Dla wielu ćwiczących owoce w diecie odchudzającej są niepożądane. Tymczasem ich spożywanie zapewnia solidną dawkę witamin, zdrowych cukrów i wody, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Dodatkowo, sięgając po owoce wspomagające odchudzanie możesz ułatwić sobie osiągnięcie wymarzonej sylwetki!
Owoce i ich skład
Jeśli zastanawiasz się co jeść podczas zdrowego odchudzania, nie możesz zapomnieć o owocach. Każdy z nich dostarcza cennych witamin i minerałów, błonnika, a także naturalnych węglowodanów. Cukrem owocowym jest fruktoza, będąca monosacharydem. W zależności od wybranego owocu, jej ilość będzie zmienna. Do najbardziej kalorycznych zaliczymy wszelkie suszone owoce takie jak: figi, morele. Ciekawostkę stanowi fakt, że fruktoza jest dwukrotnie słodsza niż tradycyjny cukier stołowy, ale jednocześnie jej przemiany nie zapewniają uczucia sytości. Jest magazynowana w wątrobie, a nadmiar zamieniany jest w tkankę tłuszczową. Z tego względu owoce wskazane przy odchudzaniu posiadają możliwie mało cukrów, a większość ich masy stanowi woda. Wybierając dietetyczne owoce dostarczasz wszystkich cennych mikroelementów i nie musisz martwić się ich nadmierną kalorycznością. Co więcej, najbardziej wartościowe owoce, to owoce przyśpieszające metabolizm, dzięki zawartym w nich substancjach aktywnych. Znanym przykładem jest arbuz,o którym przeczytasz nieco niżej.
Zobacz także: Mango afrykańskie na odchudzanie – po jakim czasie widać efekty?
Indeks glikemiczny w owocach
Jeśli nie wiesz co wspomaga odchudzanie, z pewnością będą to produkty o niskim indeksie glikemicznym. Niski IG jest synonimem powolnego, równomiernego uwalniania energii do krwiobiegu. W praktyce oznacza to brak skoków cukru i wyrzutów insuliny, dzięki czemu nie odczujesz wahań energii i znanego wszystkim uczucia senności po zjedzeniu posiłku.
Liczne badania, a także eksperymenty prowadzone przez trenerów wskazują, że znaczne podniesienie poziomu cukru we krwi przy pomocy owoców, jest niemalże niemożliwe u osoby zdrowej. Z uwagi na ograniczenie spożywanych kalorii na redukcji, warto wybierać niskokaloryczne owoce tj.
- papaje,
- melony miodowe,
- truskawki,
- arbuzy,
- brzoskwinie.
Jakie owoce na diecie?
Jakie owoce w diecie odchudzającej będą najlepsze? Tak naprawdę wszystkie. Najważniejsze, by nie były spożywane w nadmiarze. Tworząc posiłki, warto jednak pamiętać o kilku, które z pewnością pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy:
- Kiwi – właściwości odchudzające kiwi skupiają się na wysokiej podaży błonnika oraz bombie witaminowej, z którą mamy do czynienia. Dodatkowo, kiwi pojawiając się w jadłospisie daje nam szansę na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi i poprawienie stanu organizmu.
- Jabłka – od dawna zastanawiano się, czy jedząc jabłka można schudnąć. Badania naukowe dały nam jednoznaczną odpowiedź, że tak. Wskazuje się, że spożywanie jabłek wiąże się ze zmniejszeniem łaknienia i większym uczuciem sytości po spożyciu posiłku. Dodatkowym atutem jabłek jest fakt, że zjadając aż pół kilograma, dostarczysz między 200 a 250 kcal do organizmu. Wszystko za sprawą tego, że jabłka w znacznym stopniu składają się z wody. Ponadto są owocami o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Jedzenie jabłek wieczorem nie powinno być codziennym rytuałem i lepiej zamienić je na produkt białkowy. Jeśli jednak są dodatkiem do kolacji, nie ma powodów do obaw.
- Arbuzy – są niskokaloryczną przekąską zbudowaną głównie z wody. Cenione zarówno podczas diet redukcyjnych, jak i upalnego lata. Poprawiają regulację ciśnienia krwi, pomagają oczyszczać ciało z toksyn i szybko redukują głód.
- Pomarańcze – te owoce bez obaw możemy dopisać do naszych posiłków. Średniej wielkości pomarańcza dostarczy nam 100 kcal, nie spowoduje wyrzutu insuliny, dostarczy rozpuszczalnego błonnika, potasu, witaminy C i folianów.
Skoro wiesz już, jakie owoce pomagają schudnąć, warto włączyć je do codziennego menu. Nie zniwelują uzyskanych w redukcji postępów, odżywią organizm i będą stanowiły doskonały produkt zmniejszający apetyt!
Sprawdź także: Które owoce mają najmniej kalorii?
Kiedy jeść owoce?
- Jedzenie owoców na noc, podobnie jak innych produktów bogatych w węglowodany, nie jest zalecane. Nie oznacza to, że jedzenie owoców wieczorem jest całkowicie zabronione. Jeśli Twoje treningi odbywają się późnym popołudniem, a kolacja jest posiłkiem po treningowym to bez obaw możesz włączyć do niej owoce.
- Owoce na redukcji mogą pojawiać się w niewielkiej ilości w posiłkach przed treningowych oraz śniadaniach, czyli porach, które zagwarantują możliwość zużycia dostarczonej energii.
Owoce na odchudzanie
Choć istnieją owoce sprzyjające odchudzaniu, nie należy traktować ich jako podstawy swojej diety redukcyjnej. Popularne diety odchudzające owocowe, nie są najlepszym sposobem na zmniejszenie masy ciała. Wszystko dlatego, że podczas diety odchudzającej, powinieneś stawiać przede wszystkim na białko. Skupienie się jedynie na cukrach, których źródłem są owoce nie pozwoli utrzymać masy mięśniowej i schudnąć w zdrowy sposób. Dodatkowo, trzeba liczyć się z tym, że osiągnięte w dietach owocowych rezultaty nie są spowodowane owocami pomagającymi w odchudzaniu, a znacznym deficytem kalorycznym, który może zakończyć się efektem jo-jo.
Sprawdź także: Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej
Podobne artykuły:
- Szybkie odchudzanie – czy to możliwe?
- Dieta jabłkowa
- Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej
- Zdrowe odchudzanie – 8 kluczowych zasad dla każdego
- Dieta makrobiotyczna