Sprzężony kwas linolowy CLA posiada dobrze zapowiadające się właściwości prozdrowotne, które sprawiają, że badacze ciągle analizują wpływ tego kwasu tłuszczowego na ludzki organizm. Należący do rodziny kwasów omega 6 kwas linolowy sprzyja utracie tkanki tłuszczowej oraz działa przeciwzapalnie. Według niektórych badań wykazuje nawet działanie przeciwnowotworowe. Jest to substancja, którą można często spotkać w suplementach diety przeznaczonych dla osób, które pragną uzyskać wymarzoną sylwetkę. Jakie jednak posiada dokładnie właściwości, w jakich produktach można znaleźć go naturalnie oraz w jakich ilościach warto go spożywać?
Kwas linolowy nie jest tym samym co CLA. Ten cenny dla organizmu związek występuje naturalnie w produktach mlecznych i pobudza przemianę materii. Wpływ CLA jest jednak zdecydowanie szerszy niż tylko wspomaganie procesów redukcji masy ciała. Stanowi potencjalny czynnik prewencyjny w profilaktyce nowotworów piersi i wykazuje pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Sprawdźmy zatem kto i dlaczego powinien zastanowić się nad rozpoczęciem suplementacji kwasem CLA.
Czym jest sprzężony kwas linolowy (CLA)?
Conjugated linoleic acid, czyli sprzężone trieny kwasu linolenowego oraz dieny to tak naprawdę rodzina co najmniej 28 różnych izomerów pozycyjnych, a także geometrycznych kwasu linolowego. Charakteryzujących się obecnością sprzężonego układu wiązań podwójnych w cząsteczce.
Sprzężony kwas linolowy CLA jest zatem pochodną kwasu linolowego i posiada nieco inne właściwości biochemiczne. Za działanie biologiczne CLA odpowiada izomer CIS 9, trans 11 stanowiący ok. 80% całkowitej puli tego kwasu w mięsie wołowym. W syntetycznie otrzymywanym CLA odpowiada za to natomiast izomer trans 10, CIS 12.
Oddziaływanie sprzężonego kwasu linolowego na odchudzanie wiążę się z wpływem na receptory PPAR, które powiązane są między innymi z metabolizmem lipidów oraz glukozy.
Zobacz: Jak szybko schudnąć? Sprawdzone sposoby na odchudzanie
Jakie są właściwości CLA?
Badania nad CLA rozpoczęły się już w latach 70-tych ubiegłego wieku, kiedy to profesor M.W. Pariza ze smażonego mięsa wołowego wyizolował substancję zdolną do hamowania rozwoju raka naskórka u myszy laboratoryjnych. Ostanie badania dowodzą natomiast, że sprzężone dieny kwasu linolowego mogę znaleźć zastosowanie w walce z chorobami układu krążeniowego.
- ✅Suplementacja CLA może wpłynąć na poziom dobrego cholesterolu HDL i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe;
- ✅poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny, jednak aby jednoznacznie stwierdzić, że stosowanie CLA może zapobiegać powstaniu cukrzycy potrzeba dalszych badań;
- ✅osoby otyłe stosujące kwas linolowy w trakcie odchudzania były w stanie utrzymać wyższy poziom mięśni;
- ✅CLA sprzężony kwas linolowy hamuje apetyt oraz tworzenie się nowych komórek tłuszczowych;
- ✅zwiększa wydatkowanie energii nawet podczas spoczynku;
- ✅przyczynia się do podwyższenia beta oksydacji, czyli wykorzystania tłuszczu jako źródła energii w mięśniach szkieletowych;
- ✅wspomaga działanie układu odpornościowego i niweluje powstawanie stanów zapalnych.
Może zainteresuje Cię: Tabletki odchudzające – czy istnieją skuteczne tabletki na odchudzanie?
Jak działa CLA?
Liczne badania wykazują, że za kwasem linolowym stoją znacznie silniejsze właściwości przeciw kancerogenne niż chociażby za kwasami omega 3 czy tokoferolami. Może być to spowodowane bezpośrednio dzięki hamowaniu kacheksji, czyli stanu silnego wyniszczenia organizmu na skutek choroby nowotworowej. Pośrednio poprzez wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej.
Warto zaznaczyć, że proces odchudzania jest skomplikowany i suplementy diety bez odpowiedniej aktywności fizycznej oraz diety niewiele pomogą w spadku masy ciała.
Działanie kwasu linolowego jest również tematem, który jest wciąż zgłębiany. niektóre z właściwości wykazują tylko konkretne izomery podczas gdy inne już niestety nie.
