Sok z brzozy nie jest nowym odkryciem, który gości w polskich domach, wręcz przeciwnie – posiada wieloletnią tradycję. Woda z brzozy uzyskała największą sławę około 100 lat temu, ale w dzisiejszych czasach napój ten wraca do łask. Jakie są właściwości soku z brzozy oraz czy warto go pić? Na wszystkie pytania odpowie artykuł, a na końcu znajdziesz również przepis na nieskomplikowany napój zawierający sok z brzozy.
Na co sok z brzozy?
Oryginalnie, zadaniem napoju było gaszenie pragnienia oraz służył on jako lekarstwo. Woda brzozowa ma przezroczysty kolor, a jego smak nie różni się znacznie od smaku wody, można jedynie stwierdzić, że jest ona odrobinę słodsza. Jednakże nie jest to związane z obecnością dużej ilości cukru, gdyż jego wartość nie przekracza 3%. Właściwości soku z brzozy służyły chorym zmagającym się z dną moczanową, kamicą nerkową, anemią, a na dodatek był pomocny w zapaleniu stawów. Warto zaznaczyć, że już w roku 921 woda brzozowa była wydobywana na całym świecie przez różne narody.
Woda brzozowa do picia w Polsce stała się bardziej popularna w wieku XIX, głównie w rejonie Podlasia oraz Mazowsza. Jak wyglądało dawkowanie soku z brzozy? Był on dodawany do mleka oraz mąki żytniej, a w innych rejonach odparowywano wodę oraz uzyskany syrop służył do słodzenia. Z reguły jednak sok z brzozy był wypijany bezpośrednio, chociaż można spotkać również wykonywane z niego napoje fermentujące.
Kiedy był wypijany sok z brzozy? Przede wszystkim we wspomnianym wcześniej XIX wieku, dzisiaj nie jest aż tak często spotykany, chociaż na przykład na Ukrainie bezustannie jest on spożywany w dużych ilościach. W marcu pija się jego największe ilości. W przeszłości, fermentacja odbywała się w towarzystwie owoców, które zostały wcześniej suszone. Również w Niemczech sok brzozowy cieszy się niezwykłą popularnością.
Woda z brzozy – jakie ma właściwości odżywcze?
Syrop z brzozy nie posiada wielu kalorii, ale jest bogaty w minerały, gdzie w największej ilości występuje wapń. Właściwości soku z brzozy to również poza wapniem potas, magnez, cynk, fosfor, sód oraz żelazo. Woda z brzozy posiada także cechy antyoksydacyjne. Tutaj jako ciekawostkę należy zaznaczyć, że drzewa, które znajdują się na obszarze z większym zanieczyszczeniem powietrza mają większe właściwości antyoksydacyjne. To może wprawić w zdziwienie, jednakże jest to związane z tym, że tworzenie większej ilości antyoksydantów sprawia, że roślina nie jest narażana na takie ilości stresu. Należy zaznaczyć, że różne gatunki drzew posiadają inne zawartości składników odżywczych oraz mineralnych. Niemałą role odgrywa obszar, gdzie znajduje się drzewo.
Właściwości lecznicze soku z brzozy
Powiedzenie „co kraj to obyczaj” sprawdza się odnośnie tego napoju. W przypadku Polski, z reguły przypisuje się mu cechy rewitalizujące oraz pomagające w pracy nerek. Kiedy zastosować się do tradycji Węgrów, używają oni soku do zwiększania apetytu, a także tak samo jak w przypadku Belgów, korzystają z niego w trakcie zmagania się z rakiem płuc. W wybranych państwach służy jako diuretyk, wspiera walkę z ranami zewnętrznymi i innymi dolegliwościami. Kiedy weźmie się pod uwagę Rosję, sok z brzozy połączony z alkoholem etylowym po odpowiednio długim gotowaniu wzbogacał bandaż oraz był umieszczany na zranionej skórze.
Woda brzozowa razem z mlekiem była napojem stosowanym dla boleśnie ząbkujących maluchów. Było to powiązane z jego łagodzącym działaniem dla stanów zapalnych oraz chorób związanych z układem moczowym. Sok z brzozy służy również na wypadające włosy. Należy jednak zaznaczyć, że wymienione właściwości specyfiku nie zostały nigdy potwierdzone w badaniach naukowych oraz doświadczeniach. Woda brzozowa, a raczej informacje na jej temat zostają przekazywane z pokolenia na pokolenie i wiąże się ona z pielęgnowaniem pięknych przyzwyczajeń naszych przodków.
Sok z brzozy – zastosowanie
Osoby pragnący nabyć sok z brzozy pewnie zastanawiają się jaka jest jego cena. Niestety jego cena może do niego zniechęcić, jeden litr to koszt mniej więcej 11 złoty. Woda z brzozy może być pita przede wszystkim dla przyjemności z tego względu, że nie posiada ona potwierdzonych działań medycznych. Sok z brzozy a dawkowanie również jest kwestią nie do końca poznaną i z reguły posiłkujemy się lokalnymi wiadomościami. Jakie są skutki uboczne picia soku z brzozy? Na to pytanie również nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć, a to przez bardzo znikome ilości danych na ten temat. Wiadomo jednak, że nie powinno się go łączyć z wybranymi lekami, chodzi przede wszystkim o te o charakterze moczopędnym, chlorotiazydy, furosemidy oraz hydrochlorotiazydy. Kiedy sok z brzozy będzie spożywany z wymienionymi lekami, organizm będzie pozbywał się zbyt dużych ilości wody.
Jak pić sok z brzozy?
Woda brzozowa może zostać uzyskana bez niczyjej pomocy. W przypadku Europy Środkowej, brzozy ofiarują swój sok przez okres dwóch do maksymalnie czterech tygodni. Początek sezonu rozpoczyna się u schyłku marca bądź na początku kwietnia. To w tym momencie sok z brzozy jest transportowany od korzenia w górę pnia. Dobre drzewo nie występuje blisko drogi oraz jest narażone na możliwie niewielkie ilości zanieczyszczeń.
Jak pozyskać sok z brzozy? Nie jest to skomplikowanie, wystarczy jedynie naciąć pień na głębokość wahającą się od 0,5 do 2 cm, stosując do tej czynności nóż. Nacięcie musi zostać podłożone, aby w to miejsce mógł sączyć się sok. Dla osób, które nie narzekają na nadmiar wolnego czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby sok z brzozy nabyć w sklepie. Można go kupić w zarówno w dziale ze zdrową żywnością, jak również sklepach oferujących produkty zielarskie. Woda brzozowa powinna być naturalna, niewzbogacona o cukier oraz aromaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego dodatkowe aromaty samodzielnie, jak chociażby sok z cytryny czy inne esencje. Przechowywanie soku z brzozy również nie jest skomplikowane. Należy trzymać go w lodówce oraz wypić w ciągu kilku dni. Istnieje również możliwość na jego pasteryzowanie, jednakże w tym momencie większość tak ważnych składników odżywczych zostanie utracona.
Jak przygotować przepyszną lemoniadę brzozową?
Niezbędny jest sok z brzozy, sok z cytryny, truskawki, miód oraz lód.
Szklanka posłuży do wrzucenia do niej kostek lodu, który w dalszej kolejności zostaje zalany sokiem z brzozy. Wlać miód z cytryny oraz dodać miód, wymieszać całość oraz na końcu dodać pokrojone kawałki truskawek. Nieskomplikowane, a jakie pyszne. Smacznego!
Podobne artykuły:
- Napoje izotoniczne – czym są i kiedy je stosować
- Cynk – właściwości i zastosowanie
- Nanosrebro – zastosowanie i właściwości lecznicze
- Ile białka dziennie?
- Pływanie – jakie korzyści?