Wszyscy czekamy na ten specjalny czas w roku — Boże Narodzenie. Przyzwyczailiśmy się, że świąteczną atmosferę w dużej mierze tworzą znane, typowo wigilijne potrawy jak smażony karp, barszcz czerwony z uszkami czy piernik z suszonymi śliwkami. Czy można jakoś zmodyfikować przepisy z kilkusetletnimi rodowodami, aby nie naruszały wigilijnych wymogów, ale też nie powodowały drastycznego wzrostu obwodu w talii? Oto kilka propozycji dań wigilijnych z nutą nowoczesności.
Jak odmienić święta? Postaw na nowoczesne potrawy wigilijne
Jest tak wiele powodów, by kochać święta Bożego Narodzenia, a obdarowywanie się prezentami jest tylko jednym z nich! Te święta to wyjątkowe dni, pełne magicznej atmosfery i posiłków, przy których można wspaniale spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi.
Choć każda świąteczna chwila jest ogromnie ważna, wiadomo, że kolacja wigilijna ma najwyższy priorytet. Świąteczny stół aż ugina się pod ciężarem tradycyjnych potraw, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
A gdyby tak w tym roku wpuścić na stół nieco posiłkowej świeżości? Tradycyjne polskie smaki na wigilijnym świątecznym stole zamienić na równie smaczne, choć zupełnie inaczej przygotowane potrawy z odrobiną nowoczesności?
Mam nadzieję, że uda mi się namówić Cię do rezygnacji ze sprawdzonych przepisów na dania wigilijne, które znasz na pamięć. Dzięki temu zaskoczysz rodzinę w te święta, a Twój dietetyk i trener personalny popatrzą na Ciebie i Twoją talię z wyraźną aprobatą.
Oto 4 propozycje na nowoczesne dania na wigilię. Wigilia w tym roku będzie inna niż wszystkie.
Nowoczesne danie wigilijne – łosoś na ostro z orzechami nerkowca
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kalafior, grubo posiekany
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- kurkuma
- suszone płatki chili
- 400ml puszka mleka kokosowego
- ¾ szklanki masła z orzechów nerkowca
- 4 × 180g filetów z łososia (ze skórą)
- 1 ½ łyżki nasion gorczycy brązowej
- 1 łyżka nasion kolendry
- sok z 1 pomarańczy
- 1 długie zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki
- liście kolendry do podania
Sposób przygotowania:
- Rozpuść 2 łyżeczki oleju kokosowego na dużej patelni. Podsmaż cebulę i cynamon (3 minuty lub do uzyskania złotego koloru).
- Kalafior podrób w robocie kuchennym na drobne kawałki przypominające ryż, następnie dodaj na patelnię wraz z kminkiem, kurkumą i suszonym chilli. Podsmażaj, mieszając, przez 3 minuty lub do połączenia.
- Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe i ½ szklanki wody. Dopraw solą, następnie częściowo przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu (15 minut lub do uzyskania gęstej konsystencji).
- Rozpuszczamy 2 łyżeczki oleju kokosowego na dużej patelni na średnim ogniu. Doprawiamy łososia solą, a następnie smażymy skórą zwróconą do dołu przez 4 minuty lub do uzyskania chrupiącej skórki. Wtedy obracamy i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy na talerz, zachowując olej na patelni. Na talerzu niech łosoś odczeka około 5 minut przykryty wcześniej luźno folią aluminiową.
- Na patelni roztop 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj nasiona gorczycy i kolendry i podsmażaj przez 1 minutę lub do momentu, aż zacznie pękać. Zdejmij z ognia i dodaj sok pomarańczowy.
- Ryż kalafiorowy podziel na talerze. Przełóż łososia i udekoruj zielonym chilli, a następnie polej olejem z kolendry.
Zobacz także: Fit pierogi bezglutenowe – 5 pomysłów nie tylko na słodko
Alternatywa dla zupy grzybowej – krem z buraków na ostro
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 biała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 2 laski selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
- ½ średniego pasternaku, obranego i drobno posiekanego
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka nasion kminku prażonych na sucho
- 1 łyżeczka sosu chili
- 3 duże buraki obrane i grubo pokrojone
- 1l bulionu warzywnego
- ½ cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
Do dekoracji:
- 100g pistacji, łuskanych
- 100ml kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej w dużym, głębokim garnku. Dodaj masło i gdy się spieni, dodaj cebulę, seler, pasternak, czosnek i przyprawy.
- Mieszaj 1-2 minuty, zmniejsz ogień i gotuj warzywa, aż zmiękną (około 8 minut).
- Dodaj buraki i laurowe liście i angielskie ziele, zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj, aż buraki będą miękkie (około 30 minut).
- W międzyczasie obrane pistacje blanszuj przez 1 minutę we wrzącej wodzie (podkreśli to ich kolor). Odcedź je i natychmiast przelej lodowatą wodą. Ponownie odcedź, osusz na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekaj.
- Gdy buraki będą bardzo miękkie, zmiksuj je przy pomocy blendera. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Po nalaniu do talerzy udekoruj kwaśną śmietaną i pistacjami.
Zobacz także: 5 pomysłów na świąteczne fit potrawy
Świąteczne wypieki: pikantne ciasto z suszonymi śliwkami z dodatkiem orzechów włoskich
Składniki:
- 1 ½ szklanki suszonych śliwek bez pestek
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej
- 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ szklanki ksylitolu
- ½ szklanki oleju
- 3 jajka
- ¼ szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Posmaruj tłuszczem i wysyp mąką prostokątną średnią blachę do pieczenia o pojemności 3 litrów.
- W średnim rondlu zalej suszone śliwki wodą, zagotuj i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Odcedź, zachowując ⅔ szklanki płynu (w razie potrzeby dodaj wodę). Posiekaj śliwki.
- W osobnym garnku wymieszaj 2 szklanki mąki, 1 ½ szklanki cukru, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i goździki. Dodaj płyn ze śliwek i oliwę
- Ubij zawartość garnka mikserem elektrycznym na średnich obrotach tylko do momentu powstania gęstego sosu. Dodaj jajka i ubijaj całość 1 minutę.
- Gotową masę przekładamy do garnka ze śliwkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy gotową masę na blachę do pieczenia.
- Aby wykonać kruszonkę na wierzch, połącz ½ szklanki cukru i ¼ szklanki mąki. Zetrzyj masło na tarce (na grubych okach) i wymieszaj aż powstanie kruszonka.
- Ciasto posyp kruszonką i posiekanymi orzechami.
- Piecz w piekarniku o temperaturze 180° przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta.
Pstrąg w panierce z orzechów laskowych i tymianku
Składniki:
- 1kg fileta z pstrąga morskiego bez skóry i bez ości
- 1 ½ łyżki musztardy Dijon
- 1 pęczek tymianku
- 1 szklanka (100g) orzechów laskowych
- sok z 1 cytryny plus dodatkowe ćwiartki cytryny do podania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż pstrąga na przygotowanej blasze i posmaruj musztardą.
- Wsyp tymianek i orzechy laskowe do robota kuchennego i zmiel, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą.
- Pokryj całą rybę mieszanką orzechów i tymianku.
- Piecz przez około 20 minut.
- Aby zrobić dressing, wymieszaj sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej miseczce i dopraw do smaku.
- Tuż przed podaniem, nakładaj łyżkę dressingu na rybę.
Inna wersja tego dania zakłada użycie pomidorów zamiast musztardy (może być przecier pomidorowy).
Sprawdź także: 8 wskazówek jak utrzymać formę przez okres świąteczny
✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 15.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 20.12.2023
Podobne artykuły:
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Jak zrobić filety z kurczaka? 8 przepisów na filety drobiowe
- 12 najlepszych szejków potrenigowych
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji