Jesień to czas, gdy sięgamy po aromatyczne dania i korzenne przyprawy. W roli głównej często pojawia się dynia, która stanowi nie tylko element dekoracji, ale możemy ją wykorzystać podczas tworzenia różnych potraw. Sprawdzi się w daniach na słodko i słono. Poznaj wartości odżywcze i właściwości dyni. Dowiedz się, jak zrobić pyszny obiad lub deser, by poprawić bliskim humor w jesienne dni.
Zapach dyni kojarzy się z jesienią. Z jej wykorzystaniem przygotujesz sernik, placki dyniowe, puree z dyni i wiele innych dań. Poniżej znajdziesz 4 pomysły na proste potrawy z dyni. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować.
1. Zupa krem z dyni
Zupa z dyni to niezwykle aromatyczna sezonowa potrawa. Ma właściwości rozgrzewające i piękny pomarańczowy kolor. Poza tym jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W zależności od ilości dodanego bulionu może być gęstsza lub rzadsza. Przepis można modyfikować, dodając ulubione przyprawy.
Składniki:
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 650 g pieczonej dyni,
- 30g odżywki białkowej o naturalnym smaku,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek,
- przyprawy – oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz, imbir.
Przygotowanie:
- Pokrój drobno marchew, czosnek i cebulę. Podsmaż do miękkości. Dodaj do bulionu warzywnego.
- Dynię pokrój na kawałki, spryskaj je oliwą, dodaj przyprawy takie jak oregano, bazylia, tymianek, sól.
- Następnie wrzuć ją do bulionu, gotuj.
- Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
- Na koniec dodaj pół szklanki mleka kokosowego oraz odżywkę białkową. Dopraw do smaku.
- Podawaj ze świeżymi ziołami, pestkami dyni lub grzankami czosnkowymi.
Z tego przepisu uzyskasz średnio 3-4 porcje.
Jedna porcja dostarcza:
- 269kcal
- 22,8g węglowodanów
- 16,5g białka
- 12,4g tłuszczu
2. Risotto z dynią i pieczarkami
To proste, pyszne i sycące danie z dynią.
Składniki:
- 200g ryżu,
- 300g dyni, 250g pieczarek,
- 1l bulionu,
- 60g startego parmezanu,
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek,
- natka pietruszki, sól, pieprz, rozmaryn i ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Pokrój pieczarki.
- Podsmaż warzywa na patelni używając oleju w sprayu. Dopraw do smaku.
- Stopniowo dodawaj ryż, dynię, a także bulion.
- Mieszaj, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
- Gdy nadmiar płynu odparuje, a ryż będzie już miękki, możesz podawać danie.
- Opcjonalnie dla podbicia zawartości protein na końcowym etapie możesz dodać białko konopne.
Z tego przepisu uzyskasz średnio 3-4 porcje.
Jedna porcja dostarcza:
- 321kcal
- 43,1g węglowodanów
- 17,7g białka
- 8,7g tłuszczu
3. Fit ciasto dyniowe
Nie lada gratka dla wszystkich amatorów słodkości.
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia Hokkaido,
- 1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 60g odżywki białkowej,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 2 jaja, szczypta soli, szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Upiecz miąższ z dyni w piekarniku (180 stopni, około 30 minut). Zblenduj. Dodaj przyprawy.
- Połącz z mąką, odżywką i jajami. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do foremki i piecz przez 50 minut.
Z tego przepisu uzyskasz porcje dla 4 osób.
Porcja dla jednej osoby dostarcza średnio:
- 336kcal
- 50,3g węglowodanów
- 21,1g białka
- 5,6g tłuszczu
Sprawdź: Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni
4. Fit placki z dyni
Znudziły Ci się już standardowe placki ziemniaczane i szukasz powiewu świeżości w kuchni? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Składniki:
- 250 g puree z ugotowanej lub pieczonej dyni,
- 1/2 szklanki mąki jaglanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 jajka, 2 łyżki ksylitolu,
- opcjonalnie: owoce lub niskokaloryczny sos
Przygotowanie:
- Puree wymieszaj z jogurtem.
