Jajka są wykorzystywane do przyrządzania bardzo wielu potraw. Najprostszym z nich jest jajecznica. Można ją przygotowywać ze wszystkim, co lubimy najbardziej – ze szczypiorkiem, z pomidorami, z kurkami – wybór należy do Was. Sprawdź przepis na dobrą jajecznicę w naszym artykule.
Jajecznica na masę – przepis na jajecznicę
Aby przyrządzić jajecznicę, nie trzeba być mistrzem kuchni. To danie jest zaliczane do kuchni amatorskiej, więc na pewno każdy da sobie z nim radę. Do przygotowania jajecznicy potrzebujemy nie wielu składników (w zależności od poziomu głodu i kaloryczności diety). Będzie to kilka jajek, dwie łyżki masła lub oliwyz oliwek, wybrany przez nas dodatek – najlepiej jakieś warzywa.
Jak zabrać się do zrobienia jajecznicy? Przygotowanie jajecznicy idealnej jest bardzo proste:
- Aby zrobić jajecznicę zaczynamy od rozbicia jajek do miseczki, doprawieniu ich w zależności od preferencji oraz wymieszaniu.
- Potem kroimy nasz ulubiony dodatek, np. pomidor.
- Następnie rozgrzewamy masło/oliwę na patelni i wlewamy zawartość miseczki.
- Należy smażyć jajecznicę na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
- Po chwili dodajemy nasze dodatki i jeszcze chwilę smażymy.
- Gdy widzimy, że jajecznica jest już gotowa, zdejmujemy patelnię i nakładamy jajecznicę na talerz.
Dobrze jest dodać do posiłku kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego. Budowanie masy też oczywiście może być przyjemne, a dzięki takiemu daniu jak jajecznica klasyczna – tym bardziej. Warto także pamiętać, że jajecznica to także dobry sposób na redukcję tkanki tłuszczowej – uczucie sytości po takim posiłku jest gwarantowane. Udowodniono nawet, że osoby, które jedzą jajecznicę na śniadanie, później sięgają po kolejny posiłek.
Jakie są wartości odżywcze jajek?
🥚Jajko, gotowane | wartość na 100g |
▪️Kcal | 155 |
▪️Tłuszcz | 11 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3,3 g |
▪️Cholesterol | 373 mg |
▪️Sód | 124 mg |
▪️Potas | 126 mg |
▪️Węglowodany | 1,1 g |
– w tym cukry | 1,1 g |
▪️Białko | 13 g |
▪️Żelazo | 1,2 mg |
▪️Witamina B6 | 0,1 mg |
▪️Magnez | 10 mg |
▪️Wapń | 50 mg |
▪️Witamina D | 87 IU |
▪️Witamina B12 | 1,1 µg |
źródło: USDA
Sprawdź także: Dieta jajeczna – czym jest i jak schudnąć na diecie jajecznej?
Jakie są najlepsze dodatki w jajecznicy?
Czy istnieją sprawdzone sposoby na podkręcenie smaku jajecznicy? Oczywiście, że tak! Całą robotę mogą zrobić dodatki, a jako dodatki do jajecznicy mogą nam posłużyć np.
- cebulka,
- boczek,
- kiełbasa,
- szpinak,
- szczypiorek,
- pomidory.
Dobrze smakuje jajecznica z szynką i serem. W czasie jesieni, czyli w sezonie grzybowym, jajecznica będzie pysznie smakować z kurkami, pieczarkami i innymi grzybami. Dobrym pomysłem jest też dodanie śmietany, albo mleka – wtedy jej smak będzie delikatniejszy.
Dlaczego warto jeść jajecznicę? Oprócz tego, że składniki, których potrzebujemy są tanie, to też szybko i łatwo się ją robi. Jajka zawierają cenne składniki odżywcze – jedno jajko dostarcza: 7-8 gramów białka, 5 gramów zdrowego tłuszczu.
Czy jajka zawierają dużo złego cholesterolu? To mit, który trzeba obalić. Jajka zawierają sporo cholesterolu, ale tego dobrego – cholesterolu HDL. Ten przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu. Zawierają też sporo choliny, która stymuluje rozwój mózgu i bierze udział w transporcie tłuszczy.
Czytaj także: Płynne białko jaj – 4 przepisy na odchudzanie
5 pomysłów na płynne białko jaj – przepisy na masę
Ile jeść jajek dziennie?
Ile jajek dziennie można jeść? Mówi się o 2 sztukach. Daje to 14 jajek tygodniowo. W końcu jajka nie są szkodliwe dla zdrowia, a wręcz przynoszą wiele korzyści. Jajko, dzięki wysokiej zawartości białka, jest odpowiednim produktem w diecie trenujących.
Ułatwia m.in. budowanie masy mięśniowej, redukcję wagi, rzeźbę czy budowanie siły. Zjedzenie jajek powoduje uczucie sytości przez długi czas dlatego też jest to idealny posiłek na śniadanie przed treningiem.
Sprawdź także: Egg Fast – czy dieta jajeczna jest bezpieczna?
Które jajka wybrać?
Jeśli już wiesz jak przygotować jajecznicę to warto także wiedzieć, że jajko jajku nie jest równe. Najlepiej jest znaleźć jakieś dobre gospodarstwo na wsi, gdzie będziemy mieli pewność, że jajka są zdrowe i naturalne, a kury dobrze karmione i traktowane – to najlepsze pełnowartościowe jajka. Co z jajkami ze sklepu? Tutaj trzeba zwrócić uwagę na numer oznaczenia, czyli cyfry i litery, które się na nim znajdują.
- Pierwsza cyfra to 0,1,2 lub 3. Od tej pierwszej cyfry zależy pochodzenie jajka.
- Cyfra 3 to najgorszy rodzaj jajek, którego nie powinniśmy kupować. Oznacza, że kura mieszkała w ciasnej klatce i była karmiona modyfikowanymi genetycznie substancjami. Wartości odżywcze z takiego jajka nie są satysfakcjonujące.
- Cyfra 2 oznacza, że kura mieszkała w kurniku, jednak nigdy z niego nie wychodziła i była karmiona tym samym co kury z jajkami o oznaczeniu 3. Wartości odżywcze są bardzo podobne do wymienionych wyżej.
- Jajka z numerem 1 oznaczają kury, które biegały po podwórku, jednak były karmione tym, co poprzednie.
- I najlepsze – jajka z cyfrą 0 – od kur, które miały dostęp do świeżego powietrza i były karmione ekologicznym ziarnem. Te właśnie są wartościowe i najlepsze do spożycia.
Warto wiedzieć: Czym zastąpić jajka w diecie?
Tekst został oryginalnie opublikowany dn. 09.02.2018 r. i zaktualizowany dn. 11.02.2025 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Czym zastąpić jajka w diecie?
- Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g
- Dieta jajeczna – czym jest i jak schudnąć na diecie jajecznej?
- Egg Fast – czy dieta jajeczna jest bezpieczna?
- Najbogatsze źródła białka – czyli co warto jeść?
- Omlet z pieczarkami – 4 przepisy na śniadanie
- Naleśniki z odżywką białkową – 4 przepisy na fit naleśniki proteinowe
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g