Jedni po zjedzeniu klasycznego śniadania czują szybko głód i narastające łaknienie słodkiego pożywienia. Na innych poranne spożywanie źródeł węglowodanów nie robi wrażenia i mają dużo energii przez cały dzień. Jeśli masz tendencję do podjadania, bez kawy się nie obudzisz a ilość tkanki tłuszczowej w pasie niebezpiecznie rośnie – rozwiązaniem mogą być śniadania białkowo tłuszczowe. Czy warto zmieniać poranną rutynę? O tym w dzisiejszym artykule.
Śniadanie bez węglowodanów – czy można jeść śniadania białkowo-tłuszczowe?
Warto dobrze zaczynać dzień. W przypadku doboru składników śniadania ważne jest, by dzięki nim umysł i ciało otrzymały to, czego potrzebują. Klasyczne śniadania zawierające pieczywo i płatki zbożowe nadal królują w domowych jadłospisach. Niestety – węglowodany (a pisząc wprost – cukier) są złym źródłem energii a ich nadmiar szybko zamienia się w tłuszcz.
Wrażenie sytości pojawia się szybko i na krótko. Niedługo po nim głód skłania do sięgania po kolejne węglowodany. Potrzebna do ich przyswojenia insulina sprawia, że spalanie tłuszczu zostaje zablokowane i nie są wytwarzane wolne kwasy tłuszczowe, niezbędne do odżywiania np. mózgu. Mimo tego, że po przebudzeniu stężenie kortyzolu jest naturalnie wysokie, windujemy je kofeiną, by się pobudzić (i jeszcze bardziej przeciwdziałamy spalaniu tkanki tłuszczowej). Sposobem na przerwanie tego błędnego koła mogą być śniadania białkowo-tłuszczowe, ograniczające węglowodany do minimum.
Śniadanie bez węglowodanów – efekty
Dieta niskowęglowodanowa pomaga organizmowi zamienić zgromadzony tłuszcz na energię. Śniadanie wzmagające spalanie tkanki tłuszczowej to nie tylko spadek wagi, ale komfortowe uczucie sytości, lepsza praca mózgu i większa wydajność intelektualna i fizyczna.
Śniadania białkowo-tłuszczowe zawierają również zdrowe źródła węglowodanów w niewielkich ilościach. Dzięki temu dostarczają niezbędne witaminy i mikroskładniki. Obniżona do minimum zawartość cukru zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca. Śniadanie białkowo-tłuszczowe jest więc świetnym początkiem dobrych zmian w samopoczuciu i zdrowiu.
Sprawdź: Dieta niskowęglowodanowa a kortyzol
Kto może jeść śniadanie białkowo-tłuszczowe?
Czy śniadanie białkowo-tłuszczowe to propozycja dla każdego? Są dwa typy ludzi:
- ci, którzy po posiłku bogatym w węglowodany czują przypływ energii – mogą oni w dalszym ciągu odżywiać się bez zmian,
- ci, u których nasila się po węglowodanowym posiłku uczucie zmęczenia – oni skorzystają ze zmiany w największym stopniu.
Po zjedzeniu posiłku obfitego w białko i tłuszcze wrażenie sytości utrzymuje się dłużej. Nie trzeba martwić się gwałtownymi skokami cukru, które wywołują uczucie zmęczenia. Rzadziej dochodzi do uczucia przepełnienia i łatwiej jest organizmowi kontrolować cukier. Dlatego takie śniadania są korzystne dla osób ze stwierdzoną insulinoopornością czy odczuwające nocny spadek cukru.
Śniadanie białkowo-tłuszczowe – przepisy
W tych posiłkach ogranicza się zboża, rośliny strączkowe, owoce, słodycze i warzywa skrobiowe. Dopuszczalne są niewielkie ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych.
Oto 3 przepisy śniadań do samodzielnego przygotowania:
Śniadaniowe burrito
Składniki:
- 4 duże jajka (całe),
- 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czerwonego lub cayenne,
- 2 niskowęglowodanowe tortille,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki,
- 2 łyżki posiekanej szalotki lub dymki,
- 1 papryczka jalapeno, 1/8 łyżeczki sosu tabasco,
- sos chilli, sos andaluzyjski lub sos algierski.
Sposób przyrządzania:
- Ubij jajka, dodając sól i pieprz.
- Na średniej patelni, na średnim ogniu, opiekaj tortille przez 1 minutę z każdej strony, aż zbrązowieją, odstaw na bok i przykryj folią, aby nie wystygły. Paprykę, szalotki i jalapeno pokrój w drobną kostkę.
- Na tej samej patelni dodaj olej, czerwoną paprykę, białą szalotkę i papryczki jalapeno. podsmażaj, aż warzywa zmiękną (około 3 minuty).
- Dodaj jajka i dalej podsmażaj mieszając, aż jajka się zetną (około 2 minut).
- Umieść tortille na talerzach. Jajka podziel na tortille, dopraw ostrym sosem i delikatnie zroluj.
- Podawaj z sosem i szalotką.
Koktajl proteinowy z czekoladą i masłem orzechowym
Ta wersja koktajlu jest wypełniona naturalnym białkiem, dzięki kremowemu jogurtowi greckiemu i masłu orzechowemu. Słodycz pochodzi z bananów i daktyli.
Składniki:
- ½ szklanki (125 g) jogurtu greckiego,
- ½ szklanki (125 ml) niesłodzonej wody kokosowej,
- 1 dojrzały banan, 20 g daktyli bez pestek,
- 1½ łyżki niesłodzonego kakao,
- 1½ łyżki kremowego masła orzechowego, bez soli i cukru,
- ½ ziarenka wanilii lub ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego,
- ½ szklanki kostek lodu.
Sposób przyrządzania:
- W blenderze wymieszaj jogurt, wodę kokosową, banan, daktyl, kakao w proszku i masło orzechowe. Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj lód i zmiksuj do uzyskania gładkości.
- Wlej smoothie do wysokiej szklanki. Podawaj na zimno.
Bezzbożowe bananowe naleśniki proteinowe
Składniki:
- 1 miarka (ok. 30 gramów) białka w proszku (najlepiej o smaku waniliowym),
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 1 rozgnieciony banan,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 białka jaj,
- 1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
- syrop klonowy, masło orzechowe lub frużelina według gustu.
Sposób przyrządzenia:
- Wymieszaj razem suche składniki.
- W osobnej misce wymieszaj mokre składniki.
- Połącz mokre składniki z suchymi i mieszaj, aż pozbędziesz się grudek.
- Pozostaw ciasto na 5 minut, aby zgęstniało.
- Spryskaj średnią patelnię sprayem do smażenia.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni przez 2-4 minuty z każdej strony.
- Polej syropem klonowym, masłem orzechowym, frużeliną. Możesz również użyć gotowego kremu proteinowego, który z powodzeniem zastąpi słodycze.
Wprowadź zaproponowane zmiany i przepisy do swoich śniadań. Twój organizm zareaguje utratą tkanki tłuszczowej, a wrażenie sytości i dostępu do większych zapasów energii pozwolą Ci cieszyć się większą wydajnością pracy i treningu w ciągu dnia.
Podobne artykuły:
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Białko na śniadanie – dlaczego warto jeść wysokobiałkowe śniadanie?
- Słodkie śniadanie – 10 pomysłów na wykorzystanie syropu zero kalorii
- 12 najlepszych szejków potrenigowych