Czy CLA wspomaga odchudzanie?
Kwas linolowy zmniejsza zdolność odkładania się trójglicerydów w komórkach tkanki tłuszczowej. Jedne z badań przeprowadzonych w 2000 r. wykazały, że przyjmowanie 3,4g CLA na dobę przyspieszało tempo redukcji tkanki tłuszczowej. Za mechanizmem działania tej substancji stało zwiększenie wydatkowania energii w stanie spoczynku, a także hamowanie działania enzymu o nazwie lipaza lipoproteinowa.
Sprawdź: Ranking najlepszych spalaczy tłuszczu
Czy CLA reguluje poziom glukozy we krwi i cholesterolu?
Badania potwierdzają pozytywny wpływ CLA na stężenie cholesterolu we krwi, jednak wyniki dotyczące jego wpływu na stężenie glukozy nie są jednoznaczne. Należy również wspomnieć, że izomer trans-10, cis-12 działa negatywnie na profil lipidowy pogarszając proporcję HDL do LDL. Oznacza to, że aktualnie nie może być zalecany jako suplement diety mający stanowić prewencję cukrzycy. Według niektórych źródeł może być jednak z powodzeniem stosowany w celu poprawienia wrażliwości insulinowej.
Czy CLA wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe?
Przeciwmiażdżycowe działanie jakie wykazuje kwas CLA bierze się z faktu, że wpływa on na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz obniżenia się poziomu trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL. Za tym działaniem mogą również stać silne właściwości antyoksydacyjne CLA.
Czy CLA korzystnie wpływa na odporność?
Kwas linolowy stymuluje układ odpornościowy wykazując korzystne działanie w przypadku niektórych alergii. Działa również przeciwzapalnie oraz zwiększa ilość przeciwciał.
Pamiętaj, że podstawą zdrowia jest dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność ruchowa. Spersonalizowany plan pomoże Ci zadbać o siebie!
Jakie są źródła CLA?
Kwas CLA można dostarczyć naturalnie wraz z pożywieniem, bądź za pomocą suplementacji. W pierwszej kolejności zdecydowanie lepiej sięgnąć po produkty mleczarskie, ponieważ w nich jest go najwięcej. Następnie w razie konieczności można pomyśleć o tym, aby włączyć suplementy diety.
Występowanie kwasu linolowego w żywności
Kwas linolowy występuje powszechnie w produktach spożywczych takich jak:
- masło;
- tłuste mleko;
- twaróg;
- dojrzewające sery;
- mięso wołowe.
Zauważono, że na obecność kwasu CLA wpływa sposób hodowli zwierząt, a jego stężenie jest najwyższe w lecie.
Zestaw na odchudzanie
- spalacz tłuszczu Trec Clenburexin 90kaps.
- wsparcie redukcji Trec HMB Formula Caps 120kaps.
- na wsparcie metabolizmu tłuszczu Trec Fat Transporter 90kaps.
- kompleks witamin i minerałów Trec Multipack 60kaps.
- Pillbox Gratis!
CLA (sprzężony kwas linolowy) – skutki uboczne
Przyjmowanie sprzężonego kwasu linolowego jest uznawane za bezpieczne, jednak może prowadzić do pewnych skutków ubocznych jeśli będziemy stosować zbyt duże dawki suplementu. Zaliczamy do nich:
- dolegliwości żołądkowe takie jak biegunki oraz wymioty;
- w skrajnych wypadkach stłuszczenie wątroby.
Skutki uboczne występują rzadko, niemniej osoby cierpiące na dolegliwości związane z krzepliwością krwi czy z podejrzeniem chorób układu sercowo naczyniowego powinny skonsultować suplementację z lekarzem.
CLA – dawkowanie
Prozdrowotny wpływ wykazuje dawkowanie 3g CLA na dobę. Przyjmowanie 0,6g kwasów tłuszczowych może jednak wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Suplementacji powinny unikać kobiety w ciąży, dla których naturalnie występujący w żywności kwas CLA będzie korzystny jednak suplement diety może nieść pewne zagrożenie.
Z czym łączyć CLA?
CLA można łączyć z wieloma produktami, które mają za zadanie wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej. Należą do nich między innymi l-karnityna czy też zielona herbata.
Podobne artykuły:
- Kwas ursolowy na masę mięśniową? Opinie, właściwości, działanie
- Omega 3, 6, 9 – czym są i czym się od siebie różnią
- Kwas asparaginowy – działanie, występowanie, skutki uboczne
- Kiedy brać kwas foliowy?
- ALA (kwas alfa liponowy) – co to jest, jak działa i jakie ma właściwości?