WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Najlepsze naturalne źródła witaminy C

źródła witaminy CWitamina C odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Nie jest wytwarzana przez organizm, dlatego musi być regularnie dostarczana wraz z pożywieniem. Jakie są naturalne źródła witaminy C? Na co wpływa kwas L-askorbinowy? Czy można przedawkować witaminę C? Poniżej znajdziesz odpowiedź na te pytania.

Witamina C – jakie ma właściwości?

Witamina C (kwas L-askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzienne zapotrzebowanie to 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet, 90 mg u mężczyzn. Można ją przyjmować w postaci owoców i warzyw lub poprzez suplementację.

Witamina C ułatwia transport składników między komórkami i ma udział w powstawaniu tkanki łącznej. Witamina C wspiera układ odpornościowy i układ krążenia. Dzięki niej wytwarzany jest kolagen, który sprawia, że rany i siniaki szybciej się goją.

Dodatkowo kwas L-askorbinowy ma pozytywne działanie na osoby intensywnie trenujące. Pomaga im uniknąć przeziębienia i szybciej się regenerować po ćwiczeniach. Sportowcy mają większe zapotrzebowanie na tę witaminę.

Kwas L-askorbinowy – na co wpływa?

Kwas L-askorbinowy znany jest głównie z właściwości wspomagających leczenie infekcji wirusowych. Warto sięgać po niego już na długo przed wystąpieniem choroby, ponieważ pozwoli wzmocnić naszą odporność w czasie infekcji.

Jakie jeszcze działanie ma popularna witamina C?

  • przyczynia się do wzmocnienia przyswajalności żelaza,
  • wpływa na pobudzenie produkcji białych krwinek,
  • wspiera ochronę organizmu przed miażdżycą,
  • przyśpiesza proces regeneracji,
  • wspomaga ochronę przed nowotworami,
  • wspiera zrastanie złamanych kości,
  • przyśpiesza gojenie ran,
  • dba o zmniejszenie skłonności do powstawania na skórze siniaków,
  • przyczynia się do zwalczania nastrojów depresyjnych,
  • pozytywnie oddziałuje układ krążenia,
  • dba o ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB,
  • wspomaga obniżenie stężenia glukozy we krwi,
  • wspiera regulację ciśnienia tętniczego

Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u osób sięgających po używki takie jak papierosy czy alkohol. Większe ilości powinny spożywać także kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby chore na nadciśnienie tętnicze czy mające dolegliwości układu krążenia.

Czy witamina C wzmacnia odporność?

Warto stosować witaminę C na odporność zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To czas, gdy łatwo złapać infekcje. Częste zmiany pogody sprawiają, że czujemy się wtedy osłabieni i potrzebujemy wzmocnienia organizmu. To sygnał, że potrzebna jest nam witamina C.

Silna odporność to gwarancja zdrowia. W czasie choroby wzrasta liczba wolnych rodników, które wciąż się namnażają. Jeśli układ immunologiczny jest osłabiony, łatwo zaatakują go szybko rozmnażające się zarazki. Zdrowy organizm potrzebuje niewielkich dawek witaminy C, ale w przypadku osłabionej odporności trzeba zwiększyć jej ilość. Można ją przyjąć doustnie w postaci tabletek lub rozpuścić kwas L-askorbinowy w wodzie.

naturalne witaminy na odporność

Zobacz także: Witaminy na odporność – jak uchronić się przed infekcją?

Naturalna witamina C – najlepsze źródła

Witamina C kojarzy nam się głównie z cytrusami. Jednak okazuje się, że to nie one są najlepszym jej źródłem. Przykładowo cytryna zawiera w 100 g około 50 mg witaminy C. Tymczasem w 100 g czarnej porzeczki znajdziemy jej aż 180 mg.

Naturalna witamina C występuje w wielu warzywach i owocach. Jakie są jej najlepsze źródła witaminy C? Oto przykłady:

  1. Natka pietruszki – w 100 g znajduje się około 170 mg witaminy C. Przyjmując jedną łyżkę rozdrobnionej natki, zapewniamy sobie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Można stosować ją jako dodatek do wielu potraw i koktajli. Ponadto natka pietruszki odświeża oddech.
  2. Czarna porzeczka – w 100 g zawiera 180 mg witaminy C. Można za jej pomocą przygotować soki i dżemy.
  3. Jarmuż – w 100 g zawiera 120 mg witaminy C. Poza tym jest także bogaty w wapń, magnez, żelazo i potas.
  4. Brokuł – w 100 g zawiera 90 mg witaminy C.
  5. Brukselka – w 100 g ma 85 mg witaminy C. Jest także dobrym źródłem witaminy A, potasu, wapnia, magnezu i kwasu foliowego.
  6. Dzika róża – w 100 g ma aż 500-700 mg witaminy C. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A, E, K, kwas foliowy i flawonoidy.
  7. Żółta papryka – w 100 g zawiera około 180 mg witaminy C. Jest też dobrym źródłem magnezu, żelaza i wapnia.

Naturalna witamina C to najlepszy sposób na uzupełnienie jej braków w diecie. Dodatkowo w ten sposób dostarczamy sobie inne wartości odżywcze, a dieta jest urozmaicona i ciekawa.

Witamina C – czy można przedawkować?

Naturalna witamina C występująca w owocach czy warzywach nie jest możliwa do przedawkowania. Bez obaw można łączyć wymienione wyżej produkty i cieszyć się ich smakiem. Jednak w przypadku suplementacji, witamina C powinna być przyjmowana jedynie w określonych dawkach.

Przedawkowanie nie stanowi zagrożenia dla życia, ale może skutkować zaburzeniami układu pokarmowego, bólem brzucha, wysypką, a nawet przyczyniać się do powstawania kamieni w nerkach.

Nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu wraz z moczem.

Podsumowanie

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy to niezbędny związek potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Ma wszechstronne zastosowanie, między innymi wspiera odporność i przyśpiesza gojenie ran. Możemy przyjmować naturalne źródła witaminy C lub korzystać z suplementacji. Warto pamiętać o tym szczególnie w okresie obniżonej odporności.

Produkty zawierające witaminę C kupisz w sklepie budujmase.pl 🛒

Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *