Jajko daje kreatywnemu kucharzowi mnóstwo pola do popisu w kuchni. Jajka można przecież jeść na różne sposoby i zamienić je w dowolne danie w zależności od rodzaju posiłku, który planujesz. Jednak najprostszym i najsmaczniejszym sposobem przygotowania jajek jest omlet. To jedna z tych potraw, które możemy przygotować na szybkie i pożywne śniadanie. A najlepsze jest to, że omlet nigdy się nie nudzi — wystarczy, że dodasz do niego aromatyczne pieczarki i uzupełnisz według własnego kulinarnego gustu. Abyś mógł więc rozkoszować się smakiem omleta z pieczarkami, zerknij na poniższe przepisy na puszysty omlet.
Jak zrobić dobry omlet z pieczarkami?
Omlet z pieczarkami to świetny pomysł na śniadanie. Jest lekki, puszysty i wypełniony pysznymi dodatkami: pieczarkami, ziołami, czy żółtym serem.
Omlet możesz zrobić w tradycyjny sposób, z całych jaj lub w wersji wysokobiałkowej — z samych ubitych białek. Ta druga wersja zaoszczędzi Ci czasu, gdy spieszysz się rano do pracy. Wystarczy, że będziesz mieć zawsze w lodówce płynne białka jaj.
Omlet z pieczarkami może być daniem śniadaniowym, ale może również stanowić smaczną, szybką, a co najważniejsze pożywną kolację (szczególnie jeśli jesteś na diecie białkowej). Przygotowanie dobrego omleta jest łatwe. Jeśli potrafisz zrobić jajecznicę, możesz nauczyć się robić dobry omlet, a wszystko jest kwestią praktyki.
Początkującym najlepiej będzie zacząć od omleta z dwóch jajek i bez dodatków. Po opanowaniu techniki możesz przejść do przygotowywania omleta z trzech jaj.
Jednym z kluczy do sukcesu jest wybór odpowiedniej patelni. Najlepiej wybierz nieprzywierającą patelnię z nachylonymi bokami i średnicą 15-20cm.
- Omlet z pieczarkami możesz wzbogacić o dodatki. Trzymaj się klasyków, takich jak ser, szynka, zioła i warzywa, ale bądź kreatywny. Pamiętaj jedynie, aby nie przesadzać z dodatkami. Ryzykujesz tym, że omlet nie wyrośnie, ponieważ będzie zbyt ciężki, warzywa puszczą wodę i jajka się nie zetną.
- Smażenie omleta na dużym ogniu może powodować gumowatą konsystencję jajek. Bądź cierpliwy i smaż omlet na małym lub średnim ogniu.
- Zawsze przygotowuj pieczarki i inne składniki do wypełnienia omleta, zanim zaczniesz ubijać jajko.
Zobacz także: 5 pomysłów na płynne białko jaj – przepisy na masę
Przepisy na omlet z pieczarkami
Wzbogać swoje śniadanie o sycący omlet z pieczarkami. Jest pyszny, pachnący i wypełniony białkiem, witaminami i minerałami. Możesz zjeść go w tradycyjny sposób lub złożyć na pół jak tortillę. Zaraz przekonasz się, jak wzbogacić pyszny omlet z dodatkiem pieczarek niewielką ilością żółtego sera, szczypiorku, szynki, sera feta, czy szpinaku. Oto 4 przepisy na omlet z pieczarkami.
Omlet z pieczarkami i ziołami
Składniki:
- olej w sprayu do smażenia (jeśli lubisz dania lekko pikantne, wybierz wersję oleju z papryczką chilli)
- 5 małych pieczarek
- 2 jajka
- garść świeżych ziół do wyboru, posiekanych (opcjonalnie)
- 1 kromka razowego tostu, pokrojonego w trójkąty
Sposób przygotowania:
- Spryskaj patelnię olejem i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i podsmażaj przez 5 min, przełóż z patelni do miseczki.
- Ubij jajka z czarnym pieprzem, a następnie spryskaj patelnię większą ilością oleju. Dodaj jajka, dobrze potrząsając patelnią, a następnie dodaj pieczarki z powrotem na patelnię wraz z ziołami.
- Smaż omlet przez kilka minut, przechylając patelnię, aż jajka się zetną (możesz patelnię przykryć pokrywką). Podawaj z grzanką obok. Wierzch omleta możesz posypać startym serem.
Omlet z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- 1 szklanka liści młodego szpinaku
- 1 szklanka małych świeżych pieczarek
- spray do smażenia o aromacie czosnku
- 1 mały ząbek czosnku obrany, zmiażdżony
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli
- ¼ szklanki tartej Mozzarelli lub parmezanu
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij w małej misce (możesz też roztrzepać widelcem). Dopraw solą, pieprzem i odstaw do lodówki.
- Na podgrzaną i spryskaną sprayem patelnię wysyp pokrojone pieczarki, zmiażdżony czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
- Mieszaj i smaż przez około 1-2 minuty, dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Przełóż wszystko na talerz.
- Na patelnię wlej ubite jajka i rozprowadź masę jajeczną na całej patelni.
- Gdy środek omleta zacznie się ścinać, posyp połowę omleta posiekaną mozzarellę i wyłóż szpinakiem z pieczarkami.
- Złóż omlet na pół, zmniejsz ogień i smaż, aż ser się rozpuści.
- Delikatnie przełóż na talerz i dopraw w razie potrzeby.
Omlet z pieczarkami z dodatkiem szynki
Składniki:
- 2 jajka, 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szynka wiejska, pokrojona w kostkę
- kilka pieczarek
- ser cheddar, rozdrobniony
Sposób przygotowania:
- Podsmaż pokrojoną szynkę i pieczarki na patelni, odstaw.
- Ubij jajka, dodaj sól i pieprz. Teraz też możesz dodać mleko.
- Na patelnię wyłóż łyżeczkę oleju kokosowego. Wlej mieszankę jajeczną. W razie potrzeby przechyl patelnię, aby jajko mogło się ściąć.
- Gdy wierzch zgęstnieje, napełnij połowę omleta pokrojoną w kostkę szynką wiejską, startym serem cheddar i pieczarkami. Smaż, aż jajka całkowicie się zetną.
- Złóż omlet na pół. Podawaj natychmiast (należy omlet zsunąć delikatnie na talerz).
Omlet z pieczarkami i kozim serem
Składniki:
- 3 duże jajka, 2 łyżeczki gęstej śmietany
- 80g pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 60g sera koziego, pokruszonego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie zielona cebulka do dekoracji lub bazyliowe pesto
Sposób przygotowania:
- Przesmaż na rozgrzanej i posmarowanej olejem kokosowym patelni pokrojone pieczarki.
- Ubij jajka, dodaj śmietanę i przyprawy (możesz do miski wbić jajka i ubić je ze śmietaną).
- Wyjmij pieczarki z patelni. Wlej na patelnię masę jajeczną i smaż przez 2-3 minuty. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj pieczarki i kozi ser.
- Złóż i smaż dalej, aż ser zacznie się topić. Podawaj na talerzu udekorowane zieloną cebulką lub posiekaną natką.
Sprawdź: Płynne białko jaj – 4 przepisy na odchudzanie
Jak zrobić puszysty omlet? Kilka praktycznych wskazówek
Chcesz zrobić omlet, który zachwyci wszystkich wyjątkową puszystością? Nic prostszego! Wystarczy znać zaledwie kilka trików, które sprawią, że na talerzu wyląduje omlet puchaty niczym chmurka. Sekret tkwi głównie w sposobie przygotowania omleta.
- Przede wszystkim przygotuj narzędzie do ubijania. Może to być trzepaczka lub mikser. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest dokładne oddzielenie żółtka od białka. W osobnej misce ubijaj białka na sztywną pianę (dodaj szczyptę soli, wtedy białka łatwiej się ubiją). Następnie delikatnie przełóż żółtka do białek i bardzo delikatnie wymieszaj całość (energiczne mieszanie pozbawi mieszaninę powietrza i spowoduje, że omlet nie będzie puszysty).
- Puszystą masę jajeczną ostrożnie przelej na patelnię z nieprzywierającą powłoką i smaż na złoto. Na puszystość omleta wpływa też świeżość jaj — im świeższe jajko, tym piana na omlet bardziej puszysta.
- I ostatnia, nie mniej ważna rzecz — upewnij się, że miska, w której ubijasz białka, jest idealnie czysta. Jeśli będzie w niej choć trochę oleju lub innego tłuszczu, białka mogą nie ubić się i omlet nie będzie puszysty.
- Dodanie gazowanej wody mineralnej do ubitych jaj to kolejny sposób na uzyskanie puszystego omleta. Nasycenie dwutlenkiem węgla powoduje wzrost ciasta, nadając Twojemu omletowi puszystej lekkości.
Zobacz także: Egg fast – czy dieta jajeczna jest bezpieczna?
Podobne artykuły:
- 4 przepisy na omlet białkowy
- Fit przepis na omlet czekoladowy z frużeliną wiśniową
- Czekoladowy omlet paleo
- Przepis na omlet białkowy z masłem orzechowym i płatkami jaglanymi
- Pasta z tuńczyka z pieczarkami + ciemne pieczywo / B55 W89 T23