Probiotyki bez wątpienia są niezwykle istotnym składnikiem żywienia człowieka, mającym wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Dieta na odporność zdecydowanie powinna uwzględniać ich obecność, a odpowiednia ilość być podstawowym elementem układania jadłospisu.
Co to jest probiotyk?
Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które po spożyciu w odpowiedniej ilości wywierają korzystne działanie na nasz organizm poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej – jest to definicja FAO/WHO z 2002 roku.
Nazwa ”probiotyk” pochodzi od greckiego ”pro” i ”bios”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza ”dla życia” i jest przeciwieństwem słowa ”antybiotyk”. Probiotyki potocznie często określa się jako tak zwane ”dobre bakterie”, mające wpływ na nasze zdrowie i odporność.
W zdecydowanej przewadze są to kultury bakterii z rodziny Lactobacillus , ale także drożdże Saccharomyces boulardii . Ich podstawową rolą jest utrzymanie wysokiej kwasowości (wysokiego pH), w którym to naturalnie giną inne, szkodliwe dla nas bakterie. Dzięki tworzeniu nadtlenku wodoru przez bakterie probiotyczne, zwalczane zostają drobnoustroje chorobotwórcze.
Probiotyk a prebiotyk
Nazwy te zostają bardzo często mylone, a pomiędzy nimi stawiany zostaje znak równości. Prebiotyki natomiast w przeciwieństwie do probiotyków nie są organizmami żywymi, a nietrawiennymi w żołądku i jelicie cienkim składnikami żywienia pobudzające aktywność lub wzrost korzystnie oddziałujących mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym człowieka.
Źródłami prebiotyków mogą być:
- zioła (natka pietruszki, mniszek lekarski),
- owies i wyroby mączne
- warzywa i owoce.
Czy można wzmocnić odporność dietą?
Dzięki zwalczaniu szkodliwych bakterii i związków chorobotwórczych, probiotyki mają ogromny wpływ na odporność organizmu człowieka. Dieta na odporność powinna zatem być szczególnie bogata w ”dobre bakterie”, a ich źródła uwzględnione w codziennym jadłospisie.
Dodatkowym wsparciem może być tutaj suplementacja, gwarantująca odpowiednią podaż probiotyków.
Dieta na odporność – jaki probiotyk znajdziemy w naturze?
Źródłami probiotyków jest wiele produktów, jakie bez wątpienia z łatwością wkomponować możemy do naszego żywienia, niezależnie czy naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, rozbudowa muskulatury czy ma to być jedynie dieta na odporność.
Najchętniej wybieranymi są przede wszystkim ogórki i kapusta kiszona. Warto jednak dobrze zweryfikować tego typu produkty przed ich zakupem, ponieważ wiele z nich jest jedynie kwaszona – co czyni kolosalną różnicę.
Kolejną grupą pożywienia bogatego w probiotyki są mleczne i bezmleczne produkty fermentowane jak kefiry oraz jogurty. I tutaj także należy zwrócić uwagę na skład, gdyż niezwykle często nabiał tego typu nie ma kompletnie nic wspólnego z korzystnym oddziaływaniem na nasze zdrowie.
Dobry probiotyk powinien znaleźć się w diecie na odporność!
Zastanawiając się jak wzmocnić odporność, jedną z podstaw od których należy zacząć jest dostarczenie probiotyków. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie zrobić to z naturalnych składników diety – czy to poprzez preferencje smakowe, czy niską wartość odżywczą produktów wybieranych w sklepie, co niestety jest plagą naszych czasów.
Warto zatem rozważyć dodatkową suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy szczególnie narażeni jesteśmy na wirusy i bakterie, a wzmocnienie odporności jest na wagę złota.
Zobacz także: Dieta GAPS – zasady, przepisy, opinie, wskazania
Produkty zawierające probiotyki znajdziesz na stronie www.budujmase.pl 🛒
Podobne artykuły:
- Probiotyki na jelita – jakie wybrać i jak stosować?
- Probiotyki – brać czy nie?
- 7 wskazówek jak wzmocnić odporność organizmu
- Dieta na odporność – poznaj Protect Foods
- Dieta GAPS – opinie, efekty, jadłospis