WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Tort z frużeliną

dietetyczny tort z frużeliną

Czy masz ochotę na pyszny deser w ciepłe dni? A może zbliża się ważna dla Ciebie uroczystość i chciałbyś zrobić niespodziankę dla swoich bliskich? Podpowiadamy, jak przygotować doskonały tort z frużeliną, która nie zawiera cukru, dzięki czemu jest idealna dla osób na diecie. Sprawdź nowość od 6Pak Nutrition, czyli Yummy Fruits in Jelly.

Tort z frużeliną – składniki

Tort kojarzy się z pysznym, lecz kalorycznym deserem. Osoby będące na diecie zazwyczaj rezygnują z tego rodzaju przekąsek ze względu na niską zawartość składników odżywczych, a dużą ilość tłuszczu i substancji słodzących. Jednak okazuje się, że każdy posiłek można przygotować w wersji dietetycznej, przy czym nie musi on tracić swoich walorów smakowych. Tort z frużeliną Yummy to idealny deser, który pokocha każdy miłośnik siłowni. Jakie składniki powinieneś przygotować do przyrządzenia tego ciasta?

Tort z frużeliną – składniki na spód:

  • czerwona fasola – 1 puszka,
  • 1 banan,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 jajka,
  • masło orzechowe – 2 łyżki,
  • śliwki suszone – 100g namoczone w gorącej wodzie,
  • 1 łyżka bezglutenowych płatków owsianych.

Dodatkowo potrzebujesz:

  • masło orzechowe – 3-4 łyżki,
  • syrop klonowy – 3 łyżki,
  • żelatyna – 2 łyżeczki,
  • frużelina brzoskwiniowa Yummy,
  • jogurt naturalny 3 proc. tłuszczu 850-900 g,
  • syrop zero – 6-8 łyżek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 5 łyżeczek rozpuszczonej w wodzie żelatyny,
  • ulubione owoce i orzechy do dekoracji.

Tort z frużeliną – przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Opłucz fasolę z puszki. Połącz ją z bananem, namoczonymi suszonymi śliwkami, kakao i płatkami owsianymi. Dodaj jajka, masło orzechowe i 2 łyżki wody. Zblenduj składniki. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez około 30 minut.
  2. Przelej do miski masło orzechowe, syrop klonowy i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Połącz składniki, tworząc galaretkę orzechową.
  3. Przed przygotowaniem ostatniej warstwy zacznij składać tort. Ułóż ciasto czekoladowe na paterze. Nałóż rant od formy wyłożony folią aluminiową.
  4. Posmaruj ciasto frużeliną. Następną warstwą będzie galaretka z masła orzechowego. Wstaw deser do lodówki na kilkanaście minut.
  5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Wystudź żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Połącz jogurt naturalny z kakao i syropem. Stopniowo dodawaj czekoladę i żelatynę.
  6. Wyłóż mus na galaretki i odstaw do lodówki na kilka godzin
  7. Dekoruj tort owocami i orzechami.

Frużelina – fit dodatek do tortu

Tort z frużeliną
  • Frużelina to idealny fit dodatek do tortu i innych niskokalorycznych deserów takich jak ciasto, dżem czy naleśniki.
  • Zawiera kawałki owoców, które zatopione są w galaretce.
  • To przetwór owocowy bez dodatku cukru, dzięki czemu może znaleźć się w diecie osób odchudzających się i unikających wysokokalorycznych, przetworzonych produktów.
  • Cukier zastąpiono erytrytolem, który jest wskazany dla osób na diecie i cukrzyków, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny.

Frużelina dobrze sprawdzi się jako dodatek do domowych przetworów i różnego rodzaju dań na słodko, gofrów, naleśników czy innych deserów.

Frużelina to bardzo dobry wybór dla osób będących na diecie redukcyjnej. Klienci cenią jej smak i możliwość łączenia z wieloma deserami. Już nie musisz ograniczać się podczas odchudzania. Wystarczy znaleźć zdrowe zamienniki tradycyjnych produktów – bez dodatku cukru ani zbędnego tłuszczu. Wybierz swój ulubiony smak!

frużelina wiśniowa

Sprawdź także: Fit przepis na omlet czekoladowy z frużeliną wiśniową

Tort z odżywką białkową i frużeliną

Czy istnieje deser idealny zawierający odpowiednią dla sportowców ilość białka, a także zaspokajający potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego? Oczywiście, że tak. Możesz przygotować tort z odżywką białkową i frużeliną. Jakich składników potrzebujesz?

Tort z odżywką białkową i frużeliną – składniki

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja,
  • bezglutenowe płatki owsiane – 1 szklanka,
  • ksylitol – 3/4 szklanki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Tort z frużeliną i odżywką białkową – krem

  • 150g kaszy jaglanej,
  • 70g daktyli,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 2 miarki odżywki białkowej

Dodatkowo:

  • frużelina wiśniowa,
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • olej kokosowy,
  • ulubione owoce do dekoracji, na przykład 4 kiwi.

Jak przygotować tort?

  1. Wyłóż formę do pieczenia o średnicy 24 cm papierem. Boki posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do nich ksylitol, żółtka i odrobinę soli. Piecz przez 30 minut.
  3. Opłucz kaszę jaglaną w zimnej wodzie. Ugotuj. Zalej daktyle wrzątkiem i mocz przez 10 minut.
  4. Ostudź kaszę, dodaj do niej daktyle, aromat waniliowy i masło orzechowe. Możesz dodać także odżywkę białkową o wybranym ulubionym smaku.
  5. Przekładaj biszkopt masą oraz frużeliną.
  6. Dekoruj sezonowymi owocami.

Tort z frużeliną – makroskładniki

Jeden tort z frużeliną dostarcza w 100 g:

  • 112,41kcal
  • białko: 8,12g
  • tłuszcz: 3,40g
  • węglowodany: 11,06g

Tort z frużeliną to idealny pomysł na deser dla osób, którym zależy na utrzymaniu pięknej sylwetki. Deser zawiera bogate w witaminy owoce, odżywkę białkową, która jest świetnym źródłem białka i jest pozbawiony niepotrzebnych słodzików.

🛒 Wypróbuj frużelinę od 6Pak Nutrition, która ma aż 80% owoców w swoim składzie. W ofercie znajdziesz pięć pysznych smaków zastępujących dżem czy powidła.

frużeliny owocowe bez cukru

Trzeba przyznać, że każdy miłośnik sportu od czasu do czasu potrzebuje czegoś słodkiego.

Dostępne smaki:

Wybierz zdrowe fit przekąski i pamiętaj, że redukcja musi sprawiać Ci przyjemność.


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *