WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni

dynia hokkaido - przepisy na dania z dynią

Dynia hokkaido jest wciąż mało znana w naszym kraju. Z powodu niesamowitych właściwości odżywczych, warto poznać walory tej rośliny i skusić się na przyrządzenie kilku nietrudnych potraw. Ryzykujesz jedynie to, że polubisz dynię hokkaido, rozkochasz się w jej smaku i z utęsknieniem będziesz czekać na kolejny sezon.

Dynia hokkaido – przepisy na dania z dynią

Dynia hokkaido, jednoroczna roślina zwana również czerwoną dynią (uchiki kuri), jest świetną bazą dla niezliczonej liczby dań: od zup i zapiekanek po gulasze i desery. Sprawdzi się jako składnik ciast, dżemów i placków. Smakuje pieczona ze skórą i podana na surowo. Jej jędrny miąższ nadaje bardzo delikatny i aksamitny posmak przypominający kasztan jadalny.

Hokkaido (dynia kuri) jest dobrym źródłem błonnika. Jej nasiona (pestki) zawierają sporo składników odżywczych: witaminy A, C, niektóre z witamin z grupy B, wapń, potas, żelazo, ryboflawinę i tiaminę. Oto wybrane przepisy na niskokaloryczne i niskosodowe potrawy z dyni.

Czytaj więcej: Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni

Risotto z dynią

Składniki:

dyniowe risotto z grzybami
  • 2 łyżki rzepakowego oleju do smażenia z czosnkiem,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 dynia,
  • 2 filiżanki ryżu,
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina,
  • 6 filiżanek bulionu z kurczaka,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 5 suszonych grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • ¾ filiżanki tartego parmezanu,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę do miękkości.
  2. Dodaj dynię i smaż, aż zmięknie, często mieszając.
  3. Dodaj ryż, ewentualnie wino i mieszaj do połączenia składników.
  4. Dodaj 3 szklanki bulionu, rozmaryn i grzyby i doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając aż większość płynu się wchłonie, a ryż będzie al dente i będzie miał konsystencję owsianki (około 18 minut). Dodaj masło i ¼ szklanki parmezanu i wymieszaj. Dopraw, posyp parmezanem.

1 porcja: 243 kcal

Dyniowy chlebek

Składniki:

chleb dyniowy - pieczywo z dyni
  • ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki syropu klonowego,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka purée z dyni hokkaido,
  • ¼ szklanki mleka lub wody,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 ¾ szklanki mąki kokosowej lub mąki pełnoziarnistej,
  • przyprawy: ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i ¼ łyżeczki ziela angielskiego lub goździków,
  • opcjonalne: dodatki do posypania (np. orzechy),
  • szczypta mielonego cynamonu do posypania na wierzchu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 165°C i posmaruj blachę keksówkę.
  2. W dużej misce ubij trzepaczką olej i syrop klonowy. Dodaj jajka i ponownie ubij.
  3. Dodaj purée z dyni hokkaido, mleko, przyprawy, sodę oczyszczoną, wanilię, sól i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj dużą łyżką, aż składniki się połączą (grudki mogą pozostać) oraz dodatki.
  5. Ciasto wlej do wysmarowanej foremki i lekko posyp cynamonem.
  6. Piecz przez 55-60 minut lub do momentu, gdy po włożeniu w ciasto wykałaczka będzie czysta. Po wyciągnięciu z pieca pozostaw chlebek do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyciągnij aby ostygł przed pokrojeniem.

1 porcja: 253 kcal

dynia hokkaido - właściwości

Czytaj więcej: Dynia hokkaido – czy warto ją wprowadzać do diety?

Ciasto dyniowe z masłem orzechowym – bez pieczenia

dyniowe ciasto z masłem orzechowym

Składniki:

Spód:

Nadzienie:

  • 10 łyżek puree z dyni,
  • ½ szklanki gładkiego masła orzechowego,
  • ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
  • 6 łyżek syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅛ łyżeczki ziela angielskiego,
  • ⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • ⅛ łyżeczki zmielonych goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na spód ciasta zmiksuj, aż masę będzie można uformować w kulkę.
  2. Wyłóż ciastem dno i boki okrągłej formy do tarty.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
  4. Przełóż do przygotowanej formy i wygładź wierzch łyżką. Posyp wybranymi dodatkami.
  5. Mroź przez 5-6 godzin.
  6. Przed podaniem pokrój i lekko rozmroź na blacie (5-10 minut).

1 porcja: 302 kcal

Dyniowe Chai latte

dyniowe chai latte

Składniki:

Latte:

  • 1 torebka herbaty rooibos,
  • ½ szklanki niesłodzonego mleka roślinnego,
  • 2 łyżki puree z dyni,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli kuchennej,
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie – sprawia, że ​​latte jest super kremowe),
  • ¼ łyżeczki mieszanki przypraw (⅛ łyżeczki mielonego cynamonu, ⅛ łyżeczki mielonego imbiru, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina goździków),
  • Dodatki: mus kokosowy (ewentualnie bita śmietana kokosowa).

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz herbatę w ½ szklanki wody.
  2. Dodaj mleko migdałowe, purée z dyni, syrop klonowy, wanilię, mieszankę przypraw i sól.
  3. Wmieszaj ubijając skrobię kukurydzianą, następnie wlej miksturę do blendera i miksuj przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą, a napój będzie kremowy.
  4. Wlej miksturę do rondelka i delikatnie podgrzej, a następnie przelej ją do kubka. Dodaj mus kokosowy, możesz dodać laskę cynamonu.

1 porcja: 91 kcal

zup krem z dyni

Zobacz także: 4 przepisy na dania z dynią – idealne nie tylko na Halloween


Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 13.09.2021 r. i zaktualizowany dn. 24.10.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.



Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *