Pierś z kurczaka od dawna uważana jest za zdrową alternatywę dla czerwonego mięsa. Zawiera niewiele tłuszczów nasyconych a jednocześnie zawiera więcej kwasów omega-6 niż inne mięso i jest bogate w białko oraz niezbędne witaminy i minerały. Czy piersi z kurczaka są rzeczywiście tak zdrowe patrząc po wartościach odżywczych? Czy warto stosować je w diecie osób ćwiczących i osób na redukcji? O tym w dzisiejszym artykule.
Ile kalorii ma pierś z kurczaka?
Ile kcal ma kurczak? Średniej wielkości surowa pierś z kurczaka waży ok. 200 g i ma 330 kcal. Sam widzisz, że 100 gram kurczaka kcal dostarcza niewiele (165kcal), dzięki czemu czyni ją bardzo dobrym składnikiem diety niskotłuszczowej i niskokalorycznej.
Wartość odżywcza | Ilość na 100 g |
◼️Białko | 22g |
◼️Tłuszcz | 2,5g |
◼️Węglowodany | 0,4g |
Pierś z kurczaka w trakcie obróbki termicznej traci około 33% swojej masy, dlatego też 100g surowej piersi po ugotowaniu będzie ważyła około 70g. To o ile zmniejszy się waga mięsa podczas obróbki cieplnej, zależy od rodzaju obróbki termicznej jaką zastosujemy oraz zawartości wody w mięsie. Niekiedy 100g surowego mięsa po ugotowaniu będzie ważyło 70g, innym razem 80g.
Niemniej jednak obróbka termiczna nie zmieni zawartości białka oraz tłuszczu – nadal wartości będą takie same co w surowej piersi. Białko nie wyparuje w trakcie gotowania, a 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu będzie nadal miało około 22g białka.
Sprawdź: Pierś z kurczaka po myśliwsku z ryżem
Pierś z kurczaka – kalorie a dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem chudego i równocześnie sycącego białka. Z tego powodu jest popularnym składnikiem diet odchudzających oraz diet osób z wysokim poziomem cholesterolu. Mimo tego, że jest mięsem chudym, pierś z kurczaka nadal zawiera kalorie. Nie należy go jeść więcej, niż dzienne zapotrzebowanie na białko.
Sposób przygotowania piersi z kurczaka (także ud kurczaka) może zmieniać jej kaloryczność. Unikaj smażenia, panierowania w bułce tartej lub słodkich marynat (szczególnie ważne dla osób na diecie). Zamiast tego dopraw mięso z kurczaka ziołami, przyprawami, solą i pieprzem. Ograniczysz kalorie do minimum a zachowasz wartości odżywcze przy okazji robiąc to, co przyspiesza przemianę materii.
Zobacz: Pierś z kurczaka z serem i ogórkiem
Jaką wartość odżywczą ma pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem selenu, fosforu, miedzi, cynku, manganu. W mięsie drobiowym znajdziemy też sporo witamin i składników mineralnych: witaminy z grupy B, witaminę PP.
Ile białka ma pierś z kurczaka? Kurczak – białko
Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem chudego białka. Ile kurczak ma białka, ile białka w 100g kurczaka? W 100 gramach piersi kurczaka znajduje się ok. 30 gramów białka. Mięso kurczaka jest dobrym wyborem, jeśli chcesz zaspokoić potrzeby białkowe organizmu bez spożywania dużej ilości tłuszczu. Piersi z kurczaka mają naturalnie niską zawartość sodu, która nie zmienia się zbytnio bez względu na metodę przygotowania.
Poznaj także: Odpowiedni podział makroskładników – obliczanie krok po kroku
Pierś z kurczaka – węglowodany
Pierś z kurczaka nie zawiera cukru ani skrobi (chyba że jest przygotowana z panierką lub przyprawami). W naturalnym stanie nie zawiera więc węglowodanów. Indeks glikemiczny piersi kurczaka wynosi 0.
Czy pierś z kurczaka zawiera dużo tłuszczu? Kwasy tłuszczowe
Pierś z kurczaka bez skóry zawiera niewielką ilość tłuszczu – 1,3 g na 100 g. Są to głównie tłuszcze nienasycone. Jeśli wybierzesz mięso ze skórą, zawartość tłuszczu, kalorii i białka wzrośnie. 100 g porcja pieczonej piersi z kurczaka dostarcza 239 kalorii, 15,7 gramów tłuszczu i 24,6 gramów białka.
Oto dwa dania wykorzystujące w swym składzie pierś kurczaka. Możesz przygotować w ten sposób też inne mięso drobiowe.
Sprawdź: Dieta na budowanie masy mięśniowej dla mężczyzny o wadze 90kg
Sprawdź także: Pierś z kurczaka w diecie
Przepis na aromatyczną pierś z kurczaka
Składniki na 4 porcje
- 0,5 kg surowej zielonej fasolki,
- 0,5 kg piersi z kurczaka – filet (zamiennik: udka z kurczaka).
