Komosa jest niedocenianym, wyjątkowo bogatym w składniki odżywcze zamiennikiem ryżów, kasz, dodatkiem do dań z sosem i sałatek. Stanowi produkt, który powinien pojawić się na Twoim talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Sprawdź, co możesz zyskać dzięki stosowaniu produktu docenianego już przez Inków!
Komosa ryżowa, czyli quinoa
Komosa ryżowa znana jest jako quinoa lub ryż peruwiański. Zaliczana jest do pseudozbóż. Klasyfikacja ta spowodowana jest wysoką zawartością skrobi w ziarnach przy jednoczesnym braku przynależności do typowych zbóż. Jej przygotowanie kulinarne zbliżone jest do przyrządzania kaszy, toteż z powodzeniem możemy stosować ją jako jej zamiennik. Quinoa jest produktem, który możemy stosować zarówno w formie nasion, jak nieco bardziej mącznej, sproszkowanej, powstałej z ich mielenia. W codziennym użyciu stanowi źródło węgli złożonych oraz białek (z wyraźnym wskazaniem na cukry).
Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości
Komosa ryżowa stosowana jest jako źródło białka przez osoby nie jedzące produktów pochodzenia zwierzęcego. Spożywając ją, dostarczamy pełnowartościowego białka, a co za tym idzie wszystkich niezbędnych aminokwasów, które muszą zostać spożyte wraz z posiłkami. Kolejną bardzo dobrą informacją jest fakt, że komosa ryżowa jest pokarmem bezglutenowym.
Badania prowadzone na szczurach wykazały, że substancje w niej zawarte mają zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych, toteż komosa ryżowa może być wykorzystywana w profilaktyce nowotworów. Szeroka gama witamin i minerałów, jakie w niej występują, zapewni nam uzupełnienie niedoborów wielu składników, poprawę kondycji fizycznej i samopoczucia. Bardzo ważną informacją jest także niski indeks glikemiczny, co bezpośrednio wpływa na minimalne podnoszenie się poziomu stężenia glukozy we krwi. Jedząc quinoę mamy pewność, że nie narażamy się na huśtawkę cukrową, która niejednokrotnie powoduje nagły spadek siły i chęć sięgnięcia po produkt o wysokiej zawartości cukrów prostych.
Wprowadzenie komosy ryżowej do swojego jadłospisu w znacznym stopniu usprawni perystaltykę jelit. Zawiera ona duże ilości błonnika, wspomaga pracę jelit i usuwanie resztek pokarmu. Wspomaga przez to usuwanie toksyn oraz korzystnie wpływa na każdą z diet redukcyjnych. Warto także zwrócić uwagę na przeciwdziałanie osteoporozie. Niemalże dwukrotnie wyższa zawartość wapnia niż ma to miejsce w mleku krowim, korzystnie wpływa na jakość kości i pozwala na utrzymani ich gęstości.
Komosa ryżowa będzie produktem spowalniającym starzenie się. Wysoka ilość antyoksydantów pomoże w chronieniu komórek przed wolnymi rodnikami.
Komosa ryżowa(quinoa) – wartości odżywcze
Wartości podane dla 100 g ugotowanej quinoi:
Wartość energetyczna: 120 kcal
Węglowodany: 21,30 g (cukry proste 0,87 g)
Białko: 4,40 g
Tłuszcz: 1,92 g
Błonnik: 2,8 g
Tiamina: 0,107 mg
Ryboflawina: 0.110 mg
Niacyna: 0.412 mg
Witamina B6: 0.123 mg
Kwas foliowy: 42 μg
Witamina A: 5 IU
Witamina E: 0.63 mg
Wapń: 17 mg
Żelazo: 1,49 mg
Magnez: 64 mg
Fosfor: 152 mg
Potas: 172mg
Sód: 7 mg
Cynk: 1,09 mg
Komosa ryżowa (quinoa) – dla kogo?
Właściwości komosy ryżowej pozwalają na stosowanie jej przez każdego. Szczególnie polecana jest osobom z nietolerancją glutenu, celiakią, każdemu kto poszukuje dodatkowego źródła białka, osobom chorującym na cukrzycę.
Komosa ryżowa (quinoa) – jak gotować?
Każdorazowo gdy gotujemy komosę ryżową, warto spojrzeć na instrukcję zawartą na opakowaniu. Standardowo stosujemy jedną szklankę komosy na dwie szklanki wody. Produkt gotujemy podobnie do ryżu, przez okres 12 – 15 minut. Przed samym przyrządzeniem warto solidnie przepłukać ziarna pod bieżącą wodą.
Tak przyrządzone ziarna stosujemy jako zamiennik kaszy bądź ryżu do poszczególnych dań. Możemy dorzucić do sałatek bądź zjeść ze szpinakiem. Propozycji jest naprawdę wiele, jednak większość z nich bazuje na znanych przepisach, do których wykorzystywano różne odmiany kasz.
Komosa ryżowa (quinoa) – gdzie kupić?
Komosę ryżową znajdziemy w większości marketów, gdzie będzie stała w okolicy kasz bądź zdrowej żywności. Jeśli Ci się nie uda – zawsze pozostają internetowe poszukiwania quinoi – tu na pewno jej nie zabraknie. Średnia cena produktu to około 12 zł za 250 g zamiennika kaszy.
Podobne artykuły:
- 5 produktów bogatych w zdrowe węglowodany
- Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości kaszy bulgur
- Ciasto jaglane z malinami
- Tapioka – czym jest egzotyczna kasza
- Indyk o smaku curry + kasza gryczana i szpinak / B63g W64g T27g