WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Pigwa – uprawy, odmiany, właściwości

Pigwa – uprawy, odmiany, właściwościWiele przydomowych ogrodów bogatych jest w najróżniejsze drzewa owocowe. Przeważnie są nimi jabłonie, śliwy, grusze czy wiśnie. Mniej znaną lecz również bardzo ciekawą rośliną, o niezwykle wartościowych owocach jest pigwa pospolita. W trakcje jej kwitnienia ozdabiają ją piękne kwiaty i owoce. Jak ją uprawiać oraz jakie właściwości posiadają jej owoce?

 

Pigwa ogólna charakterystyka

 

Pigwa, znana również pod nazwą cydonia oblonga, jest przedstawicielem roślin z rodziny różowatych. Pochodzi przeważnie z terenów Azji takich jak Iran, Zakaukaz, Turkiestan czy południowo-wschodnia Arabia. Do Europy została sprowadzona, a jej uprawy można spotkać również  w Polsce. W jej naturalnym środowisku  owoce pigwy rosną na dużych krzewach osiągających nawet wysokość 8 metrów. W Polsce wysokość ta nie przekracza 3 metrów. Pigwa pospolita posiada błyszczące liście o owalnym kształcie i średnicy około 5cm oraz kwiaty koloru białego lub bladoróżowego rosnące pojedynczo.  Jej owoce charakteryzują się kwaśnym i mocno aromatycznym smakiem i twardym miąższem. Wyglądem przypominają jabłka lub gruszki o średnicy około 6cm – w zależności od odmiany posiadają nieco inny kształt. We wnętrzu owocu występują pestki żółtego koloru. Ze względu na swój kwaśny smak, surowe owoce pigwy nie nadają się do spożycia. Jednak bardzo często stosowane są przygotowywania różnych przetworów, m.in. powideł, konfitur, dżemów, marmolad, miodu, soków, kompotów, win czy nalewek. Dzięki wysokiej zawartości pektyn,  owoce pigwy wykorzystywane są do żelowania różnych potraw.

 

Pigwa uprawa

 

Pigwa pospolita jest rośliną nie wymagającą zbytniej pielęgnacji w trakcie jej uprawy. Potrzebuje ona ciepłej, umiarkowanie wilgotnej, dobrze przepuszczalnej i żyznej gleby o lekko kwaśnym pH (5,9-7,0). Dość dobrze znosi suszę, jednak zbyt niskie temperatury czy też ulewne deszcze mają na nią niekorzystny wpływ. Zalecane jest, aby pigwę sadzić jesienią w miejscu osłoniętym od wiatru oraz dobrze nasłonecznionym, a następnie podlewać dużą ilością wody. Nawożenie dobrze rozłożonym kompostem jej krzewu pozytywnie wpływa na jej rozwój.

W umiarkowanym klimacie pigwę sadzi się z sadzonek wegetatywnych lub szczepi jej dziką odmianę. Okres jej sadzenia przypada na początek wiosny oraz jesień. Roślina powinna być wsadzona do wcześniej przygotowanego dołka o zbliżonej szerokości i głębokości mniej więcej 30cm. Przed wsadzeniem sadzonki do dołku należy przyciąć jej korzenie, a po posadzeniu obsypać ziemią i delikatnie ugnieść. Ważne jest, aby świeżo posadzoną roślinę obficie podlać. Odstępy między sadzonkami powinny być nieco większe niż 3 metry. W zależności od odmiany przyjmuje się 5*5 dla krzewu oraz 6*5 dla drzewa. W przypadku sadzenia rośliny jesienią należy osłonić pień tzw. kopczykiem, który należy usunąć po minięciu przymrozków.

Pigwa a pigwowiec

 

Cydonia oblonga bardzo często mylona jest z rośliną noszącą bardzo podobną nazwę – pigwowcem. Są to dwie różne rośliny, a główną różnicą między nimi jest wielkość owoców, które u pigwowca są znacznie mniejsze.

Pigwa – cena

 

Owoce pigwy i pigwowca kosztują w granicach 8-13 złotych za kilogram, natomiast ich suszone odpowiedniki  można nabyć za około 9-11zł za 100g. Sok z pigwy jest nieco większym wydatkiem, gdyż jego cena wynosi 2-25zł za 500ml. Można go kupić głównie w aptece lub w sklepach zielarskich. Herbaty z dodatkiem pigwy to koszt około 5-7zł, natomiast 200-gramowe konfitury występują zazwyczaj w cenie 7-9 zł.

Odmiany pigwy

 

Poniżej przedstawione zostały najpopularniejsze odmiany pigwy:

  • Bereczka – odmiana pochodzenia węgierskiego, jest dość silnym drzewem, charakteryzującym się dużymi owocami o gruszkowatym kształcie.
  • Ursynowska –posiada średnio silny wzrost, ma zdolność regenerowania występujących zimą przemarznięć. Jej owoce są duże w kształcie jabłka.
  • Portugalska – jest najbardziej wymagającą odmianą pigwy w odniesieniu do rodzaju gleby i warunków atmosferycznych. Posiada duże, aromatyczne owoce o gruszkowatym kształcie.
  • Champion – odmiana ta posiada owoce w kształcie jabłka.
  • Vranja – odmiana pochodzenia serbskiego, cechuje się dużymi owocami w kształcie gruszki.
  • Miękko owocowa – pochodzi z Ukrainy, charakteryzuje się mrozoodpornością i wczesnym dojrzewaniem. Jej owoce można spożywać na surowo.
  • Darunok Onuku – również pochodzenia ukraińskiego, jej owoce są dość duże o wyraźnym aromatycznym smaku i zapachu, posiada zdolność do długiego przechowywania w chłodnym miejscu.

 

Wartości odżywcze pigwy

 

Pigwa jest bogatym źródłem pektyn, polifenoli, garbników, aminokwasów oray olejku eterzcynego. Posiada ona odporność na absorpcje zanieczyszczeń ze środowiska, co eliminuje ich zawartość w owocu. W stu gramach surowej pigwy zawarte jest :

  • Wartość energetyczna – 71 kcal,
  • Węglowodany – 15,3 g,
  • Białko – 0,4 g,
  • Tłuszcze – 0,1 g,
  • Błonnik – 1,9 g,
  • Witamina A – 40 IU,
  • Witamina C – 15 mg,
  • Witamina B1 – 0,02 mg,
  • Witamina B2 – 0,03 mg,
  • Witamina B3 – 0,2 mg,
  • Witamina B6 – 0,04mg,
  • Kwas foliowy – 3 µg,
  • Cynk – 0,04 mg,
  • Fosfor – 17 mg,
  • Magnez – 8mg,
  • Potas – 197 mg,
  • Sód – 4mg,
  • Wapń – 11 mg,
  • Żelazo – 0,7 mg.

Właściwości pigwy

 

Do głównych właściwości owoców pigwy pospolitej zalicza się:

  • Pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego,
  • Wsparcie w zwalczaniu stanów zapalnych,
  • Przyspieszenie przemiany materii oraz korzystny wpływ na procesy trawienne,
  • Ograniczanie wchłaniania cukrów z pożywienia, dzięki dużej zawartości pektyn,
  • Wspieranie leczenia chorób wątroby – pestki pigwy,
  • Dzięki dużej zawartości żelaza zabezpiecza organizm przed niedokrwistością,
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,
  • Wzmacnia i nadaje blasku włosom,
  • Wpływa na przyspieszenie gojenia się ran,
  • Łagodzi podrażnienia skóry,
  • Posiada regenerujący i nawilżający wpływ na skórę podczas stosowania okładów z jej miąższu,
  • Działa przeciwmiażdżycowo poprzez obniżenie stężenia niekorzystnego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi,
  • Spożywanie pestek pigwy wspomaga leczenie niestrawności, zgagi oraz refluksu,
  • Sprzyja usuwaniu metali ciężkich i toksyn z organizmu poprzez zawartość pektyn będących rodzajem błonnika rozpuszczalnego w wodzie,
  • Wzmaga walkę z wolnymi rodnikami oraz zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy,
  • Pomaga zwalczać różnego rodzaju przeziębienia i grypę,
  • Posiada właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe,
  • Wspomaga leczenie takich dolegliwości jak wymioty, nudności, biegunka czy wzdęcia,
  • Sok z pigwy stosowany jest w zwalczaniu kaszlu,
  • Zwiększa odporność organizmu poprzez dużą zawartość witaminy C.

Pigwa – przepisy

 

Owoce pigwy doskonale nadają się do przygotowania przetworów, których wykonanie nie jest trudne. Poniżej przedstawione zostały najpopularniejsze przepisy z wykorzystaniem jej owoców:

Nalewka z pigwy

Składniki

  • 2 kg pigwy,
  • 0,7 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy dokładnie umyć i osuszyć, następnie zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach, włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem,
  2. Słój przykryć papierem pergaminowym i odłożyć na około tydzień w miejsce o temperaturze pokojowej,
  3. Po tygodniu wlać do słoja spirytus i dokładnie zamknąć na około 30 dni,
  4. Po miesiącu odcedzić przez gazę i odsączyć owoce,
  5. Do odciśniętego roztworu dodać wódkę, wymieszać i odstawić na dwa miesiące.

Niestety przygotowanie nalewki z pigwy jest dość czasochłonne, jednak jej właściwości prozdrowotne i walory smakowe rekompensują ten czas.

Sok z pigwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 1,2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyć, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić,
  2. Kawałki owocu przełożyć do naczynia, zasypać cukrem i przykryć ściereczką,
  3. Przez tydzień kilka razy dziennie mieszać składniki, aż pojawi się sok, a cukier przestanie być widoczny,
  4. Sok wlać przez sitko do butelek, pasteryzować oraz odstawić w chłodne miejsce.

 

Podobne artykuły:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *