Kasza bulgur to gruboziarnista kasza z pszenicy durum, bogata w złożone węglowodany, błonnik i białko. Ma szereg właściwości prozdrowotnych m.in. obniża cukier we krwi. Dlatego świetnie wypada na tle innych kasz np. manny czy kuskus. Ze względu na wartości odżywcze (witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez) kasza bulgur sprawdzi się w kuchni wegetariańskiej i u osób chcących włączyć do swojej diety produkty pełnoziarniste. Czy warto ją jeść? Jak ją przygotowywać? O tym w dzisiejszym artykule.
Kasza bulgur – ile ma kalorii?
100 g ugotowanej kaszy bulgur to tylko 83 kalorie. Na tle innych kasz wyróżnia ją duża ilość błonnika – niewielka ilość kaszy pozwala poczuć się sytym. Kasza bulgur pasuje do diety osoby dbającej o figurę.
Kasza bulgur – wartość odżywcza
Oto wartości odżywcze 100 g kaszy bulgur (kasza ugotowana bez soli i tłuszczu).
- kalorie: 83 kcal
- białko: 3,8 g
- tłuszcz: 0,24 g
- węglowodany: 18,06 g
- błonnik: 4,5 g
- sód: 5 mg
Wytwarzana z pszenicy durum kasza bulgur zawiera szereg cennych składników:
- Węglowodany: w 100 g tego produktu jest 18,06 g węglowodanów, ale jedynie 0.10 g to cukry proste. Niski indeks glikemiczny (46) zapobiega nagłym skokom cukru we krwi (mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę).
- Tłuszcze: mała ilość – jedynie 0,24 g w 100 g gotowego produktu.
- Białko: jedna porcja ugotowanej kaszy to 3,8 g białka.
- Witaminy i minerały: źródło witamin z grupy B, które m.in. wspierają układ nerwowy. Zawiera kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży. Jest dobrym źródłem magnezu (32 mg – cztery razy więcej niż w kuskus), manganu (0.609 mg), fosforu (40 mg) i potasu (68 mg), niacyny (1 mg) i żelaza (0,96 mg). W kaszy bulgur znajdziemy też antyoksydanty i witaminy A i K.
Jakie właściwości ma kasza bulgur?
Występuje w trzech odmianach: drobno, średnio oraz gruboziarnistej. Kasza bulgur ma większą wartość odżywczą niż zboża rafinowane. Chociaż zawiera gluten, dietetycy określają ją mianem najbardziej wartościowej kaszy świata. Oto jej najważniejsze właściwości:
- Dostarcza błonnik i poprawia pracę układu trawiennego: zawiera dużo błonnika (więcej niż komosa ryżowa, owies czy kukurydza), który daje uczucie sytości, zapobiega zaparciom, normuje cholesterol. Obniża poziomu cukru we krwi. Pomaga chudnąć lub utrzymać uzyskaną wagę.
- Jest źródłem żelaza: porcja to około 10% zalecanego dziennego spożycia. Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, syntezę hormonów, białek i neuroprzekaźników, wspomaga pracę układu nerwowego.
- Wspomaga pracę serca i całego układu sercowo-naczyniowego: spożywanie produktów pełnoziarnistych obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, raka i innych chorób przewlekłych.
- Łagodzi stany zapalne: chroni przed niektórymi chorobami. Badania kliniczne pokazały, że betaina (zawarta w bulgur) obniża stężenie homocysteiny, markera przewlekłego stanu zapalnego. Ma to związek z chorobami serca, osteoporozą, chorobą Alzheimera oraz cukrzycą typu 2. [1]
Czytaj więcej: Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości kaszy bulgur
Kasza bulgur – przepisy z jej wykorzystaniem
Kaszę bulgur stosuje się w potrawach typu pilaw, tabbouleh, króluje w kuchni Bliskiego Wschodu. Wspaniale sprawdzi się jako składnik obiadowego dania, albo na słodko, jako element potreningowego doładowania. Oto kasza bulgur przepisach:
Przepis 1: Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z pesto, kaszą bulgur i fetą
Składniki
- 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę
- ½ szklanki pszenicy bulgur, niegotowanej
- 2 piersi z kurczaka
- 1 kolba surowej kukurydzy
- 1 średnia lub duża marchewka, obrana
- 1 mała cukinia
- ⅓ pesto ze słoika
- 1½ szklanki suszonych pomidorów
- 40 g beztłuszczowej fety
Przygotowanie:
- Upiecz batat na blasze w temperaturze 180°C (do miękkości).
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją, odcedź i ostudź.
- Obsmaż kurczaka na złoty kolor na patelni. Przełóż na blachę do pieczenia i piecz 10-12 minut.
- Kolbę kukurydzy gotuj w wodzie do miękkości, ostudź.
- Pokrój marchewkę i cukinię za pomocą spiralizera (powstanie makaron warzywny).
- Wystudzoną kaszę wymieszaj z pesto i podziel na dwa talerze. Na wierzch ułóż makaron z marchwi i cukinii.
- Pokrój kukurydzę z ugotowanej kolby oraz suszone pomidory – posyp warzywny makaron. Pokrój kurczaka w plastry i ułóż na wierzchu. Udekoruj całość pokruszoną fetą.
Przepis 2: Potreningowa potrawka bananowa z kaszą bulgur, na słodko
Składniki:
- ½ szklanki gruboziarnistej kaszy bulgur
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 łyżka niskosłodzonego syropu klonowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki esencji wanilinowej
- ¼ łyżeczki wiórków kokosowych
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki chudego mleka
- ½ szklanki prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Ubij jajko, wymieszaj je z syropem klonowym, mąką kukurydzianą, waniliną, kokosem i cynamonem w garnku z nieprzywieralnym dnem.
- Dodaj rozgnieciony banan, kaszę bulgur i powoli wlej mleko.
- Wymieszaj.
- Gotuj 10-12 minut na średnim ogniu, aż składniki połączą się w gęstą papkę.
- Nałóż potrawkę na talerz, posyp migdałami, obłóż plasterkami banana.
Przepis 3: Sałatka bulgur z miodem i owocami
Składniki:
- 2 filiżanki bardzo grubej kaszy bulgur
- 4 szklanki wrzącej wody
- 15 truskawek
- 1 pomarańcza
- 1 gruszka
- 1 banan
- 1 opakowanie proszku waniliowego
- ½ szklanki miodu
Przygotowanie:
- Gotuj kaszę bulgur na małym ogniu 10-15 minut, aż wchłonie wodę, ostudź.
- W dużej misce wymieszaj pokrojone w kostkę owoce, proszek waniliowy i miód.
- Do owoców dodaj ostudzoną kaszę bulgur i wymieszaj.
- Podawaj schłodzone.
Wypróbuj inne przepisy z bulgur. Kasza świetnie smakuje w egzotycznych potrawach typu pilaw czy tabbouleh.
Bibliografia:
[1] Paraskevi Detopoulou et al: Dietary choline and betaine intakes in relation to concentrations of inflammatory markers in healthy adults: the ATTICA study. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 2, February 2008, Pages 424–430Podobne artykuły:
- Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości kaszy bulgur
- 5 przepisów na kaszę jaglaną po treningu
- Kurczak w miodzie z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem
- Które kasze wzmacniają odporność?
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą