WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

4 nowoczesne potrawy wigilijne

nowoczesne potrawy wigilijne na świątecznym stole

Wszyscy czekamy na ten specjalny czas w roku gdy zasiądziemy przy wigilijnym stole — Boże Narodzenie. Przyzwyczailiśmy się, że świąteczną atmosferę w dużej mierze tworzą znane, typowo wigilijne potrawy jak smażony karp, barszcz czerwony z uszkami czy delikatne ciasto. Czy można jakoś zmodyfikować przepisy z kilkusetletnimi rodowodami, aby nie naruszały wigilijnych wymogów, ale też nie powodowały drastycznego wzrostu obwodu w talii? Oto kilka propozycji na nowoczesne potrawy wigilijne, które oczywiście będą charakteryzowały się świątecznym smakiem. Zapraszamy!

Jak odmienić święta? Postaw na nowoczesne potrawy wigilijne

Jest tak wiele powodów, by kochać święta Bożego Narodzenia, a obdarowywanie się prezentami jest tylko jednym z nich! Te święta to wyjątkowe dni, pełne magicznej atmosfery i posiłków, przy których można wspaniale spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi. 

Choć każda świąteczna chwila jest ogromnie ważna, wiadomo, że kolacja wigilijna ma najwyższy priorytet. Świąteczny stół aż ugina się pod ciężarem tradycyjnych potraw, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

A gdyby tak w tym roku wpuścić na stole wigilijnym nieco posiłkowej świeżości i postawić na potrawy wigilijne nowoczesne? Tradycyjne polskie smaki na wigilijnym świątecznym stole zamienić na równie smaczne, choć zupełnie inaczej przygotowane potrawy z odrobiną nowoczesności?

Mam nadzieję, że uda mi się namówić Cię do rezygnacji ze sprawdzonych przepisów na dania wigilijne, które znasz na pamięć. Dzięki temu zaskoczysz rodzinę w te święta, a Twój dietetyk i trener personalny popatrzą na Ciebie i Twoją talię z wyraźną aprobatą. 

Oto 4 propozycje na nowoczesne dania na wigilię. Wigilia w tym roku będzie inna niż wszystkie.

Sprawdź także: Wigilijne potrawy – ile kalorii zjadamy w święta?

1. Dania wigilijne nowoczesne – łosoś na ostro z orzechami nerkowca

?Składniki:

wigilijny łosoś w panierce z nerkowca
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kalafior, grubo posiekany
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • kurkuma
  • suszone płatki chili
  • 400ml puszka mleka kokosowego
orzechy z nerkowca
  • ¾ szklanki orzechów z nerkowca
  • 4 × 180g filetów z łososia (ze skórą)
  • 1 ½ łyżki nasion gorczycy brązowej
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 długie zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki
  • liście kolendry do podania
Kup Orzechy z nerkowca w sklepie Budujmase.pl

?Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść 2 łyżeczki oleju kokosowego na dużej patelni. Podsmaż cebulę i cynamon (3 minuty lub do uzyskania złotego koloru). 
  2. Kalafior podrób w robocie kuchennym na drobne kawałki przypominające ryż, następnie dodaj na patelnię wraz z kminkiem, kurkumą i suszonym chilli. Podsmażaj, mieszając, przez 3 minuty lub do połączenia. 
  3. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe i ½ szklanki wody. Dopraw solą, następnie częściowo przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu (15 minut lub do uzyskania gęstej konsystencji).
  4. Rozpuszczamy 2 łyżeczki oleju kokosowego na dużej patelni na średnim ogniu. Doprawiamy łososia solą, a następnie smażymy skórą zwróconą do dołu przez 4 minuty lub do uzyskania chrupiącej skórki. Wtedy obracamy i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy na talerz, zachowując olej na patelni. Na talerzu niech łosoś odczeka około 5 minut przykryty wcześniej luźno folią aluminiową.
  5. Na patelni roztop 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj nasiona gorczycy i kolendry i podsmażaj przez 1 minutę lub do momentu, aż zacznie pękać. Zdejmij z ognia i dodaj sok pomarańczowy.
  6. Ryż kalafiorowy podziel na talerze. Przełóż łososia i udekoruj zielonym chilli, a następnie polej olejem z kolendry.

Zobacz także: Fit pierogi bezglutenowe – 5 pomysłów nie tylko na słodko

2. Boże narodzenie potrawy nowoczesne – krem z buraków na ostro

?Składniki:

wigilijna zupa krem z buraka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 biała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 2 laski selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • ½ średniego pasternaku, obranego i drobno posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka nasion kminku prażonych na sucho
sos chili
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 3 duże buraki obrane i grubo pokrojone
  • 1l bulionu warzywnego
  • ½ cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
Kup BioTech USA Chili Sauce w sklepie Budujmase.pl

Do dekoracji:

  • 100g pistacji, łuskanych
  • 100ml kwaśnej śmietany

?Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w dużym, głębokim garnku. Dodaj masło i gdy się spieni, dodaj cebulę, seler, pasternak, czosnek i przyprawy.
  2. Mieszaj 1-2 minuty, zmniejsz ogień i gotuj warzywa, aż zmiękną (około 8 minut).
  3. Dodaj buraki i laurowe liście i angielskie ziele, zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj, aż buraki będą miękkie (około 30 minut).
  4. W międzyczasie obrane pistacje blanszuj przez 1 minutę we wrzącej wodzie (podkreśli to ich kolor). Odcedź je i natychmiast przelej lodowatą wodą. Ponownie odcedź, osusz na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekaj.
  5. Gdy buraki będą bardzo miękkie, zmiksuj je przy pomocy blendera. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  6. Po nalaniu do talerzy udekoruj kwaśną śmietaną i pistacjami.
fit potrawy na święta

Zobacz także: 5 pomysłów na świąteczne fit potrawy

3. Wigilijne potrawy nowoczesne – pikantne ciasto z suszonymi śliwkami z dodatkiem orzechów włoskich

?Składniki:

wigilijne ciasto z suszonymi śliwkami
  • 1 ½ szklanki suszonych śliwek bez pestek
  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
targroch ksylitol danisco
  • ½ szklanki ksylitolu
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Kup Targroch Ksylitol w sklepie Budujmase.pl

?Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj tłuszczem i wysyp mąką prostokątną średnią blachę do pieczenia o pojemności 3 litrów. 
  2. W średnim rondlu zalej suszone śliwki wodą, zagotuj i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Odcedź, zachowując ⅔ szklanki płynu (w razie potrzeby dodaj wodę). Posiekaj śliwki. 
  3. W osobnym garnku wymieszaj 2 szklanki mąki, 1 ½ szklanki cukru, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i goździki. Dodaj płyn ze śliwek i oliwę 
  4. Ubij zawartość garnka mikserem elektrycznym na średnich obrotach tylko do momentu powstania gęstego sosu. Dodaj jajka i ubijaj całość 1 minutę.
  5. Gotową masę przekładamy do garnka ze śliwkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy gotową masę na blachę do pieczenia.
  6. Aby wykonać kruszonkę na wierzch, połącz ½ szklanki cukru i ¼ szklanki mąki. Zetrzyj masło na tarce (na grubych okach) i wymieszaj aż powstanie kruszonka.
  7. Ciasto posyp kruszonką i posiekanymi orzechami. 
  8. Piecz w piekarniku o temperaturze 180° przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta.

4. Nowoczesne dania na wigilie – pstrąg w panierce z orzechów laskowych i tymianku

?Składniki:

wigilijny pstrąg w panierce z orzechów
  • 1kg fileta z pstrąga morskiego bez skóry i bez ości
  • 1 ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 szklanka (100g) orzechów laskowych
  • sok z 1 cytryny plus dodatkowe ćwiartki cytryny do podania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

?Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ułóż pstrąga na przygotowanej blasze i posmaruj musztardą.
  3. Wsyp tymianek i orzechy laskowe do robota kuchennego i zmiel, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą.
  4. Pokryj całą rybę mieszanką orzechów i tymianku. 
  5. Piecz przez około 20 minut.
  6. Aby zrobić dressing, wymieszaj sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej miseczce i dopraw do smaku. 
  7. Tuż przed podaniem, nakładaj łyżkę dressingu na rybę.

Inna wersja tego dania zakłada użycie pomidorów zamiast musztardy (może być przecier pomidorowy).

Sprawdź także: 8 wskazówek jak utrzymać formę przez okres świąteczny

?Artykuły o dietach

?6 powodów, aby sięgnąć po baton białkowy


✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 15.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 13.12.2024



Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *