Chcesz przygotować obiad, który zawsze się uda i zrobić coś fajnego z fileta z kurczaka? Szukasz dania, które docenią wszyscy domownicy i goście? Jeśli chodzi o obiad, nie ma nic prostszego i bardziej wszechstronnego niż piersi z kurczaka. Jak przyrządzić pierś z kurczaka? Można je grillować, gotować lub smażyć na patelni. Ale równie dobrym pomysłem jest zapiekanie w naczyniu żaroodpornym, dodając ulubione przyprawy. Dowiedz się, co zrobić z fileta z kurczaka oraz jak przygotować mięso drobiowe, aby było tak soczyste i delikatne, że będziesz chciał je robić codziennie.
Jak przygotować filet z kurczaka? Sprawdzone przepisy na fileta z kurczaka
Jakie potrawy można przygotować z piersią kurczaka i zrobić filet z kurczaka na obiad inaczej? Możliwości jest naprawdę wiele. Najpierw wypróbuj 8 poniższych łatwych przepisów, a przekonasz się, że wkrótce sam będziesz tworzyć własne dania z piersią kurczaka. Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka? Filet z kurczaka inaczej – poznaj przepisy!
1. Danie z fileta z kurczaka – kurczak stir-fry w miodzie
Składniki:
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżka wody
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub olej w sprayu
- 0,5kg piersi z kurczaka, pokrojonych na 2,5cm kawałki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 3 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego
- ⅛ łyżeczki soli, ⅛ łyżeczki pieprzu
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej z brokułami
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą i wodę.
- Na patelni podsmaż kurczaka i czosnek na rozgrzanym oleju. Dodaj miód, sos sojowy, sól i pieprz, smaż i mieszaj, aż kurczak przestanie być różowy. Usuń z patelni.
- Na tej samej patelni w pozostałym oleju podsmaż do miękkości mieszankę warzyw (4-5min).
- Przełóż przygotowane mięso na patelnię. Wymieszaj mieszankę skrobi i dodaj na patelnię. Doprowadź do wrzenia. Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje.
- Podawaj z ryżem.
2. Kurczak kokosowy curry – danie obiadowe w sosie curry
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula, posiekana, 2 łyżeczki oleju kokosowego
- ½ kg piersi kurczaka, 1 szklanka mleka kokosowego, 4 łyżeczki curry w proszku,
- 1 ząbek czosnku, posiekany, 1 łyżeczka bulionu z kurczaka (proszek lub kostka)
- ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 2 szklanki gorącego ugotowanego ryżu
- opcjonalnie: kolendra, posiekane orzeszki ziemne i cienko pokrojone czerwone papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej olej i dodaj kurczaka. Smaż z każdej strony, aż lekko się zrumieni (3-5min).
- W małej misce wymieszaj mleko kokosowe, curry, czosnek, bulion, sól i pieprz. Zalej kurczaka. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij kurczaka i pokrój w plastry.
- Podawaj kurczaka i sos z ryżem. Posyp kolendrą, orzeszkami ziemnymi i chili.
Idealny pomysł na filet z kurczaka!
3. Pieczony kurczak w sosie cytrynowym – przepis na fileta z kurczaka
Składniki:
- 3 łyżki mąki, ¼ łyżeczki pieprzu
- 4 kawałki piersi kurczaka (0,4-0,7kg)
- 2 łyżki oleju roślinnego (może być olej rzepakowy), 1 średnia cebula, posiekana
- 1 łyżka masła, 1 szklanka bulionu z kurczaka, 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego tymianku
- opcjonalnie: sos pesto
- 4 plasterki cytryny, 2 łyżki mielonej świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Obtocz kurczaka w mące wymieszanej z pieprzem. Odłóż pozostałą mieszankę na bok.
- Na rozgrzanej patelni zrumień kurczaka. Nasmaruj olejem naczynie żaroodporne i ułóż w nim mięso.
- W rondelku podsmaż cebulę na maśle, dodaj odłożoną mieszankę mąki i wymieszaj. Stopniowo dodawaj bulion, sok z cytryny, bazylię i tymianek, dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, gotuj do zgęstnienia.
- Zalej powstałym sosem kurczaka. Na wierzch wyłóż plastry cytryny i posyp pietruszką.
- Przykryj i piecz w temperaturze 180° przez 25-30min.
- Danie podawaj z ryżem.
4. Szybki obiad – szaszłyki z kurczaka z masłem orzechowym
Składniki:
- ½ szklanki kremowego masła orzechowego
- ½ szklanki wody, ¼ szklanki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku, posiekane; 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru, ¾ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1-1½kg piersi kurczaka
Sposób przygotowania:
- W rondlu połącz wszystkie składniki oprócz kurczaka. Gotuj, mieszając na średnim ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odłóż połowę sosu do podania.
- Pokrój kurczaka (pierś) wzdłuż na paski o szerokości 2cm i nadziej je na drewniane patyczki do szaszłyków.
- Grilluj posmarowane sosem szaszłyki na średnim ogniu. Odwracaj i smaruj przez 4-6min. Podawaj z odłożonym sosem.
Zobacz także: Soczysta pierś z kurczaka
5. Kurczak po włosku z makaronem penne
Składniki:
- 220g surowego makaronu penne
- ½kg piersi z kurczaka, pokrojonej na 2,5 cm kawałki
- 1 mała zielona papryka,
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku, posiekany,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki świeżych grzybów
- 1 szklanka przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
- 220g sosu do pizzy, ½ łyżeczki przyprawy włoskiej,
- ⅓ szklanki tartego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odsącz.
- W nieprzywierającym woku usmaż kurczaka, paprykę, cebulę i czosnek na oleju.
- Dodaj makaron, pieczarki, pomidory, sos i przyprawy, podsmaż. Usuń patelnię z ognia, posyp danie serem, przykryj (odczekaj, aż ser się stopi).
Zobacz także: Pierś z kurczaka – kalorie, wartość odżywcza, przepisy
6. Kuskus z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 1 łyżka masła
- ½kg piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw
- 1¼ szklanki wody
- 1 woreczek kaszy kuskus
- 2 łyżeczki curry
- ½ szklanki rodzynek
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj kurczaka, smaż, mieszając, aż przestanie się różowy.
- Dodaj mieszankę warzywną, wodę i curry. Doprowadź do wrzenia, dodaj kuskus i rodzynki.
- Usuń z ognia i odstaw pod przykryciem do wchłonięcia wody.
7. Kurczak po śródziemnomorsku
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów bez soli
- 1 szklanka wody, 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1½ szklanki brązowego ryżu błyskawicznego
- 330g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
- 12 oliwek bez pestek, połówki
- ½ szklanki pokruszonego sera feta
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni, na oleju, zrumień kurczaka z każdej strony.
- Dodaj pomidory, wodę, oregano i czosnek. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Przykryj i gotuj 10min.
- Dodaj ryż i fasolkę szparagową, zagotuj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki (10min lub dłużej).
- Dodaj oliwki i posyp serem.
Czytaj także: Pierś z kurczaka w diecie
8. Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami
Składniki:
- ½kg piersi z kurczaka
- ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ szklanki pokrojonych suszonych pomidorów w oleju (+ 1 łyżka oleju ze słoika)
- ½ szklanki drobno posiekanej szalotki
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- ½ szklanki śmietany
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kurczaka natrzyj połową soli i pieprzu.
- Na dużej patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów. Dodaj kurczaka i smaż, obracając, aż się zrumieni (ok. 6min). Przenieś na talerz.
- Na patelnię wrzuć suszone pomidory i szalotkę. Podsmażaj przez 1 minutę.
- Zwiększ ogień i dodaj wino. Podsmażaj, aż płyn w większości odparuje. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, nagromadzoną wodę z kurczaka i pozostałą sól i pieprz. Duś przez 2 minuty.
- Przełóż kurczaka na patelnię i podgrzej chwilę, polewając sosem.
- Podawaj z sosem i natką pietruszki.
Zobacz także: Co jeść po treningu? 6 idealnych posiłków potreningowych
Jak przygotować piersi kurczaka, żeby nie były suche?
- Jeśli gotujesz piersi kurczaka: przed gotowaniem na ok. 20 do 30min zalej kurczaka mieszanką wody i kilku łyżek soli. To wzmocni naturalny smak mięsa i nawilży je, sprawiając, że będzie delikatne. Kurczak nie będzie suchy ani twardy.
- Jeśli pieczesz mięso drobiowe: pieczenie kurczaka w wyższej temperaturze (około 220°C) zatrzymuje wilgoć w mięsie i sprawia, że jest ono soczyste. Dodatkowym plusem takiego przygotowywania kurczaka jest to, że piecze się go nie więcej niż 15-20min.
Bez względu na sposób przyrządzania mięsa, piersi kurczaka są soczyste, jeśli zamarynujesz je lub natrzesz mieszanką soli, pieprzu i ziół. Innym sposobem na zmiękczanie mięsa z kurczaka jest ubicie go tłuczkiem. Nie należy mięsa gotować czy smażyć zbyt długo, ponieważ będzie twarde.
Czytaj również: Pierś z kurczaka w diecie
Podobne artykuły:
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczoną dynią z imbirem
- Ziołowy kurczak z cukinią i papryką na makaronie ryżowym
- Kurczak po indyjsku z kolorowym ryżem