WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Płatki drożdżowe – jakie mają właściwości, zastosowanie, do czego dodawać?

płatki drożdżowe

Czy słyszałeś kiedyś o płatkach drożdżowych? Jeśli właśnie pomyślałeś o tradycyjnych drożdżach dodawanych do chleba, oznacza to, że powinieneś dowiedzieć się, czym są tzw. drożdże nieaktywne. To nie tylko skarbnica składników odżywczych, ale także smaczny sposób na unikanie w potrawach tradycyjnego sera i nadanie im nieco pikantnego smaku. Odkryj, jak smakują płatki drożdżowe nieaktywne i jaką rewolucję mogą zrobić w Twojej kuchni.

Płatki drożdżowe – czym są?

Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, która powstaje w wyniku poddania drożdży piekarskich lub browarniczych (Saccharomyces cerevisiae) procesom zmieniającym ich właściwości (komórki drożdży są „uśmiercane”) [1]. Dzięki temu uzyskuje się produkt przypominający z wyglądu tartą bułkę, odznaczający się delikatnym, serowo-orzechowym smakiem.

Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe są doskonałym źródłem:

  • białka
  • witamin z grupy B (a dokładnie B1, B2, B3, B5, B6, B9)
  • składników mineralnych (żelazo, magnez, selen, cynk) [2]
  • błonnika

Już porcja (15g) drożdży nieaktywnych zaspokaja 100% zapotrzebowania organizmu na witaminy z grupy B. W 100g gotowego produktu jest 335 kcal, aż 45g białka, 40g błonnika, 5g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) i 27g węglowodanów.

Właściwości zdrowotne płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe to produkt o niewysokiej wartości kalorycznej, którego do potraw dodaje się w niewielkiej ilości. Drożdże nieaktywne są bogate w szczególny rodzaj błonnika, beta-glukan. Wykazuje on właściwości stymulujące układ odpornościowy oraz regulujące poziom glukozy i cholesterolu we krwi [3,4].

Płatki drożdżowe nieaktywne są naturalnie hipoalergiczne, ponieważ nie zawierają typowych alergenów takich jak gluten, kazeina, czy laktoza. To dobra wiadomość dla osób, które są uczulone na białko mleka, a nie chcą rezygnować z potraw zawierających ser (drożdże dezaktywowane z powodzeniem zastępują smak sera w daniach).

plany - rejestracja

Do czego używać płatków drożdżowych?

Drożdże dezaktywowane w postaci płatków mogą być używane jako substytut sera, dodatek do sosów, smarowideł, marynat, panierki, czy jako przyprawę do potraw, nadającą im intensywny, serowy smak. Poddanie drożdży odpowiednim procesom sprawia, że wykorzystywane mogą być „na surowo” oraz jako składnik dań smażonych czy gotowanych.

Jakie są najpopularniejsze zastosowania płatków drożdżowych?

Nieaktywne płatki drożdżowe są uniwersalnym składnikiem, który z powodzeniem może być stosowany wszędzie tam, gdzie pożądany jest charakterystyczny serowy, nieco pikantny smak. Ich popularność jest szczególnie duża wśród wegan i wegetarian, ponieważ drożdże nieaktywne z powodzeniem zastępują nabiał, a dodatkowo nadają potrawom charakterystyczną kremową konsystencję. Najpopularniejsze zastosowania płatków drożdżowych to:

  • zagęstnik do sosów
  • przyprawa (umami) do potraw z makaronu, ryżu, kasz
  • składnik serów wegańskich
  • składnik dań obiadowych (potrawy z piekarnika i zapiekanki)
  • składnik zup
  • dodatek do sałatek
  • składnik pesto
  • panierka (w płatkach drożdżowych możesz panierować mięso i warzywa zastępując bułkę tartą)
  • w zastępstwie soli (dzięki obecności naturalnie występującego sodu)
plan dietetyczny

Płatki drożdżowe nieaktywne — jakie mają zastosowanie?

Płatki drożdżowe nieaktywne, zwane również nieaktywowanymi, w przeciwieństwie do drożdży aktywnych nie są zdolne do fermentacji (nie ma więc konieczności obróbki termicznej). To oznacza również, że z reguły nie powodują problemów ze strony układu pokarmowego.

Płatki te mają unikalny smak, który sprawia, że dobrze sprawdzą się w wielu kuchniach, zarówno tradycyjnych, jak i wegańskich. Dodadzą potrawom serowego smaku, mogą być stosowane jako substytut sera w diecie wegańskiej i wszędzie tam, gdzie możesz chcieć ograniczyć kalorie pochodzące z tradycyjnego sera, uzupełnić dietę w białko, witaminy i minerały.

Zobacz: Niedobory na diecie wegańskiej – jak się przed nimi uchronić?

Co warto wiedzieć przed zakupem płatków drożdżowych?

Przed zakupem płatków drożdżowych koniecznie zwróć uwagę na skład produktu. Najlepiej, jeśli nie zawiera on zbędnych dodatków na przykład w postaci wypełniaczy (pszenica, soja) oraz soli.

