Kwas foliowy należy do grupy witamin B i pełni w organizmie bardzo ważne funkcje. Niestety praktycznie każdy cierpi na jego większe, bądź mniejsze niedobory. Jest on szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę oraz w okresie ciąży. Jest także ważny dla wszystkich pozostałych ludzi. Czym dokładnie jest kwas foliowy, gdzie go znaleźć, w jakich dawkach oraz kiedy brać kwas foliowy? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym tekście.
Kwas foliowy, czyli witamina B9 znajduje się naturalnie w licznych produktach spożywczych. Między innymi w warzywach liściastych, owocach oraz wątrobie. Jest jednak bardzo wrażliwy na obróbkę cieplną. Organizm ludzki potrafi syntezować go za pomocą flory jelitowej, niestety te ilości nie mogą pokryć zapotrzebowania i należy dbać o jego podaż w diecie.
Kwas foliowy to tak naprawdę syntetyczna forma witaminy B9, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, a jego nadmiar zostaje wydalony wraz z moczem. Wchłanianie kwasu foliowego w postaci naturalnej to zaledwie 50%, z kolei ten zawarty w suplementach diety jest w pełni wykorzystywany przez organizm.
Kiedy przyjmować kwas foliowy – rano czy wieczorem?
Witamina B9 to niezbędny składnik w ludzkim organizmie, który zwiększa szansę na poczęcie dziecka oraz zmniejsza ryzyko poronienia. Pora jego przyjmowania nie ma znaczenia dla wchłaniania.
- Warto wiedzieć, że pozytywnie na wchłanianie kwasu foliowego wpływa obecność witamin z grupy B, których dostarcza nam zbilansowana dieta, bogata w orzechy, chude mięso, jaja oraz produkty pełnoziarniste.
- Również pozytywny wpływ na przyswajanie kwasu foliowego wykazuje witamina C, którą znajdziemy między innymi w truskawkach, czarnej porzeczce oraz papryce.
Niedobór kwasu foliowego może nastąpić między innymi na skutek pogorszenia jego wchłaniania. Negatywny wpływ na nie mają używki, hormonalne środki antykoncepcyjne, a także obróbka termiczna, na którą B9 jest bardzo wrażliwa.
Najlepsza pora na stosowanie kwasu foliowego
Kwas foliowy jest substancją niezbędna do przeprowadzenia licznych procesów metabolicznych w organizmie. Z tego względu każda pora jest dobra na jego przyjmowanie. Rekomendacje polskiego towarzystwa ginekologicznego są takie aby każda kobieta w okresie rozrodczym przyjmowała 0,4mg/dobę oraz 0,4-0,8mg/dobę kwasu foliowego w I trymestrze ciąży.
Ze względu na szerokie działanie zaleca się przyjmowanie B9 nie tylko w trakcie ciąży, ale także wszystkim tym, którzy nie są w tym okresie, a nawet nie są kobietami.
Kiedy rozpocząć suplementację kwasem foliowym?
Suplementacja kwasu foliowego powinna rozpocząć się w okresie 6 miesięcy przed planowaną ciążą oraz trwać w pierwszym trymestrze ciąży. Również w późniejszym okresie jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Również mężczyźni, którzy planują potomstwo powinni zadbać o odpowiednią suplementację kwasu foliowego. Poprawia on jakość nasienia. W połączeniu z cynkiem zwiększa ilość plemników aż o 75%.
Zobacz również: Witaminy z grupy B – właściwości i stosowanie
Rola kwasu foliowego w organizmie
- Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których tworzone jest nasze DNA. Oznacza to, że w przypadku kwasu foliowego mówimy o roli stymulującej wzrost oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek.
- Ze względu na fakt, iż bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek ma działanie krwiotwórcze. Bez odpowiedniej dawki kwasu foliowego w diecie może grozić nam anemia.
- Dodatkowo istnieje wśród naukowców przekonanie, że B9 zwiększa ochronę przed powstaniem nowotworów. Długotrwałe przyjmowanie kwasu foliowego zmniejsza ryzyko powstania raka szyjki macicy.
- Razem z witaminą B6 oraz B12 kwas foliowy reguluje poziom homocysteiny, której nadmiar może prowadzić do powstania chorób układu sercowo-naczyniowego.
Suplementacja kwasem foliowym będzie oddziaływać pozytywnie na układ nerwowy dziecka i jest zalecana w życiu kobiety w wieku rozrodczym, ale także wszystkim tym, którzy mogą cierpieć na niedobory.
Kwas foliowy – dawkowanie
Najlepsze dawki kwasu foliowego dla kobiety w okresie ciąży oraz planującej potomstwo zostały określone przez Polskie towarzystwo ginekologiczne. Najlepszymi źródłami kwasu foliowego w diecie są:
- jaja;
- sery dojrzewające;
- wątróbka – nie jest polecana podczas ciąży;
- kapusta włoska;
- produkty pełnoziarniste;
- rośliny strączkowe;
- zielone warzywa.
Na przyswajanie kwasu foliowego wpływ mają:
- palenie papierosów;
- przyjmowanie niektórych leków;
- alkohol;
- wysoka temperatura.
Czy można przedawkować kwas foliowy?
Do przedawkowania kwasu foliowego może dojść na skutek niekontrolowanego przyjmowania suplementów diety. Zbyt duże dawki kwasu foliowego mogą prowadzić do powstania nowotworów, głównie jelita grubego. Mogą one także maskować braki witaminy B12, której długotrwały brak będzie prowadzić do nieodwracalnych zmian neurologicznych.
Zobacz także: Witamina B12 i jej właściwości
Zalecana dawka kwasu foliowego jest w pełni bezpieczna, lecz jej przekroczenie może powodować między innymi zaburzenia snu.
Suplementacja kwasu foliowego
Najlepszą przyswajalnością charakteryzuje się syntetyczny kwas foliowy, który polecany jest na etapie wczesnej ciąży. Kobiety planujące posiadanie dzieci mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik mineralny, podobnie jak dzieci praz osoby w podeszłym wieku.
Najlepszym rozwiązaniem jest ustalić indywidualnie z lekarzem dawkę kwasu foliowego jaka będzie optymalna w konkretnym przypadku.
Trec Folic Acid – kwas foliowy w tabletkach
Kwas foliowy Trec to suplement najwyższej jakości o szerokim spektrum działanie, które zostało opisane powyżej. Jest to istotny mikroelement diety dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także rozwoju płodu.
- Łatwo przyswajalna forma tabletek;
- Wysoka dawka 400mcg dobrze przyswajanego kwasu foliowego;
- Zaleca się go podczas stania o potomstwo;
- Jest niezbędny do kształtowania zaczątków układu nerwowego u płodu.
Formuła preparatu wolna jest od zbędnych wypełniaczy, cechuje się natomiast dobrą biodostępnością.
Podobne artykuły:
- Kwas foliowy dla mężczyzn – jak wpływa na płodność?
- Witaminy z grupy B – właściwości i stosowanie podczas treningu
- Najlepsze naturalne źródła witaminy C
- Jakich witamin nie łączyć w jednej porcji?
- Witamina A – rola, właściwości, objawy niedoboru, zastosowanie, źródła