Kwas masłowy jest elementem zdrowej diety, mimo że jego zapach nie należy do przyjemnych. Mało tego, w Twoim ciele również odbywa się ciągła produkcja kwasu masłowego. Powstaje w okrężnicy wskutek bakteryjnej fermentacji węglowodanów. Wspomaga zdrowie i gojenie komórek w jelitach. Jest również głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelita, głównie jelita grubego, okrężnicy oraz nabłonka przewodu pokarmowego. Dzięki niemu nie odczuwasz problemów ze strony układu pokarmowego. Czy powinieneś go suplementować i czy wiąże się z tym jakiekolwiek ryzyko?
Jakie właściwości ma maślan sodu?
Maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego, jest jednym z najczęściej występujących w jelitach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (stanowi 83% wszystkich krótkołańcuchowych tłuszczów w okrężnicy). Wraz z octanem i propionianem, maślan stanowi aż 95% krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w całym organizmie.
Maślan sodu wykazuje szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych:
- działanie przeciwzapalne (przy zapaleniu jelita), odżywcze na nabłonek jelit (w celiakii),
- przywrócenie równowagi mikrobiotycznej (w zespole jelita drażliwego),
- regulacja ruchliwości jelit (w zaparciach), przywrócenie równowagi mikrobioty (bakterie jelitowe) jelitowej (przy biegunce, antybiotykoterapii), wspomaganie leczenia insulinooporności,
- zapobieganie zespołowi nieszczelnego jelita oraz łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego,
- pomoc w ograniczeniu ryzyka związanego z rozwojem raka jelita grubego, przy diecie ubogiej w błonnik pokarmowy,
- ochrona przy przyjmowaniu leków uszkadzających nabłonek jelit (chemioterapia, leki przeciwzapalne itp.).
Maślan sodu – opinie o stosowaniu
Maślan sodu – na co pomaga? Wytwarzanie, dostarczanie i wchłanianie endogennego maślanu sodu przez komórki nabłonka jelitowego zostało dobrze udokumentowane.
- Szczególną uwagę zwraca się na ten kwas ze względu na jego korzystny wpływ na homeostazę jelitową i metabolizm energetyczny. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym maślan sodu wzmacnia funkcję bariery jelitowej i odporność śluzówki jelita. Suplementowanie maślanu sodu jest więc często polecane przy pojawiających się problemach ze śluzówką jelit, czy ich niedrożnością i przypadłościami typu zespół jelita drażliwego.
- Liczne badania in vitro i in vivo wykazały, że maślan odgrywa ważną rolę w tworzeniu odpowiedzi immunologicznych i zapalnych oraz funkcji bariery jelitowej [1,2]. To potwierdza słuszność twierdzenia, że nasza odporność znajduje się w jelitach.
- Chociaż dobrze wiadomo, że maślan wywiera korzystny wpływ w obrębie przewodu pokarmowego, coraz więcej dowodów wskazuje też na wpływ maślanu na mózg poprzez oś jelito – mózg. Na przykład zmiany w bakteriach wytwarzających maślan wpływają na obwodowy i ośrodkowy układ nerwowy oraz funkcje mózgu, wzmacniając pogląd na istnienie zależności mikrobiota – jelito – mózg [3]. To z kolei tłumaczy, dlaczego wielu lekarzy określa jelita jako nasz drugi mózg (szczególnie w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego).
- Wiele badań wykazało, że maślan może działać jako środek przeciwzapalny na nabłonek jelit. Ta opinia na temat kwasu masłowego ma najwięcej swoich zwolenników wśród przedstawicieli środowiska medycznego. Dlatego troska o właściwą produkcję własną kwasu masłowego poprzez przyjmowanie odpowiedniej ilości błonnika oraz produktów bogatych w ten kwas, stało się jedną z głównych sugestii dawanych przez lekarzy, jeśli chodzi o zapobieganie chorobom jelit, takich jak syndrom drażliwego jelita czy nawet rak okrężnicy.
- Jeśli chodzi o odchudzanie, większość dowodów łączących kwas masłowy z utratą wagi opiera się na badaniach na zwierzętach i probówkach.