- Dodaj olej kokosowy, jajka, ksylitol. Połącz składniki w misce.
- Dodaj mąkę jaglaną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię wraz z olejem kokosowym i smaż niezbyt duże placki.
- Opcjonalnie podawaj z owocami lub polane niskokalorycznym sosem.
Z tego przepisu uzyskasz porcje dla 3 osób.
Porcja dla jednej osoby dostarcza średnio:
- 246kcal
- 32g węglowodanów
- 9,3g białka
- 9g tłuszczu
Dania z dyni są proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz wcześniej przygotować sobie puree i przechowywać w słoikach. Wykorzystaj nasze powyższe przepisy i zobacz jakie to łatwe.
Zobacz także: Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
Dynia – wartości odżywcze i właściwości
Dynia ma właściwości nie tylko smakowe, ale przede wszystkim odżywcze. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak cynk, magnez, fosfor, potas, sód, wapń. Zawiera witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę A i kwas foliowy. Dynia stanowi dobre źródło przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dynia – właściwości:
- Ma działanie moczopędne i pomaga zapobiegać zaparciom.
- Ma korzystny wpływ na układ krążenia oraz pokarmowy.
- Wspiera walkę z pasożytami jelitowymi takie jak glisty, tasiemce, owsiki.
- Działa oczyszczająco.
- Wpływa korzystnie na stan skóry, paznokci i włosów.
Dynia ma mnóstwo zalet. Jest niskokaloryczna. Jeden kubek ugotowanej dyni ma tylko 49 kalorii. To jesienne warzywo szybko i na długo daje uczucie sytości.
Pestki dyni są bogatym źródłem kukurbityny, która zwalcza pasożyty i wirusy.
Warto dostarczać je wraz z codzienną dietą bogatą w produkty zaliczane do Protect Foods, szczególnie w okresie obniżonej odporności.
Dynia zawiera również beta-karoten, który łagodzi stany zapalne i minimalizuje objawy grypy oraz przeziębienia.
Przeczytaj więcej: Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność
Popularne rodzaje dyni
Dynia występuje w wielu rodzajach, z których każdy ma różne właściwości i nadaje się do innych dań. Oto kilka przykładów:
- Dynia zwyczajna – to najpopularniejsza odmiana dyni. Ma około 40 cm średnicy. Jej skóra jest żółta, pomarańczowa lub zielona. Pod nią znajduje się jadalny miąższ, który ma grubość 4-6 cm.
Ten rodzaj dyni nadaje się do potraw mięsnych i warzywnych. Szybko się gotuje.
- Dynia piżmowa – ma kremową i aksamitną konsystencję. Smak zawiera nutę masła orzechowego. Ten rodzaj dyni ma niewielkie rozmiary i nie wymaga obierania, co sprawia, że łatwo ją przygotować do spożycia.
Nadaje się do potraw słonych i słodkich.
- Dynia makaronowa – ma podłużny kształt i żółtą skórkę. Miąższ jest pomarańczowy, przypomina makaron spaghetti, ponieważ zawiera rozdzielające się włókna. Ten rodzaj dyni nadaje się do gotowania i zapiekania. Pasuje do dań wytrawnych, deserów, puddingów i ciast.
- Dynia hokkaido – ma mały, okrągły kształt i gładką jaskrawo-pomarańczową skórkę. Smak przypomina jadalne, pieczone kasztany. To dynia idealna do pieczenia. Sprawdzi się jako dodatek do zup, gulaszów, zapiekanek, tart, lecza i innych potraw.
Dynia hokkaido dobrze komponuje się z masłem i ziołami.
- Dynia muscat (francuska) – ma lekko spłaszczoną, pękatą formę i intensywnie pomarańczowy twardy miąższ.
Nadaje się do pieczenia, stanowi dodatek do zup i dań mięsnych.
Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 24.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 24.10.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
- Dynia hokkaido – czy warto wprowadzić ją do diety?
- Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni
- Sałatka z zielonej soczewicy i dyni
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką