Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Ciężko wyobrazić sobie święta bez tego słodkiego akcentu. Sprawdź nasz przepis na zdrowszą, a zarazem równie przepyszną wersję tego bardzo popularnego ciasta.
Wielkanocny Fit Mazurek bez cukru
Wielu osobom Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z dużą ilością wysokokalorycznego jedzenia. Na szczęście to tylko wybór, a nie przymusowy obowiązek. Wystarczy odrobina kreatywności, by w ten wyjątkowy czas zaplanować menu tradycyjne z jednoczesnym zachowaniem współczesnej wersji FIT.
Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Mając na uwadze, że słodycze podczas Wielkanocy to jednak tradycja mamy dla Was Fit Mazurek bez cukru. Wersję dla osób ostrożnie postępujących ze świątecznymi słodkościami!
Pieczenie naszego Fit Mazurka powinno nam zająć 20min, a otrzymać powinniśmy 12-15 porcji.
Składniki mazurka wielkanocnego w wersji FIT
Spód ciasta:
- 90 g mąki orkiszowej
- 1 ugotowane żółtko
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 40 g masła
- 3 łyżki ksylitolu
Solony karmel z daktyli:
- 100 g świeżych daktyli
- łyżka masła orzechowego
- łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- odrobina mleka kokosowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- łyżka kawy zbożowej
- łyżka ksylitolu lub innego słodzika
Dekoracja:
- bakalie (np. orzechy laskowe, migdały, żurawina, kandyzowany ananas) wedle uznania
Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego w wersji FIT
Ciasto możesz ugniatać ręcznie lub wyrobić w mikserze na średnich obrotach.
- Masło, ksylitol i żółtko (przeciśnięte przez sitko) dokładnie utrzyj. Następnie dodaj mleko i przesianą mąkę, cały czas ucierając. Gdy już masz gotowe ciasto rozwałkuj je na grubość ok 1 cm, wytnij prostokąt o wymiarach 20×30 (lub adekwatnie do wymiarów blaszki, na jakiej zamierzasz upiec ciasto) i wsadź do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spód ciasta: piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
- Składniki na solony karmel: wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę.
- Polewa czekoladowa: mleko, odżywkę białkową, kawę i czekoladę wsadzić do rondelka i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie dodajemy ksylitol, gotujemy przez minutę dokładnie mieszając wszystkie składniki.
- Na wystudzony spód wyłóż masę ze słonego karmelu i całość polej polewą czekoladową!
- Udekoruj wedle własnego uznania bakaliami.
Czy trzeba być fit w Wielkanoc?
Wielkanoc to dla wielu osób czas, kiedy można sobie pozwolić na ulubione produkty i małe odstępstwa od diety. Nawet jeśli przez te kilka dni bardzo dużo zjemy prawdopodobieństwo, ze przytyjemy jest naprawdę znikome.
Jeżeli nawet po chwili małego odstępstwa zaraz wrócimy do zdrowych nawyków, nie powinniśmy mieć powodów do obaw, a trzeba pamiętać, że odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Sprawdź także: Cheat meal (oszukany posiłek) – odskocznia od redukcyjnego rygoru
Jak być fit w święta?
Jeśli jednak rezygnacja z fit życia nawet przez te kilka dni wydaje Ci się, że może osłabić Twoje postanowienie trzymania się zdrowych zwyczajów to skorzystaj z potraw w wersji fit.
Idealnym przykładem takiego deseru jest np. wyżej wspomniany Fit mazurek bez cukru. Ponadto nie musisz rezygnować z ćwiczeń i picia dużej ilości wody. Zachowaj zdrowy umiar i nie zadręczaj się wyrzutami sumienia.
Wesołego Alleluja!
Tekst został oryginalnie opublikowany dn. 02.04.2021 r. i zaktualizowany dn. 27.03.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Ciasto jaglane z malinami
- Przepis na fit ciasto bez pieczenia – 5 pomysłów na zdrowy deser
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Naleśniki gryczane nadziewane jajkami
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym