Jego chrupiące, soczyste łodygi sprawiają, że chętnie dodajemy go do sałatek. Jednak wciąż nie jest warzywem popularnym i zwykle gra w kuchni rolę drugoplanową. Pora to zmienić, ponieważ seler naciowy to prawdziwa bomba zdrowotna, naładowana bogactwem składników odżywczych w postaci witamin i składników mineralnych. Wystarczy, że wprowadzisz go do swojej diety. Atutem selera naciowego jest niska kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny, co czyni go doskonałym warzywem na diecie. Sprawdź, w jaki sposób poprawi się Twoje zdrowie, jeśli tylko włączysz łodygi selera do swojego menu.
Jakie są właściwości selera naciowego?
Seler naciowy (Apium graveolens) należący do rodziny selerowatych, jest bardzo wszechstronnym warzywem. Posiada szerokie zastosowanie kulinarne i lecznicze.
Ze względu na swój świetny profil odżywczy, zaleca się spożywanie go codziennie. Już jedna gałązka selera zaspokaja około 25 % dziennego zapotrzebowania na witaminę K oraz 5% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, potas i kwas foliowy.
Czy seler naciowy ma właściwości lecznicze?
Korzenie, nasiona, liście, łodygi i sok selera są wykorzystywane do celów leczniczych i odżywczych (szczególnie polecany jest ekstrakt z nasion selera naciowego). Najbardziej znane właściwości zdrowotne selera naciowego:
- Wspomaga zdrowie wątroby — zawiera duże ilości witaminy C i związków fenolowych, ma właściwości hepatoprotekcyjne, zapobiega stłuszczeniu wątroby.
- Dba o zdrowie oczu – ½ szklanki selera dostarcza aż 250 µg luteiny i zeaksantyny oraz 449 IU witaminy A [1].
- Reguluje ciśnienie krwi — zawarte w nim ftalidy mogą regulować przepływ krwi i przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi poprzez rozluźnianie ścian naczyń krwionośnych. Badania dowiodły, że ekstrakt z nasion selera może obniżyć ciśnienie krwi nawet o 23 mmHg [2].
- Ma właściwości przeciwzapalne — może zapobiegać stanom zapalnym, utrudniając rozprzestrzenianie się cząsteczek zapalnych [3].
- Zwalcza infekcje bakteryjne — zawiera duże ilości β-pinenu, sabinenu i terpinolenu, które hamują rozwój bakterii. Olejek eteryczny z selera jest skuteczny przeciwko bakteriom, zwłaszcza Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa. Seler pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, takie jak infekcje gardła, skóry (w tym trądzik [4]), jelit.
- Minimalizuje ryzyko zachorowania na raka — jest bogaty w przeciwutleniacze (flawonoidy, garbniki, fitochemikalia), które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.
- Reguluje profil lipidowy — zmniejsza poziom lipidów oraz cholesterolu we krwi.
- Pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi — seler działa korzystnie na obniżenie poziomu glukozy oraz ma działanie zwiększające stężenie komórek wydzielających insulinę.
- Pomaga złagodzić ból — ekstrakt z liści selera blokuje odczuwanie bólu przez neurony czuciowe, hamując działanie neuronów bólowych (flawonoidy i kwas fenolowy).
- Wspomaga leczenie i zapobieganie wrzodom żołądka — alkaloidy, garbniki i flawonoidy (przeciwutleniacze) obecne w selerze mogą zmniejszyć nasilenie wrzodów żołądka oraz obniżać ryzyko wrzodów żołądka. Spożywanie selera zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego.
- Likwiduje zaparcia — spożywanie selera wzmaga produkcję żółci, przeciwdziałając powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym.
- Może zapobiegać chorobie Alzheimera — zawarta w selerze lanolina roślinna hamuje procesy zapalne w mózgu.
- Wzmacnia kości — zapobiega m.in. osteoporozie.
Sprawdź: Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym – tabela
Seler naciowy a oczyszczanie organizmu
Zawarty w selerze naciowym błonnik pokarmowy oraz woda, wspomagają naturalny proces oczyszczania organizmu. Działanie to jest wspierane przez zawarte w selerze silne antyoksydanty (witaminy A i E) oraz składniki bioaktywne.
Seler pomaga w trawieniu tłuszczów, działa moczopędnie, co usprawnia pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn. Z tego powodu poleca się sok z selera naciowego w czasie odchudzania oraz w diecie osób mających problemy z cerą. O ile korzeń selera traktuje się głównie jako dodatek do zup, przepisy z selerem naciowym są częstym składnikiem diety oczyszczającej.
Czytaj więcej: Dieta oczyszczająca – czy warto ją stosować?
Wartości odżywcze selera naciowego
- Seler naciowy jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera też duże ilości nierozpuszczalnego błonnika.
- Seler zawiera flawonoidy, takie jak zeaksantyna, luteina i beta-karoten. To mocne przeciwutleniacze.
- Wyróżniające seler naciowy właściwości odżywcze to zawartość witamin: A, C, B2, K, niacyny, potasu, sodu, wapnia, manganu oraz magnezu.
- W selerze naciowym znajduje się również duża ilość kwasu foliowego (więcej niż ma go seler korzeniowy).
- Smak selera naciowego jest dość intensywny, za co odpowiedzialne są duże ilości olejków eterycznych zawartych w liściach, łodygach i nasionach.
Może Cię zainteresować: Cytrynowy kurczak w fasolce na puree z selera i pietruszki
Ile kalorii ma seler naciowy? Jaki ma indeks glikemiczny?
Seler naciowy to warzywo o niskiej kaloryczności — zawiera jedynie 17 kalorii w 100 gramach (około 2 łodyg). To dlatego niemal każda dieta odchudzająca uwzględnia seler naciowy w swoich przepisach, a ze względu na niską kaloryczność, warzywo to jest często polecane jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami.
Zobacz nasz kalkulator deficytu kalorycznego
Indeks glikemiczny tego odżywczego warzywa wynosi 15, co klasyfikuje je wśród produktów o niskim IG.
Bibliografia:
- B Halliwell: Antioxidants in human health and disease. Annu Rev Nutr. 1996;16:33-50.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8839918/ - Jie Zheng et al: Effects and Mechanisms of Fruit and Vegetable Juices on Cardiovascular Diseases. Int J Mol Sci. 2017 Mar; 18(3): 555.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372571/ - Fengmei Zhu et al: Anti-inflammatory effects of phytochemicals from fruits, vegetables, and food legumes: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 May 24;58(8):1260-1270.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28605204/ - Aslı Aksu Çerman et al: Dietary glycemic factors, insulin resistance, and adiponectin levels in acne vulgaris. J Am Acad Dermatol. 2016 Jul;75(1):155-62.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27061046/ - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470392/
Podobne artykuły:
- Chanca piedra – działanie, właściwości, skutki uboczne
- Neem — właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania
- Kakao — właściwości zdrowotne kakaowca
- Babka płesznik — właściwości, dawkowanie, jak stosować
- Magnez i witamina B6 – dlaczego warto je połączyć?