Znaczenie odpowiednio zbilansowanej diety dla sportowca jest nieocenione. Bez białek, węglowodanów i tłuszczy nie można marzyć o zbudowaniu imponującej sylwetki. Jednak, czy wiemy co dla naszego organizmu jest najlepsze? W odpowiedzi właśnie na to pytanie powstała lista 20 najlepszych gatunków mięsa.
1) Pierś z kurczaka
Najpopularniejszy ze względu na swoją cenę, wartość odżywczą oraz łatwość przyrządzenia rodzaj mięsa wykorzystywanego w dietetyce sportowej. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia, duszenia i łączenia z każdym wariantem smakowym (na słodko, ostro, słodko-kwaśnie itp. )
100g piersi z kurczaka bez skóry zawiera 22g białka/ 3g tłuszczu/ 0 g węglowodanów/ 121 kcal i kosztuje od 15 zł za kilogram.
2) Koryfena
Znana również pod nazwą Mahi Mahi, duża ryba morska dochodząca wagą do 10-12kg.
100g ryby zawiera 19g białka/ 0.7 g tłuszczu/ 0 g węglowodanów/ 85kcal i kosztuje od 45zł za kilogram
3) Polędwiczka wołowa
Część tylnej półtuszy wołowej, szczególnie cenna ze względu na swój uniwersalny charakter, soczystość oraz wyrazisty smak, bardzo często wykorzystywana na steki.
100g polędwiczki zawiera 26g białka/ 25g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 324 kcal i kosztuje od 100zł za kilogram.
4) Chudy indyk
Stosowany niejednokrotnie jako zamiennik kurzego mięsa, ma podobny lecz mniej intensywny smak z uwagi na niższą zawartość tłuszczu ( tłuszcz jest nośnikiem smaku ).
100g chudej tuszy indyczej zawiera 29g białka/ 2g tłuszczu/ 0.4 g węglowodanów/ 136 kcal i kosztuje ok. 20 zł za kilogram
5) Stek
Potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, najczęściej z wykorzystaniem mięsa wołowego. Steki zazwyczaj są grillowane lub smażone z odrobina oleju.
100g steku wołowego zawiera 24g białka/ 19g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 270 kcal i kosztuje w zależności od rodzaju i części mięsa od 50zł do 150zł za kilogram.
6) Przegrzebki
Jest to rodzaj małży ceniony ze względu na wysoką zawartość żelaza, zaliczane do grupy owoców morza.
100 g (około 4 sztuk) zawiera 17g białka/ 1g tłuszczu/ 2g węglowodanów/ 88 kcal i kosztują od 100zł za kilogram bez muszli
7) Krewetki
Owoce morza o delikatnym smaku, stworzone do łączenia z białym winem, są trudniejsze do przyrządzenia niż drób, czy mięso czerwone i znacznie droższe.
100g krewetek białych zawiera 13g białka/ 0.8g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 60kcal i kosztują od 50 zł za kilogram.
8) Tilapia
Rodzaj ryby słodkowodnej, podobnej do okonia, pod względem hodowli jest to drugi gatunek ryb na świecie.
100g ryby zawiera 26g białka/ 2.5g tłuszczu/ 0 g węglowodanów/ 128kcal i kosztuje od 20 zł za kilogram
9) Pierś z indyka
Dietetyczna alternatywa dla piersi z kurczaka, mięso bardziej suche, łatwe do przypieczenia, ze względu na niska zawartość tłuszczu wymaga odpowiedniego doprawienia.
100g piersi z indyka zawiera 24g białka/ 1.8g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 122kcal i kosztuje od 22zł za kilogram
10) Tuńczyk biały
Rodzaj ryby morskiej o delikatnym smaku i wyrazistym zapachu, często łączony z makaronami, sałatkami, czy nawet pizzą.
100g ryby zawiera 24g białka/ 3g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 130 kcal i kosztuje około 60zł za kilogram
11) Chuda wołowina
Czerwone mięso uważane jest za jeden z najlepszych składników w budowaniu masy mięśniowej, jest zazwyczaj droższa od ryb i znacznie droższa od drobiu, nadaje się zarówno to smażenia, pieczenia jak i gotowania.
100g wołowiny zawiera 30g białka/ 3 g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 175 kcal i kosztuje od 30zł za kilogram
12) Halibut
Gatunek drapieżnej ryby morskiej z rodziny flądrowatych, o charakterystycznym i szeroko cenionym smaku oraz niewielkiej ilości ości. Przez swoją niską kaloryczność często polecany w dietach na redukcję.
100g ryby zawiera 21g białka/ 2.3g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 110kcal i kosztuje od 70 zł za kilogram.
13) Tuńczyk żółtopłetwy
Rodzaj tuńczyka z rodziny makrelowatych, nazywany również tuńczykiem złotym. Chudszy i bardziej obfity w białko niż jego pospolity kuzyn.
100g ryby zawiera 29g białka/ 0.7 g tłuszczu/ 0 g węglowodanów/ 129kcal i kosztuje od 75 zł za kilogram
14) Pieczeń wołowa
Potrawa ta wykorzystuje naturalną soczystość mięsa wołowego, która w połączeniu z sosem własnym tworzy bogatą w składniki odżywcze mieszankę białka i tłuszczy.
100g pieczeni zawiera 20g białka/ 3.5g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 122kcal, cena pieczeni zależeć będzie od gatunku wykorzystanego mięsa.
15) Bekon
Część boczku wieprzowego, albo schabu okrojona z nadmiaru tkanki tłustej. Najczęściej podawany jest w parze z jajkami i tostem jako rodzaj brytyjskiego śniadania.
100g bekonu w formie wędliny zawiera 30g białka/15g tłuszczu/1g węglowodanów/ 262kcal i kosztuje około 25 zł za kilogram
16) Bizon
Mięso bizona uznawane jest za wykwintne, Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem i aromatem. Stanowi dobre źródło białka, a także witamin i składników mineralnych.
100g mięsa z bizona zawiera 21g białka/ 2g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 112 kcal i kosztuje od 150 do 300zł za kg
17) Bawół
Mięso z bawoła należy do mięs twardych, jędrnych oraz soczystych. Najbardziej cenione jest mięso młodych zwierząt, zwłaszcza pozyskiwana z nich polędwica. Doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i smażenia. Bardzo cenione są potrawy przygotowywane na ruszcie lub na patelni, z dodatkiem oliwy.
100g mięsa bawolego zawiera 20g białka/ 1.5g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 100kcal i kosztuje około 150- 200 zł za kilogram
18) Dziczyzna
Mięso otrzymywane z ubitej zwierzyny, dopuszczone do obrotu przez nadzór weterynaryjny, cenione ze względu na niewielką zawartość tłuszczu i charakterystyczny, intensywny smak.
Przykładowo 100g surowego mięsa z jelenia zawiera 24g białka/ 2.3g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 120kcal.
Cena dziczyzny zależy od okresu i rodzaju mięsa, tańszymi mięsami będą kaczki i inne ptactwo, średnią półką są dziki, sarny a najdroższe są mięsa z bizona.
19) Łosoś Norweski
Drapieżna ryba występująca w rejonach morza bałtyckiego, ale tworząca również odmiany słodkowodne. Zawiera wysoką zawartość kwasów omega-3 i omega-6, oraz szereg witamin, B, A, D i E. Według powszechnej opinii ryba uznawaną za królową ryb, unikać należy jej odmiany hodowlanej ze względu na warunki hodowli, przewidujące nadmierne zagęszczenie ryb i nagromadzanie się odpadów, toksyn i pasożytów.
100g ryby zawiera 18g białka/ 10g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 180kcal i kosztuje od 60 zł za kilogram
20) Mięso z krokodyla
Niskokaloryczne mięso z krokodyla bardzo dobrze zastępuje ryby słodkowodne. Słynie z wysokiej podatności na przyjmowanie przypraw, przeznaczane jest na befsztyki, na potrawy duszone oraz hamburgery.
100g mięsa z krokodyla zawiera 24g białka/ 3g tłuszczu/ 0g węglowodanów/ 180kcal kosztuje około 300zł za kilogram
Podobne artykuły:
- Czy halibut jest zdrowy? Wartości odżywcze i właściwości halibuta
- Ile białka ma kurczak, indyk, wieprzowina? Zawartość białka w mięsie
- Pierś z kurczaka – kcal, ile białka i makro, przepisy
- Dieta na rzeźbę 75 kg – przykładowy jadłospis
- Dieta na rzeźbę 95 kg – przykładowy jadłospis