Witamina C odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Nie jest wytwarzana przez organizm, dlatego musi być regularnie dostarczana wraz z pożywieniem. Jakie są naturalne źródła witaminy C? Na co wpływa kwas L-askorbinowy? Czy można przedawkować witaminę C? Poniżej znajdziesz odpowiedź na te pytania.
Witamina C – jakie ma właściwości?
Witamina C (kwas L-askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzienne zapotrzebowanie to 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet, 90 mg u mężczyzn. Można ją przyjmować w postaci owoców i warzyw lub poprzez suplementację.
Witamina C ułatwia transport składników między komórkami i ma udział w powstawaniu tkanki łącznej. Witamina C wspiera układ odpornościowy i układ krążenia. Dzięki niej wytwarzany jest kolagen, który sprawia, że rany i siniaki szybciej się goją.
Dodatkowo kwas L-askorbinowy ma pozytywne działanie na osoby intensywnie trenujące. Pomaga im uniknąć przeziębienia i szybciej się regenerować po ćwiczeniach. Sportowcy mają większe zapotrzebowanie na tę witaminę.
Kwas L-askorbinowy – na co wpływa?
Kwas L-askorbinowy znany jest głównie z właściwości wspomagających leczenie infekcji wirusowych. Warto sięgać po niego już na długo przed wystąpieniem choroby, ponieważ pozwoli wzmocnić naszą odporność w czasie infekcji.
Jakie jeszcze działanie ma popularna witamina C?
- przyczynia się do wzmocnienia przyswajalności żelaza,
- wpływa na pobudzenie produkcji białych krwinek,
- wspiera ochronę organizmu przed miażdżycą,
- przyśpiesza proces regeneracji,
- wspomaga ochronę przed nowotworami,
- wspiera zrastanie złamanych kości,
- przyśpiesza gojenie ran,
- dba o zmniejszenie skłonności do powstawania na skórze siniaków,
- przyczynia się do zwalczania nastrojów depresyjnych,
- pozytywnie oddziałuje układ krążenia,
- dba o ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB,
- wspomaga obniżenie stężenia glukozy we krwi,
- wspiera regulację ciśnienia tętniczego
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u osób sięgających po używki takie jak papierosy czy alkohol. Większe ilości powinny spożywać także kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby chore na nadciśnienie tętnicze czy mające dolegliwości układu krążenia.
Czy witamina C wzmacnia odporność?
Warto stosować witaminę C na odporność zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To czas, gdy łatwo złapać infekcje. Częste zmiany pogody sprawiają, że czujemy się wtedy osłabieni i potrzebujemy wzmocnienia organizmu. To sygnał, że potrzebna jest nam witamina C.
Silna odporność to gwarancja zdrowia. W czasie choroby wzrasta liczba wolnych rodników, które wciąż się namnażają. Jeśli układ immunologiczny jest osłabiony, łatwo zaatakują go szybko rozmnażające się zarazki. Zdrowy organizm potrzebuje niewielkich dawek witaminy C, ale w przypadku osłabionej odporności trzeba zwiększyć jej ilość. Można ją przyjąć doustnie w postaci tabletek lub rozpuścić kwas L-askorbinowy w wodzie.
Zobacz także: Witaminy na odporność – jak uchronić się przed infekcją?
Naturalna witamina C – najlepsze źródła
Witamina C kojarzy nam się głównie z cytrusami. Jednak okazuje się, że to nie one są najlepszym jej źródłem. Przykładowo cytryna zawiera w 100 g około 50 mg witaminy C. Tymczasem w 100 g czarnej porzeczki znajdziemy jej aż 180 mg.
Naturalna witamina C występuje w wielu warzywach i owocach. Jakie są jej najlepsze źródła witaminy C? Oto przykłady:
- Natka pietruszki – w 100 g znajduje się około 170 mg witaminy C. Przyjmując jedną łyżkę rozdrobnionej natki, zapewniamy sobie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Można stosować ją jako dodatek do wielu potraw i koktajli. Ponadto natka pietruszki odświeża oddech.
- Czarna porzeczka – w 100 g zawiera 180 mg witaminy C. Można za jej pomocą przygotować soki i dżemy.
- Jarmuż – w 100 g zawiera 120 mg witaminy C. Poza tym jest także bogaty w wapń, magnez, żelazo i potas.
- Brokuł – w 100 g zawiera 90 mg witaminy C.
- Brukselka – w 100 g ma 85 mg witaminy C. Jest także dobrym źródłem witaminy A, potasu, wapnia, magnezu i kwasu foliowego.
- Dzika róża – w 100 g ma aż 500-700 mg witaminy C. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A, E, K, kwas foliowy i flawonoidy.
- Żółta papryka – w 100 g zawiera około 180 mg witaminy C. Jest też dobrym źródłem magnezu, żelaza i wapnia.
Naturalna witamina C to najlepszy sposób na uzupełnienie jej braków w diecie. Dodatkowo w ten sposób dostarczamy sobie inne wartości odżywcze, a dieta jest urozmaicona i ciekawa.
Witamina C – czy można przedawkować?
Naturalna witamina C występująca w owocach czy warzywach nie jest możliwa do przedawkowania. Bez obaw można łączyć wymienione wyżej produkty i cieszyć się ich smakiem. Jednak w przypadku suplementacji, witamina C powinna być przyjmowana jedynie w określonych dawkach.
Przedawkowanie nie stanowi zagrożenia dla życia, ale może skutkować zaburzeniami układu pokarmowego, bólem brzucha, wysypką, a nawet przyczyniać się do powstawania kamieni w nerkach.
Nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu wraz z moczem.
Podsumowanie
Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy to niezbędny związek potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Ma wszechstronne zastosowanie, między innymi wspiera odporność i przyśpiesza gojenie ran. Możemy przyjmować naturalne źródła witaminy C lub korzystać z suplementacji. Warto pamiętać o tym szczególnie w okresie obniżonej odporności.
Produkty zawierające witaminę C kupisz w sklepie budujmase.pl 🛒
Podobne artykuły:
- Które witaminy wzmacniają odporność? Gdzie je znaleźć?
- Przedawkowanie witaminy C – czy jest możliwe?
- Witaminy z grupy B – właściwości i stosowanie podczas treningu
- Witamina C – na co pomaga?
- Najlepsze witaminy dla mężczyzn