Przywiązujemy coraz większą wagę do tego, co wkładamy do koszyka. To dobrze, bo zdrowe odżywianie zaczyna się już w sklepie. Niestety wybieramy często kierując się sloganami reklamowymi, które powinniśmy traktować sceptycznie. Pozornie zdrowe produkty bywają zdradliwą pułapką żywieniową, dlatego staranny i świadomy wybór jest ważnym ogniwem w tworzeniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Oto lista 12 zdrowych produktów, które, jak się okazuje, wcale nie są zdrowe.
1. Zdrowe produkty „fat free”
Produkty nie zawierające tłuszczu często wydają się mniej smaczne, ponieważ tłuszcz odpowiada za odbieranie smaku produktów. W celu zwiększenia wyrazistości producenci muszą dodać w zamian ponadplanową ilość cukru, mąki, soli i zagęszczaczy. Niestety, zwiększa to ich kaloryczność. Produkty „fat free” posiadają przez to więcej węglowodanów, co może zaburzać zbilansowaną dietę. Należy również pamiętać, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są podstawą do syntezy hormonów, a witaminy A, D, E i K będą przyswajalne tylko w ich obecności. Dlatego beztłuszczowe produkty wcale nie są takie zdrowe.
Równocześnie artykuły bogato tłuszczowe zawierające zdrowe tłuszcze są wysokokaloryczne, Należy zachować zdrowy umiar, ponieważ nadmiernie dostarczone kalorie będą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej niezależnie od wartości odżywczych tego tłuszczu dla organizmu.
2. Batony proteinowe – batony mocy
Batony białkowe to produkty, które postrzegane są jako zdrowsza alternatywa dla słodyczy oraz szybka przekąska dostarczająca protein. Niestety niektórzy producenci w pogoni za szybkim zyskiem, tną koszty produkcji i tworzą batony jak najniższym kosztem. W rezultacie, niektóre z nich zawierają dużą ilość cukru, wypełniaczy i sztucznych składników. Otrzymujemy zatem produkt o wątpliwej jakości. Często źródłem węglowodanów w batonach proteinowych jest syrop glukozowo-fruktozowy, który powszechnie uznany jest za główną przyczynę otyłości. Z kolei wśród tłuszczy często przeważają tłuszcze trans, które mogą prowadzić do chorób serca, dlatego lepiej ich unikać. Kupując batona białkowego radzimy przeanalizować skład, bo może okazać się, że baton zawiera więcej cukru niż białka!
3. Napoje izotoniczne
Napoje izotoniczne w większości zawierają bardzo dużą ilość sztucznych barwników i konserwantów. Warto pamiętać, że nie trzeba ich stosować przy krótkim treningu. Stają się koniecznością w trakcie długotrwającego, dynamicznego wysiłku lub podczas upałów, kiedy organizm intensywnie się poci i jest narażony na utratę elektrolitów. Wówczas można sporządzić naturalny izotonik złożony z wody, miodu, cytryny i soli kuchennej.
4. Chleb pszenny
Chleb pszenny bywa bardzo zdradliwy. Ten z białej mąki ze względu na niską zawartość błonnika syci tylko na krótko. Szybko podnosi poziom cukru we krwi, ale poziom glukozy równie szybko spada, co odczuwamy, jako nagłe obniżenie samopoczucia. O wiele rozsądniej jest wybierać chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej. Dobrze jest zwrócić uwagę na skład, ponieważ pieczywo nazywane pełnoziarnistym miewa tylko niewielki dodatek razowej mąki. Chleb może również zawierać spulchniacze, konserwanty, a nawet aromaty i barwniki sprawiające, że pieczywo złożone z mąki jasnej będzie wiernie naśladować wyglądem pieczywo ciemne.
5. Płatki śniadaniowe
Zarówno kukurydziane, jak i płatki śniadaniowe dla dzieci w postaci „kuleczek”, „poduszeczek” są wysoko przetworzonymi produktami o niewiarygodnej ilości cukru w składzie. Popularne płatki typu granola są prawdziwymi bombami kalorycznymi bogatymi w tłuszcze trans, którym zawdzięczają swoją chrupkość. Ponadto zawierają sztuczne aromaty nadające smak i zapach. Nie brzmi to zdrowo, prawda?
6. Jogurty
Jogurty stanowią pozornie idealne źródło probiotyków i wapnia. Niestety jogurty owocowe zawierają duże ilości substancji słodzących, sztucznych barwników i skrobię modyfikowaną, która pełni rolę zagęszczacza. Jogurty owocowe mogą zawierać śladowe ilości owoców. Warto wiedzieć, że wyznacznikiem dobrego jogurtu jest obecność bakterii mlekowych. Jeśli nie ma ich w składzie, to można mieć poważne wątpliwości, co do słuszności wyboru.
7. Spożywanie wyłącznie białek jaj
Spożywając jedynie białka jaj pozbawiasz swój organizm wielu korzyści. Żółtko zawiera dużo witamin i minerałów. Jest w nich zawarty cholesterol niezbędny do syntezy testosteronu, co wpływa na budowanie masy mięśniowej. To dobry cholesterol, który pomaga uniknąć zmian miażdżycowych. Ponadto są naturalnym źródłem leucyny stymulującej produkcję hormonów wzrostu. Cholina w nim zawarta ogranicza odkładanie się tłuszczów w wątrobie. Stanowi też naturalne źródło witaminy D, kwasów omega-3 i omega-6, witaminy B6 i B12, ryboflawiny, kwasu foliowego i wielu innych.
Spożywanie wyłącznie białek jaj wcale nie jest takie zdrowe jak się wydaje. O ile Twoje wyniki badań są w normie, a w najbliższej rodzinie nie ma skłonności do zmian miażdżycowych to całe jajko stanowi idealne źródło składników niezbędnych do prawidłowej regeneracji.
8. Suszone owoce
Niestety suszone owoce są zdrowymi produktami tylko, jeśli rozsądnie je wybieramy. Większość konserwowana jest dwutlenkiem siarki pod oznaczeniem E220. Siarczany mogą wywoływać bóle głowy, nudności, a nawet powodować trudności z oddychaniem u astmatyków. Ponadto produkty z ich dodatkiem tracą witaminę B12. Suszone owoce takie jak żurawina są dosładzane, aby przełamać jej naturalną kwaśność. Nie należą, więc do zdrowych produktów, które można spożywać bez ograniczeń.
9. Napoje owocowe
Napoje owocowe są zdradliwe. Stanowią źródło witamin i minerałów, ale większość z nich pozbawiona jest miąższu. Przez niską zawartość błonnika sycą na krótko, a nie gaszą pragnienia, przez co o wiele łatwiej wypić nieświadomie większą ilość, co zwiększa spożycie kalorii. Mogą zawierać dodatkowy cukier i inne substancje słodzące.
10. Ryby
Ryby morskie ze względu na zawartość kwasów omega, białka, witamin i mikroelementów to nieodłączny element zdrowej diety. Jednak nie należy ich spożywać więcej niż dwa razy w tygodniu. Ze względu na duże zanieczyszczenie środowiska mogą kumulować w sobie metale ciężkie takie jak kadm, ołów i rtęć. Zbyt duże spożycie ryb morskich może powodować zaburzenia wzroku, słuchu i mowy oraz brak koordynacji i osłabienie mięśni.
11. Margaryna
Kupując margarynę należy zwracać uwagę na to, czy posiada ona kwasy tłuszczowe trans. Margaryny miękkie do smarowania pieczywa, mogą je w sobie zawierać, a ich nadmiar w diecie może prowadzić do chorób serca. Ze względu na postęp technologii producenci coraz częściej etykietują swoje produkty jako wolne od tych tłuszczy jednak zwiększa to cenę końcową.
12. Wafle ryżowe
Zaskakujący może być fakt, że wafle ryżowe wcale nie są takim zdrowym zamiennikiem pieczywa. Mają niewielką zawartość tłuszczu i są niskokaloryczne, ale nie dostarczają żadnych składników odżywczych, czy błonnika. Mogą natomiast zawierać słodziki, sztuczne aromaty mające poprawić walory smakowe.
Podobne artykuły:
- Ukryty cukier – w jakich produktach kryje się cukier?
- Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej
- Zdrowe tłuszcze – 7 najlepszych źródeł
- Produkty light – czy są zdrowe?
- Najlepsze fit batony – jakie batoniki jeść na diecie?
zaraz sie okaze ze nic nie mozna jesc bo wszystko niezdroweXD
Ryby słodkowodne jeśli nie morskie. Mam to szczęście ze mam stały dostęp do pstrąga szczupaka amura okonia sandacza i karpia
Od kiedy to chleb pszenny jest zdrowy ?
Dobrze opisane. Tylko przy suszonych owocach – dwutlenek siarki zabija wszystkie witaminy z grupy B, a owoce i tak B12 nie posiadają.
Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum. (Paracelsus)
Super