Dieta to część sukcesu w każdej dyscyplinie sportowej, konkurencjach sylwetkowych i osób aktywnie żyjących. Wielu ćwiczących unika stosowania zdrowego planu odżywiania, ponieważ sądzi, np. że nie jest on wystarczająco smaczny. Istnieje wiele dobrych i wartościowych produktów, które sprawiają, że przestrzeganie diety staje się przyjemnością. Jednym z nich są płatki owsiane – jakie posiadają właściwości? Jak sporządzić z nich apetyczne posiłki? Płatki owsiane – dlaczego warto jeść?
Płatki owsiane
Płatki owsiane powstające z ziaren owsa są zbożem charakteryzującym się wysoką zawartością białka o bardzo dobrej puli aminokwasów.
Proces ich produkcji (w dużym uproszczeniu) składa się z czterech faz. Są to:
- Czyszczenie zboża
- Poddanie ziaren procesowi prażenia
- Usunięcie łuski oraz wtórne oczyszczenie
- Zgniecenie oraz suszenie ziaren owsa
Ziarno owsa w czystej postaci jest produktem bezglutenowym, jednak w wyniku przetwórstwa różnych zbóż bardzo często płatki owsiane zostają nim zanieczyszczone. Osoby unikające glutenu powinny czytać ulotki umieszczone na opakowaniach płatków owsianych.
Rodzaje płatków owsianych
Płatki owsiane występują również w składzie płatków śniadaniowych, batonów, ciasteczek czy też musli.
- Płatki owsiane błyskawiczne – gotowe do spożycia na zimno.
- Płatki owsiane górskie – w celu spożycia wystarczy je zagotować.
- Płatki owsiane nie przewożone – wymagają dłuższego gotowania.
Płatki owsiane – właściwości
Płatki owsiane jako produkt spożywczy posiadają pełną gamę zalet, które czynią je wartościowym składnikiem zdrowego planu żywieniowego:
- Bardzo istotną kwestią jest wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego, który pęcznieje w jelitach tworząc żele wpływające na zmniejszenie pasażu treści przez układ pokarmowy. Proces ten posiada dwie zalety – zmniejsza tempo wchłaniania glukozy, co zapobiega gwałtownym skokom glikemii oraz przyczynia się do uczucia sytości na dłużej. Właściwości te doskonale wpływają na utrzymanie diety podczas cyklu redukcyjnego.
- Spożywanie produktów bogatych w błonnik rozpuszczalny wspomaga wydalanie kwasów tłuszczowych z organizmu, zapobiegając ich wtórnemu wchłanianiu. Powyższy proces przyczynia się do zmniejszenia stężenia kwasów żółciowych we krwi, poprzez zmuszenie wątroby do wyrównania ich puli przy użyciu cholesterolu.
- Kolejną bardzo istotną właściwością błonnika rozpuszczalnego jest odżywienie komórek jelita cienkiego (enterocytów) poprzez wytworzenie w wyniku rozpadu krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych będących pożywieniem dla bakterii jelitowych.
- Płatki owsiane wraz z błonnikiem rozpuszczalnym zawierają również błonnik nierozpuszczalny, który wspomaga w mechaniczny sposób perystaltykę jelit oraz zapobiega zaleganiu mas kałowych.
- Płatki owsiane są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: kwas alfa-linolowy, oleinowy i linolowy. Porcja 100g płatków owsianych pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na kwas linolowy.
- Spożywając płatki ziarna owsa do organizmu dostarczone zostaje wiele istotnych składników mineralnych jak: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo oraz fosfor. Niestety ich połączenie z wysoką zawartością błonnika utrudnia ich wchłanianie.
- Dodatkowo płatki owsiane są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B.
- W wyniku powstania wiązań z metalami, płatki z ziaren owsa posiadają dodatkowo właściwości ochronne w stosunku do komórek nabłonka jelitowego oraz przeciw utleniające.
- Spożycie płatków owsianych 45 min przed treningiem poprawia metabolizm i zwiększa wytrzymałość.
- Są one polecane również osobom mającym problemy z zasypianiem, ponieważ zawierają tryptofan będący prekursorem serotoniny oraz witaminę B6 wpływającą na zwiększenie ilości tego hormonu w mózgu.
- Wysoka zawartość magnezu w płatkach owsianych oddziałuje na m.in.. zmniejszenie poziomu stresu, rozluźnienie naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienia krwi oraz wzmocnienie mięśni.
Czego dostarcza 100g płatków owsianych? Prócz 460kcal, jest źródłem:
- węglowodanów złożonych (60-66 g),
- tłuszczy (7g),
- białka (14-16g).
Przepisy na płatki owsiane
Płatki owsiane są produktem spożywczym wykorzystywanym w wielu różnych przepisach. Poniżej przedstawione zostały przykładowe posiłki z ich wykorzystaniem:
Owsianka kokosowa z ananasem – owsiankę można przyrządzić zarówno przy użyciu wody jak i mleka. Wszystko zależy od tolerancji na laktozę, zapotrzebowania kalorycznego oraz indywidualnych preferencji. Do sporządzenia takiej owsianki potrzebne będą:
- 40g płatków owsianych,
- 30g wiórków kokosowych,
- 150ml mleka kokosowego,
- 100ml wody,
- 50g ananasa,
- 2 migdały.
Płatki owsiane należy zalać wrzątkiem wody, a następnie dodać mleka kokosowego i wiórek kokosowych. Migdały oraz ananasa pokroić w kostkę i dodać do owsianki. Osoby preferujące większą dawkę białka mogą dodać białko o smaku kokosowym bądź śmietankowym.
Ciasteczka owsiane – składnikami potrzebnymi do zrobienia dietetycznych płatków owsianych są:
- wiórki kokosowe,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki ksylitolu,
- 2 szklanki mąki owsianej,
- szczypta sody,
- suszone daktyle,
- suszona żurawina,
- banan
- białko czekoladowe.
Na początku należy wymieszać mąkę owsianą z jajkami, płatkami owsianymi, bananem, białkiem czekoladowym, sodą i ksylitolem. Następnie do uzyskanej masy należy dodać pokrojone suszone daktyle i żurawinę oraz wiórki kokosowe. Po wymieszaniu wszystkich składników, uzyskaną masę należy uformować w kształt ciasteczek i umieścić na papierze do pieczenia. Na koniec ciastka powinno się umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoregulacji.
Shake bananowo-truskawkowy – do przyrządzenia takiego shake potrzebne będą:
- banan,
- 50g płatków owsianych,
- 100g truskawek,
- 100ml wody,
- 200ml mleka kokosowego.
Na początku należy zmielić płatki owsiane na proszek i zalać mlekiem kokosowym i wodą. Owoce zamrozić, a następnie zblendować. Na koniec dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Płatki owsiane z białkiem – jest to posiłek bardzo łatwy i szybki do przyrządzenia. Wystarczy tylko zalać porcję płatków owsianych wodą, odczekać, a następnie jak już napęcznieje, dodać dawkę ulubionego białka i wymieszać. Osoby nieco bardziej wymagające mogą wzbogacić ten posiłek o orzechy lub suszone owoce.
Płatki owsiane – dlaczego warto jeść?
Płatki owsiane dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz wartościowych składników odżywczych są polecane zarówno w diecie ukierunkowanej na rozwój masy mięśniowej jak i w diecie redukcyjnej. Są doskonałym składnikiem m.in.
- musli,
- płatków śniadaniowych,
- ciasteczek owsianych,
- szejków,
- owsianki.
Można je jeść zarówno na śniadanie jak i kolację. Płatki owsiane są doskonałym przykładem na to, iż zdrowa dieta może być smaczna.
Podobne artykuły:
- Płatki owsiane – czy pomagają w odchudzaniu?
- “Papka” owsiana z twarogiem na słodko / B55g W105g T19g
- Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g
- Owsianka na kolację – pożywny i lekki posiłek przed snem
- 5 produktów bogatych w zdrowe węglowodany
A jakie to są nie przewożone ogółem całe te 😁?