WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Ile białka na redukcji – rola białka podczas odchudzania

białko na odchudzanie

Skuteczne odchudzanie to od zawsze jest gorący temat dyskusji specjalistów. Wiemy już, że drogą do szczupłej i zdrowej sylwetki wcale nie jest głodowanie. Coraz bardziej jesteśmy też świadomi, że ćwiczenia, choć ważne, nie zapewnią szczupłej sylwetki i muszą być tylko dodatkiem do właściwej diety. Coraz więcej osób zdaje sobie też sprawę, że w ich przypadku wcale nie musi sprawdzić się dieta, która pomogła innym. Jedno jest jednak pewne i prawdziwe w przypadku każdej redukcji – aby zdrowo i trwale tracić na wadze, potrzebne jest białko i dieta bogatobiałkowa. Ile białka jeść na redukcji i jak włączyć do diety odżywki zawierające białko? O tym dowiesz się z artykułu.

Białko – rola i wpływ białka na odchudzanie

Białko może sprzyjać utracie wagi, ponieważ zwiększa uczucie sytości, a dzięki temu ułatwia kontrolowanie apetytu. Pomaga również w utrzymaniu masy mięśniowej, która jest zagrożona, gdy organizm spala kalorie. Ułatwia więc utratę masy ciała przez spalanie tkanki tłuszczowej, a nie mięśni. Dlatego można powiedzieć, że białko odchudza.

Białka na odchudzanie – czy białko wspomaga proces odchudzania?

szczupła kobieta na redukcji mierzy obwód talii i trzyma dietetyczne smoothie

Osoby zwiększające ilość białka w diecie mogą doświadczyć termogenezy, czyli procesu, w którym organizm produkuje ciepło w wyniku przemiany metabolicznej [1].

Ten energetycznie wymagający proces potrzebuje większej ilości paliwa niż przemiana węglowodanów czy tłuszczów. Dlatego wyższe spożywanie białka może powodować zwiększenie tempa przemiany materii, prowadząc do bardziej wzmożonego spalania kalorii [2].

Zestaw Szybka Wycinka

zestaw na masę

Zestaw Szybka Wycinka
 

Czy białko zwiększa uczucie sytości?

Białko jest najbardziej sycącym ze wszystkich makroskładników odżywczych [3]. Oprócz tego, że zwiększa uczucie sytości, może też pomóc w kontroli apetytu. Dzieje się tak z 3 powodów:

  1. Dłuższy czas trawienia – białko jest trawione wolniej niż węglowodany, a to oznacza, że pozostaje dłużej w przewodzie pokarmowym. Opóźnione trawienie prowadzi do dłuższego uczucia sytości po spożyciu posiłku bogatego w białko.
  2. Regulacja hormonów sytości – spożycie białka pozytywnie wpływa na wydzielanie hormonów regulujących apetyt, greliny i leptyny [4,5].
  3. Regulacja poziomu cukru we krwi – białko pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi, a tym samym zapobiega napadom głodu i podjadaniu.

Zobacz: Jak szybko schudnąć? Sprawdzone sposoby na odchudzanie

Zestaw Szybka Wycinka XL

zestaw na masę

Zestaw Szybka Wycinka XL
 

Dlaczego białko jest ważne w codziennej diecie?

Czy białko pomaga w odchudzaniu? Białko jest niezwykle ważnym składnikiem w codziennej diecie z wielu powodów:

  • budowa i naprawa tkanek
  • wspomaganie funkcji enzymatycznych
  • tworzenie płynów ustrojowych (m.in. krwi i limfy)
  • dbanie o równowagę hormonalną
  • transport i przechowywanie substancji odżywczych
  • wspomaganie pracy układu immunologicznego (białka są składnikiem przeciwciał)

🍏 Pamiętaj, że dostarczenie odpowiedniej ilości białka jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w okresie redukcji. Warto skorzystać z pomocy dietetyka, który przygotuje dla Ciebie indywidualny plan posiłków uwzględniający wyliczone zapotrzebowanie na białko.

plany - rejestracja

Ile białka na kilogram masy ciała na diecie redukcyjnej?

Zalecane spożycie białka na diecie redukcyjnej to 1,5 do 2g białka na kilogram masy ciała. Jeśli właśnie rozpoczynasz treningi siłowe lub wracasz do nich po dłuższym czasie braku aktywności, jedz dużo białka, nawet jeśli miałbyś przekraczać zalecane dzienne spożycie na redukcji.

Gdy organizm nie potrafi jeszcze efektywnie gospodarować białkami z diety, tak jak się to dzieje u osób zaawansowanych, szybciej pozbywa się aminokwasów, nie wykorzystując ich potencjału.

Czytaj więcej: Ile białka powinny spożywać kobiety?

Jakie białko na odchudzanie jest najlepsze?

Możesz zwiększyć podaż białka w diecie poprzez spożywanie mięsa, ryb, nabiału, jaj, roślin strączkowych, orzechów i nasion. Jednak przy dosyć dużym zapotrzebowaniu na białko w czasie redukcji, produkty białkowe będące elementem diety mogą nie zaspokoić potrzeb. Wtedy warto rozważyć stosowanie odżywek białkowych. Najlepiej, jeśli białko jest pochodzenia zwierzęcego – do wyboru masz następujące odżywki zawierające białko: WPC, WPI i WPH.

Ile białka na redukcji – rola białka podczas odchudzania
  • WPC (koncentrat białka serwatki – około 85% protein) zwykle poleca się początkującym sportowcom i osobom, które nie mają problemów z trawieniem laktozy. Białko serwatkowe pomaga uzupełnić braki protein w diecie, wchłania się 2-4 godzin.
  • WPI (izolat białka serwatki – około 95% protein) jest to pełnowartościowe białko do picia na odchudzanie. Szybko się wchłania (do 1 godz.), ma znikomą ilość węglowodanów i cukrów, za to więcej aminokwasów egzogennych.
  • WPH (hydrolizat biała serwatki – 100% protein) wchłania się natychmiast po spożyciu, zwykle stosuje się go przy nietolerancji laktozy.

Jeśli jesteś na diecie roślinnej, możesz stosować białko roślinne. Miej jednak na uwadze, że profil takiego białka jest niepełny (zwykle brakuje leucyny), dlatego wybieraj mieszanki białek różnego pochodzenia – z grochu, konopi. Wybierając takie białko, sprawdź jaką porcję odżywki należy stosować na kg masy ciała.

👉 Może zainteresuje Cię ranking najlepszych odżywek białkowych

Białko na odchudzanie dla kobiet – po jaką odżywkę sięgnąć?

plan dietetyczny

Przy wyborze odpowiedniego białka dla kobiet, zwróć uwagę przede wszystkim na skład odżywki oraz jej smak.

Dla kobiety planującej proces odchudzania poleca się produkty oparte na białkach serwatkowych, które zapewniają nie tylko wysoką jakość, ale także łatwą rozpuszczalność. Dokonaj wyboru pomiędzy trzema rodzajami serwatki: koncentratem, izolatem i hydrolizatem. O wyborze powinno zadecydować to, czy dobrze trawimy białko krowie. Przy problemach z tolerancją laktozy, które u kobiet zdarzają się dosyć często, poleca się izolat lub hydrolizat.

Redukcja masy ciała będzie przyjemniejsza, jeśli wybierzemy odpowiedni smak odżywki. Należy liczyć się z tym, że osoby planujące zgubić tkankę tłuszczową będą opierały dużą część swojej codziennej diety na odżywce. Dlatego jej smak powinien w pełni odpowiadać preferencjom osoby.

Zestaw na odchudzanie

zestaw na odchudzanie

Zestaw na odchudzanie
 

Każda kobieta oczekuje wysokiej jakości produktów, które pomogą jej ograniczyć przygotowywanie skomplikowanych posiłków na diecie i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Dostosowanie produktu do wymagań pozwoli na budowanie wymarzonej figury i przebrnięcie przez trudny okres diety.

Sprawdź: Odżywki białkowe na odchudzanie – które wybierać?

Ile białka na redukcji – rola białka podczas odchudzania

Trec Whey 100

  • Klasyczna odżywka białkowa o doskonałej rozpuszczalności i szybkim wchłanianiu.
  • Odpowiednia odżywka białkowa dla osób intensywnie trenujących, które chcą osiągnąć sportową sylwetkę;
  • Dla osób uprawiających sport, chcących zaspokoić wzmożone zapotrzebowanie na białko;
  • Dla osób pragnących zbudować masę mięśniową;
  • Pełny profil aminokwasowy.
Whey 100 2275g
 
Whey 100 900g
Whey 100 700g
odżywka białkowa milky shake w rankingu na najlepsze białko

6Pak Nutrition Milky Shake Whey

  • Innowacyjna formuła łącząca koncentrat serwatki z maślanką
  • Idealna odżywka białkowa dla najbardziej wymagających
  • Jeszcze lepsza rozpuszczalność dzieki formule instant
  • Produkt jest idealną propozycją dla osób zajmujących się sportem, u których wzrasta zapotrzebowanie na białko w diecie
  • Milky Shake Whey to odżywka wysokobiałkowa polecana każdej osobie aktywnej fizycznie. Regularnie trenujesz? To białko jest dla Ciebie!
Milky Shake Whey 1800g
Milky Shake Whey 700g
Milky Shake Whey 300g
Ile białka na redukcji – rola białka podczas odchudzania

6Pak Nutrition Whey Protein 80

  • 80 Whey Protein to odżywka białkowa oparta o najbardziej popularny koncentrat serwatki WPC 80. Produkt dostępny w dwudziestu znakomitych smakach!
  • Znakomite źródło białka dla każdego
  • Wysokiej jakości surowiec – WPC
  • Uzupełnienie białka w każdym sporcie
  • Szeroka gama smaków do wyboru
6pak Nutrition Whey Protein 80

Bibliografia:

  1. Klaas R Westerterp: Diet induced thermogenesis. Nutr Metab (Lond). 2004; 1: 5.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/
  2. Heather J Leidy et al: The role of protein in weight loss and maintenance. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 101, Issue 6, June 2015, Pages 1320S–1329.
    https://academic.oup.com/ajcn/article/101/6/1320S/4564492
  3. Jaecheol Moon and Gwanpyo Koh: Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss. J Obes Metab Syndr. 2020 Sep 30; 29(3): 166–173.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/
  4. Laura C Ortinau et al: Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women. Nutrition Journal volume 13, Article number: 97 (2014).
    https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-97
  5. Manuela P G M Lejeune et al: Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber. Am J Clin Nutr. 2006 Jan;83(1):89-94.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16400055/

✒️Tekst został oryginalnie opublikowany 04.09.2023 i zaktualizowany dnia 20.08.2024 zgodnie z aktualną wiedzą



Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *