Sylwetka marzeń wymaga dużego poświęcenia nie tylko na treningu. Plan żywieniowy to nawet 70% sukcesu. Jego podstawą jest właściwy bilans kaloryczny i odpowiednio dobrane makroskładniki. Dobrze zestawione proteiny, węglowodany i tłuszcze decydują o efekcie pełnowartościowej diety. W jakich produktach znajdziemy białko? Co ma najwięcej białka? Sprawdźcie co jest doskonałym źródłem białka.
Białko w diecie
Białko zaliczane jest do grupy substancji naturalnych, zbudowanych z chemicznie powiązanych ze sobą reszt aminokwasowych. W ich w skład wchodzą pierwiastki tj. węgiel, tlen, wodór, siarka, azot i fosfor.
- Jest ono skomplikowanym wielkocząsteczkowym związkiem organicznym, który stanowi podstawowy składnik struktury komórek.
- Białko jest wielkocząsteczkowym polimerem, który składa się z liniowo połączonych cząsteczek aminokwasów.
Sprawdź: Ile białka na kilogram masy?
Organizm ludzki nie posiada zdolności gromadzenia większych ilości białka. Z tego powodu konieczne jest dostarczanie go z zewnątrz.
- Aminokwasy endogenne potrafi sam syntezować (tworzyć), o ile posiada odpowiedni budulec.
- Aminokwasy egzogenne należy jednak dostarczać cyklicznie z pożywieniem. Ich braki zdecydowanie wpływają negatywnie na funkcjonowanie człowieka.
Zobacz także: Odpowiedni podział makroskładników – obliczanie kalorii krok po kroku
Rola białka w organizmie
Jakie role odgrywa białko w organizmie? Z całą pewnością pełni funkcje:
- budulcową – jest podstawowym materiałem budulcowym różnych tkanek i komórek organizmu. Współuczestniczy w biosyntezie hormonów białkowych;
- energetyczną – dostarcza 15% energii. 1g białka to 4kcal;
- regulującą – w postaci enzymów uczestniczą w większości reakcji mających miejsce wewnątrz organizmu. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową;
- odpornościową – bierze udział w biosyntezie ciał odpornościowych;
- transportującą – uczestniczą w transporcie różnych substancji (np. transport tlenu i dwutlenku węgla przez hemoglobinę);
- detoksykującą– wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Dieta a niedobór białka
Niewystarczająca ilość białka w organizmie przyczynia się do:
- wystąpienia stanu niedożywienia, który w efekcie przekłada się na zaprzestanie rozwoju organizmu,
- ustania pracy jelit i mięśni,
- możliwości wystąpienia alergii i infekcji.
Zobacz też: Ile białka dziennie?
Z treningowego punktu widzenia, niedobór białka może wpłynąć na problem z, np.
Produkty wysokobiałkowe – w czym jest białko
Produkty wysokobiałkowe zawierają zazwyczaj 15-30g protein na każde swoje 100g. Co ważne – odgrywają istotną rolę w każdym planie żywieniowym.
Co ma w sobie dużo białka a mało węglowodanów?
Produkty białkowo-tłuszczowe charakteryzują się względnie małą ilością węgli. Co ma dużo białka a mało węglowodanów? Jakie jedzenie ma dużo białka? Na pewno:
Sprawdź: Najbogatsze źródła białka – czyli co warto jeść?
Co ma najwięcej białka a mało tłuszczów?
Produkty białkowo-węglowodanowe charakteryzują się względnie małą ilością tłuszczy. Co ma dużo białka a mało tłuszczów? Do takich produktów opartych o białko do jedzenia zalicza się:
- jogurty wysokobiałkowe,
- batony proteinowe,
- odżywki typu gainer i bulk,
- posiłki dwuskładnikowe ( jeden posiłek wysokobiałkowy, drugi węglowodanowy – np. pierś z kurczaka z kaszą kuskus).
Zobacz również: Kazeina – gdzie występuje, działanie, odżywki
W jakich produktach jest białko?
Białko zwierzęce – białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego
Jaki produkt ma najwięcej białka? Białka zwierzęce (produkty pochodzenia zwierzęcego), zwane również białkami pełnowartościowymi, występują w produktach pochodzenia zwierzęcego. Co zawiera dużo białka?
- mięso – gęś, kaczka, kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, cielęcina oraz podroby;
- ryby – wszelkiego rodzaju ryby oraz owoce morza (skorupiaki i mięczaki);
- nabiał – śmietana, jajka, ser, jogurt, kefir, twaróg, serek wiejski, kazeina.
Zobacz: Pierś z kurczaka w diecie
Białko roślinne – roślinne produkty zawierające białko
Białka roślinne, określane jako niepełnowartościowe, występują w produktach pochodzenia roślinnego. Gdzie jest dużo białka? Najlepsze roślinne źródła białka to:
- owoce – suszone morele, rodzynki, guawa, daktyle, śliwki, awokado;
- warzywa – produkty bogate w białko to przede wszystkich nasiona roślin strączkowych, takie jak m.in. fasola, soczewica, zboża, szpinak, ziemniaki, brokuły, brukselka i kukurydza.
Białko jest bardzo ważnym składnikiem w diecie. Jego niedobór może prowadzić do wystąpienia poważnych konsekwencji, jak np. niedożywienie i zaburzona regeneracja mięśni.
Chcąc zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie, należy przyswajać wystarczającą ilość protein każdego dnia. W swojej diecie warto zawrzeć produkty stanowiące doskonałe źródło białka tj. mięso, ryby, jajka, warzywa, owoce, odżywki białkowe i nabiał.
Czytaj również: Ranking najlepszych odżywek białkowych
Podobne artykuły:
- Produkty wysokobiałkowe – dieta, jadłospis oraz posiłki diety bogatej w białko
- Białko – wszystko co musisz wiedzieć!
- Proteiny – co to jest i w jakim jedzeniu się znajdują?
- Najlepsze źródła białka w diecie – wszystko, co musisz wiedzieć
- Optymalna dawka białka – ile białka dziennie potrzebujesz?
W podstawówce w 3 klasie na przyrodę lepsze wypracowania się pisało niż to co jest powyżej.
Od kiedy awokado ma dużo białka? Naprawdę 2% białka to jest dużo? XD