- 1,5 łyżeczki czosnku, cebuli, kminku w proszku,
- 1 łyżka suszonego rozmarynu,
- szczypta soli morskiej i pieprzu
Dodatkowo:
- Oli-Oli Oliwa z Oliwek w sprayu do spryskania patelni,
- 1 łyżka mielonego czosnku,
- 1/3 szklanki płatków migdałowych,
- niskokaloryczny sos barbecue.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę (najlepiej na parze) – około 5 minut.
- Przełóż ugotowaną fasolkę do bardzo zimnej wody (zachowa dzięki temu kolor).
- Pierś z kurczaka natrzyj przyprawami.
- Rozgrzej patelnię, spryskaj oliwą Oli-Oli, następnie obsmaż kurczaka na złoty kolor.
- Zmniejsz ogień i smaż kurczaka przez około 8 minut, usuń go z patelni.
- Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek i migdały i smaż na oliwie, aż migdały lekko się zarumienią.
- Zwiększ ogień na średni i wrzuć zieloną fasolkę. Wymieszaj aż fasolka znów będzie ciepła, a wierzch lekko przypieczony.
- Przełóż fasolkę wraz z kurczakiem na talerz.
- Polej sosem.
Pierś z kurczaka – makroskładniki
- Kalorie: 321kcal
- Białko: 31g
- Tłuszcz: 18g
- Węglowodany: 11g
- Błonnik: 3g
- Cukier: 2g
Sprawdź: Dieta na rzeźbę dla mężczyzny o wadze 100kg – przykładowy plan żywieniowy
Zestaw Buduj Masę XL
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja dieta będzie odpowiednio zbilansowana skorzystaj z pomocy dietetyka. Plany dietetyczne Budujmase.pl zawierają wiele przepisów z kurczakiem w proporcjach dopasowanych do Twoich potrzeb.
Szybka zupa z kurczaka i ciecierzycy (dieta śródziemnomorska)
Składniki na 4 porcje
- 1 mała biała cebula, pokrojona w kostkę, 1 łyżka świeżego czosnku, posiekanego,
- 0,5 kg mięsa z kurczaka (bez skóry), olej kokosowy w sprayu,
- 0,5 kg odsączonej ciecierzycy (może też być gotowana),
- 1 posiekana cukinia,1,5 łyżki mieszanki wybranych ziół,
- 1 puszka krojonych pomidorów,4 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu),
- 4 szklanki bulionu z kurczaka / warzywnego ewentualnie wody,
- 2 liście laurowe, sól morska i pieprz do smaku, świeży sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ustaw garnek na średnim ogniu. Spryskaj dno oliwą Oli-Oli, wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty aż cebula i czosnek delikatnie się zarumienią.
- Dodaj kurczaka, ciecierzycę, cukinię, oliwki i przyprawy.
- Mieszaj wszystko razem przez 1–3 minuty, upewniając się, że wszystko dobrze się wymieszało.
- Wrzuć pomidor, bulion i koncentrat pomidorowy. Zwiększ ogień i poczekaj kilka minut aż wszystko się zagotuje, dodaj liście laurowe.
- Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez co najmniej 20 minut. Po zakończeniu dopraw do smaku solą morską i pieprzem oraz świeżym sokiem z cytryny.
Zobacz również: Soczysta pierś z kurczaka
Zupa z kurczaka – makroskładniki
- Kalorie: 386kcal
- Białko: 37g
- Tłuszcz: 14g
- Węglowodany: 30g
- Błonnik: 8g
- Cukier: 7g
Sprawdź przykładowe diety:
- Dieta na masę mięśniową dla mężczyzny o wadze 60kg – przykładowy jadłospis
- Dieta na budowanie masy mięśniowej dla mężczyzny o wadze 80kg
- Dieta na budowanie masy mięśniowej dla mężczyzny o wadze 90kg
- Dieta na rzeźbę dla mężczyzny o wadze 100kg – przykładowy plan żywieniowy
Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 26.07.2021 r. i zaktualizowany dn. 26.05.2023 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczoną dynią z imbirem
- Pierś z kurczaka po myśliwsku + ryż / B61 W87 T19
- Filet z kurczaka w pestkach słonecznika z żółtym ryżem i grillowanymi warzywami
- Soczysta pierś z kurczaka
- Kurczak po hawajsku z frytkami z batatów i kokosowym brokułem
Jak w 100g pierśi z kurczaka może być 30g białka jeśli jeden gram białka to 4kcal?
Jak ze 198 kcal po ugotowaniu robi się 300kcal? Gotujecie to w oleju czy woda dostarcza te 102 kcal?? Co to za bzdury
A po obtoczeniu w panierce spadnie ilość białka? Jakim niby sposobem? Białko wyparuje?