WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Jak nie marnować jedzenia? Wprowadź FIFO

marnowanie jedzenia w kuchni

Prawie 30% całej żywności produkowanej na świecie jest wyrzucana. Jeśli myślisz, że marnowanie żywności nie dotyczy Ciebie, zwróć uwagę, ile jedzenia ląduje w Twoim koszu. Wyrzucasz produkty spożywcze tylko dlatego, że są nieświeże lub skończyły się ich terminy ważności. Traci na tym Twój portfel oraz środowisko. Zastanawiasz się jak nie marnować jedzenia? FIFO jest metodą, którą warto poznać. Nie marnuj jedzenia!

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Chociaż statystyki mogą wydawać się przytłaczające, możesz pomóc ograniczyć marnowanie jedzenia, postępując zgodnie z prostymi wskazówkami wprowadzonymi do codziennego życia. Wskazówki te mogą być stosowane we wszystkich gospodarstwach domowych.

Wskazówki jak nie wyrzucać jedzenia

Jeśli nie chcesz marnować żywności, miej na uwadze te praktyczne wskazówki:

  1. Kupuj mądrze — zaplanuj posiłki, zrób listę zakupów i trzymaj się jej, unikając kupowania pod wpływem impulsu.
  2. Zrób użytek z resztek jedzenia — wiele warzyw i owoców może lekko mięknąć lub więdnąć, gdy są już dojrzałe. Nadal jednak mogą być doskonałą bazą lub dodatkiem do zup, koktajli czy dań zapiekanych. Możesz wykorzystać je do przygotowania wywaru, kremu, przecieru. Czerstwe pieczywo przerób na bułkę tartą, z resztek mięsa zrób gulasz.
  3. Naucz się właściwie przechowywać żywność — artykuły szybko psujące się (jak produkty mleczne, owoce) przechowuj zgodnie z instrukcją, aby utrzymać jak najdłużej świeżość produktów. Utrzymuj właściwą temperaturę w lodówce (poniżej 5°C). Do przechowywania używaj zamkniętych pojemników. Nie przechowuj żywności w otwartych puszkach.
  4. Zamrażaj resztki — wiele świeżych owoców i warzyw może być przechowywanych w stanie zamrożonym, co wydłuża okres ich przydatności do spożycia i zmniejsza ilość odpadów. Inne produkty spożywcze, takie jak chleb, mięso, a nawet niektóre dania gotowe, również mogą być zamrażane.
  5. Kontroluj wielkość porcji — mniejsze porcje nie tylko pomagają utrzymać niską wagę, ale także ograniczają marnowanie żywności.
  6. Naucz się konserwować żywność — właściwe przechowywanie żywności może przedłużyć okres jej przydatności do spożycia i oducza marnowania jedzenia.

🛒Zbilansowana dieta to podstawa – sprawdź plany dietetyczno-treningowe Budujmase.pl

plany treningowe i plany dietetyczne

Zasada FIFO — na czym polega?

FIFO (first in, first out), tłumaczy się „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”i oznacza, że ​​powinieneś umieścić produkty żywnościowe, które zostały otwarte jako pierwsze (np. karton mleka migdałowego), kupione (np. brokuły) lub napoczęte (resztki z obiadu) z przodu lodówki, a ich nowsze odpowiedniki za nimi. Na przykład, jeśli kupiłeś ser tydzień temu, a wczoraj zrobiłeś nowe zakupy, umieść zeszłotygodniowy zakup przed nowym serem.

W ten sposób zużyjesz najpierw stary ser, zanim przypadkowo otworzysz nową paczkę. Ta sama zasada dotyczy organizacji szafek w kuchni — umieszczaj z przodu słoiki, puszki, pudełka itp. z żywnością, której termin przydatności mija jako pierwszy, a za nimi te, które mają odleglejsze daty przydatności.

Metoda FIFO jest nie tylko ważna dla bezpieczeństwa żywności, ale pomoże zaprowadzić porządek w całej kuchni. Nie marnuj żywności, stosuj FIFO.

Jak mądrze robić zakupy?

Większość ludzi kupuje więcej żywności, niż potrzebuje. Kupowanie hurtowe, raz na tydzień, może być wygodne. Badania wykazały jednak, że ta metoda zakupów z reguły powoduje marnotrawstwo żywności. ograniczaniu marnowania żywności pomogą Ci następujące wskazówki:

  • chodź do sklepu spożywczego co 2-3 dni i kupuj tyle jedzenia, aby produkty spożywcze starczyły na kolejne 2-3 dni,
  • postaraj się zużyć całe jedzenie, które kupiłeś podczas ostatniej wyprawy do marketu, zanim kupisz nowe artykuły,
  • zrób listę produktów zgodną z zaplanowanymi na kilka dni posiłkami i trzymaj się tej listy (pomoże to ograniczyć kupowanie pod wpływem impulsu, a także ograniczyć marnowanie żywności).

Zadbaj o swój plan dietetyczny

Marnowaniu żywności zapobiegają plany dietetyczne. To świetny sposób na wprowadzenie metody FIFO w życie. Planowanie posiłków na 2-3 dni z góry pomoże w lepszym zarządzaniu czasem. Idąc na zakupy, sprawdzisz, jakie produkty znajdują się na otrzymanej od dietetyka szczegółowej liście.

Posiłki ułożone są pod Twoje indywidualne wymagania, dzięki czemu oszczędzisz dużo czasu na podejmowaniu decyzji co do robienia zakupów spożywczych i gotowania. Plany dietetyczne pozwolą Ci lepiej organizować zakupy, co oznacza, że znika konieczność wychodzenia do sklepu po zapomniany artykuł, bezcelowe wędrówki między regałami i zbędne wydatki.

Skorzystanie z planów dietetycznych może pomóc zmniejszyć ilość marnowanej żywności. Otrzymujesz od naszego dietetyka dokładną listę zakupów, według której kupujesz tylko to, czego rzeczywiście potrzebujesz na najbliższe dni. To pomaga Ci zmniejszyć do minimum ilość produktów, które trafiają do kosza pod koniec tygodnia. Działasz zgodnie z zasadą FIFO i dzięki temu szczuplejsza staje się Twoja sylwetka, a nie Twój portfel.


Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *