Agmatyna
Agmatyna należy do grupy suplementów stosowanych w celu…
Kwasy omega-3 to jedne z najpopularniejszych suplementów na rynku. Swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim licznym kampaniom informacyjnym na temat korzyści, jakie mogą nam zapewnić. Odporność, sprawność mózgu i ochrona przeciwrakowa to tylko kilka pozycji z długiej listy pozytywnych skutków tych kwasów.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 można znaleźć w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich, owocach morza, czy orzechach włoskich. Jednak niedobór kwasów omega 3 jest częstym problemem w krajach rozwiniętych. Czy można go uzupełnić, stosując suplementy diety bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe?
Kwasy omega 3, podobnie jak kwasy omega 6, zaliczamy do wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych [1]. Różnią się one między sobą nie tylko budową, ale również wpływem na organizm. Rodzinę kwasów omega-3 tworzą kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA).
W związku z tym, że nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć, powinniśmy przyjmować je wraz z pożywieniem.
Ważne, aby stosunek dostarczanych kwasów omega 6 do omega 3 Nie przekraczał 5:1. Wtedy wspomaga prawidłowe działanie organizmu i zapewnia działanie ochronne przed chorobami zapalnymi.
Współczesna dieta pełna przetworzonej żywności i tłuszczów trans ma mocno zachwiane proporcje kwasów omega (nawet 12:1) na niekorzyść omega 3. Dlatego mimo przekonania o zdrowej diecie, możemy być narażeni na powstawanie stanów zapalnych, które po pojawieniu się, będą trudne do usunięcia. Stąd potrzeba suplementacji kwasów omega 3 staje się coraz ważniejsza dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji każdego z nas.
Ten suplement diety to znakomite źródło kwasów tłuszczowych w postaci wygodnych do połknięcia kapsułek. Ilość produktu starcza na około dwumiesięczną suplementację.
Profesjonalny preparat uzupełniający kwasy omega 3. Wystarcza na około 3 miesiące suplementacji.
Najlepszym sposobem na dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega-3 (i utrzymywanie w ryzach poziomu omega-6 z uwzględnieniem zapotrzebowania na kwas linolowy) jest pozyskiwanie ich z diety. Dieta ta powinna być bogata w oleje, szczególnie rybne z dzikich ryb, takich jak łosoś i tłuste ryby morskie.
Niestety dla niektórych z nas utrzymanie takiej diety przy szybkim tempie życia i częstym poleganiu na żywności przetworzonej jest wręcz niemożliwe. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest suplementowanie wysokiej jakości kwasów tłuszczowych.
Suplementację kwasów omega 3 zaleca się w szczególności wegetarianom i weganom (możliwe jest pozyskanie DHA z alg), a także kobietom w ciąży, małym dzieciom oraz osobom otyłym.
Zobacz więcej: 5 najlepszych źródeł omega 3 niebędących owocami morza
Kwasy omega 3 mają szczególny wpływ na funkcjonowanie mózgu — odgrywają kluczową rolę w tworzeniu i utrzymani w dobrym stanie błon komórek nerwowych. Jak pokazują badania, w układzie nerwowym kwasy omega-3 uczestniczą w rozwoju obwodów mózgowych, a także w szybkim przetwarzaniu informacji.
Co ciekawe, kwasy omega 3 odgrywają ważną rolę w stabilizowaniu nastroju i zapobieganiu pogorszenia funkcji poznawczych. To dlatego niski poziom kwasów omega 3 w organizmie może prowadzić do osłabienia pamięci, a nawet depresji.
Korzyści z kwasów omega 3 dla mózgu obejmują:
Czytaj więcej: Kwasy tłuszczowe omega 3 – niezbędny budulec komórek
Kwasy omega 3 są również ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Korzyści obejmują:
Obecna zalecana dawka kwasów tłuszczowych omega 3 to 250mg (w niektórych źródłach mówi się nawet o przedziale od 500 do 1000mg, w zależności od potrzeb zdrowotnych). Jednak Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zapewnia, że dopiero zwiększając dzienną dawkę kwasów do 2, a nawet 4g, możemy liczyć na efekty terapeutyczne [7].
Jeśli więc nie jesteś w stanie uzyskać odpowiedniej ilości kwasów omega 3 z diety, na przykład stosując oleje roślinne takie jak olej lniany, powinieneś rozważyć suplementację. Będzie ona szczególnie korzystna, jeśli masz tendencję do powstawania stanów zapalnych, bólów stawowych, problemów z sercem lub cierpisz na nadwagę.
Pamiętaj, że tak jak nie wszystkie oleje rybne są sobie równe, tak różnica w jakości będzie też dotyczyć suplementów omega 3.
Oleje rybne łatwo się utleniają, ponieważ mają niski próg ciepła i łatwo jełczeją. Dobrym wyborem jest połączenie omega 3 z jednym z antyutleniaczy np. witaminą E. Pozwala to zachować dobrą jakość suplementu. Suplementy pozyskiwane z ryb powinny zawierać dwa kwasy: kwas omega z EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Pamiętaj, aby suplementy omega 3 przyjmować razem z posiłkiem, ponieważ wtedy mają możliwość właściwie się wchłonąć.
Sprawdź także: Zdrowe tłuszcze – 7 najlepszych źródeł
Bibliografia:
Podobne artykuły: