W sezonie jesienno-zimowym łatwo o przeziębienie i grypę. Zanim pojawi się infekcja, warto zadbać o wzmocnienie organizmu. Silny układ immunologiczny szybko poradzi sobie z wirusami. Jak go wzmacniać i co stosować na odporność? Pomocna będzie zdrowa dieta. Dziś podpowiadamy, jak ją ułożyć.
Zdrowa dieta – co to jest Protect Food?
Istnieje wiele poglądów na temat tego, czym jest zdrowa dieta. Codziennie słyszymy przecież o konieczności dbania o stan swojego organizmu. Sposób żywienia ma wpływ między innymi na odporność. Zdrowa dieta to nie tylko ciągłe pilnowanie, by nie zjeść czegoś niezdrowego. Chodzi o dobre nawyki każdego dnia. Jedzenie musi sprawiać przyjemność. W przeciwnym razie szybko się zniechęcimy i wrócimy do dawnego sposobu odżywiania.
Właśnie do tego nawiązuje filozofia Protect Food, która opiera się na wykorzystywaniu w swojej diecie produktów mających korzystny wpływ na zdrowie. Istnieje przecież żywność o właściwościach immunomodulacyjnych. Wybierając ją na co dzień do komponowania posiłków wzmocnisz odporność.
Przeczytaj więcej na temat diety na odporność: Czym jest Protect Food na odporność?
Dieta na odporność – co jeść?
Jedzenie ma wpływ na to, jak wyglądamy i się czujemy. Na szczęście istnieje skuteczna dieta na odporność. Nie chodzi o restrykcyjne pilnowanie jadłospisu, ale spożywanie produktów, które powodują wzmocnienie organizmu. Dobrze zbilansowany plan dietetyczny na odporność jest zatem podstawą.
Które produkty wybierać?
- Cebula – nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Ma działanie bakteriobójcze i jest bogata w liczne witaminy i mikroelementy. Regularne spożywanie cebuli w czasie wysokiej zachorowalności wzmacnia organizm i sprawia, że jest bardziej odporny na wirusy.
- Czosnek – ma działanie bakteriobójcze i jego spożywanie skraca czas infekcji.
- Łosoś – jest rybą bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3. Często gości na stołach Eskimosów, którzy pomimo niskich temperatur stosunkowo rzadko chorują.
- Miód – poprawia zdrowie i wzmacnia układ immunologiczny. Należy go spożywać przez cały rok. Na odporność dobrze sprawdzi się miód lipowy, wrzosowy, akacjowy i spadziowy. To świetny sposób na leczenie górnych dróg oddechowych.
- Owoce jagodowe – chronią organizm przed infekcjami i go zabezpieczają. Mogą także łagodzić objawy biegunki czy niestrawności.
- Kefir – uznawany jest za probiotyk, który poprawia florę bakteryjną jelit i wspomaga pracę układu odpornościowego.
- Przyprawy (imbir, kurkuma, cynamon) – jesień kojarzy się z przyprawami korzennymi. Nie bez powodu. To one dobrze sprawdzają się na odporność.
- Imbir ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wspiera leczenie zapalenia zatok.
- Kurkuma jest uznawana za najzdrowszą przyprawę świata. Wzmacnia odporność i ma działanie przeciwzapalne.
- Cynamon zwalcza stan zapalny, wolne rodniki i dobrze wpływa na odporność.
Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu
Istnieją naturalne sposoby na odporność i wzmocnienie organizmu. To codzienne zwyczaje, które można wypracować.
- Różnorodna dieta
Zdrowa dieta powinna być różnorodna i zbilansowana. Posiłki muszą zawierać białka, tłuszcze i węglowodany. Taka dieta dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych i pozwala się szybciej regenerować.
- Owoce i warzywa
Spożywaj duże ilości warzyw i owoców. Takie żywienie ma działanie ochronne. Zapobiega rozwojowi różnych chorób układu pokarmowego, nowotworów i przeziębień. Warzywa i owoce mają duże ilości witamin, które pomagają w walce z infekcjami.
- Odpowiednia ilość posiłków
Dostosuj ilość posiłków do swojego zapotrzebowania. Ma to wpływ na kondycję jelit, a także całego układu pokarmowego i immunologicznego. Planuj regularne posiłki co 3-4 godziny.
- Unikaj słodyczy, gazowanych napojów i słonych przekąsek, zrezygnuj z używek
Niewłaściwe nawyki psują zdrowie. Alkohol, papierosy i inne używki negatywnie wpływają na odporność.
- Regeneracja nocą
Dbaj o sen i wypoczynek. Gdy organizm jest przemęczony o wiele gorzej radzi sobie z infekcjami i wirusami. Podczas snu wzrasta liczba limfocytów w organizmie i utrzymuje się prawidłowy poziom melatoniny, która zapewnia między innymi prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dorosły człowiek powinien spać około 8 godzin w ciągu doby.
Dieta na odporność – jak ją zbilansować?
Aby układ immunologiczny prawidłowo reagował, organizm musi być stale zasilany niezbędnymi witaminami i minerałami. Dieta na odporność to priorytet nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Pożywienie musi być dobrze zbilansowane. Jak to zrobić? Pij dużo wody. Staraj się, by żaden produkt nie był przodujący w Twojej diecie. Stale ją urozmaicaj i przygotowuj różne posiłki na bazie warzyw. Czytaj składy i wybieraj potrawy jak najmniej przetworzone. Ważny jest także sposób przygotowywania potraw. Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu. Staraj się piec i gotować warzywa na parze.
Czujesz, że masz słabą odporność i z obawą myślisz o nadchodzącym okresie zimowym? Zacznij działać już dziś. Wzbogać swój jadłospis o 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność. Dbaj o codzienne zwyczaje, które umożliwią Ci wzmocnienie organizmu.
Aby mieć pewność, że Twoja dieta będzie dobrze zbilansowana i dostosowana do Twoich indywidualnych potrzeb skorzystaj z pomocy profesjonalnego dietetyka. Plan diety na odporność dopasowanej do Ciebie znajdziesz na budujmase.pl
Podobne artykuły:
- Dieta na odporność – poznaj Protect Foods
- 7 wskazówek jak wzmocnić odporność organizmu
- Cynamon na odporność? Oczywiście!
- Czosnek, cebula, chrzan – czy naturalny antybiotyk chroni przed infekcją?
- Imbir – właściwości i zastosowanie w diecie na odporność