Bycie przez dłuższy czas na diecie niskowęglowodanowej prowadzi do ciągłego wzrostu poziomu kortyzolu w organizmie. Jest to bardzo niedobre zjawisko, ponieważ im wyższy poziom kortyzolu, tym niższy poziom testosteronu. Dowiedz się jak tego uniknąć.
Dieta keto a kortyzol
Kortyzol produkowany jest przez nadnercza. Można powiedzieć, że jego zadaniem jest mobilizowanie aminokwasów z tkanek (głównie mięśniowych), aby zwiększały dostępność glukozy poprzez glukoneogenezę, czyniąc kortyzol czynnikiem katabolicznym, czyli inaczej niszczącym mięśnie.
W przypadku treningu, kortyzol uwalniany jest podczas aktywności o wysokiej intensywności i ćwiczeń beztlenowych, aby utrzymać prawidłowy poziom glukozy. Poziom glikogenu, który posiadasz wpływa bezpośrednio na wydzielanie kortyzolu. Im więcej glikogenu w mięśniach, tym mniej kortyzolu jest uwalniane i na odwrót – im mniej glikogenu, tym więcej kortyzolu.
Poznaj także: Dieta bez węglowodanów – co jeść i jak schudnąć? Przykładowy jadłospis
To daje powód, aby przypuszczać, że długotrwałe niedobory glikogenu wynikające z długotrwałej diety nisko-węglowodanowej prowadzą do stale wysokiego poziomu kortyzolu. Dieta nisko-węglowodanowa przyczynia się także do zwiększonej odpowiedzi kortyzolu wywołanej wysiłkiem fizycznym.
Istnieją dowody, że prawidłowy czas spożycia posiłków może znacznie ograniczyć zwiększoną odpowiedź kortyzolu na ćwiczenia. Co ciekawe, można zaobserwować pozytywne zmiany manipulując czasem posiłków, a wciąż być na diecie nisko-węglowodanowej.
Dowiedz się także: Śniadanie bez węglowodanów – czy to się sprawdza?
Czytaj również: Dieta low carb – główne założenia i przykładowy jadłospis
Węglowodany okołotreningowo
W ćwiczeniach beztlenowych, o wysokiej intensywności organizm uwalnia glukozę głównie z krwi, glikogenu mięśniowego i glikogenu zmagazynowanego w wątrobie. Ciało będzie również wykorzystywać glukozę, aby odnowić glikogen w mięśniach i wątrobie po wysiłku. Na szczęście nasze organizmy są bardzo mądre i w pierwszej kolejności będzie zużywać najprostsze i i najłatwiej dostępne źródła energii oszczędzając mięśnie na później.
Aby zredukować potrzebę produkowania przez organizm kortyzolu i uniknąć używania jako paliwo aminokwasów z mięśni, powinieneś zwiększyć spożycie węglowodanów okołotreningowo. Dostarczenie węglowodanów przed treningiem zwiększy poziom glukozy we krwi, zmniejszając jednocześnie poziom kortyzolu potrzebnego, aby sprostać wymaganiom energetycznym organizmu.
Możesz ciągle pozostać na diecie nisko-węglowodanowej (25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego z węglowodanów) poprzez pozostawienie ich na czas przed, w trakcie i po treningu, a spożywanie posiłków białkowo-tłuszczowych przez resztę dnia. Takie rozwiązanie nie tylko obniży poziom kortyzolu i efekty kataboliczne, ale będzie powodować wydzielanie hormonu anabolicznego jakim jest insulina.
Sprawdź także: Dieta ketogeniczna — jadłospis, zasady, efekty
Artykuł został oryginalnie opublikowany 29.12.2016r. i zaktualizowany 12.12.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą oraz danymi i opiniami klientów.
Podobne artykuły:
- Kortyzol – wszystko co musisz wiedzieć
- Glikogen – dlaczego glikogen w mięśniach jest kluczowy w kulturystyce?
- Dieta Kwaśniewskiego
- Węglowodany po treningu – co wybrać dla maksymalnych wzrostów i regeneracji
- Jak obniżyć kortyzol po treningu? Dieta, trening i suplementacja
- Dieta ketogeniczna – 6 praktycznych wskazówek dla zwiększenia jej skuteczności
- Owsianka na kolację – pożywny i lekki posiłek przed snem
- Dieta ziemniaczana i trening