Czekolada jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych smakołyków na świecie. Jednak wielu jej fanów zastanawia się, czy może ją bezkarnie jeść i czy jest zdrowa. Odpowiedź na te pytania nie jest jednoznaczna, ponieważ czekolada poza niewątpliwymi zaletami, ma również wady, do których zalicza się jej wysoką kaloryczność. Poznaj inne właściwości czekolady i sprawdź, czy jej jedzenie może być korzystne dla zdrowia.
Czekolada i jej właściwości prozdrowotne
Czekolada, szczególnie gorzka odmiana o wysokiej zawartości kakao, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera szereg substancji, które mogą korzystnie wpływać na organizm, w tym na pracę układu sercowo-naczyniowego.
Jak czekolada wpływa na zdrowie?
Najważniejsze właściwości czekolady:
- działa antystresowo, pobudzając serotoninę (hormon szczęścia),
- wspiera w chorobach układu krążenia [1],
- chroni przed stresem oksydacyjnym,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi – poprawia funkcjonowanie śródbłonka naczyń krwionośnych i rozszerza naczynia krwionośne [2],
- wspomaga odchudzanie – epikatechina poprawia przemianę materii,
- może ograniczać zmiany miażdżycowe – zawarte w gorzkiej czekoladzie kakao ma działanie podobne do aspiryny,
- wspomaga działanie przeciwcukrzycowe,
- ma pozytywny wpływ na zdrowie mózgu (czekolada wpływa na neurony, zwiększa przepływ krwi w mózgu),
- może mieć działanie przeciwnowotworowe (kakao może hamować rozwój komórek rakowych) [3],
- działa przeciwzapalnie,
- usprawnia regenerację powysiłkową.
Trzeba przy tym pamiętać, że wykazane właściwości prozdrowotne dotyczą czekolady gorzkiej (o wysokiej zawartości kakao, minimum 70%) jedzonej w niewielkich ilościach [4]. Duża ilość korzystnych dla zdrowia flawonoidów znajduje się w kakao, którego ciemna czekolada zawiera znacznie więcej niż czekolada mleczna. Mleko zawarte w mlecznej czekoladzie może dodatkowo spowalniać wchłanianie jelitowe flawonoidów.
W przypadku czekolady gorzkiej wpływ na zdrowie mają również związki azotowe, które stymulują ośrodkowy układ nerwowy. Masa kakaowa zawiera również składniki mineralne, które wzmacniają zdrowotne właściwości czekolady.
Sprawdź: Kakao – właściwości zdrowotne kakaowca
Jaki jest skład czekolady?
Skład czekolady może się różnić w zależności od jej rodzaju i receptury stosowanej przez producenta, ale wszystkie rodzaje mają w swoim składzie trzy podstawowe składniki:
- Miazga kakaowa: jest podstawowym składnikiem czekolady (z wyjątkiem białej) i pochodzi z nasion kakaowca.
- Tłuszcz kakaowy (masło kakaowe): jest naturalnym tłuszczem zawartym w nasionach kakaowca, nadaje kremową konsystencję i bogaty smak.
- Cukier: ilość cukru może się różnić w zależności od rodzaju czekolady oraz receptury.
Pozostałe składniki czekolady to zazwyczaj:
- mleko (w przypadku czekolady mlecznej i białej), które nadaje kremowy smak i teksturę,
- emulgatory (lecytyna sojowa lub lecytyna słonecznikowa), które zapewniają jednorodną strukturę,
- aromaty i dodatki takie jak wanilia, rodzynki, orzechy.
Czekolada – składniki odżywcze
Czekolada jest bogata w następujące składniki odżywcze:
- witaminy: A, E i z grupy B,
- mikroelementy: magnez, potas, cynk, żelazo, miedź,
- kwasy omega 6,
- związki takie jak teobromina, flawonoidy, antyoksydanty [5].
Źródłem korzystnych dla zdrowia substancji zawartych w czekoladzie są mielone ziarna kakaowca.
Czy można jeść słodycze w czasie odchudzania? Tak, pod warunkiem że Twój plan dietetyczny będzie mądrze zbilansowany, a wszelkie składniki jak czekolada zostaną uwzględnione w wyliczonym bilansie kalorycznym.
Czekolada – ile kalorii zawiera jedna tabliczka?
Kaloryczność czekolady zależy od jej rodzaju, dodatków smakowych i zawartości kakao. Różnice te nie są jednak duże i można przyjąć, że 100g czekolady to średnio 550 – 600kcal. Gorzka czekolada, zawierająca większą ilość kakao niż czekolada deserowa czy mleczna, zwykle ma niższą zawartość cukru i więcej błonnika, co przekłada się na niższą kaloryczność.
Czekolady z dodatkiem orzechów, karmelu czy nadziewane, mogą mieć jeszcze wyższą kaloryczność ze względu na dodatkowe składniki, w tym cukier (którego w czekoladzie gorzkiej zwykle jest mniej).
Jeśli chcesz wykorzystać pozytywny wpływ spożycia czekolady na zdrowie, zwracaj uwagę na jej rodzaj i wybieraj wersje o wyższej zawartości kakao (na opakowaniu oznaczone jako zawartość miazgi kakaowej) oraz z mniejszą ilością dodatków.
Zestaw na odchudzanie
- spalacz tłuszczu Trec Clenburexin 90kaps.
- wsparcie redukcji Trec HMB Formula Caps 120kaps.
- na wsparcie metabolizmu tłuszczu Trec Fat Transporter 90kaps.
- kompleks witamin i minerałów Trec Multipack 60kaps.
- Pillbox Gratis!
Rodzaje czekolady – która będzie najlepsza?
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem przeróżnych rodzajów czekolady, dlatego czasami naprawdę trudno zdecydować, na którą się skusić. Wybór zależy przede wszystkim od Twoich preferencji smakowych i upodobań, ale wpływ mogą mieć również uwarunkowania zdrowotne. Wśród czekolad negatywnie wyróżnia się czekolada biała, która wytwarzana jest głównie z tłuszczu kakaowego i jest pozbawiona kakao, dlatego sięga po nią mniej osób.
Czekolada gorzka a czekolada mleczna
Czekolada gorzka jest często preferowana przez osoby, które lubią intensywny smak kakao i mniejszą zawartość cukru. Gorzką czekoladę jedzą też osoby, które doceniają w niej zawartość bioaktywnych składników, których stężenie wzrasta wraz ze wzrostem zawartości suchej masy kakaowej.
Czekolada mleczna z kolei ma łagodniejszy smak, kremową konsystencję i jest słodsza, co sprawia, że ma wielu fanów wśród dzieci lub dorosłych lubiących słodycze. Niestety tabliczka czekolady mlecznej zawiera też mniej prozdrowotnych składników odżywczych niż wersja gorzka.
Gorzka czekolada – ile spożywać?
Gorzka czekolada ma właściwości zdrowotne, ale nie zapominaj, że czekolada to wyrób cukierniczy bogaty w kalorie, tłuszcze i cukry. Dlatego jej spożycie powinno być umiarkowane. Zaleca się, aby dzienne spożycie gorzkiej czekolady nie przekraczało 20-30g, co odpowiada jednemu lub dwóm małym kawałkom i nie przekracza ⅕ tabliczki.
Sprawdź: Niskokaloryczne słodycze – przepisy bez cukru
Czekolada – kto powinien jej unikać?
Jedzenie czekolady to jeden z najprzyjemniejszych kulinarnych grzeszków wielu osób. Niestety, poza tym, że czekolada jest bardzo kaloryczna, są też inne powody, dla których nadmierne spożycie czekolady nie jest wskazane u osób:
- z nietolerancją lub alergią na kakao, mleko, soję, orzechy,
- z nietolerancją laktozy (głównie czekolada mleczna i czekolada biała),
- chorujących na migrenę – zawarte w czekoladzie fenyletanolamina i teobromina, mogą wywoływać migrenę,
- mających kamicę nerkową,
- cierpiących na zaparcia,
- z chorobą wrzodową lub chorobą refluksową przełyku,
- z nadwagą lub cukrzycą.
Zestaw na spalanie tłuszczu
- 2x Formotiva Lipo Killer 120kaps.
- Trec Worek Special Forces
- PLAN TRENINGOWY i DIETA na 30 dni Gratis
- Pillbox Gratis
Bibliografia:
- https://www.njmonline.nl/getpdf.php?id=1269
- Lee Hooper et al: Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis of randomized trials. Am J Clin Nutr. 2012 Mar;95(3):740-51.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22301923/ - Stéphanie Carnésecchi et al: Flavanols and procyanidins of cocoa and chocolate inhibit growth and polyamine biosynthesis of human colonic cancer cells. Cancer Lett. 2002 Jan 25;175(2):147-55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11741742/ - Corina Zugravu, Marina Ruxandra Otelea: Dark Chocolate: To Eat or Not to Eat? A Review. J AOAC Int. 2019 Sep 1;102(5):1388-1396.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31200790/ - Carla D. Di Mattia et al: From Cocoa to Chocolate: The Impact of Processing on In Vitro Antioxidant Activity and the Effects of Chocolate on Antioxidant Markers In Vivo. Front Immunol. 2017; 8: 1207.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5626833/
Podobne artykuły:
- Kakao — właściwości zdrowotne kakaowca
- Zdrowe tłuszcze – 7 najlepszych źródeł
- Czekoladowy omlet paleo
- Spalacze tłuszczu – porównujemy najpopularniejsze produkty
- Tort z frużeliną