WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Białko serwatkowe – efekty, działanie i skutki uboczne.

białko serwatkowe

Odżywki białkowe serwatkowe są najczęściej stosowanym produktem z kategorii odżywek i suplementów wśród miłośników siłowni. Jednak czy każdy wie czym jest białko serwatkowe? Jakie są korzyści ze stosowania białka serwatkowego? Czy odpowiada ono tylko za przyrost masy mięśniowej? W tym artykule dowiesz się, jakie są rodzaje białka serwatkowego i kto może stosować odżywki białkowe serwatkowe. Zapraszamy!

Czym właściwie jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe - efekty, działanie i skutki uboczne.

Białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy (L-Leucyna, L-Izoleucyna oraz L-Walina) potrzebne, by odbyła się choćby właściwa regeneracja mięśni. Czyni to oczywiście suplementy białka serwatkowego pełnowartościowym źródłem protein. Jest to wysokiej jakości białko, naturalnie występujące w mleku.

Białko serwatkowe jest powszechnie sprzedawane. Szczególne zainteresowanie nim wykazują osoby trenujące różnego rodzaje sporty (w tym kulturystyka i fitness), u których występuje większe zapotrzebowanie na białko(np. w przypadku gdy chcemy budować masę mięśniową), które to z kolei nie zawsze jest łatwe do dostarczenia wyłącznie ze swojej diety.

Whey 100 2275g
 
Whey 100 900g
Whey 100 700g

Sprawdź naszą ofertę na odżywki białkowe dostępne w naszym sklepie internetowym Budujmase.pl

Białko serwatkowe - efekty, działanie i skutki uboczne.

Jak wytwarza się białko serwatkowe?

Białko serwatkowe otrzymuje się z serwatki, ta natomiast jest produktem ubocznym podczas procesu wytwarzania sera. Aby powstało białko serwatkowe w formie jaką oferują producenci odżywek, należy poddać serwatkę pewnym procesom fizycznym (sama serwatka zawiera niewiele białka, większość to tłuszcz i laktoza). Proces, w którym je likwiduje nazywa się ultrafiltracją. W ten sposób powstaje standardowy koncentrat białka serwatki (białko wpc koncentrat). Aby wytworzyć izolaty białka serwatkowego, należy przygotowany koncentrat poddać kolejnemu procesowi, w którym usuwa się pozostałości laktozy oraz cukrów.

Aby białko serwatkowe było gotowe, należy poddać je ostatecznemu procesowi, jakim jest sproszkowanie (suszenie rozpryskowe). W zależności od wymaganego efektu końcowego, producenci dodają różnego rodzaju substancje smakowe, zapachowe jak również kolorystyczne.

Rodzaje białek serwatkowych i jego skład

Występują 3 odmiany odżywek zawierających białko serwatkowe i są to:

  1. Koncentrat białka serwatkowego (WPC)
  2. Izolat białka serwatkowego (WPI)
  3. Hydrolizat białka serwatkowego (WPH)

Większość koncentratów białek serwatki zawiera około 80% czystego białka. Tak więc czym jest pozostałe 20%? Tutaj wiele zależy od producenta, lecz poniższe informacje są uśrednieniem większości znanych marek na polskim rynku. Każdy koncentrat zawiera również węglowodany i tłuszcze. Na ogół jest to około 12% proszku. Możesz się zdziwić, ale większość białek zawiera także około 4% wody.

Taka jej ilość w proszku nie powoduje reakcji chemicznych, stąd też nie musisz się jej obawiać. Pozostałe 4% są to naturalnie występujące w serwatce minerały, których oddzielenie byłoby dosyć mocno problematyczne, a ze względu na ich prozdrowotne działanie, nie ma to również najmniejszego sensu.

Sprawdź także: Rodzaje odżywek białkowych – jakie białko wybrać?

Dla kogo jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe - efekty, działanie i skutki uboczne.

Wśród miłośników sportów siłowych, grupa docelowa osób, które mogą zażywać białko serwatkowe nie ma ograniczeń. Jest to naturalnie występująca substancja w mleku, tak więc jeśli nie masz problemów ze spożywaniem laktozy – może być właśnie dla Ciebie.

Kobiety, mężczyźni, ciężarowcy, crossfiterzy, kulturyści, maratończycy – każdy znajdzie zastosowanie w tym wzbogaceniu do diety. Białko serwatkowe jest zalecane osobom o szeroko pojętej zwiększonej aktywności fizycznej oraz dla osób, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny.

Milky Shake Whey 1800g
Milky Shake Whey 700g
Milky Shake Whey 300g

Nietolerancja laktozy, a spożywanie białka serwatkowego

Standardowy koncentrat w przypadku osób mających problemy z laktozą odpada. Jednak na wysokości zadania może stanąć izolat białka serwatkowego. Dobrej jakości izolat WPI zawiera maksymalnie 0,5g laktozy w 100gramach produktu. Analogicznie w jednej dawce (około 30 g izolatu) będzie około 0,15 g laktozy. Taka ilość powinna być nieodczuwalna dla przeciętnego „alergika”. Oczywiście i tak najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z odpowiednim lekarzem.

Może zainteresuje Cię także: Białko serwatkowe a kazeina micelarna – różnice i stosowanie

Białko serwatkowe – efekty stosowania

Białko serwatkowe nie tylko dostarcza podstawowych aminokwasów, ale również pomaga w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej. Jest to źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego dla sportowców. Ponadto jest szybko trawione, a co za tym idzie szybko się wchłania (krótkie łańcuchy aminokwasów).

Stosowanie białka serwatkowego wśród osób trenujących na siłowniach oraz podczas treningów aerobowych, zapewnia właściwości antykataboliczne. Dużą zaletą tego produktu jest bardzo szybki i prosty sposób przygotowania.

Odżywki białkowe serwatkowe – efekty:

  • Wsparcie w budowie masy mięśniowej,
  • Pozytywny wpływ na regenerację muskulatury,
  • Zwiększona ochrona przed katabolizmem,
  • Łatwiejsze uzupełnienie diety w białko.

Zobacz także: Ranking najlepszych odżywek białkowych

👉Ranking najlepszych odżywek białkowych WPC
👉Ranking najlepszych odżywek WPI

rankingi odżywek

Czy białko serwatkowe posiada termin ważności do spożycia?

Białko serwatkowe - efekty, działanie i skutki uboczne.

Wszystkie produkty spożywcze, w tym białko muszą oczywiście zawierać widoczną datę ważności na opakowaniu. Spożywanie białka serwatki po terminie przydatności, może prowadzić do problemów żołądkowych, głównie z powodu utraty swoich własności przez dodatki zawarte w proszku (różnego rodzaju konserwanty, zagęstniki, barwniki, ulepszacze smaku itp.).

Białko serwatkowe zaleca się przechowywać w nieprzezroczystym pojemniku, z dala od promieni słonecznych i wilgoci. Zarówno wysoka temperatura jak i oddziaływanie wody może powodować wzrost mikrobakterii, które mogą przyczynić się do szybszej utraty przydatności do spożycia.

Whey Protein Proffesional 500 g
Whey Protein Proffesional 920 g
Whey Protein Proffesional 2350 g
Whey Protein Proffesional 5000 g

Sprawdź także: Optymalna dawka białka – ile białka dziennie potrzebujesz?

Białko serwatkowe – skutki uboczne

Większość ludzi stosujących suplementację białkiem serwatkowym nie odczuwa żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Jednak zdarza się, że mogą wystąpić zaburzenia ze strony układu pokarmowego takie jak:

  • zaburzenia jelitowe,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • nadmierna ilość gazów.

Efekty te zazwyczaj występują u osób, które zażywają zbyt duże ilości białka serwatkowego. Jeśli natomiast przy bardzo małych ilościach występują niepożądane skutki uboczne, należy upewnić się czy nie masz alergii pokarmowej na białko serwatkowe. Cena białka serwatkowego waha się –  w zależności od producenta danego białka cena może się różnić.


🥛Różne rodzaje białka serwatkowego na każdą kieszeń znajdziesz w sklepie Budujmase.pl🛒


Artykuł został oryginalnie opublikowany 09.07.2014 r. i zaktualizowany 20.02.2025 r. zgodnie z najnowszymi danymi i opiniami klientów.



Podobne artykuły:

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze
  1. Ciekawe z jakiego mleka to robią, bo jeśli tego co można kupić w kartonach – to zwykłe ścierwo,
    które smakuje jak popłuczyny z bańki po mleku.

  2. Czy można w ciągu dnia spożywać dwa rodzaje białek?. Tzn? po treningu Izolat białka serwatkowego (WPI) a wieczorem przed snem Kazeinę??

  3. Szkoda tylko krów, że muszą na zawołanie człowieka produkować mleko na tą serwatkę. Są zdrowsze alternatywy na bazie roślinnej nikt nie musi pic krowiego mleka.

    1. XXX, radzę te bambinistyczne bzdury wygłaszac w swojej komorze echa, a nie na forum publicznym, bo wtedy bardzo trudno ukryć głupotę i ignorancję

  4. Białko serwatkowa zawiera cysteine ta z kolei pobudza do wydzielania glutation którego jednym z zadań jest usuwanie toksyn dlatego co niektórzy dostają wysypki

  5. Spadło mi libido po izolacie dodatkowo mam na twarzy czerwone plamki plus takie drobne jakby potowki.Wczesniej tego nie było także odstawiam mimo że dobre i zapychające coś mnie uczyla co nie mam tego po mleku jogurtach mięsie itd.

  6. Hey, wiecie może czy można spożywać białko serwatkowe podczas karmienia piersią ? Jak tak to jakie polecacie ? ?

  7. Witam , może poradzicie coś. Zawsze po wypiciu porcji białka robię się strasznie czerwony na twarzy ,jest mi gorąco i oczy tak troche zmeczone zaczynają się robić. Przechodzi to po godzinie dwoch i wszystko wraca do normy

      1. To oświeć nas mistrzu najmądrzejszy, co jest najlepsze, wszak wiadomo że polacy (celowo w twym przypadku z małej litery) znają się najlepiej na wszystkim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *