Tradycyjne pierogi to jedno z tych dań, za którymi najbardziej tęsknią osoby na diecie bezglutenowej. Pyszne nadzienie w rozpływającym się w ustach cieście — kto nie chciałby się skusić? Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście musi oznaczać rezygnację z najsmaczniejszych dań tradycyjnej kuchni? Czy można tak przygotować pierogi, aby mogły je bezkarnie jeść osoby cierpiące na nietolerancję glutenu? Przekonaj się i wypróbuj kilka przepisów, w których ciasto na pierogi nie zawiera białej mąki.
Jak przygotować fit pierogi bezglutenowe?
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, zdajesz sobie sprawę, że o jedzeniu pierogów właściwie możesz zapomnieć. Tradycyjne ciasto na pierogi składa się przecież głównie z mąki pszennej. To właśnie gluten zawarty w mące pszennej gwarantuje sprężystość ciasta, jego formę i smak. Nie oznacza to jednak, że unikając glutenu, musisz cierpieć katusze, gdy czujesz zapach ruskich z cebulką lub babcinych pierogów z jagodami.
Dobra wiadomość jest taka, że możesz skorzystać z wielu przepisów, które wykorzystują różne receptury na bezglutenowe ciasto. Zaproponowane poniżej pomysły na farsze nie oburzą też dietetyków pilnujących zgodności składów z wymogami zasad zdrowego odżywiania. Przepyszne pierogi bez mąki pszennej, za to z użyciem na przykład mąki ryżowej, kukurydzianej, czy gryczanej pozwolą Ci cieszyć się smakiem i równocześnie dbać o zachowanie szczupłej sylwetki.
Aby pierogi wyszły pyszne i żebyś mógł uniknąć irytującego problemu z rozpadającym się, kruchym ciastem (czyli, żeby ciasto wyszło plastyczne), możesz dodać do niego 100g zmielonego siemienia lnianego, zwiększyć liczbę jajek w przepisie lub dodać tłuszcz np. olej kokosowy.
Mąkę bezglutenową możesz kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Często pojawia się pytanie odnośnie mąki ryżowej – czy można ją przygotować samemu. Rzeczywiście, niektóre z mąk bezglutenowych, w tym ryżową, możesz uzyskać, bardzo drobno mieląc ryż w młynku. Musi być zmielona naprawdę drobno, bo w przeciwnym razie będzie trudna do wyrobienia plastycznego ciasta na pierogi i może powodować ich rozpadanie się w trakcie gotowania.
Bezglutenowe pierogi gryczane z kaszą i kozim serem
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
- ¾ szklanki gorącej wody
Składniki na nadzienie:
- 75 g kaszy gryczanej
- 200 g sera koziego
- 1 cebula
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Mąkę gryczaną, jajko, masło i sól wymieszaj przy użyciu robota kuchennego, stopniowo dolewaj wrzącą wodę (mieszaj, aż ciasto będzie gładkie).
- Przykryj ściereczką podczas przygotowywania nadzienia.
- Nadzienie:
- Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
- Gdy kasza ostygnie, dodaj ser, rozgnieć całość widelcem, aby połączyć składniki. Dodaj smażoną posiekaną cebulę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na stole na grubość 2-3 mm (posyp powierzchnię mąką, aby ciasto nie przykleiło się do stołu).
- Z ciasta wykrój krążki za pomocą szklanki, włóż pełną łyżeczkę nadzienia do środka każdego krążka i ściśnij ze sobą brzegi, aby zabezpieczyć nadzienie przed wypadnięciem.
- Wrzuć pierogi do wrzącej osolonej wody. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, odczekaj kolejną minutę i wyjmij je.
- Podawaj od razu z porcją smażonej cebuli.
Bezglutenowe pierogi z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
Składniki na bezglutenowe ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 łyżka nasion babki jajowatej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 ¼ szklanki gorącej wody
Składniki farszu:
- frużelina jabłkowo-cynamonowa
Sposób przygotowania:
- Składniki sypkie wymieszaj w misce. Dodaj olej i ciągle mieszając, powoli wlej wodę.
