Tauryna to aminokwas naturalnie występujący w organizmach wielu zwierząt. Znamy ją głównie z energetyków i produktów mających na celu przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym. Poprawia metabolizm tłuszczów, dlatego zdarza się, że jest suplementowana w celu szybszej utraty tkanki tłuszczowej. Mało kto jednak wie, że działanie tauryny wykracza daleko poza te możliwości, a aminokwas ten przynosi wiele innych korzyści organizmowi. Jaki jest jej wpływ na ciśnienie krwi i pracę serca i czy warto uzupełniać taurynę w organizmie?
Jak tauryna wpływa na pracę serca? Czy podnosi ciśnienie?
Przeprowadzono szeroko zakrojone badania związane z wpływem różnych aminokwasów (amino acids) na pracę serca [1]. Oceniły one pozytywnie wpływ tauryny na układ sercowo-naczyniowy. Wyniki sugerują wręcz, że tauryna może pomóc:
- zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia poprawiając zdrowie tętnic,
- obniżyć ciśnienie krwi, zwiększając jej przepływ i umożliwiając dotlenienie tkanek [2].
Niektóre z badań sugerują, że suplementacja tauryną w połączeniu z ćwiczeniami zapobiega nadciśnieniu i zwiększa zdolność wysiłkową. Badanie z 2004 roku pokazuje również, że tauryna może chronić przed wzrostem ryzyka chorób serca, a także otyłością [3].
Istnieją również dowody na to, że suplementacja tauryną wpływa pozytywnie na jakość wysiłku fizycznego osób z niewydolnością serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i stanów zapalnych.
Kto nie powinien przyjmować tauryny?
- U dzieci suplementowanie pojedynczych aminokwasów, w tym tauryny, może powodować problemy ze wzrostem.
- Osoby dorosłe nie powinny przyjmować dużych dawek pojedynczych aminokwasów przez długi czas.
- Od suplementów z tauryną z dala powinny się trzymać kobiety w ciąży i karmiące piersią (mleko matki ma wysoki poziom tauryny w porównaniu z mlekiem krowim), a także osoby mające uczulenie na białka pokarmowe.
- Nadmiar tauryny może powodować obciążenie nerek, dlatego suplementy diety zawierające ten aminokwas nie powinny być stosowane przez osoby z chorobami nerek.
Jak działa tauryna na organizm?
Taurynę i jej działanie poznano, gdy została wyizolowana z żółci bydlęcej. Niestety – jeszcze przez wiele lat po tym wydarzeniu nie zdawano sobie sprawy, że jest niezbędna dla dobrego ogólnego stanu zdrowia człowieka. Jest to jeden z najobficiej występujących aminokwasów w tkance mięśniowej, mózgu i wielu innych narządach organizmu.
Tauryna działa na organizm, odgrywając ważną rolę w wielu jego podstawowych funkcjach.
Działanie tauryny
- regulowanie poziomu wapnia w komórkach,
- transport kreatyny i azotu do mięśni, co umożliwia przyrost masy mięśniowej i ochronę tkanki przed stresem oksydacyjnym,
- działanie anaboliczne (antykataboliczne) – organizm nie musi pozyskiwać aminokwasów z rozbitych białek mięśniowych,
- utrzymanie prawidłowego nawodnienia i równowagi elektrolitowej w komórkach,
- redukcja bólu dzięki temu, że posiada właściwości przeciwzapalne,
- poprawa funkcji poznawczych,
- tworzenie soli żółciowych, które odgrywają ważną rolę w trawieniu,
- wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego i oczu,
- regulowanie działania układu odpornościowego i zwalczanie wolnych rodników.
Sprawdź także: Tauryna, czyli źródło byczej siły – działanie, stosowanie, dawkowanie
Niedobór tauryny w organizmie może natomiast prowadzić do szeregu powikłań zdrowotnych, w tym:
- dysfunkcji nerek,
- zaburzeń rozwojowych,
- uszkodzeń tkanek oka,
- niewydolności serca.
Badania sugerują, że tauryna jest skuteczna w leczeniu zaburzeń mięśni szkieletowych, takich jak dystrofia mięśniowa. Aby potwierdzić te sugestie, potrzebne są jednak dalsze badania.
Gdzie tauryna występuje?
Tauryna występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych, stąd jej obecność w produktach spożywczych, takich jak mięso i ryby, a także w produktach mlecznych. Znaczne jej ilości zawiera mięso ośmiornicy i kraba.
Jest często dodawanym składnikiem w napojach energetycznych, które mogą dostarczyć 600–1000 mg tauryny w pojedynczej porcji (237 ml). Jest również często stosowana w produkcji wegańskich zamienników mięsa.
Wiele osób przyjmuje taurynę jako suplement diety.
Suplementacja tauryny – jakie daje efekty?
Tauryna jest popularna w środowisku sportowców i osób dbających o zdrowie ze względu na jej potencjał do pobudzania wzrostu masy mięśniowej. Stosowanie tauryny przynosi organizmowi wiele korzyści:
- stymulowanie metabolizmu i procesów trawiennych,
- wspomaganie wzrostu wydajności fizycznej,
- pomoc w redukowaniu stanów zapalnych stawów i mięśni,
- pochodna tauryny – taurolidyna może hamować onkogenezę iwykazuje działanie antybakteryjne.
Z suplementacji tauryny mogą skorzystać również osoby z określonymi schorzeniami, takimi jak:
- cukrzyca
- stany zapalne, takie jak zapalenie stawów
- schorzenia neurologiczne, takie jak choroby Alzheimera i Parkinsona,
- zapalenie wątroby.
Dodatkowa suplementacja tauryny zalecana jest też często w przypadku nadmiernego wypadania włosów oraz u osób na diecie wegańskiej. Niektóre badania sugerują, że tauryna oferuje dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak ochrona mózgu i układu odpornościowego.
Większość osób dobrze toleruje taurynę. Jeśli jest ona suplementowana w odpowiednich dawkach, nie wywołuje poważnych skutków ubocznych. Jednak każdy, kto rozważa przyjmowanie tauryny jako suplementu diety, powinien wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Bibliografia:
[1] Qianqian Sun et al: Taurine Supplementation Lowers Blood Pressure and Improves Vascular Function in Prehypertension. Hypertension. 2016;67:541–549https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.115.06624
[2] Yan-Jun Xu et al: The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol. 2008 Summer; 13(2): 57–65.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586397/
[3] M Zhang et al: Beneficial effects of taurine on serum lipids in overweight or obese non-diabetic subjects. Amino Acids. 2004 Jun;26(3):267-71.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15221507/
Podobne artykuły:
- Tauryna, czyli źródło byczej siły – działanie, stosowanie, dawkowanie
- Co to jest tauryna?
- BCAA – jak długo można brać aminokwasy?
- Arginina – działanie, występowanie, dawkowanie
- Czy glukozamina powoduje tycie?