To on sprawia, że bułka ma swój kształt, jest równocześnie chrupiąca z zewnątrz i cudownie miękka w środku. U osób zdrowych nie wywołuje problemów, ale dla osób z celiakią jest toksyczny i może być niebezpieczny. Komu zagraża gluten? Jakich produktów należy unikać i czy dieta bezglutenowa jest dobrym rozwiązaniem dla każdego?
Jakie są objawy uczulenia na gluten?
Gluten to mieszanina gluteniny i gliadyny. To białko występujące w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. Zawierają go makarony, ciasta, pizza i wiele innych dań, które lubimy. Osoby z alergią na gluten są uczulone na to białko i źle reagują w przypadku jakiegokolwiek z nim kontaktu.
Objawy alergii na gluten mogą być bardzo różne. Najczęściej obejmują problemy typu:
- ból brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- wzdęcia,
- biegunka lub zaparcia,
- bóle głowy,
- zaostrzenie atopowych zmian skóry u dzieci.
Ludzie z nietolerancją glutenu mogą odczuwać chroniczne zmęczenie, mieć problemy z koncentracją, a nawet zapamiętywaniem.
Gluten jest po mleku drugim najczęstszym alergenem. Warto wiedzieć, jakie są objawy nietolerancji glutenu, aby umieć skomponować zdrową i bezpieczną dietę.
Kto powinien zrezygnować z glutenu?
Dieta bezglutenowa powinna być codziennością dla osób:
- u których zdiagnozowano celiakię (choroba trzewna),
- ze skórną postacią celiakii (choroba Dühringa),
- z nietolerancją glutenu,
- zmagające się z alergią na gluten,
- z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten,
- cierpiące na choroby autoimmunologiczne.
Dietę bezglutenową zaleca się często osobom chorym na Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy). Jednak nie ma wystarczających dowodów potwierdzających zasadność stosowania diety bezglutenowej u chorych na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Gluten może powodować lub wzmagać stany zapalne i efekty stresu w organizmie. Zaburza wchłanianie składników odżywczych (za sprawą zanieczyszczania kosmków jelitowych).
Czytaj więcej: Dieta bezglutenowa – zasady, efekty, wskazówki
Stosowanie diety bez glutenu staje się coraz powszechniejsze wśród osób skarżących się na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Badania wskazują, że całkowita eliminacja glutenu z jadłospisu jest ryzykowne. Przestrzegają, że u człowieka nie wykazującego objawów celiakii, dieta bezglutenowa może być szkodliwa dla organizmu (zboża dostarczają witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi i błonnika). Trudno znaleźć surowce, których można użyć w zamian i które zawierają te makro- i mikroelementy. Dlatego bilansowanie diety przy użyciu składników bezglutenowych jest kłopotliwe. [1]
Zasady diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa całkowicie wyklucza wszelkie produkty zawierające gluten.
Będąc na diecie bezglutenowej trzeba liczyć się z tym, że większość posiłków należy przygotowywać samodzielnie w domu z dokładnie wyselekcjonowanych produktów.
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja dieta będzie odpowiednio zbilansowana skorzystaj z pomocy dietetyka. Plany dietetyczne Budujmase.pl zawierają właściwie dobrane składniki, tak by w pełni pokryć Twoje zapotrzebowanie.
Wraz z eliminacją z diety dużej grupy produktów zbożowych, na stół należy wprowadzić więcej produktów jak:
- kasza
- przetwory mleczne
- warzywa
- owoce (w tym owoce suszone)
- jaja
- zdrowe przekąski
W chwili obecnej produkty bezglutenowe są ogólnodostępne w większości sklepów spożywczych.
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Mimo wykreślenia z menu wszystkich produktów zawierających gluten, dieta bezglutenowa może być urozmaicona i smaczna.
- Wskazane są składniki wysokiej jakości, świeże i nieprzetworzone.
- Lepiej nie przesadzać w kupowaniu gotowych produktów bezglutenowych. Zwykle są one mocno przetworzone, co oznacza pozbawienie ich cennych wartości odżywczych.
- Oprócz warzyw, owoców, świeżego mięsa i jaj, możesz wybierać wśród produktów nabiałowych.
- W sklepach jest sporo produktów przygotowanych z myślą o osobach nietolerujących glutenu – wypatruj znaku przekreślonego kłosa, międzynarodowego oznaczenia żywności bezpiecznej dla osób mających problem z glutenem
Dozwolone produkty na diecie bezglutenowej
Nie wszystkie rośliny zbożowe mają gluten. Dozwolone są rośliny typu:
- kukurydza,
- ryż,
- proso,
- gryka zwyczajna,
- tapioka,
- amarantus.
Naturalnie bezglutenowe są:
- ziemniaki
- rośliny strączkowe
- soja
- mięso
- jaja
- orzechy
- warzywa i owoce.
Jadłospis może zawierać też produkty mleczne, świeże (niepanierowane) ryby, naturalne przyprawy.
Oczywiście należy zwrócić uwagę na to, że nawet naturalnie bezglutenowy produkt może zostać zanieczyszczony glutenem w fazie produkcji. Dla pełnego bezpieczeństwa osób cierpiących na celiakię, warto postawić na produkty oznaczone jako bezglutenowe.
W świetle prawa europejskiego, przetworzony produkt jest bezglutenowy, jeśli zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg).
Zabronione produkty na diecie bezglutenowej
Zabronione są zboża i produkty zbożowe typu:
- pszenica (także orkisz, płaskurka, samopsza),
- jęczmień,
- żyto i zwykły niecertyfikowany owies.
Dieta zakazuje wszystkich produktów pochodnych, takich jak:
- zwykłe pieczywo,
- mąki i makarony na bazie zbóż,
- kasza manna i jęczmienna,
- inne wyroby na bazie mąki jak ciasta, ciastka, płatki śniadaniowe, zupy w proszku.
Mając celiakię lub nadwrażliwość na gluten, należy się liczyć z potrzebą ścisłej kontroli każdego produktu. Wiele powszechnie dostępnych produktów zawiera ukryty gluten. Dlatego dieta w przypadku choroby powinna wykluczać wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa), panierki i wypełniacze (szczególnie te, które zawierają płatki zbóż i środki do pieczenia).
Bibliografia:
[1] Amy L. Jones: “The Gluten-Free diet: fad or neccecity?” Diabetes Spectr. 2017 May; 30(2): 118–123.Podobne artykuły:
- Dieta bezglutenowa – zasady, porady i wskazówki
- Nietolerancja glutenu – objawy, przyczyny, dieta bezglutenowa
- Na czym polega dieta pegan?
- Dieta low FODMAP – zasady i jadłospis
- Produkty wysokobiałkowe – dieta, jadłospis oraz posiłki diety bogatej w białko