- Gdy ciasto ostygnie wyrób je rękami (aby było gładkie i miękkie). Jeśli się klei, wsyp nieco mąki ziemniaczanej, gdy jest zbyt twarde i suche, dolej nieco wody (należy wyczuć konsystencję ciasta).
- Podziel ciasto na 3 części, zostaw jedną do rozwałkowania, resztę ciasta przykryj, by nie wyschło.
- Wysyp stół mąką ziemniaczaną. Rozwałkuj na cienki placek, następnie wykrój kółka szklanką.
- Nałóż na środek każdego pieroga farsz, zlep brzegi.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie (około 3 minuty od wypłynięcia).
Zobacz: 4 nowoczesne potrawy wigilijne
Bezglutenowe pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Składniki na ciasto bezglutenowe:
- 330g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 200 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
Składniki farszu:
- 500g obranych ziemniaków lub tofu
- 500g twarogu chudego
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ¾ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Dodatkowo do podania:
- 1 cebula
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w małą kosteczkę i podsmaż na patelni, aż się zrumieni.
- W misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj.
- Ugotowane ziemniaki dodaj do twarogu i zagnieć razem do połączenia składników. Przypraw do smaku i odstaw na bok.
- Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj olej oraz stopniowo gorącą wodę. Wymieszaj, a gdy ciasto przestygnie, zagnieć je ręcznie na gładką masę.
- Podziel ciasto na 4 części i zostaw 1 część na blacie (resztę zawiń w folię spożywczą, aby nie wyschła).
- Kolejno rozwałkuj każdą część ciasta na cienki placek (2 mm). Wykrój szklanką kółka.
- Nadziewaj każdy pieróg 2 łyżeczkami farszu, następnie zlep dokładnie brzegi.
- Gotuj pierogi około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką i polane jogurtem naturalnym.
Bezglutenowe pierogi z jagodami
Składniki na bezglutenowe ciasto:
- 300g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 40g mąki ziemniaczanej
- 300 ml ciepłej wody
Składniki na nadzienie jagodowe:
- 150g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka mąki (pszennej lub ziemniaczanej) do oprószenia jagód
- lub: bezcukrowa frużelina jagodowa
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto w dużej misce (bez wody).
- Do masy dodawaj powoli wodę, używając miksera do wyrabiania ciasta (wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i plastyczne).
- Ciasto podziel na 4 części — każdy kawałek ciasta rozwałkuj osobno na blacie, posypanym mąką.
- Przy pomocy szklanki wytnij w cieście kółka.
- Świeże jagody opłucz pod małym strumieniem wody, osusz papierowymi ręcznikami, rozłóż na płasko i oprósz mąką (mrożone jagody wyjmij z zamrażarki tuż przed samym nadziewaniem). Jeśli używasz frużeliny, po prostu układaj 2 łyżeczki frużeliny na każdym pierogu.
- Ułóż farsz na środku każdego kółka, złóż i sklej brzegi, formując pieróg.
- Gotuj w osolonej wodzie około 1 minutę po wypłynięciu.
Bezglutenowe pierogi proteinowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym
Składniki:
- 300g mąki kukurydzianej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj 300 ml wody z olejem i szczyptą soli. Wsypuj powoli 150 g mąki kukurydzianej, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Zgęstniałą masę odstaw do przestygnięcia.
- Do przestudzonej masy kukurydzianej dodaj jajka, rozgnieć masę tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaj pozostałą część mąki, zagnieć ciasto ręką.
- Przełóż ciasto na blat posypany odrobiną mąki i zagnieć całość na gładkie, plastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części i kolejno każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
- Wytnij kółka szklanką, na każde kółko nakładaj nadzienie i zlep zabezpieczając brzegi.
- Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Podobne artykuły:
- Naleśniki gryczane nadziewane jajkami
- Pizza z patelni – fit przepis na pizzę bez drożdży
- Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Słodkie śniadanie – 10 pomysłów na wykorzystanie syropu zero kalorii