- Fachowcy od żywienia są zdania, że suplement kwasu masłowego zdecydowanie nie powinien być uważany za magiczny suplement odchudzający. Może być jednak pomocny w odchudzaniu wraz z prowadzeniem zdrowego stylu życia.
Jakie skutki uboczne daje stosowanie maślanu sodu?
Trudno znaleźć jakiekolwiek udokumentowane negatywne skutki uboczne suplementów kwasu masłowego. Nie ma też udokumentowanych przeciwwskazań do stosowania go u młodzieży, a nawet dzieci. Nie powoduje on zarówno skutków ubocznych, jak i działań niepożądanych.
Dostępne badania przeprowadzone m.in. na szczurach karmiących młode sugerują, że maślan sodu może być bezpiecznie przyjmowany nawet przez matki karmiące. Jednak nie ma jeszcze na ten temat decydujących badań na ludziach.
Maślan sodu – dawkowanie
Suplementy kwasu masłowego najczęściej występują w postaci kapsułek lub tabletek. Zalecenia dotyczące dawkowania różnią się w zależności od produktu.
Niektórzy zalecają od 1 do 6 kapsułek/tabletek po posiłkach, podczas gdy inni sugerują przyjmowanie 1 kapsułki trzy razy dziennie z posiłkami, kilka godzin przed lub po zażyciu innych leków.
Dawka zawiera zwykle 150-300mg kwasu masłowego na dobę. Najlepiej uważnie czytaj etykiety produktów i skonsultuj się z lekarzem, jeśli nie masz pewności.
Suplementy diety z maślanem sodu
Wykazano, że zwiększone spożycie wysoko przetworzonej żywności o niskiej zawartości błonnika i wysokiej zawartości cukru zmniejsza poziom produkcji maślanu w jelicie grubym.
Suplementacja kwasem masłowym może być dobrym pomysłem, jeśli nie jesteś w stanie uzyskać wystarczającej jego ilości z diety. Suplement kwasu masłowego może być pomocny, zwłaszcza jeśli cierpisz na chorobę zapalną jelit lub próbujesz zapobiegać rakowi okrężnicy.
Prawidłowo przygotowany suplement tego kwasu pozwala dostarczyć maślan do jelita cienkiego, a następnie do jelita grubego, gdzie jest uwalniany. W niektórych suplementach maślanu używa się kwasu stearynowego. Kwas stearynowy to naturalnie występujący kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego i dobrze sprawdza się do tworzenia otoczki substancji czynnej.
Essence Maślan sodu w tabletkach
Essence Sodium Butyrate to czysty skład bez zbędnych dodatków – 100% maślan sodu kwas masłowy.
Wpływa na utrzymanie naturalnej mikroflory w jelicie grubym, pomaga odbudować zniszczoną mikroflorę jelitową np. po antybiotykoterapii i podczas stanów zapalnych jelit, sprzyja prawidłowej pracy całego układu pokarmowego, w tym komórek nabłonka jelit.
- naturalny sposób na wzmocnienie odporności i przywrócenie równowagi w organizmie,
- utrzymanie homeostazy jelitowej odbywa się za pomocą krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
- dobra przyswajalność i szybkie wchłanianie,
- polecany wszystkim osobom dbającym o formę.
Bibliografia:
[1] Jian Tan et al: The role of short-chain fatty acids in health and disease. Adv Immunol. 2014; 121:91-119.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24388214/
[2] H M Hamer et al: Review article: the role of butyrate on colonic function. Aliment Pharmacol Ther. 2008 Jan 15;27(2):104-19.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17973645/
[3] Xiyue Chen et al: Maintenance of Gastrointestinal Glucose Homeostasis by the Gut-Brain Axis. Curr Protein Pept Sci. 2017;18(6):541-547.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27356933/
Podobne artykuły:
- Probiotyki na jelita – jakie wybrać i jak stosować?
- Probiotyki – brać czy nie?
- Kwas asparaginowy – działanie, występowanie, skutki uboczne
- Kiedy brać kwas foliowy?
- Olej MCT – co to jest, właściwości, który wybrać
Po maślanie mam mega wzdęty brzuch …przyspieszona akcje serca .
Dlaczego tak mi się dzieje ?
Nie mogłam zasnąć, byłam bardzo pobudzona, szybko biło serce