Lubisz domowe sposoby na leczenie i wzmacnianie odporności? Już teraz warto przygotować się na nadchodzący sezon jesienno-zimowy. Czy wiesz, że korzeń imbiru jest popularny na przeziębienie? Jakie właściwości ma ta roślina i dlaczego warto stosować ją, by zwiększyć odporność organizmu?
Imbir – co to jest?
Imbir to popularna znana od ponad 3000 lat roślina przyprawowa wywodząca się z Azji. Jest uprawiana głównie w Chinach, Indiach i Japonii. Istnieje co najmniej 140 odmian imbiru, lecz nie wszystkie są jadalne. Używa się go przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Roślina ma bardzo charakterystyczny, intensywny cytrynowo-słodkawy smak. Można dodawać ją do dań na słodko i słono. Jest znanym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in wraz z kurkumą wchodzi w skład curry. Ma także liczne właściwości prozdrowotne.
Protect Food a imbir w diecie na odporność
Protect Food to określenie produktów o silnie prozdrowotnych, pro-immunologicznych właściwościach. Dieta na odporność powinna być oparta właśnie na naturalnych składnikach, których związki aktywne stymulują układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.
Opierając swoje żywienie o produkty zaliczane do Protect Food wpływasz korzystnie na wsparcie odporności.
Jednym z produktów, który zaliczany jest do Protect Food jest właśnie imbir. Ze względu na wysoką zawartość gingeroli działa immunomodulująco wspomagając walkę z wirusami i bakteriami oraz zmniejszając ryzyko rozwoju infekcji, szczególnie w sytuacji zwiększonego narażenia.
Dowiedz się więcej czym jest Protect Food na odporność.
Korzeń imbiru – właściwości lecznicze
Świeży korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie w leczeniu różnych chorób. W roślinie występuje gingerol, który zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Imbir to także bogate źródło witaminy C, A, E i innych z grupy B. Imbir zawiera też sód, krzem, fosfor, magnez, żelazo, cynk i wapń.
Imbir – właściwości:
Przyśpiesza walkę z przeziębieniem i infekcjami wirusowymi,
- Wzmacnia odporność organizmu,
- Wspomaga proces trawienia,
- Działa rozgrzewająco, pobudza krążenie,
- Pomaga walczyć z bólem mięśni i stawów oraz obrzękami
- Imbir wspomaga w walce z wysokim poziomem cholesterolu i obniżeniem stężenia glukozy we krwi,
- Ma działanie odchudzające,
- Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
- Łagodzi mdłości, zapobiega wymiotom,
- Pomaga w leczeniu bólu głowy, migreny, łagodzi bóle miesiączkowe,
- Odkaża jamę ustną i odświeża oddech,
- Zwiększa koncentrację.
Imbir jest ceniony ze względu na walory smakowe oraz liczne korzyści zdrowotne. Wspomaga detoksykację, wspiera odchudzanie i walkę z przeziębieniem. Łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe u kobiet. Powyższe powody skutecznie zachęcają, by bez względu na porę roku mieć korzeń imbiru zawsze w domu.
Imbir na odporność i przeziębienie
Dlaczego warto stosować korzeń imbiru na przeziębienie? Domowe sposoby często okazują się najbardziej skuteczne, szczególnie na początku rozwoju choroby, gdy pojawiają się pierwsze objawy. Naturalne specyfiki są pozbawione chemii i zdrowsze. Imbir pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia, ponieważ ma właściwości rozgrzewające i termogeniczne. Ociepla organizm od środka i potęguje pocenie. Podczas przeziębienia pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i grzybicze. Warto stosować go także profilaktycznie na odporność. Korzeń imbiru możemy zakupić w całości lub w wersji zmielonej. Nie zapominaj także o właściwościach kurkumy – posiada bardzo podobne działanie.
Imbir – jak stosować i z czym jeść?
Ze względu na swój specyficzny smak imbir ma miłośników, ale też przeciwników. Jeśli nie przepadasz za nim, możesz przyjmować go w innej formie. Oto dwie propozycje, które zdadzą egzamin podczas przeziębienia.
Syrop z imbirem
Syrop sprawdzi się w przypadku infekcji dróg oddechowych. Pomoże zwalczyć ból gardła i kaszel. Można go stosować profilaktycznie. Dzięki zawartości miodu specyfik będzie przyjemny w smaku.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 2 cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- 1 korzeń imbiru
Sposób przygotowania:
Umyj sparzone wrzątkiem cytryny. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Wlej do słoika 2 łyżki miodu, 3-4 plastry cytryny i dwie łyżeczki startego imbiru. Następnie ułóż kolejne warstwy aż do zapełnienia słoika. Syrop przechowuj w lodówce.
Herbata z imbirem
To świetny sposób na jesienne infekcje. Imbir pomaga walczyć z przeziębieniem i katarem. Wystarczy zaparzyć ulubioną herbatę i dodać szczyptę imbiru lub plasterek świeżego korzenia. Zacznij od niewielkiej ilości przyprawy, z czasem w razie potrzeby możesz zwiększać dawkę.
Mielony imbir możemy nałożyć na łyżeczkę i łyknąć popijając herbatą. Trzeba wtedy pamiętać, by nie nabierać powietrza, mając w ustach przyprawę. Może dojść do zakrztuszenia i zadławienia. Zielona herbata może wychładzać organizm, dlatego warto szczególnie w okresie zimowym dodawać do niej świeży lub mielony korzeń imbiru.
Z czym jeść imbir?
Przyprawa doda świeżości lub pikantności owocom morza, czy tłustym potrawom mięsnym. Może być też doskonałym dodatkiem do potraw słodkich takich jak ciasta i sałatki owocowe.
Imbir – przeciwwskazania do spożywania
Imbir ma mnóstwo właściwości leczniczych. Jednak istnieją też przypadki, kiedy należy unikać tej przyprawy. Przeciwwskazania to choroby takie jak:
- hemofilia,
- nadciśnienie tętnicze,
- wrzody żołądka,
- wrzody dwunastnicy,
- refluks,
- inne schorzenia układu pokarmowego.
Imbir na odporność i nie tylko
Jak widać, warto zawsze mieć w domu korzeń imbiru. Najczęściej stosuje się go na odporność w przypadku pierwszych objawów przeziębienia czy grypy. Przyprawa pomaga w dolegliwościach trawiennych i pokarmowych. Wspiera odchudzanie, likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości i pomaga walczyć z bezsennością. Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań do jego spożywania, dobrze mieć zawsze przy sobie świeży lub mielony korzeń imbiru.
Plan dietetyczny na odporność opracowany w oparciu o prozdrowotne założenia Protect Food znajdziesz już u nas! Wybierając dietę na odporność dostarczasz produkty immunostymulujące, wspierające ochronę przed rozwojem infekcji. Nasza dieta oparta jest na produktach uznawanych jako Protect Food, w tym imbir.
Sprawdź także: Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność
Podobne artykuły:
- Dieta na odporność – poznaj Protect Foods
- Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność
- Które kasze wzmacniają odporność?
- Kurkuma – 4 niezwykłe właściwości zdrowotne
- Cynamon na odporność? Oczywiście!