WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Imbir – właściwości i zastosowanie w diecie na odporność

Imbir - właściwości i zastosowanie w diecie na odpornośćLubisz domowe sposoby na leczenie i wzmacnianie odporności? Już teraz warto przygotować się na nadchodzący sezon jesienno-zimowy. Czy wiesz, że korzeń imbiru jest popularny na przeziębienie? Jakie właściwości ma ta roślina i dlaczego warto stosować ją, by zwiększyć odporność organizmu?

Imbir – co to jest?

Imbir to popularna znana od ponad 3000 lat roślina przyprawowa wywodząca się z Azji. Jest uprawiana głównie w Chinach, Indiach i Japonii. Istnieje co najmniej 140 odmian imbiru, lecz nie wszystkie są jadalne. Używa się go przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Roślina ma bardzo charakterystyczny, intensywny cytrynowo-słodkawy smak. Można dodawać ją do dań na słodko i słono. Jest znanym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in wraz z kurkumą wchodzi w skład curry. Ma także liczne właściwości prozdrowotne.

Protect Food a imbir w diecie na odporność

Protect Food to określenie produktów o silnie prozdrowotnych, pro-immunologicznych właściwościach. Dieta na odporność powinna być oparta właśnie na naturalnych składnikach, których związki aktywne stymulują układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.

Opierając swoje żywienie o produkty zaliczane do Protect Food wpływasz korzystnie na wsparcie odporności.

Jednym z produktów, który zaliczany jest do Protect Food jest właśnie imbir. Ze względu na wysoką zawartość gingeroli działa immunomodulująco wspomagając walkę z wirusami i bakteriami oraz zmniejszając ryzyko rozwoju infekcji, szczególnie w sytuacji zwiększonego narażenia.

Dowiedz się więcej czym jest Protect Food na odporność.

Dieta na odporność jest bardzo ważna, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Wybierz plan dietetyczny na odporność i wzbogacając swoje menu w produkty zaliczane do Protect Food zadbaj o swoje zdrowie!

Korzeń imbiru – właściwości lecznicze

Świeży korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie w leczeniu różnych chorób. W roślinie występuje gingerol, który zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Imbir to także bogate źródło witaminy C, A, E i innych z grupy B. Imbir zawiera też sód, krzem, fosfor, magnez, żelazo, cynk i wapń.

Imbir – właściwości:

Imbir - właściwości i zastosowanie w diecie na odpornośćPrzyśpiesza walkę z przeziębieniem i infekcjami wirusowymi,

  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Wspomaga proces trawienia,
  • Działa rozgrzewająco, pobudza krążenie,
  • Pomaga walczyć z bólem mięśni i stawów oraz obrzękami
  • Imbir wspomaga w walce z wysokim poziomem cholesterolu i obniżeniem stężenia glukozy we krwi,
  • Ma działanie odchudzające,
  • Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
  • Łagodzi mdłości, zapobiega wymiotom,
  • Pomaga w leczeniu bólu głowy, migreny, łagodzi bóle miesiączkowe,
  • Odkaża jamę ustną i odświeża oddech,
  • Zwiększa koncentrację.

Imbir jest ceniony ze względu na walory smakowe oraz liczne korzyści zdrowotne. Wspomaga detoksykację, wspiera odchudzanie i walkę z przeziębieniem. Łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe u kobiet. Powyższe powody skutecznie zachęcają, by bez względu na porę roku mieć korzeń imbiru zawsze w domu.

Imbir na odporność i przeziębienie

Dlaczego warto stosować korzeń imbiru na przeziębienie? Domowe sposoby często okazują się najbardziej skuteczne, szczególnie na początku rozwoju choroby, gdy pojawiają się pierwsze objawy. Naturalne specyfiki są pozbawione chemii i zdrowsze. Imbir pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia, ponieważ ma właściwości rozgrzewające i termogeniczne. Ociepla organizm od środka i potęguje pocenie. Podczas przeziębienia pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i grzybicze. Warto stosować go także profilaktycznie na odporność. Korzeń imbiru możemy zakupić w całości lub w wersji zmielonej. Nie zapominaj także o właściwościach kurkumy – posiada bardzo podobne działanie.

Imbir – jak stosować i z czym jeść?

Ze względu na swój specyficzny smak imbir ma miłośników, ale też przeciwników. Jeśli nie przepadasz za nim, możesz przyjmować go w innej formie. Oto dwie propozycje, które zdadzą egzamin podczas przeziębienia.

Syrop z imbirem

Syrop sprawdzi się w przypadku infekcji dróg oddechowych. Pomoże zwalczyć ból gardła i kaszel. Można go stosować profilaktycznie. Dzięki zawartości miodu specyfik będzie przyjemny w smaku.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 2 cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 korzeń imbiru

Sposób przygotowania:
Umyj sparzone wrzątkiem cytryny. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Wlej do słoika 2 łyżki miodu, 3-4 plastry cytryny i dwie łyżeczki startego imbiru. Następnie ułóż kolejne warstwy aż do zapełnienia słoika. Syrop przechowuj w lodówce.

Herbata z imbirem

To świetny sposób na jesienne infekcje. Imbir pomaga walczyć z przeziębieniem i katarem. Wystarczy zaparzyć ulubioną herbatę i dodać szczyptę imbiru lub plasterek świeżego korzenia. Zacznij od niewielkiej ilości przyprawy, z czasem w razie potrzeby możesz zwiększać dawkę.

Mielony imbir możemy nałożyć na łyżeczkę i łyknąć popijając herbatą. Trzeba wtedy pamiętać, by nie nabierać powietrza, mając w ustach przyprawę. Może dojść do zakrztuszenia i zadławienia. Zielona herbata może wychładzać organizm, dlatego warto szczególnie w okresie zimowym dodawać do niej świeży lub mielony korzeń imbiru.

Z czym jeść imbir?

Przyprawa doda świeżości lub pikantności owocom morza, czy tłustym potrawom mięsnym. Może być też doskonałym dodatkiem do potraw słodkich takich jak ciasta i sałatki owocowe.

Imbir – przeciwwskazania do spożywania

Imbir ma mnóstwo właściwości leczniczych. Jednak istnieją też przypadki, kiedy należy unikać tej przyprawy. Przeciwwskazania to choroby takie jak:

  • hemofilia,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • wrzody żołądka,
  • wrzody dwunastnicy,
  • refluks,
  • inne schorzenia układu pokarmowego.

Imbir na odporność i nie tylko

Jak widać, warto zawsze mieć w domu korzeń imbiru. Najczęściej stosuje się go na odporność w przypadku pierwszych objawów przeziębienia czy grypy. Przyprawa pomaga w dolegliwościach trawiennych i pokarmowych. Wspiera odchudzanie, likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości i pomaga walczyć z bezsennością. Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań do jego spożywania, dobrze mieć zawsze przy sobie świeży lub mielony korzeń imbiru.

Plan dietetyczny na odporność opracowany w oparciu o prozdrowotne założenia Protect Food znajdziesz już u nas! Wybierając dietę na odporność dostarczasz produkty immunostymulujące, wspierające ochronę przed rozwojem infekcji. Nasza dieta oparta jest na produktach uznawanych jako Protect Food, w tym imbir.

Sprawdź także: Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność

Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *