Dynia hokkaido jest wciąż mało znana w naszym kraju. Z powodu niesamowitych właściwości odżywczych, warto poznać walory tej rośliny i skusić się na przyrządzenie kilku nietrudnych potraw. Ryzykujesz jedynie to, że polubisz dynię hokkaido, rozkochasz się w jej smaku i z utęsknieniem będziesz czekać na kolejny sezon.
Dynia hokkaido – przepisy na dania z dynią
Dynia hokkaido, jednoroczna roślina zwana również czerwoną dynią (uchiki kuri), jest świetną bazą dla niezliczonej liczby dań: od zup i zapiekanek po gulasze i desery. Sprawdzi się jako składnik ciast, dżemów i placków. Smakuje pieczona ze skórą i podana na surowo. Jej jędrny miąższ nadaje bardzo delikatny i aksamitny posmak przypominający kasztan jadalny.
Hokkaido (dynia kuri) jest dobrym źródłem błonnika. Jej nasiona (pestki) zawierają sporo składników odżywczych: witaminy A, C, niektóre z witamin z grupy B, wapń, potas, żelazo, ryboflawinę i tiaminę. Oto wybrane przepisy na niskokaloryczne i niskosodowe potrawy z dyni.
Czytaj więcej: Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni
Risotto z dynią
Składniki:
- 2 łyżki rzepakowego oleju do smażenia z czosnkiem,
- 1 średnia cebula,
- 1 dynia,
- 2 filiżanki ryżu,
- 3 łyżki wytrawnego białego wina,
- 6 filiżanek bulionu z kurczaka,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 5 suszonych grzybów,
- 2 łyżki masła,
- ¾ filiżanki tartego parmezanu,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę do miękkości.
- Dodaj dynię i smaż, aż zmięknie, często mieszając.
- Dodaj ryż, ewentualnie wino i mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj 3 szklanki bulionu, rozmaryn i grzyby i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając aż większość płynu się wchłonie, a ryż będzie al dente i będzie miał konsystencję owsianki (około 18 minut). Dodaj masło i ¼ szklanki parmezanu i wymieszaj. Dopraw, posyp parmezanem.
1 porcja: 243 kcal
Dyniowy chlebek
Składniki:
- ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,
- ½ szklanki syropu klonowego,
- 2 jajka,
- 1 szklanka purée z dyni hokkaido,
- ¼ szklanki mleka lub wody,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 ¾ szklanki mąki kokosowej lub mąki pełnoziarnistej,
- przyprawy: ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i ¼ łyżeczki ziela angielskiego lub goździków,
- opcjonalne: dodatki do posypania (np. orzechy),
- szczypta mielonego cynamonu do posypania na wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 165°C i posmaruj blachę keksówkę.
- W dużej misce ubij trzepaczką olej i syrop klonowy. Dodaj jajka i ponownie ubij.
- Dodaj purée z dyni hokkaido, mleko, przyprawy, sodę oczyszczoną, wanilię, sól i wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj dużą łyżką, aż składniki się połączą (grudki mogą pozostać) oraz dodatki.
- Ciasto wlej do wysmarowanej foremki i lekko posyp cynamonem.
- Piecz przez 55-60 minut lub do momentu, gdy po włożeniu w ciasto wykałaczka będzie czysta. Po wyciągnięciu z pieca pozostaw chlebek do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyciągnij aby ostygł przed pokrojeniem.
1 porcja: 253 kcal
Czytaj więcej: Dynia hokkaido – czy warto ją wprowadzać do diety?
Ciasto dyniowe z masłem orzechowym – bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka mąki z płatków owsianych lub mąki kokosowej,
- ½ szklanki daktyli,
- 2 łyżki kakao w proszku,
- 1 łyżka puree z dyni hokkaido,
- 1 łyżka gładkiego naturalnego masła orzechowego,
- ½ łyżki syropu klonowego.
Nadzienie:
- 10 łyżek puree z dyni,
- ½ szklanki gładkiego masła orzechowego,
- ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
- 6 łyżek syropu klonowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki soli,
- ⅛ łyżeczki ziela angielskiego,
- ⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- ⅛ łyżeczki zmielonych goździków.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na spód ciasta zmiksuj, aż masę będzie można uformować w kulkę.
- Wyłóż ciastem dno i boki okrągłej formy do tarty.
- Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
- Przełóż do przygotowanej formy i wygładź wierzch łyżką. Posyp wybranymi dodatkami.
- Mroź przez 5-6 godzin.
- Przed podaniem pokrój i lekko rozmroź na blacie (5-10 minut).
1 porcja: 302 kcal
Dyniowe Chai latte
Składniki:
Latte:
- 1 torebka herbaty rooibos,
- ½ szklanki niesłodzonego mleka roślinnego,
- 2 łyżki puree z dyni,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli kuchennej,
- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie – sprawia, że latte jest super kremowe),
- ¼ łyżeczki mieszanki przypraw (⅛ łyżeczki mielonego cynamonu, ⅛ łyżeczki mielonego imbiru, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina goździków),
- Dodatki: mus kokosowy (ewentualnie bita śmietana kokosowa).
Sposób przygotowania:
- Zaparz herbatę w ½ szklanki wody.
- Dodaj mleko migdałowe, purée z dyni, syrop klonowy, wanilię, mieszankę przypraw i sól.
- Wmieszaj ubijając skrobię kukurydzianą, następnie wlej miksturę do blendera i miksuj przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą, a napój będzie kremowy.
- Wlej miksturę do rondelka i delikatnie podgrzej, a następnie przelej ją do kubka. Dodaj mus kokosowy, możesz dodać laskę cynamonu.
1 porcja: 91 kcal
Zobacz także: 4 przepisy na dania z dynią – idealne nie tylko na Halloween
Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 13.09.2021 r. i zaktualizowany dn. 24.10.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- 12 najlepszych szejków potrenigowych
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- 4 przepisy na dania z dynią – idealne nie tylko na Halloween
- Dynia hokkaido – czy warto wprowadzić ją do diety?