Obawiasz się nadchodzącego sezonu wzmożonych zachorowań? Chcesz wzmocnić swoją odporność w okresie jesienno-zimowym? Czy twoja dieta uwzględnia kasze? To lekkostrawne, zdrowe produkty bogate w białko i wiele witamin. Dowiedz się, jakie właściwości ma kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak i dlaczego warto uwzględniać je w swoim codziennym menu.
Z czym jeść kasze?
Na rynku mamy dostępnych wiele odmian kaszy. Różnią się smakiem, właściwościami i sposobem przygotowania. Możemy łączyć je z warzywami, surówkami i sosami mięsnymi oraz grzybowymi. Kasza jest bardzo łatwa w obróbce i nie wymaga obierania. Wystarczy ugotować ją w wodzie. Może zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na obiedzie.
- Kasza gryczana jest wykorzystywana do faszerowania warzyw i drobiu. Dobrze łączy się z grzybami, mięsem mielonym. Jest stosowana także jako składnik farszu do pierogów, gołąbków i drożdżówek.
- Kasza jaglana często stanowi dodatek do duszonych mięs, zapiekanek, zup i potrawek.
- Kasza jęczmienna pasuje do potraw mięsnych, sosów grzybowych, krupniku i pieczeni rzymskiej. Jest składnikiem wielu sałatek i przystawek na zimno.
- Kasza kuskus – dobrze łączy się z jagnięciną, drobiem i wołowiną. Stanowi składnik sałatek i dań na zimno. Jej zaletą jest szybkie przygotowanie – wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.
- Kasza bulgur – jest stosowana w daniach azjatyckich, sałatkach, zapiekankach i zupach. Dobrze łączy się z pikantnymi przyprawami.
Właściwości kaszy
Kasza to jeden z rodzajów zbóż, w postaci rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. W zależności od rodzaju ma liczne korzystne dla zdrowia właściwości. Powinna znaleźć się w codziennej diecie.
Kasza gryczana – właściwości
- Kasza gryczana to bogate źródło dobrze przyswajalnego białka (stanowi ono od 10 do 16% jej zawartości),
- zawiera unikatowe aminokwasy egzogenne – takie jak lizyna, której nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć i musi być dostarczana wraz z pożywieniem,
- to bogate źródło witaminy E, a także witamin z grupy B – B1,B2,B6,
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Wpływa na szybszy porost włosów.
- Kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby uczulone na tę mieszankę białek roślinnych.
Kasza jęczmienna – właściwości
- Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B takich jak B1, B2 i B6,
- zawiera także witaminę E, K, PP, kwas foliowy oraz krzem, cynk, wapń, mangan i miedź,
- obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera odporność, pomaga zwalczyć infekcje,
- wspomaga pracę układu krwionośnego i poprawia krzepliwość krwi.
Kasza jaglana – właściwości i zalety
- Jest lekkostrawna,
- zawiera lecytynę, która uczestniczy w procesach przemiany materii, chroni ściany żołądka i ułatwia trawienie,
- kasza jaglana nie uczula,
- nie zawiera glutenu,
- ma właściwości antywirusowe,
- zawiera krzemionkę, która poprawia wygląd włosów i paznokci,
- wysusza nadmiar wydzieliny,
- zmniejsza stan zapalny błon śluzowych,
- zawiera cenne witaminy z grupy B.
Kasza pęczak – właściwości
- Wspiera pracę układu pokarmowego, wspomaga metabolizm,
- przyspiesza przepływ pokarmu przez jelita,
- pomaga usuwać zbędne toksyny, co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu,
- usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego,
- reguluje pracę trzustki i śledziony.
Kasza owsiana – właściwości
- Pobudza krążenie krwi, rozgrzewa,
- jest źródłem fruktanów wyrównujących gospodarkę cholesterolową,
- wzmacnia serce,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych substancji, przeciwdziała nowotworom,
- jest źródłem potasu, selenu i cynku, działa uspokajająco,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wspomaga produkcję białych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy,
- zawiera antyoksydanty, spowalnia proces starzenia.
Przepisy z kaszą jaglaną
Sałatka z kaszą jaglaną:
Składniki:
- Jedno opakowanie kaszy jaglanej,
- jedna czerwona papryka,
- jedna cebula,
- jeden por,
- jeden pęczek rzodkiewek,
- sok z jednej cytryny,
- 100 ml oleju,
- jedna łyżeczka cukru,
- jedna łyżeczka sosu sojowego,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną. Pokrój warzywa. Połącz sok z cytryny, olej, cukier, sos sojowy i przyprawy tworząc sos. Wymieszaj wszystkie składniki.
Kotlety z kaszy jaglanej:
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- jedna szklanka mleka,
- sześć jajek,
- jedna łyżka bułki tartej,
- jedna łyżka posiekanego koperku,
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- dwa plasterki żółtego sera,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: Opłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą. Gotuj w mleku przez 15 minut. 5 jajek ugotuj na twardo. Rozgnieć widelcem kaszę wraz z jajkami. Przypraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, koperek, szczypiorek i starty żółty ser. Wbij surowe jajko. Uformuj 5 kotletów. Obtocz w bułce tartej i smaż na maśle klarowanym lub oleju.
Kasza jaglana na odporność
Kasza jaglana jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz. Mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu bez obawy powstania uczulenia. Ten rodzaj kaszy smakuje dobrze na słodko i na słono. Może być dodawany do dań obiadowych, ale i deserów. Główną zaletą kaszy jaglanej jest fakt, że zwiększa odporność, pomaga szybciej poradzić sobie z objawami przeziębienia i niweluje stany zapalne w organizmie.
Czy kasza wpływa na odporność?
Kasze to świetne źródło cynku. Są zaliczane do Protect Food, czyli produktów wzmacniających odporność. Dieta jest jednym z najważniejszych elementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układy immunologicznego. Pomaga uzupełniać niedobory witamin, minerałów i wspomaga organizm w walce z infekcją.
Na czym polega Protect Food?
To określenie oznaczające zdrową żywność, która pomaga zwalczyć infekcje i bakterie oraz poprawia naszą odporność. Sezon jesienno-zimowy to czas, gdy łatwo o przeziębienie. Dobrze zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce, produkty antyoksydacyjne, źródła kwasów omega 3 i witaminy D, witaminy, minerały, produkty probiotyczne, immunostymulujęce zapewnia wsparcie organizmu i pozwala przygotować się na walkę z chorobą.
Jedz produkty takie jak: czosnek, różne rodzaje kasz, mięsa, zupy, fermentowane produkty z mleka, kiszonki. Aby zapewnić sobie jeszcze lepszą odporność organizmu, przyjmuj suplementy będące bogatym źródłem witaminy C, D oraz glutaminę, lizynę, antyoksydanty.
Suplementy wspierające odporność znajdziesz w sklepie budujmase.pl 🛒
Warto wiedzieć, że zgodnie z zasadami Protect Food jedzenie powinno być przygotowywane na małym ogniu lub bez obróbki termicznej, dzięki czemu nie traci ono na smaku i zachowuje wszystkie wartości odżywcze oraz wzmacnia naszą odporność. W razie potrzeby możesz skorzystać z usług dietetyka, który przygotuje dla ciebie domowy plan żywieniowy.
Skorzystaj z planu dietetycznego na odporność przygotowanego przez naszych profesjonalnych dietetyków. Decydując się na zakup planu otrzymasz dietę dostosowaną indywidualne do Ciebie opartą właśnie o Protect Food’s.
Kasze a odporność
Bez wątpienia warto uwzględniać kasze w swojej diecie. Dzięki nim menu będzie różnorodne i ciekawe. Szczególnie w czasie niskich temperatur warto stosować kasze, by uniknąć przeziębienia. To cenne źródło witaminy E i zdrowy zamiennik makaronów. Wprowadź je na stałe do swojej diety.
Podobne artykuły:
- 5 przepisów na kaszę jaglaną po treningu
- Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości kaszy bulgur
- Kasza bulgur – kalorie, właściwości, przepisy
- Dieta na odporność – poznaj Protect Foods
- Najlepsze naturalne źródła witaminy C