żelazo pomaga zwalczać zmęczenie i zapewnia uczucie dopływu energii. Dzieje się tak, ponieważ umożliwia transport krwinek bogatych w tlen po całym ciele. Wapń z kolei jest podstawą mocnych kości. Wyciągi z morwy świetnie regulują gospodarkę węglowodanową, co ma znaczenie dla osób podejmujących wysiłek fizyczny.
Bibliografia:
- https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2013.1203
- https://ijpbs.net/abstract.php?article=NTE5Mw==
- Long Cheng et al: Mulberry leaf activates brown adipose tissue and induces browning of inguinal white adipose tissue in type 2 diabetic rats through regulating AMP-activated protein kinase signalling pathway. Br J Nutr. 2022 Mar 28;127(6):810-822.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33971987/
Podobne artykuły:
- Morwa biała – co daje?
- Które owoce mają najmniej kalorii?
- Babka płesznik — właściwości, dawkowanie, jak stosować
- Seler naciowy — właściwości
- 7 warzyw, które wpływają na zmniejszenie tkanki tłuszczowej