O tym jak ważna jest dieta wysokobiałkowa w kontekście budowania muskularnej sylwetki wie chyba każdy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gram białka z jednego produktu nie odpowiada gramowi z produktu drugiego – mogą się one bowiem mocno różnić między innymi wartością biologiczną. Jak BV wpływa na uzyskiwane postępy? Sprawdź!
Bilans azotowy a masa mięśniowa
Wiele produktów jest dobrym źródłem białka. Nie każde jest jednak tak samo „dobre”. Rozważania na temat rzeczywistej przydatności danego białka dla ludzkiego organizmu rozpoczął już na początku ubiegłego wieku amerykański biolog i chemik Thomas Burr Osborne, a jego opracowanie w roku 1924 zmodyfikował Mitchell H. H. By dokładniej omówić zagadnienie, musimy przytoczyć tutaj jeszcze jeden termin: bilans azotowy.
Bilans azotowy jest to zestawienie dobowej ilości azotu dostarczonego do organizmu (około 17% masy cząsteczkowej aminokwasów) oraz jego strat. Mówiąc prościej, w przypadku osób trenujących szczególnie zależeć nam powinno na dodatnim bilansie azotowym, co oznaczać będzie że większa ilość białek zostanie zatrzymana do celów anabolicznych, niżeli została wydalona. Jak się pewnie domyślacie, sytuacją przeciwną będzie bilans azotowy ujemny – wtedy niestety organizm zmuszony będzie do rozpadu własnych białek mięśni szkieletowych celem pozyskania niezbędnych mu aminokwasów.
Wartości biologiczna białka – czy ma znaczenie?
Teoria na temat BV mówi o tym, że przydatność białek różni się w zależności od stopnia wchłanialności i zawartych w nim aminokwasów. Za punkt odniesienia mianowany ”białkiem wzorcowym” okrzyknięto proteiny z jaja kurzego (całego), do którego porównywano inne ich źródła.
Źródła białka a wartość biologiczna
[wptb id=38793]Co w praktyce to oznacza? Chcąc dostarczyć taką samą ilość białka z jaj lub fasoli, tej drugiej musielibyśmy zjeść dwa razy więcej. Zaskakująco dobrze wypada tutaj współczynnik przy odżywkach białkowych, szczególnie izolacie białka, wynoszący 159. Mówi to, że jego biodostępność pozwala na wykorzystanie białka z WPI aż w 159% w porównaniu do protein z kurzych jaj. Dzieje się tak dzięki wstępnemu rozłożeniu aminokwasów w izolatach białkowych, co pozwala na ograniczenie strat i wchłonięcie ich w większej ilości niż w produktach naturalnych.
Zdecydowanie najmniej korzystnie wypadają źródła białka pochodzenia roślinnego – głównie z uwagi na niekompletny profil aminokwasów egzogennych bądź niewystarczające ich ilości. Dodatkowo, bardzo często posiadają one różnego rodzaju czynniki antyżywieniowe i są produktami o nie najlepszej strawności, czego dowodzą jednak już inne metody ocen białka takie jak PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) czy DIAAS (Digestible Indispensable Acid Score).
BV – uwzględniać czy nie?
Wartość biologiczna białka może okazać się przydatna podczas układania jadłospisów osób wykluczających z diety produkty odzwierzęce. Wtedy jednak, poza samym BV warto byłoby bardziej wnikliwie przyjrzeć się aminokwasom które zawierają poszczególne produkty i komponować menu w taki sposób, by tę wartość biologiczną podnosić.
Innym bardzo istotnym aspektem jest strawność białka, które uwzględniają wyżej wymienione metody klasyfikacji białka z produktów różnego typu.
Poza tymi konkretnymi przypadkami BV nie ma większego zastosowania u zdecydowanej większości ćwiczących, o ile nie ograniczają się oni do jednego bądź dwóch źródeł białka w diecie. Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu źródeł białka? Jak najbardziej urozmaicać! Przy jadłospisie nieco bardziej urozmaiconym aminokwasy z krwiobiegu bez trudu łączyć się będą w taki sposób, by organizm mógł możliwie najefektywniej je wykorzystać.
Pełnowartościowe źródła białka o wysokiej wartości biologicznej znajdziesz na budujmase.pl ?
Podobne artykuły:
- Najbogatsze źródła białka – czyli co warto jeść?
- Jajko, czy kura – co było pierwsze? Wybieramy najlepsze źródło białka
- Trec Whey 100 – działanie, dawkowanie, opinie
- Białko na siłę
- Białko dla początkujących – jakie białko wybrać na początek?
- Białko na masę?
- Izolat białka serwatkowego – działanie, dawkowanie, opinie
- Pozytywne aspekty łączenia BCAA i glutaminy