Masło orzechowe wśród osób aktywnych fizycznie ma miano kultowego. Wysoki poziom smakowitości oraz obecność zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że bardzo często sięgamy po ten produkt jako dodatek do różnego rodzaju dań. Masło orzechowe posiada jednak sporo wad i to z ich względu powinniśmy spożywać je w dużą dozą ostrożności. Czy w ogóle warto jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe – właściwości i wartości odżywcze
Masło orzechowe to produkt tłuszczowy, który dostarcza także pewną ilość białka. O ile w 100g jest go całkiem znacząca ilość, o tyle spożywane porcje nie przekładają się na podbicie ilości protein w diecie. 100g to naprawdę solidna bomba kaloryczna. Masło orzechowe to wartościowy produkt dla osób aktywnych fizycznie.
Spożywanie masła orzechowego może neutralizować działanie wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu. W ten sposób obniżamy poziom stresu oksydacyjnego. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w maśle orzechowym przyczyniają się do poprawy kondycji skóry, włosów oraz paznokci.
Badania naukowe jasno wskazują, że spożywanie masła orzechowego może pozytywnie wpływać na funkcje poznawcze, poprawę pamięci i zredukowania poziomu stresu, dostarczając cennych składników odżywczych.
Właściwości masła orzechowego:
- obniża poziom ciśnienia skurczowego krwi,
- zmniejsza poziom cukru we krwi na czczo,
- obniża poziom cholesterolu całkowitego
- zawiera cenne związki, m.in. kwas linolowy CLA,
- dostarcza sporej ilości błonnika.
Składniki odżywcze masła orzechowego:
100g masła orzechowego dostarcza:
- 596 kalorii
- 27g białka
- 46g tłuszczy
- 14g węglowodanów
- 9g błonnika
Ile kalorii ma 1 łyżeczka masła orzechowego? 1 łyżeczka masła orzechowego waży około 15 gramów. Oznacza to, że dostarcza około 90 kcal. Jest to dość duża ilość biorąc pod uwagę tak małą porcję. Z tego względu spożywanie masła orzechowego powinno odbywać się z umiarem i odpowiednim wkomponowaniu w dietę.
Rodzaje masła orzechowego
Najpopularniejszym rodzajem masła orzechowego jest wersja z orzechów ziemnych. Na rynku możemy spotkać też:
- masło migdałowe,
- masło z orzechów włoskich,
- masło z orzechów nerkowca,
- masło z pistacji,
- masło z orzechów laskowych,
- masło sezamowe.
Jakie masło orzechowe jest najlepsze? Za najlepszy rodzaj masła uchodzi masło migdałowe. Posiada ono niepowtarzalny smak oraz doskonałe właściwości. Masło migdałowe dostarcza sporej ilości witamin i minerałów, m.in. witaminę A, E, potas, wapń, magnez czy cynk.
Migdały pozytywnie wpływają na pracę mózgu, dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, usprawniają pracę serca i obniżają poziom cholesterolu LDL.
Poznaj: Najlepsze masło orzechowe
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Z całą pewnością możemy uznać masło orzechowe za zdrowy produkt pod warunkiem, że w odpowiedni sposób wkomponujemy je w dietę. Spożywanie masła orzechowego w niewielkich ilościach może przynieść nam wiele korzyści prozdrowotnych, jednocześnie urozmaicając dietę w produkt o dużej smakowitości.
Jednak spożywanie masła orzechowego bez ograniczeń może przynieść nam sporo konsekwencji sylwetkowych w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej. Niewielki 500 gramowy słoik masła orzechowego to aż 3000 kalorii! Jest to dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego mężczyzny.
Sprawdź również: 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
Czy można jeść codziennie masło orzechowe?
Wysoka smakowitość masła orzechowego może skłaniać nas do częstszego spożywania tego produktu. Jednak czy można jeść masło orzechowe codziennie? Największym minusem, który sprawia, że musimy uważać na spożywanie orzechów to wysoka kaloryka. Masło orzechowe zawiera sporą ilość tłuszczu, co sprawia, że musimy zwracać uwagę na spożywaną porcję.
Dbając o sylwetkę, musimy zwracać uwagę na ilość spożywanych kalorii. Jeżeli pula dostępnych kalorii pozwala wykorzystać masło orzechowe w codziennej diecie, to nie ma przeciwwskazań, aby je spożywać. Szczególnie, gdy dostępne kalorie powinny być dostarczone z puli tłuszczów. Te, jak już wiemy możemy znaleźć w maśle orzechowym odpowiedniej jakości.
Chcąc spożywać masło orzechowe każdego dnia, musimy szczególną uwagę zwrócić na wielkość porcji. Tak częste spożycie sprawia, że masło orzechowe powinno stanowić mały dodatek do danego posiłku.
Co daje jedzenie masła orzechowego?
Spożywanie masła orzechowego może przynieść wiele korzyści. W tym popularnym produkcie możemy znaleźć wiele witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Jakie są korzyści ze spożywania masła orzechowego?
- Znajdziesz w nim wiele minerałów, takich jak: cynk, magnez, fosfor, selen, wapń czy żelazo.
- Dostarcza wielu cennych kwasów tłuszczowych, m.in. kwas oleinowy, tłuszcze Omega 9, kwas linolowy lub alfa-linolowy.
- Dobrze wpływa na pracę mózgu i stosunek cholesterolu HDL i LDL.
- Chroni organizm przed stanami zapalnymi.
- Stanowi cenne źródło białka i aminokwasów.
Czy masło orzechowe jest dobre na masę? Odpowiedź brzmi: Tak. Masło orzechowe z uwagi na dużą gęstość kaloryczną stanowi wartościowy dodatek i doładowanie kalorii w diecie na masę.
Co jest złego w maśle orzechowym?
Wymieniając wszystkie zalety masła orzechowego można odnieść wrażenie, że jest to produkt z kategorii super foods. Patrząc obiektywnie możemy wskazać kilka wad, które nie pozostają bez wpływu na zdrowie i sylwetkę.
- jest to produkt gęsto kaloryczny, który może dostarczyć sporej ilości energii. Łatwo w ten sposób przekroczyć dziennie zapotrzebowanie kaloryczne,
- może zawierać różnego rodzaju wypełniacze jak np. dodatek oleju palmowego,
- zawierają niekorzystny stosunek kwasów Omega 3 do Omega 6.
Przeczytaj także: Fit babeczki z masłem orzechowym – 4 przepisy na muffinki
Jak wybrać dobre masło orzechowe?
Na rynku możemy spotkać wiele rodzajów masła orzechowego, które różnią się także jakością i dodatkami. Niektóre z nich mają za zadanie poprawić walory smakowe produktu mimo, że dla świadomych konsumentów są całkowicie zbędne.
Jednym ze zbędnych dodatków jest cukier, który dodatkowo podnosi kalorykę produktu. Kolejnymi dodatkami są tłuszcze utwardzone i sól. Mają one za zadanie poprawić konsystencję produktu, natomiast wykazują też negatywny wpływ na zdrowie.
Najlepszym sposobem na wybór masła orzechowego jest dokładne sprawdzenie składu produktu. W słoiku powinno znaleźć się 100% orzechów arachidowych i ewentualnie niewielki dodatek soli. Wybór konsystencji masła, czyli gładkiej masy lub z kawałkami orzechów nie ma aż tak dużego znaczenia i zależy jedynie od naszych preferencji smakowych.
Zobacz więcej: Masło orzechowe w diecie
Podobne artykuły:
- Masło orzechowe w diecie
- Najlepsze masło orzechowe 2025
- Fit babeczki z masłem orzechowym – 4 przepisy na muffinki
- Szejk tuńczyk-mleko-masło orzechowe / B50g W83g T21g
- Orzechy – kalorie, rodzaje, wartość odżywcza, właściwości
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Sosy zero i sosy niskokaloryczne – czy warto je stosować na diecie?
- Zdrowe tłuszcze – 7 najlepszych źródeł