WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Cynamon na odporność? Oczywiście!

właściwości cynamonuWzmocnienie odporności w ostatnim czasie jest wyjątkowo gorącym tematem. Czy dieta z dodatkiem cynamonu może wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego, a tym samym wsparcie odporności na wszelkie infekcje wirusowe oraz bakteryjne? Okazuje się, że cynamon to aromatyczna przyprawa o właściwościach prozdrowotnych.

Czy cynamon wzmacnia odporność?

Cynamon sam w sobie nie jest jednak tylko i wyłącznie przyprawą, bowiem posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Każda jego porcja stanowi bogate źródło między innymi kwasów hydroksycynamonowych oraz aldehydu cynamonowego. Okresowe jego stosowanie wpływa pozytywnie na górne drogi oddechowe (ogranicza dyskomfort związany z katarem, sprzyja oczyszczeniu zatok), natomiast regularne spożywanie cynamonu pomaga wzmocnić naturalną odporność organizmu.

Ciekawostką jest fakt, że jedna łyżeczka cynamonu dostarcza do organizmu tylu przeciwutleniaczy, co cała szklanka 100% soku z granatów.

Cynamon jest zatem doskonałym źródłem substancji aktywnych biologicznie o prozdrowotnym charakterze, ale również niezwykle aromatyczną przyprawą. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do wszelkich deserów, owsianki, kakao, a nawet kawy – szczególnie jesienią oraz zimą (ze względu na jego rozgrzewające właściwości). Uznawany jest za jeden ze skuteczniejszych naturalnych sposobów na ograniczenie ryzyka rozwoju przeziębień.

Protect Food: Jak działa cynamon na odporność?

Poszukujesz sposobów na wzmocnienie odporności? Pierwszym krokiem ku maksymalizacji skuteczności układu immunologicznego jest odpowiednio dobrana i kompleksowa dieta. Musisz zdać sobie sprawę, że jest to podstawowe źródło substancji odżywczych oraz aktywnych biologicznie niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto w tym przypadku kierować się filozofią Protect Food, która ma na celu przekonać wszystkich, by sięgali po produkty zdrowe i możliwie jak najmniej przetworzone.

Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta na odporność to podstawa nie tylko w okresie zwiększonego narażenia na infekcje. Plan dietetyczny na odporność zgodnie z ideą Protect Food powinien uwzględniać m.in. naturalne antybiotyki, probiotyki, a także antyoksydacyjne, przeciwzapalne przyprawy jak cynamon.

Wybierz dietę na odporność

Naturalny cynamon wykazuje wielokierunkowe działanie prozdrowotne, które jest wynikiem jego bogatego składu. Należy podkreślić, że jego kora to prawdziwa „bomba polifenolowa”, której detonacja w odpowiednim momencie oraz odpowiedniej jej ilości zdecydowanie wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Udowodniono, że zawarte w cynamonie substancje aktywne, w tym głównie kwasy hydroksycynamonowe, aldehyd cynamonowy oraz olejki eteryczne:

  • wspierają układ immunologiczny,
  • zaliczane są  do jednych z najsilniejszych antyoksydantów wspierających organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi
  • wykazują działanie antyzapalne
  • mają właściwości stymulujące ślinianki,
  • wpływają na poprawę apetytu i zwiększenie łaknienia – jest to wyjątkowo korzystne szczególnie gdy w okresie osłabienia popadamy w zobojętnienie i spada nam apetyt,
  • wspierają działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze,
  • wykazują silne właściwości dezynfekujące,
  • wpływają pozytywnie na stan skóry.

CIEKAWOSTKA: Cynamon był wykorzystywany już przez starożytnych Egipcjan jako dodatek do kremów poprawiających stan skóry, wykazuje bowiem na nią pozytywny wpływ podczas walki z trądzikiem.

Sprawdź więcej: Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność

Jak można wykorzystać cynamon w diecie na odporność?

Jest to bardzo korzystny dodatek w diecie, który nie tylko wzmacnia odporność organizmu na infekcje, ale także nadaje wyjątkowego smaku potrawom do jakich został dodany. Nie bez powodu zdecydowana większość z nas będzie kojarzyć cynamon jedynie jako przyprawę związaną nierozerwalnie ze Świętami Bożego Narodzenia. Charakteryzuje się bowiem wyjątkowym smakiem i aromatem, którego nic nie jest w stanie zastąpić.

Zgodnie z filozofią Protect Food stawiaj na dietę i jej naturalność – trudno zatem o ciekawszy jej składnik niż autentyczny cynamon. Warto jednak zwrócić uwagę, że nie można przesadzić z jego ilością. Spożycie zbyt dużej ilości cynamonu nie jest korzystne dla organizmu i funkcjonowania, np. wątroby.

Czytaj więcej na temat diety na odporność: Dieta na odporność – poznaj Protect Foods

Warto podkreślić, że na rynku funkcjonują przynajmniej dwie odmiany cynamonu: kasja oraz cejloński. Różnią się między sobą zawartością kumaryny (kasja ma jej zdecydowanie więcej w sobie). Podstawową cechą pomagającą w ich rozróżnieniu jest wygląd laski cynamonu, bowiem kasja skręca się w pojedyncze i gładkie wałki, podczas gdy cynamon cejloński zwija się po obu stronach tworząc „dwururkę”. Cynamon kasja jest ciemniejszy, natomiast cejloński bywa żółtobrązowy i jaśniejszy.

Cynamon kasja:

  • jest ciemniejszy, zwykle posiada rdzawo-czerwone przebarwienia,
  • wyróżnia się piekącym i cierpkim smakiem.

Cynamon cejloński:

  • jego barwa zazwyczaj jest sporo jaśniejsza i wpada w żółć i brąz,
  • posiada delikatny, słodkawo-korzenny smak o delikatnie piekących właściwościach.

Niezależnie od gatunku cynamonu – dodatek jego do diety będzie zdecydowanym krokiem ku wzmocnieniu układu immunologicznego, a tym samym szeroko rozumianej odporności organizmu.

Plan dietetyczny na odporność oparty o Protect Foods uwzględniający prozdrowotne produkty, takie jak m.in. cynamon znajdziesz na budujmase.pl

Podobne artykuły:

Paweł Zieliński

Ukończył biotechnologię farmaceutyczną na Politechnice Wrocławskiej. Tematyką odżywek i suplementów diety zajmuje się od wielu lat. Podobnie jak innymi tematami związanymi z aktywnym trybem życia. Wiedza i doświadczenie to podstawa każdej pasji!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *