Białko serwatkowe jest najczęściej stosowanym suplementem wśród miłośników siłowni. Jednak czy każdy wie czym jest białko serwatkowe? Jakie są korzyści ze stosowania białka serwatkowego? Jakie są rodzaje białka serwatkowego? Kto może stosować suplementację białkiem serwatkowym oraz jakie efekty uboczne mogą wystąpić? W tym artykule przedstawione są odpowiedzi na najważniejsze pytania.
Jak wytwarza się białko serwatkowe?
Białko serwatkowe otrzymuje się z serwatki. Ta natomiast jest produktem ubocznym podczas procesu wytwarzania sera. Aby powstało białko serwatkowe w formie jaką oferują producenci suplementów, należy poddać serwatkę pewnym procesom fizycznym (sama serwatka zawiera niewiele białka, większość to tłuszcz i laktoza). Proces, w którym je likwiduje nazywa się ultrafiltracją.
W ten sposób powstaje standardowy koncentrat białka serwatki (WPC-80). Aby wytworzyć izolat białka serwatki, należy przygotowany koncentrat białka serwatkowego poddać kolejnemu procesowi, w którym usuwa się pozostałości laktozy oraz cukrów.
Aby białko serwatkowe było gotowe, należy poddać je ostatecznemu procesowi, jakim jest sproszkowanie (suszenie rozpryskowe). W zależności od wymaganego efektu końcowego, producenci dodają różnego rodzaju substancje smakowe, zapachowe jak również kolorystyczne.
Czym właściwie jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy (L-Leucyna, L-Izoleucyna oraz L-Walina) potrzebne do prawidłowej regeneracji, co czyni je pełnowartościowym źródłem białka. Jest to wysokiej jakości białko, naturalnie występujące w mleku. Białko serwatkowe jest powszechnie sprzedawane. Szczególne zainteresowanie nim wykazują osoby trenujące różnego rodzaje sporty (w tym kulturystyka i fitness), u których występuje większe zapotrzebowanie na białko.
Sprawdź naszą ofertę na odżywki białkowe dostępne w naszym sklepie internetowym
Trec Whey 100 900g
- NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI ODŻYWKA BIAŁKOWA, W KTÓREJ SKŁADZIE ZNAJDZIESZ JEDYNIE PEŁNOWARTOŚCIOWE ŹRÓDŁO PROTEIN
- FORMUŁA BAZUJE NA KONCENTRACIE BIAŁEK SERWATKI (WPC) – BEZ ZBĘDNYCH DODATKÓW
- KAŻDA PORCJA DOSTARCZA DO ORGANIZMU PONAD 22 GRAMY PROTEIN O ZNAKOMITYM AMINOGRAMIE
- WYSOKA KONCENTRACJA AMINOKWASÓW ROZGAŁĘZIONYCH BCAA
Dla kogo jest białko serwatkowe?
Wśród miłośników sportów siłowych, grupa docelowa osób, które mogą zażywać białko serwatkowe nie ma ograniczeń. Jest to naturalnie występująca substancja w mleku, tak więc jeśli nie masz problemów ze spożywaniem laktozy – może być właśnie dla Ciebie. Kobiety, mężczyźni, ciężarowcy, crossfiterzy, kulturyści, maratończycy – każdy znajdzie zastosowanie w tym dodatku do diety. Białko serwatkowe jest zalecane osobom o szeroko pojętej zwiększonej aktywności fizycznej oraz dla osób, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Rodzaje białek serwatkowych
Występują 3 odmiany suplementów zawierających białko serwatkowe:
- Koncentrat białka serwatkowego (WPC) – Formotiva Muscle Brick Whey. Najlepszy stosunek ceny do jakości. Zawiera w granicach 80% czystego białka.
- Izolat białka serwatkowego (WPI) – Formotiva Muscle Brick Isolate. Odczuwalnie droższy, odczuwalnie lepszy. Tzw. mocno „oczyszczony” koncentrat.
- Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – ON Platinum HydroWhey. Najdroższy, charakteryzuje się najlepszym współczynnikiem wchłanialności.
Skład białka serwatkowego
Większość koncentratów białek serwatki zawiera około 80% czystego białka. Tak więc czym jest pozostałe 20%? Wiele zależy od producenta, lecz poniższe informacje są uśrednieniem większości znanych marek na polskim rynku. Każdy koncentrat zawiera również węglowodany i tłuszcze.
Na ogół jest to około 12% proszku. Możesz się zdziwić, ale większość białek zawiera około 4% wody.
Taka jej ilość w proszku nie powoduje reakcji chemicznych, stąd też nie musisz się obawiać. Pozostałe 4% są to naturalnie występujące w serwatce minerały, których oddzielenie byłoby dosyć mocno problematyczne, a ze względu na ich prozdrowotne działanie, nie ma to najmniejszego sensu.
Białko serwatkowe – efekty stosowania
Białko serwatkowe nie tylko dostarcza podstawowych aminokwasów, ale również pomaga w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej. Jest to źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego dla sportowców „wszelkiej maści”. Ponadto jest szybko trawione, a co za tym idzie szybko się wchłania (krótkie łańcuchy aminokwasów). Stosowanie białka serwatkowego wśród osób trenujących na siłowniach oraz podczas treningów aerobowych, zapewnia właściwości anty-kataboliczne. Jednak największą zaletą tego produktu jest bardzo szybki i prosty sposób przygotowania.
Zobacz także: Ranking najlepszych odżywek białkowych
Czy białko serwatkowe posiada termin ważności do spożycia?
Wszystkie produkty spożywcze, w tym białko, MUSZĄ zawierać widoczną datę ważności na opakowaniu. Spożywanie białka serwatki po terminie przydatności, może prowadzić do problemów żołądkowych, głównie z powodu utraty swoich własności przez dodatki zawarte w proszku (różnego rodzaju konserwanty, zagęstniki, barwniki, ulepszacze smaku itp.). Białko serwatkowe zaleca się przechowywać w nieprzezroczystym pojemniku, z dala od promieni słonecznych i wilgoci. Zarówno wysoka temperatura jak i oddziaływanie wody może powodować wzrost mikrobakterii, które mogą przyczynić się do szybszej utraty przydatności do spożycia.
Nietolerancja laktozy, a spożywanie białka serwatkowego
Standardowy koncentrat w przypadku osób mających problemy z laktozą odpada. Jednak na wysokości zadania może stanąć izolat białka serwatkowego. Dobrej jakości izolat białka serwatkowego zawiera maksymalnie 0,5g laktozy w 100gramach produktu. Analogicznie w jednej dawce (około 30 g izolatu) będzie około 0,15 g laktozy. Taka ilość powinna być nieodczuwalna dla przeciętnego „alergika”. Najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z odpowiednim lekarzem.
Białko serwatkowe – skutki uboczne
Większość ludzi stosujących suplementację białkiem serwatkowym nie odczuwa żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Jednak zdarza się, że mogą wystąpić zaburzenia ze strony układu pokarmowego, jak: zaburzenia jelitowe, wzdęcia, bóle brzucha, nadmierna ilość gazów itp. Efekty te zazwyczaj występują u osób, które zażywają zbyt duże ilości białka serwatkowego. Jeśli natomiast przy bardzo małych ilościach występują niepożądane skutki uboczne, należy upewnić się czy nie masz alergii pokarmowej na białko serwatkowe. Cena białka serwatkowego waha się – w zależności od producenta danego białka cena może się różnić.
Podobne artykuły:
- Rodzaje białek serwatkowych – wady, zalety i stosowanie.
- Koncentrat białka serwatkowego – wszystko co musisz wiedzieć
- Białko serwatkowe – wszystko co musisz wiedzieć
- Odżywki białkowe bez laktozy – jakie białko przy nietolerancji?
- Hydrolizat białka serwatkowego – dawkowanie, działanie, opinie
Ciekawe z jakiego mleka to robią, bo jeśli tego co można kupić w kartonach – to zwykłe ścierwo,
które smakuje jak popłuczyny z bańki po mleku.
Czy można w ciągu dnia spożywać dwa rodzaje białek?. Tzn? po treningu Izolat białka serwatkowego (WPI) a wieczorem przed snem Kazeinę??
Przecież to to samo z mleka krowiego. Nie trzeba jeść tego świństwa. Mięśnie można wyrabiać inaczej.
W 100 procentach masz racje lepiej se zapodac kolca tescia albo anabolu
Szkoda tylko krów, że muszą na zawołanie człowieka produkować mleko na tą serwatkę. Są zdrowsze alternatywy na bazie roślinnej nikt nie musi pic krowiego mleka.
Jeśli Xxx uważasz, że krowy produkują mleko na zawołanie to coś z tobą nie tak…
XXX, radzę te bambinistyczne bzdury wygłaszac w swojej komorze echa, a nie na forum publicznym, bo wtedy bardzo trudno ukryć głupotę i ignorancję
Białko serwatkowa zawiera cysteine ta z kolei pobudza do wydzielania glutation którego jednym z zadań jest usuwanie toksyn dlatego co niektórzy dostają wysypki
Spadło mi libido po izolacie dodatkowo mam na twarzy czerwone plamki plus takie drobne jakby potowki.Wczesniej tego nie było także odstawiam mimo że dobre i zapychające coś mnie uczyla co nie mam tego po mleku jogurtach mięsie itd.
Dużo białka =więcej spermy
Hey, wiecie może czy można spożywać białko serwatkowe podczas karmienia piersią ? Jak tak to jakie polecacie ? ?
Marta- NIE.
Witam , może poradzicie coś. Zawsze po wypiciu porcji białka robię się strasznie czerwony na twarzy ,jest mi gorąco i oczy tak troche zmeczone zaczynają się robić. Przechodzi to po godzinie dwoch i wszystko wraca do normy
To alergia, nie pij tego.
Mleko krowie truje człowieka …. bardzo cichy proces który trwa przez lata… boi brzuch, jelita itd.
Tobie chyba mózg wytruło.
zwal se konia to sie rozładujesz i ci zaraz przejdzie
Czy spozywanie bialka obnizylo u kogos poziom testosteronu co spowodowalo brak ochoty na sex?
Chyba u mnie a do tego jestem kobietą plus pryszcze na dekolcie .Masakra
Mało danych o skutkach ubocznych
Faktycznie warto przetestować to WPC od xxxx, świetnie się rozpuszcza i jeszcze lepiej smakuje
Wszystko to samo bo z mleka. Ludzie co wy łykacie…
To oświeć nas mistrzu najmądrzejszy, co jest najlepsze, wszak wiadomo że polacy (celowo w twym przypadku z małej litery) znają się najlepiej na wszystkim.