WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Glutation – czym jest, działanie, jak zwiększyć poziom glutationu?

glutation

Glutation stanowi jedną z ważniejszych substancji zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To niezwykle istotne białko odgrywa ważną rolę nie tylko w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale także w procesach detoksykacji i wspieraniu układu odpornościowego. Wraz z upływem lat, pod wpływem stresu, zanieczyszczeń środowiskowych i innych czynników poziom glutationu w organizmie może ulec obniżeniu, co wiąże się z różnymi skutkami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego utrzymywanie odpowiedniego poziomu glutationu w organizmie jest tak ważne, oraz jakie czynniki mają na to wpływ, wspierając tym samym Twoje zdrowie.

Glutation – czym jest?

Glutation jest tripeptydem przeciwutleniającym składającym się z trzech aminokwasów: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego. Uważany jest za najważniejszy i występujący w największej ilości antyoksydant wewnątrzkomórkowy. Glutation występuje naturalnie w organizmie i jest wytwarzany w wątrobie, gdzie odgrywa znaczącą rolę w detoksykacji organizmu. Za produkcję glutationu odpowiada każda komórka w organizmie.

plany - rejestracja

Właściwości zdrowotne glutationu

Korzyści zdrowotne z utrzymywania odpowiedniego poziomu glutationu obejmują:

  • detoksykację (glutation oczyszcza organizm z metali ciężkich i rozkłada toksyny)
  • likwidację wolnych rodników (glutation ma silne właściwości przeciwutleniające)
  • wsparcie dla układu odpornościowego
  • wsparcie dla prawidłowej pracy wątroby
  • kontrolę stanu zapalnego
  • redukcję oznak starzenia spowodowanych stresem oksydacyjnym
  • prawidłowe działanie układu immunologicznego
  • rozjaśnianie skóry

Sprawdź: Glutation – właściwości i dawkowanie

Działanie glutationu

antioxidants

Glutation to jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych antyoksydantów występujących naturalnie w organizmie ludzkim. W sytuacji obniżenia poziomu glutationu należy liczyć się z różnymi chorobami i problemami: przyspieszonym starzeniem się, tendencją do powstawania chorób neurodegeneracyjnych, czy chorobami serca.

Antioxidants kupisz w sklepie Budujmase.pl

Glutation – jaką rolę odgrywa w organizmie?

Glutation chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają w wyniku procesów metabolicznych, a także pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV, zanieczyszczenia środowiska czy kontakt z substancjami chemicznymi. Antyoksydacyjna rola glutationu polega na ochronie komórek oraz organizmu DNA przed uszkodzeniem [1].

Ważną funkcją glutationu w organizmie jest detoksykacja. Te detoksykacyjne właściwości sprawiają, że bierze on udział w neutralizacji i wydalaniu toksyn, zarówno endogennych (powstających w wyniku normalnych procesów metabolicznych), jak i egzogennych (pochodzących z otoczenia). Glutation odgrywa również istotną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego, ponieważ wpływa na aktywność limfocytów, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu.

Zobacz: Antyoksydanty w diecie – rola, działanie i źródła przeciwutleniaczy

Niski poziom glutationu – skutki

Niskie stężenie glutationu może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, a nawet schorzeń takich jak:

  • przewlekłe infekcje
  • choroby autoimmunologiczne
  • cukrzyca
  • wysokie ciśnienie krwi
  • choroby serca [2]
  • niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
  • problemy ze zdrowiem nerek
  • choroby neurodegeneracyjne: choroba Alzheimera i choroba Parkinsona [3]
  • przedwczesne starzenie się, w tym starzenie się skóry, zmarszczki [4]

Co zwiększa poziom glutationu?

Glutation – czym jest, działanie, jak zwiększyć poziom glutationu?

Zwiększenie poziomu glutationu w organizmie można osiągnąć poprzez różne strategie: dietę bogatą w aminokwasy, odpowiedni styl życia ograniczający toksyny i zanieczyszczenia środowiskowe oraz suplementację glutationem. Wprowadzenie znaczących zmian w diecie lub rozpoczęcie suplementacji jest szczególnie zalecane, jeśli istnieją określone problemy zdrowotne.

Solgar L-glutation kupisz w sklepie Budujmase.pl

Dieta a poziom glutationu

Dieta odgrywa kluczową rolę w regulowaniu poziomu glutationu w organizmie. Spożywane przez nas produkty mogą wpływać zarówno na produkcję, jak i utrzymanie odpowiedniego poziomu tego istotnego antyoksydantu. Do produkcji glutationu niezbędne są aminokwasy wchodzące w jego skład, czyli cysteina, glicyna i kwas glutaminowy. Dlatego, aby zwiększyć poziom glutationu, należy zadbać o obecność w diecie ryb, drobiu, wołowiny, brukselki, kalafiora i jarmużu.

plan dietetyczny

Suplementacja glutationu

l-glutation

Powinniśmy stale dbać o wysoki poziom glutationu, ponieważ wyczerpuje się on nie tylko wraz z wiekiem, ale również na skutek złego stylu życia, zanieczyszczeń, toksyn, infekcji, promieniowania oraz spożywania alkoholu. Dlatego osoby, które mają niższy poziom glutationu, powinny przyjmować suplementy, które poprawiają syntezę glutationu dzięki zawartości np. cysteiny.

L-glutation kupisz w sklepie Budujmase.pl

Glutation – kiedy warto go stosować?

Suplementację glutationu zaleca się przy wybranych jednostkach chorobowych, szczególnie chorobach przewlekłych (cukrzyca II) i tych związanych z obniżoną odpornością (nowotwór, zapalenie wątroby, AIDS). Suplementy glutationu chętnie przyjmują osoby aktywne fizycznie. Wynika to z faktu, że glutation zmniejsza stres oksydacyjny i wycisza stany zapalne [5]. Na suplementacji glutationu skorzystają również osoby cierpiące na choroby jelit np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz na chorobę Leśniowskiego-Crohna.

Badacze zainteresowali się glutationem jako możliwym sposobem na przeciwdziałanie, a nawet wsparcie leczenia Covid-19 [6]. Zaobserwowano, że osoby przechodzące zakażenie mają wysoki poziom stresu oksydacyjnego, a niski poziom glutationu. Glutation stymuluje organizm do samoleczenia poprzez wzmożoną pracę układu immunologicznego, w związku z czym lekarze wiążą z nim duże nadzieje w kontekście leczenia zakażonych pacjentów.

Czytaj więcej: Najlepsze suplementy na odporność – jakie wybierać?

Glutation – przeciwwskazania

Chociaż glutation jest naturalnie obecny w organizmie, pełniąc w nim ważne funkcje, to istnieją przeciwwskazania do dodatkowego stosowania glutationu w formie suplementów. Warto pamiętać, że w tym przypadku (podobnie jak przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji) zawsze zaleca się skonsultowanie się z lekarzem, zwłaszcza jeśli istnieją schorzenia lub są przyjmowane leki.

Potencjalne przeciwwskazania do stosowania suplementów glutationu to:

  • alergie i nadwrażliwość na składniki suplementu
  • interakcje z niektórymi lekami
  • ciężkie lub zaawansowane choroby wątroby takie jak marskość
  • zwiększone ryzyko kamicy nerkowej
  • ciąża i karmienie piersią (ze względu na brak stosownych badań)

Skutki uboczne suplementowania glutationu

Produkty zawierające glutation nie powinny wywoływać negatywnych skutków, ponieważ substancja jest uważana za bezpieczną. Jednak część specjalistów badających glutation sugeruje, że jak przy każdym suplemencie, mogą pojawić się skutki uboczne, które związane są na ogół ze stosowaniem zbyt dużej dawki substancji. Jeśli negatywne objawy wystąpią, z reguły są to:

  • reakcje alergiczne (wysypka)
  • problemy z oddychaniem
  • bóle brzucha i gazy

Bibliografia:

  1. Luke Kennedy et al: Role of Glutathione in Cancer: From Mechanisms to Therapies. Biomolecules 2020, 10(10), 1429.
    https://www.mdpi.com/2218-273X/10/10/1429
  2. Deyamira Matuz-Mares et al: Glutathione Participation in the Prevention of Cardiovascular Diseases. Antioxidants 2021, 10(8), 1220.
    https://www.mdpi.com/2076-3921/10/8/1220
  3. Gein Bjørklund et al: The glutathione system in Parkinson’s disease and its progression. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Volume 120, January 2021, Pages 470-478.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763420306047
  4. Sinee Weschawalit et al: Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology Volume 10, 2017.
    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/CCID.S128339
  5. Shouan Zhu et al: Glutathione as a mediator of cartilage oxidative stress resistance and resilience during aging and osteoarthritis. Connective Tissue Research Volume 61, 2020 – Issue 1.
    https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03008207.2019.1665035
  6. Vika Guloyan et al: Glutathione Supplementation as an Adjunctive Therapy in COVID-19. Antioxidants 2020, 9(10), 914.
    https://www.mdpi.com/2076-3921/9/10/914

Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *