Celem stosowania diety ketogenicznej jest osiągnięcie ketozy, procesu metabolicznego, w którym organizm jako energii używa tłuszczu zamiast węglowodanów. Stosując dietę ketogeniczną jesz zatem dużo tłuszczów i mało węglowodanów. Brzmi niezbyt zachęcająco, ale jeśli opanujesz zasady, znajdziesz sposób na tworzenie zaskakująco pysznego jedzenia. Co jeść na śniadanie, obiad i kolację będąc na diecie keto? Mam dla Ciebie kilka ciekawych pomysłów.
Dieta ketogeniczna – keto przepisy o niskiej zawartości węglowodanów
Dieta keto to właściwie dieta niskowęglowodanowa (o zawartości węglowodanów obniżonej do 20-50 gramów dziennie, w zależności od osoby). Nie musisz liczyć kalorii, ale powinieneś śledzić spożywane codzienne makroskładniki.
Dieta ketogenna zakłada jedzenie umiarkowanej ilości białka i dużej ilości tłuszczów (dieta wysokotłuszczowa). Dlatego posiłki na diecie ketogennej mogą być o wiele bardziej kaloryczne niż na typowych dietach redukcyjnych.
Sprawdź także: Ciecierzyca – 5 fit przepisów z wykorzystaniem cieciorki
Keto śniadanie
Jakie śniadanie można jeść na diecie ketogenicznej, skoro musi cechować się niską zawartością węglowodanów? Niewskazane są produkty mleczne, płatki owsiane, zbożowe i chleb (z kilkoma wyjątkami), słodkie jogurty, owoce i warzywa skrobiowe.
Istnieje jednak wiele produktów, które świetnie wpisują się w śniadanie keto: jajka, awokado, sery, olej kokosowy, wiele rodzajów mięsa a nawet warzyw.
Keto śniadanie do pracy
Frittata z jarmużem i kozim serem:
- 2 szklanki posiekanego jarmużu
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 8 dużych jaj
- ¼ łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ¼ szklanki koziego sera
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Oddziel liście jarmużu od łodyg, umyj, osusz i pokrój je w paski o szerokości 1 cm.
- Na spryskanej olejem patelni podsmaż posiekany czosnek, jarmuż i paprykę, aż zmiękną.
- W misce ubij jajka z solą i pieprzem, dodaj zawartość patelni i tymianek, wymieszaj.
- Nałóż masę do formy na tartę lub foremek do muffinek (do ⅔ wysokości). Wierzch posyp kozim serem.
- Piecz około 25-30 minut.
Frittata świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska, nawet następnego dnia.
6 babeczek: 176 kcal, tłuszcz: 14,7g, węglowodany: 1,2g, białko: 10g.
Zdrowe keto śniadanie na słodko
Podwójnie czekoladowe smoothie:
- ½ dojrzałego awokado, bez pestki i obrane
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- Miarka przyjaznego dla diety keto białka czekoladowego w proszku
- 1 łyżka nasion chia
- ¼ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- ¾ szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego mleka do wyboru
- Opcjonalne super dopalacze: nasiona konopi, lnu, olej mct, olej z awokado, maca, ashwagandha, orzechy brazylijskie.
Sposób przygotowania:
- Obierz awokado i usuń pestkę.
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładko.
1 porcja: 439 kcal, tłuszcz: 37,5g, węglowodany: 29,7g, białko: 7,9g.
Keto naleśnik – keto śniadanie na szybko
Niskowęglowodanowy naleśnik z serem:
Składniki:
- 55 g serka śmietankowego (o temperaturze pokojowej)
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki mąki migdałowej lub kokosowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- spray do smażenia
- pokrojone truskawki i syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w blenderze na gładką masę serek śmietankowy, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Na pokrytą sprayem do smażenia patelnię wlej 2-3 łyżki ciasta. Smaż do uzyskania głębokiego złocistego koloru (około 3 minut) z każdej strony.
- Podawaj z pokrojonymi truskawkami i skropione syropem klonowym. Możesz dodać także fit frużelinę.
2 porcje: 329 kcal, tłuszcz: 30,2g, węglowodany: 5,4g, białko: 10,1g.
Zobacz: Śniadanie bez węglowodanów – czy to się sprawdza?
Keto obiad
Codzienne gotowanie nie musi być trudne, wystarczy trochę kreatywności.
Keto pizza pepperoni na grubym cieście – keto obiad
Składniki:
- 2 łyżeczki drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 3 szklanki posiekanego sera mozzarella
- Duże jajko
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- ⅛ łyżeczka soli
- ¼ szklanki sosu do pizzy bez dodatku cukru
- 55 g pokrojonego pepperoni
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C, blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Drożdże rozpuść w małej filiżance ciepłej wody.
- 1 ½ filiżanki sera mozzarella podgrzewaj przez 90 sekund w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj rozpuszczone drożdże i jajko, wymieszaj.
- Dodaj mąkę migdałową, gumę ksantanową i sól. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund, jeśli trzeba zmiękczyć ser. Wymieszaj ponownie do połączenia. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez 2 minuty.
- Z ciasta uformuj okrągły placek o średnicy około 25 cm.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do zrumienienia (około 10 minut).
- Rozłóż sos na pizzy, pozostałą część sera mozzarella, pepperoni.
- Piecz pizzę około 5 minut do roztopienia sera.
1 porcja (⅙ pizzy): 336 kcal, tłuszcz: 24,3g, węglowodany: 8,5g, białko 22g.
Sprawdź także: Dieta ketogeniczna – 6 praktycznych wskazówek dla zwiększenia jej skuteczności
Keto zupa – obiad keto
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża żółta cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kalafior, grubo posiekany
- 1 zielona papryka, posiekana
- Łyżka cebuli w proszku
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 2 szklanki tartego sera Cheddar
- 1 szklanka mieszanki śmietanki i mleka (po ½ szklanki)
- 6 plasterków ugotowanego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 krople ostrego ketchupu
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę i czosnek do zrumienienia.
- Dodaj kalafior, zieloną paprykę, cebulę w proszku, sól i pieprz.
- Wlej bulion z kurczaka, przykryj, gotuj około 15 minut.
- Dodaj ser Cheddar, mieszankę śmietanki i mleka, boczek, musztardę i ostry ketchup.
- Gotuj około 5 minut.
1 porcja: 347 kcal, tłuszcz: 25,6g, węglowodany: 13,4g, białko 17,7g.
Papryka nadziewana sałatką z kurczaka
Składniki:
- ⅔ szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ⅓ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- mięso z 1 kurczaka z rożna, pokrojone w kostkę
- 4 łodygi selera, pokrojone w plastry
- 1 pęczek szalotek, pokrojonych w plasterki
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
- 3 papryki, przekrojone na pół i bez nasion
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jogurt grecki, pietruszkę, musztardę i ocet, dopraw.
- Dodaj seler, kurczaka i po trzy czwarte szalotki, pomidorów i ogórków, wymieszaj.
- Rozłóż sałatkę z kurczaka do łódeczek z papryki, udekoruj pozostałymi szalotkami, pomidorami i ogórkami.
1 porcja (⅙ ): 400 kcal, tłuszcz: 10g, węglowodany: 17g, białko: 60g.
Przeczytaj także: Dieta na redukcję 100 kg – jadłospis i przepisy
Keto kolacja
Znalezienie przepisów z kategorii „keto kolacja” bez kurczaka, może czasami być wyzwaniem. Wypróbuj jeden z tych przepisów na kolację keto – nie zawiedziesz się.
Sałatka z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior, pokrojony na małe kawałki
- ¾ szklanki jogurtu greckiego
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 4 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 1 pęczek zielonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- ⅓ szklanki mielonych korniszonów
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kalafior do miękkości widelca – 8-10 minut (nie rozgotuj).
- Odcedź kalafior i schłodź go do temperatury pokojowej.
- W misce wymieszaj jogurt, śmietanę, musztardę, ocet, pietruszkę i koperek.
- Dodaj kalafior, seler, zieloną cebulkę i korniszony i dobrze wymieszaj, dopraw.
- Schłodź sałatkę przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
1 porcja: 88 kcal, tłuszcz: 4g, węglowodany: 9g, białko: 5g.
Łódki cukinii nadziewane tuńczykiem
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju z awokado (lub oliwa z oliwek virgin)
- ½ dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- ½ szklanki sosu salsa
- 2 duże cukinie
- sól i pieprz
- szczypta kminku
Salsa z awokado:
- 1 małe awokado, pokrojone w kostkę
- ¼ szklanki kolendry, grubo posiekanej
- 3 łyżki czerwonej cebuli, mielonej
- 2 łyżeczki świeżego soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wysmaruj blachę do pieczenia olejem z awokado.
- Podsmaż pokrojoną paprykę na oleju.
- Zdejmij z ognia i dodaj tuńczyka (nie odcedzaj), salsę i wymieszaj.
- Odetnij końce cukinii, przekrój ją na pół wzdłuż i wyskrob wnętrze, pozostawiając około 1 cm ścianki. Posyp szczyptą soli, pieprzu i kminku.
- Podziel tuńczyka między wszystkie łódeczki.
- Piecz około 15-20 minut.
- Wymieszaj wszystkie składniki salsy w misce i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Polej gotowe cukinie sosem.
Kalorie: 417 kcal, tłuszcz: 20,8g, węglowodany: 24,5g, białko: 39g.
Czytaj także: Dieta low carb – na czym polega?
Podobne artykuły:
- Udko z kurczaka z puree z groszkiem i gotowanymi buraczkami
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
- Ziołowy kurczak z cukinią i papryką na makaronie ryżowym
- Kurczak po indyjsku z kolorowym ryżem
- Obiad na masę – 4 szybkie i tanie posiłki na masę mięśniową
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- Pizza z patelni – fit przepis na pizzę bez drożdży