Jeśli należysz do osób uczulonych na gluten, upewnij się, że płatki są bezglutenowe. Dla pewności, że masz do czynienia z wartościowym produktem, zakupu dokonaj w sklepie specjalizującym się w sprzedaży zdrowej żywności. W takich sklepach masz dużą szansę spotkać produkty, które uzyskały certyfikat jakości lub certyfikat eko.

Pamiętaj, aby po zakupie przechowywać drożdże nieaktywne w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

Przepisy z wykorzystaniem płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe w sklepach ze zdrową żywnością są uniwersalnym, a przy tym zdrowym dodatkiem do różnego typu dań. Oto 3 przykładowe przepisy, w których możesz wykorzystać właściwości odżywcze i serowy posmak drożdży nieaktywnych:

Makaron z białą fasolą, groszkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

6pak peanut butter smooth
  • 220g suchego makaronu wstążki
  • 220g połówek groszku cukrowego
  • 1 ½ szklanki białej fasoli, opłukanej i odsączonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ⅓ szklanki gotowych do spożycia suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie plasterki
  • sól i czarny pieprz do smaku
Masło orzechowe z przepisu kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron (3 minuty przed końcem gotowania dodaj groszek). Odcedź, zachowując ¾ szklanki wody z gotowania.
  2. W międzyczasie w robocie kuchennym zmiksuj na gładką masę fasolę, czosnek, drożdże dezaktywowane i masło migdałowe. Dodaj płyn z gotowania i jeszcze raz zmiksuj.
  3. Przełóż makaron i groszek z powrotem do garnka, wymieszaj z sosem fasolowym i pomidorami. Dopraw solą i pieprzem.

Warstwowa sałatka warzywna

Składniki:

  • 1 duża żółta dynia
  • 1 duża cukinia
  • sól morska
  • 4 marchewki
  • 1 puszka fasoli
  • 2 łyżki drożdży odżywczych
  • ¼ szklanki białego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej przyprawy włoskiej
  • 1 szklanka porwanych liści sałaty
  • ⅓ szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
  • ¼ szklanki świeżych liści bazylii, pokrojonych w cienkie plasterki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój żółtą dynię i cukinię wzdłuż w cienkie plasterki. Umieść je na durszlaku i oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odcedź. Wyciśnij nadmiar wody z warzyw ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrój marchewki w podobne cienkie wstążki.
  3. Fasolę odcedź i wypłucz, zachowując ¼ szklanki płynu. W misce rozgnieć fasolę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodaj zachowany płyn i drożdże odżywcze.
  4. W miseczce wymieszaj ocet i przyprawę włoską.
  5. Ułóż połowę dyni, cukinii i marchewki w kwadratowym naczyniu o pojemności 2 litrów. Wyłóż połowę mieszanki fasoli, a na wierzch połóż połowę sałaty i szalotkę. Skrop całość połową dressingu. Powtórz warstwy. Przykryj sałatkę i schładzaj przez co najmniej 1 godzinę.
  6. Sałatkę podawaj z bazylią i czarnym pieprzem.
plany dietetyczne budujmase

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem

Składniki:

  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  • 220g (2 ½ filiżanki) pieczarek, pociętych i pokrojonych w plasterki
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka drożdży odżywczych
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Umieść orzechy nerkowca w małej misce, zalej 1 szklanką wody i odstaw do namoczenia na 30 minut.
  2. Na dużej patelni z pokrywką wymieszaj cebulę i ¼ szklanki wody. Przykryj i gotuj na dużym ogniu przez 5 minut.
  3. Dodaj pieczarki i pieprz i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, aż grzyby będą miękkie (8 do 10 minut).
  4. Dodaj zielony groszek i gotuj przez 5 minut, dodając 1-2 łyżek stołowych wody, jeśli to konieczne, aby zapobiec sklejaniu się warzyw. Zdejmij patelnię z ognia.
  5. W średnim rondlu wymieszaj bulion warzywny, ryż, czosnek i tymianek. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż się ugotuje (ok. 45 min).
  6. Zmiksuj na gładką masę orzechy nerkowca (wraz z wodą, w której się moczyły).
  7. Na patelnię z ryżem dodaj pieczarki, pastę z nerkowców, ocet, drożdże odżywcze i sól. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu, często mieszając (ok. 30 min). W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  8. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw do smaku.

Poznaj także inne PRZEPISY DLA SPORTOWCÓW

Bibliografia:

  1. Maria Parapouli et al: Saccharomyces cerevisiae and its industrial applications. AIMS Microbiol. 2020; 6(1): 1–31.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7099199/
  2. [2] Stephen R Hennigar, James P McClung: Nutritional Immunity: Starving Pathogens of Trace Minerals. Am J Lifestyle Med. 2016 Feb 4;10(3):170-173.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30202269/
  3. [3] Ana R. V. Pedro et al: Dectin-1-Mediated Production of Pro-Inflammatory Cytokines Induced by Yeast β-Glucans in Bovine Monocytes. Front Immunol. 2021; 12: 689879.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8195389/
  4. [4] Khawaja Muhammad Imran Bashir, Jae-Suk Choi: Clinical and Physiological Perspectives of β-Glucans: The Past, Present, and Future. Int J Mol Sci. 2017 Sep 5;18(9):1906.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28872611/

Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *